IMF: Flyktingströmmarna kostar mest för Sverige i EU

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 januari 2016
- NewsVoice redaktion


Internationella valutafonden IMF har räknat på kostnaderna för EU-länderna att ta emot flyktingar. Sverige är det land som fått störst utgifter (räknat per andel av BNP), men Europaportalen skriver att Sverige även är det land som “spås tjäna mest”. Vad som inte framkommer är vem som betalar kostnaderna och vem som tjänar pengarna. 

IMF skriver i sin rapport “The Refugee Surge in Europe: Economic Challenges” (January 2016, SDN/16/02) att kostnaderna för flyktingmottagandet i Sverige under 2016 kan bli 1% av bruttonationalprodukten. Det är högsta siffran bland de 19 europeiska länderna som IMF undersökt. Siffrorna är ännu preliminära.

“Samtidigt är Sverige ett av de länder vars ekonomier på kort sikt beräknas växa mest. Detta på grund av exempelvis inkvartering av flyktingar och att arbetsmarknaden expanderar.” …

“Under nästa år räknar IMF med att BNP:n kommer att öka med 0,4 procent i Sverige – efter Österrike den största ökningen.” …

“På längre sikt kommer den ekonomiska inverkan enligt IMF att bero på hur snabbt flyktingarna kommer in på arbetsmarknaden i de respektive länderna.” / Europaportalen

Asylum seekers and destination sweden - IMF-graf

Diagrammen från IMF visar att Sverige ligger högt i en jämförelse på att ta emot förstagångsansökningar för asyl och att Sverige är den näst största slutdestinationen för asylsökande (2014-2015). Tyskland följt av Sverige är de länder som tar emot flest flyktingar medan Ungern (Hungary) främst är ett transitland.

NewsVoice kommentarer

Pengaflödet i realiteten:
Skattebetalare -> Administration och flyktingmottagande -> Privata bolag

När Europaportalen skriver att Sverige “spås tjäna mest” syftas på att de privata bolag som tjänar pengar på flyktingarna, men det är det skattebetalande svenska folket som står för utgifterna. NewsVoice har tidigare skrivit om hur Wallenbergs bolag deltar i pengafesten.

Läs mer: Wallenberg täljer guld på krig och flyktingkatastrof i krigens kölvatten

Frågan är vad som menas med att “arbetsmarknaden expanderar”. Är det inte mer troligt att arbetsmarknaden blir mer trång eftersom Sverige får fler arbetssökande som ska söka ett begränsat antal nya och gamla jobb?

Europaportalen skriver:

“Om en sådan integration fortlöper framgångsrikt kan BNP i Österrike, Sverige och Tyskland år 2020 bli mellan 0,5 och 1,1 procent högre än om länderna inte hade tagit emot några flyktingar.”

Detta är alltså en spekulation som handlar om att integrationen sker smidigt och är framgångsrik. Spekulationen utelämnar även konkurrens om jobben i Sverige.

Diskutera gärna NewsVoice kommentar, rapporten och Europaportalens tolkningar.

Text: NewsVoice

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq