KI:s rektor Anders Hamsten försökte tysta skandalen med infekterade konstgjorda luftstrupar – Sex döda

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 januari 2016
- NewsVoice redaktion

SVTplay-konstgjorda-luftstrupar

Flera medier utöver NewsVoice har granskat och larmat om experimenten på människor som pågått på KI under flera år. Nu har sex patienter avlidit efter de experimentella ingreppen med konstgjorda luftstrupar. Bara två patienter har överlevt,  men experimenten ska fortsätta beslutar Karolinska. 

Text: NewsVoice, uppd. kl 16:27, 2016 | Bild: faksimil från SVT Play

Trots kritik inifrån KI från flera läkare och omvärldens undersökningar av den ifrågasatta verksamheten väljer KI:s rektor Anders Hamsten att skydda människoexperimenten och den stjärnkirurg som utfört ingreppen.

Det började med att några läkare på KI satte samman en omfattande rapport där de sammanställde alla fel de kunde hitta. De pekade framför allt på att det handlade om forskningsfusk. Dessa läkare blev då hotade med att bli anmälda av Karolinska.

Nya Karolinska på marknaden för framtidens ”supersjukvård”

NewsVice misstänker att det handlar om mer än dessa experiment. Det handlar förmodligen även om Nya Karolinska, ett multimiljardprojekt styrt av riskkapitalister som ska placera Karolinska på världskartan som det mest sofistikerade sjukhuset i världen.

Nya Karolinska ska bli supersjukhuset med de senaste medicinska teknikerna samlade på ett ställe, ett sjukhus och experimentverkstad för framtidens sjukvård där det mesta handlar om supermaskiner, avancerad genteknik, förebyggande genvacciner, artificiella kroppsdelar och allt ska vara teknikstyrt och levererat av vårdpersonal som gått kurser i perfekt patientbemötande.

De artificiella struparna blev härdar för bakterier och svamp

De artificiella superdyra struparna skulle vara ett av det första framgångsprojekten, en OS-fackla för allt annat som skulle komma efter, men mycket kan vara orealistiska fantasier som delas mellan riskkapitalister, lättimponerade politiker och högt uppsatta chefer på Karolinska. I verkligheten ville inte de konstgjorda struparna växa fast i kroppens vävnad och de infekterades av bakterier och svamp. SVT:s reportage avslöjar att stjärnkirurgen försökte dölja det i sin egen rapportering. I utländska medier försökte denne att framställa allt som framgångar.

Anders Hamsten friar

Karolinskas ledning friar stjärnkirurgen på KI från alla misstankar trots 6 dödsfall. Istället har Anders Hamsten med entourage bestämt att stjärnkirurgen ska fortsätta få experimentera på patienter, framkommer i reportaget på SVT Dokument Inifrån. Nya operationer är redan planerade.

Anders Hamsten försvarar beslutet med att tekniken är ny och är avsedd att rädda liv. Johan Bratt som är chefsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset (KUS) säger att sjukvården på Karolinska handlar om patientens bästa. Richard Kuylenstierna verksamhetsshef på Karolinska (1998-2010) säger att man kommer att se tillbaka på de första experimenten som en ”pionjärstid”.

Männen ser dock inte speciellt övertygade ut om vad just sagt i TV-kameran. Karolinska sätter sitt eget anseende högre än människoliv och forskningsfusk konstaterar Bosse Lindquist på Dokument Inifrån som gjorde serien på tre avsnitt om skandalen.

En polisutredning pågår idag. Sista ordet är inte sagt.

Se hela reportageserien på SVT Play

Klicka på bilden nedan.

SVT Play Macchiarini-experimenten på KI

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq