IMF: Flyktingströmmarna kostar mest för Sverige i EU

NewsVoice är en nättidning som startade 2011. Syftet är att publicera oberoende nyheter, debattartiklar och kommentarer samt analyser.
publicerad 21 januari 2016
- NewsVoice redaktion


Internationella valutafonden IMF har räknat på kostnaderna för EU-länderna att ta emot flyktingar. Sverige är det land som fått störst utgifter (räknat per andel av BNP), men Europaportalen skriver att Sverige även är det land som “spås tjäna mest”. Vad som inte framkommer är vem som betalar kostnaderna och vem som tjänar pengarna. 

IMF skriver i sin rapport “The Refugee Surge in Europe: Economic Challenges” (January 2016, SDN/16/02) att kostnaderna för flyktingmottagandet i Sverige under 2016 kan bli 1% av bruttonationalprodukten. Det är högsta siffran bland de 19 europeiska länderna som IMF undersökt. Siffrorna är ännu preliminära.

“Samtidigt är Sverige ett av de länder vars ekonomier på kort sikt beräknas växa mest. Detta på grund av exempelvis inkvartering av flyktingar och att arbetsmarknaden expanderar.” …

“Under nästa år räknar IMF med att BNP:n kommer att öka med 0,4 procent i Sverige – efter Österrike den största ökningen.” …

“På längre sikt kommer den ekonomiska inverkan enligt IMF att bero på hur snabbt flyktingarna kommer in på arbetsmarknaden i de respektive länderna.” / Europaportalen

Asylum seekers and destination sweden - IMF-graf

Diagrammen från IMF visar att Sverige ligger högt i en jämförelse på att ta emot förstagångsansökningar för asyl och att Sverige är den näst största slutdestinationen för asylsökande (2014-2015). Tyskland följt av Sverige är de länder som tar emot flest flyktingar medan Ungern (Hungary) främst är ett transitland.

NewsVoice kommentarer

Pengaflödet i realiteten:
Skattebetalare -> Administration och flyktingmottagande -> Privata bolag

När Europaportalen skriver att Sverige “spås tjäna mest” syftas på att de privata bolag som tjänar pengar på flyktingarna, men det är det skattebetalande svenska folket som står för utgifterna. NewsVoice har tidigare skrivit om hur Wallenbergs bolag deltar i pengafesten.

Läs mer: Wallenberg täljer guld på krig och flyktingkatastrof i krigens kölvatten

Frågan är vad som menas med att “arbetsmarknaden expanderar”. Är det inte mer troligt att arbetsmarknaden blir mer trång eftersom Sverige får fler arbetssökande som ska söka ett begränsat antal nya och gamla jobb?

Europaportalen skriver:

“Om en sådan integration fortlöper framgångsrikt kan BNP i Österrike, Sverige och Tyskland år 2020 bli mellan 0,5 och 1,1 procent högre än om länderna inte hade tagit emot några flyktingar.”

Detta är alltså en spekulation som handlar om att integrationen sker smidigt och är framgångsrik. Spekulationen utelämnar även konkurrens om jobben i Sverige.

Diskutera gärna NewsVoice kommentar, rapporten och Europaportalens tolkningar.

Text: NewsVoice

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Självklart ska arbetslinjen gälla för alla migranter. Samhall är ett aktiebolag och är, med sina 20 000 anställda, ett av landets största arbetsköpare. Samhall borde vara migranternas första erfarenhet av arbetsliv där de skolas in i samhälleliga normer och värderingar bl a nolltolerans betr sexuella trakasserier och våld, punktlighet, tystnad, konsensus, effektivitet och flexibilitet. Samtidigt vore det värdefullt om Samhall genomförde ständiga omorganisationer av verksamheten för att träna migranterna psykiskt inför deras utträde på den verkliga arbetsmarknaden.

  Tills dess borde migranterna aktiveras i samhällsnyttigt arbete som att plocka skräp på stränder, väggrenar, sopa gator och torg, skotta snö m m. Deras självkänsla skulle säkert stiga om de kunde få tillfälle att betala tillbaka för all omsorg som Sverige visat dem.

 • Misstänker att formeln “skuldsättning” till utmattning gäller här som i Argentina. Sedan kommer nästa steg att kvitta lån mot land. Landamputation a la försöket med Patagonien.
  Värdelösa FED dollar mot land. Listigt jobbat.
  se Andinia plan.

 • Migrationsverket är väl nu överlägset Sveriges största arbetsgivare ( över 5000 anställda i Juli )? De genererar också de nya jobben hos de företag, som migrationsverket anlitar. Så till sist är det ändå skattepengar som betalar de flesta nya jobben och vinster hos de anlitade företagen. Nummer två av arbetsgivare kanske är fas-3 placeringar? Jag vet inte. Så BNP-höjning och företagsvinster är mest från inhemska skattepengar kryddade med utlandslån. Lån, som blir skrivna på kvarvarande skattebetalare att återbetalas i nära framtid eller av våra barn och barnbarn. Stora delar av skatterna betraktas av Svenskar, som försäkringar, som många betalt i upp till 5 decennium av arbete och är anpassad till en begränsad lätt ökande befolkningsmängd som dessutom arbetar och betalar skatt. Jag vet inte hur AB Sverige skall klara sig och undrar om någon vill köpa våra aktier?

 • Rättelse: Jag skrev fel. Det ska inte stå “konflikter” utan jag menade “krig och konflikter” skapat av USA. Allt var planerat. Efter 11 september bombade de sönder Afghanistan sedan Irak. Enligt General Wesley Clark skulle de först ta “Irak och sen Syrien, Libanon, Libyen, Somalia, Sudan och avsluta med Iran.”

  Att Mellanöstern har bombats sönder och samman borde väl alla ha märkt vid det här laget. Och det är dags att vi nu stampar ner foten och säger, nu får det vara nog med att lägga länder i ruiner.

 • Åh, vad jag blir trött på denna dumhet.
  Skattebetalarna står för notan. Men beskattningen kommer inte räcka. Därför måste det lånas pengar, som folket=skattebetalarna får betala tillbaka med ännu mer höjda skatter. Skattepengar går från folket till de redan rika, som vet hur man skor sig på kriser.

  BNP stiger, ja, och arbetslösheten sjunker. Men det är ju självklart att BNP stiger när det blir fart på varor och tjänster, madrasser, mat, kläder och flyktingförläggningar som ska bemannas. Alla ska ha pengar så de kan köpa vinterkläder. Många ska ha sjukvård och God man, som hjälper dem fylla i papper. Glada utrop BNP stiger……men sedan då? Vem står i slutänden med räkningen i handen? Och vad händer den dagen när Sverige är så belånat så kreditvärdigheten sjunker? Inga mer pengar och invandrarna har vid det laget knappt gått ut grundskolan.

  Och obs obs! Jag anser att Sverige ska hjälpa människor med flyktingstatus, jag anser också att Sverige ska vara en drivande kraft att få slut på konflikterna i Nordafrika och Mellanöstern, så att människor inte ska behöva fly sina länder. Men jag anser inte att Sverige har möjlighet att ta in alla världens miljontals fattiga människor innanför landsgränserna och ge dem husrum, pengar och mat.

 • Det är just denna typ av tendentiösa rapportering, underbyggd av fakta tagen ur ett helt annat sammanhang och kraftigt vinklad för att stödja den egna agendan som gör denna artikel så lömsk.

  Att det sedan finns såna som Ulla Premmert vilka alltid framför samma känslobaserade trams uppfattningar är inte mycket att göra åt. Hennes önskan att undanta en viss kategori (de med lön under 22.000) från kostnaderna för denna invasion är så typiskt för den extrema socialistens maggropsbaserade argumentation. Socialisten Ulla P sätter ju verkligen solidariteten ur spel när hon som vanligt för socialister vill att någon annan skall betala räkningen. Den “goda” Ulla tar gärna emot fler migranter, bara det inte drabbar hennes egen plånbok.

  Bara det faktum att Ulla tror att politiker kan “garantera” att människor med inkomster under 22.000:- skall kunna undantas ger ju vid handen att Ulla P inte har en aning om de realiteter som vi alla lever under, vakna upp Ulla P och välkommen ut i ljuset. Men det är väl en befängd förhoppning att en klassisk socialist skulle vilja se ljuset, i socialismens mörka valv är allt svart.

 • Ja, du önskar naivt, Ulla. Ex. så drabbar förstås de ofrånkomliga kommunala skattehöjningarna de längst ner, plus att dessa höjningar blir värst i avfolkningskommunerna. Vi ser nu också hur de av kostnadsskäl nerlagda åldringsboendena plötsligt renoveras upp och blir flyktingboenden. Medans anhöriga skriker om vanvården av de svagaste.

 • Ulla missar den extremt höga ökningen av brott, i synnerhet mot kvinnor, genom invandrare, att vård, omsorg och skolor har blivit ett spöke av sin forna förmåga och att allt för många invandrare har så dålig utbildning och språkförmåga, att de inter kommer in på den högtutvecklade svenska arbetsmarknaden. Studera Tino Sanandajis forskning.
  Dessutom kommer nya pengar in i samhället enbart genom lån som då staten och kommuner är tvungna att ta, då de flesta invandrare inte är kreditvärdiga. Då måste skatterna höjas.

 • Jag önskar (naivt?) att politikerna ska garantera att de som tjänar under t ex 22 000 per månad inte ska beröras av de ökade kostnaderna. Vi har i Sverige en välmående medelklass som på intet sätt får minskad livskvalitet av att betala räkningen. För mig är solidaritet med de nödställda en självklarhet. Om låginkomsttagare kan känna sig trygga med att deras levnadsvillkor inte försämras tror jag att flyktingfientligheten minskar och Sverige kan åter bli ett välkomnande land som tar stort ansvar. Jag tror på en ömsesidig integration där vi ger och tar av varandras erfarenheter. De flyktingar jag möter har oerhört mycket att ge och visar på alla sätt sin tacksamhet. När en del av dem återvänder till sina hemländer kommer de att vara ambassadörer för fred och frihet, jämställdhet och solidaritet – de värden de mött i Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *