Egyptisk rapport: Inga bevis att ISIS fick ned det ryska planet över Sinai – Metrojet Flight 9268

publicerad 4 januari 2016
- av NewsVoice

Metrojet Flight 9268

En viktig nyhet som många verkar ha missat från mitten på december 2015 var den egyptiska rapporten som slår fast att det saknas bevis för att det ryska passagerarflygplanet Metrojet Flight 9268 med 224 personer som sköts ned den 31 oktober 2015 var orsakat av en ISIS-bomb. Det skriver The Independent.

Utredningen går emot vad både ryska och brittiska utredare kommit fram till, att planet kraschade på grund av en terroristbomb. Putin har använt uppfattningen om en bomb för att intensifiera bombningarna av ISIS i Syrien.

Den egyptiska nya utredningen går även emot en tidigare egyptisk utredning från november 2015 där de sade sig vara säkra till 90% att det var en bomb. En terrorgrupp som säger sig vara kopplad till ISIS tog då på sig ansvaret för dådet med orden:

"The fighters of the Islamic State were able to down a Russian plane over Sinai province that was carrying over 220 Russian crusaders.”

Metrojet Flight 9268 ISIS canbomb

NewsVoice kommentar

Men det saknas bevis för att ISIS låg bakom en attack. Vad NewsVoice erfar brukar aldrig speciellt vetenskapliga bevis presenteras för att en terrorgrupp ligger bakom ett dåd om en påstådd terrorgrupp tar på sig ett dåd. Det kan räcka med ett mail, ett samtal från en okänd telefon eller en suddig video för att det ska räknas som "bevis".

I detta fall räckte det med att någon som påstod sig komma från ISIS skickade över ett foto på en Schweppes läskburk (ovan) för att världen ska tro att det håller som ett bevis.

Chefsutredaren Ayman el-Muqadam sa i mitten på december att mer information kan presenteras från den nya egyptiska utredningen.

Text: NewsVoice

Relaterat

Independent: Russian plane crash: Egypt report says 'no evidence' Sinai jet was brought down by Isis terrorists

Independent: What Isis said about bringing down the Russian plane with a bomb

RT: Search & recovery operation underway in Egypt after Russian plane crashes killing all 224 on board