ISIS säljer olja till Turkiet till lågt pris och ISIS sägs ha träningsläger i Turkiet

publicerad 1 januari 2016
- av K. Reporter

Klassekampen-ISIS-TurkietEn norsk rapport sammanställd av det norska konsultbolaget Rystad Energy, specialiserad på olje- och gassektorn, visar att den största delen av oljan som olagligt smugglas ut av ISIS från Syrien hamnar i Turkiet där den säljs till vrakpris.

Text: K. Reporter

Den norska dagstidningen Klassekampen har tagit del av detaljer från en rapport från Rystad Energy som gjorts på uppdrag av det norska utrikesdepartementet.

Stora mängder olja har smugglats över gränsen från IS-kontrollerade områden i Syrien och Irak till NATO-landet Turkiet. Oljan sänds via oljetankbilar och säljs till dumpade priser långt under marknadspriset, från 25-45 USD per fat.

Klassekampen-ISIS-karta

Rapporten från Rystad Energi som är daterad juli 2015 konstaterar vidare att det finns väletablerade svarta oljemarknader i Turkiet samt att många smugglare och korrupta gränskontrollanter som nu hjälper IS att exportera olja och importera kontanter tidigare hjälpte Saddam Hussein att kringgå internationella sanktioner.

Källa: Klassekampen och RT

Text: K. Reporter


 

Terrorist som uppges tillhöra ISIS säger att ISIS har träningsläger i Turkiet

En 20-årig ISIS-terrorist som enligt RT tillfångatagits av kurdiska YPG säger att Turkiet har träningsläger för ISIS där terrorrister utbildas. ISIS-träningslägret uppges officiellt vara ett läger för de syriska rebellerna (Free Syrian Army).

Abdurrahman Abdulhadi uppges ha tillfångatagits i november av kurdiska grupper i norra Syrien. Han säger att han fick träning i Turkiet innan han skickades iväg på uppdrag i Syrien för ISIS.

Källa: RT