KI:s rektor Anders Hamsten försökte tysta skandalen med infekterade konstgjorda luftstrupar – Sex döda

42

SVTplay-konstgjorda-luftstrupar

Flera medier utöver NewsVoice har granskat och larmat om experimenten på människor som pågått på KI under flera år. Nu har sex patienter avlidit efter de experimentella ingreppen med konstgjorda luftstrupar. Bara två patienter har överlevt,  men experimenten ska fortsätta beslutar Karolinska. 

Text: NewsVoice, uppd. kl 16:27, 2016 | Bild: faksimil från SVT Play

Trots kritik inifrån KI från flera läkare och omvärldens undersökningar av den ifrågasatta verksamheten väljer KI:s rektor Anders Hamsten att skydda människoexperimenten och den stjärnkirurg som utfört ingreppen.

Det började med att några läkare på KI satte samman en omfattande rapport där de sammanställde alla fel de kunde hitta. De pekade framför allt på att det handlade om forskningsfusk. Dessa läkare blev då hotade med att bli anmälda av Karolinska.

Nya Karolinska på marknaden för framtidens “supersjukvård”

NewsVice misstänker att det handlar om mer än dessa experiment. Det handlar förmodligen även om Nya Karolinska, ett multimiljardprojekt styrt av riskkapitalister som ska placera Karolinska på världskartan som det mest sofistikerade sjukhuset i världen.

Nya Karolinska ska bli supersjukhuset med de senaste medicinska teknikerna samlade på ett ställe, ett sjukhus och experimentverkstad för framtidens sjukvård där det mesta handlar om supermaskiner, avancerad genteknik, förebyggande genvacciner, artificiella kroppsdelar och allt ska vara teknikstyrt och levererat av vårdpersonal som gått kurser i perfekt patientbemötande.

De artificiella struparna blev härdar för bakterier och svamp

De artificiella superdyra struparna skulle vara ett av det första framgångsprojekten, en OS-fackla för allt annat som skulle komma efter, men mycket kan vara orealistiska fantasier som delas mellan riskkapitalister, lättimponerade politiker och högt uppsatta chefer på Karolinska. I verkligheten ville inte de konstgjorda struparna växa fast i kroppens vävnad och de infekterades av bakterier och svamp. SVT:s reportage avslöjar att stjärnkirurgen försökte dölja det i sin egen rapportering. I utländska medier försökte denne att framställa allt som framgångar.

Anders Hamsten friar

Karolinskas ledning friar stjärnkirurgen på KI från alla misstankar trots 6 dödsfall. Istället har Anders Hamsten med entourage bestämt att stjärnkirurgen ska fortsätta få experimentera på patienter, framkommer i reportaget på SVT Dokument Inifrån. Nya operationer är redan planerade.

Anders Hamsten försvarar beslutet med att tekniken är ny och är avsedd att rädda liv. Johan Bratt som är chefsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset (KUS) säger att sjukvården på Karolinska handlar om patientens bästa. Richard Kuylenstierna verksamhetsshef på Karolinska (1998-2010) säger att man kommer att se tillbaka på de första experimenten som en “pionjärstid”.

Männen ser dock inte speciellt övertygade ut om vad just sagt i TV-kameran. Karolinska sätter sitt eget anseende högre än människoliv och forskningsfusk konstaterar Bosse Lindquist på Dokument Inifrån som gjorde serien på tre avsnitt om skandalen.

En polisutredning pågår idag. Sista ordet är inte sagt.

Se hela reportageserien på SVT Play

Klicka på bilden nedan.

SVT Play Macchiarini-experimenten på KI

Relaterat

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

42 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Lena Nycopensius
Lena Nycopensius
Gäst
19 september 2020 kl 15:10

Hej!
Jag är här igen. Existerar, men under fortsatt tortyr.
Läkaren Gunnar Johard , som skadade flera genom sina “implantatbehandlingar” har fått stöd av chefsöverläkare Gunnar Öhlén
(Karolinska Universitetssjukhuset).

Jag hade audiens med G.Ö. 2013.
Han sade till mig, att jag blev felbehandlad och att jag inte hade fått det, som jag beställde.(tandimplantat)
Han pratade med mig i närvaro av mina två vuxna barn.
Han sade att Sverige är det enda landet i Europa, som bestämmer vem som skall få hjälp, och vem som inte får hjälp.
Han sade , att jag slåss mot systemet, och om jag fortsätter att resa utomlands för att göra operationer ( många operationer hade jag gjort utomlands för att ta bort bit efter bit av den “cement”, som innehåller inneslutningar av mycket “giftiga” för mig, kemiska? ämnet, som Johard stoppade i mitt käke) då släpper de polis och psyk på mig.
Konstigt!
Med vänliga hälsningar,
Lena Nycopensius.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
21 december 2016 kl 18:35

LmV (20 dec 2016): KI fäller Macchiarini för forskningsfusk

“Beslutet meddelas på KI:s hemsida. Samtidigt skriver vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright och vikarierande prorektor Henrik Grönberg en artikel på DN Debatt.”

http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/ki-faller-macchiarini-forskningsfusk-15552

LmV (21 dec 2016): “Tydligare än så här kan vi inte agera”

“KI:s vikarierande prorektor Henrik Grönberg anser att Karolinska institutets agerande att fälla fyra forskare för forskningsfusk, är allt vad KI nu kan göra.”

http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/tydligare-sa-har-kan-vi-inte-agera-15554

Torbjörn Sassersson red.
Admin
27 april 2016 kl 12:49

Instämmer Danne. Många tvekar dock inför att skriva en “artikel”. Skriv i så fall bara en insändare eller beskriv vad som hänt så kan vi publicera ändå.

Danne
Gäst
27 april 2016 kl 11:21

@Lena Leusch Nycopensius

Ojdå! Om du har en intressant berättelse kan du ju alltid skriva en artikel och skicka in till Newsvoice.

Lena Nycopensius
Lena Nycopensius
Gäst
27 april 2016 kl 00:49

Macchiarini har blivit bara TOPPEN på ett isberg! Ja, de forskar bara på människor, då råttorna lever ett kort tid. Anders Hamsten och Company borde sitta bakom galler! Men “ISBERG” finns på alla områden i Sverige. DN Debatt (2007-06-28) “Patienter försökskaniner för nya tandimplantat”
Det skriver Läkemedelsverkets experter Björn Klinge, Per-Olof Glantz och Per Åstrand.
Har det hänt någonting efteråt? Tusentals skadade lider och dör i tysthet, här i Sverige! Titta även på Youtube filmen “dental implants warning in Sweden”. Är detta förenligt med livet när benet destrueras? Den här filmen handlar om mig, som lever i ett helvete. Och KS VÄGRAR HJÄLP. Och KS ”uppmuntrar” mig att ta mitt liv. Aldrig skall jag ta mitt liv, trots ett HELVETE. Vi är hundratals drabbade, de flesta ligger i sina gravar. Man undrar om man vågar gå till någon läkare utan att ha “kontakter”. Våra liv är inte värda någonting.

Merlingen
Merlingen
Gäst
8 februari 2016 kl 12:57

Trovärdigheten hos KI:s ledning kan omöjligt anses existerande. I många år har man mörkat flera fall av ekonomiskt förskingring och rena bedrägerier för åtskilliga millioner. Det har visst satts i system helt enkelt. Själva är man helt oförmögna att bringa ordning, eftersom ordenstillhörighet mm och kompis mentalitet är viktigare än pengar. Sånt har man lyckats hålla utanför allmänhetens ögon duktigt. Men detta rena forskningsbedrägeri slank tydligen igenom nätet. Man har offrat några kompisar för att rädda sig själva och få focus på sånt som håller focuset borta från de verkliga klåparna i ledningen……
Dags att verkligen utreda alla missförhållanden som fått ske genom att släppa in utomstående granskning.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
8 februari 2016 kl 11:55

DN (7 feb 2016): Svensk Nobelpristagare kräver ”storstädning” hos KI

“Arvid Carlsson, mottagare av Nobelpriset i medicin 2000, skräder inte orden om Karolinska institutets (KI) agerande kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Alla i institutets styrelse måste avgå, liksom dess rektor, kräver Carlsson, som menar att Nobelpriset i medicin som institution står på spel om inte ”en storstädning” genomförs.”

Torbjörn Sassersson red.
Admin
7 februari 2016 kl 10:32

SvD (7 feb 2016): Nobelsekreterare avgår – kan granskas i KI-fallet

“Nobelförsamlingen vid KI och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin blir av med sin sekreterare. Orsaken är att han kan komma att granskas i fallet med KI-kirurgen. Sekreteraren var en av dem som förespråkade den omstridde KI-kirurgen Paolo Macchiarini.”

Danne
Gäst
5 februari 2016 kl 17:51

“Granskningen [..] omfattar inga medicinskt vetenskapliga sakfrågor.”

En sak får man ju ge KI, dom är ju iallafall konsekventa. För vetenskapliga frågeställningar har väl inget att göra med deras syn på forskning.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
5 februari 2016 kl 16:13

Dagens Medicin (5 feb 2016): Här är planen för Macchiarini-granskningen

“Karolinska institutets styrelse låter den externa granskningen av Paolo Macchiarinis tid omfatta allt från rekryteringen 2010 fram till i dag.”

“Granskningen har dock en begränsning, enligt ett meddelande på KI:s hemsida. Den omfattar inga medicinskt vetenskapliga sakfrågor. “

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
4 februari 2016 kl 16:32

Med det eviga ryggdunkeriet o rövslickeriet som kittar relationerna på den här nivån

så är det nog liten skillnad på en extern och intern utredning. Innebär nog bara några extra

telefonsamtal för dom inblandade för att säkerställa utgången.

Torbjörn Sassersson
Admin
4 februari 2016 kl 12:33

SVT (3 feb 2016): KS backar – helt extern utredning

“Karolinska universitetssjukhuset backar efter kritiken. Utredningen av KI-kirurgen Paolo Macchiarinis operationer på sjukhuset kommer att ledas av en helt extern part. Det första beskedet var att utredningen skulle ledas av sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter skulle oberoende, externa experter ingå i utredningen. Men i SVT:s Aktuellt berättar Nina Nelson Follin nu att de har ändrat sig.”

Eva
Eva
Gäst
4 februari 2016 kl 00:52

sätt hela ledningen på Ki och KS i fängelse och Paolo Macchiarini

Torbjörn Sassersson red.
Admin
2 februari 2016 kl 10:56

SvD (1 feb 2016): KI anställde Macchiarini trots brottsmisstankar

Redan när Paolo Macchiarini skulle anställas 2010 så var han omskriven i italienska medier. Orsaken var att det riktades allvarliga brottsmisstankar mot honom.
SvD kan avslöja att KI kände till den besvärande situationen, men valde ändå att anställa honom. Dessutom sökte KI skriftligt stöd hos en som förespråkade Macchiarini.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
2 februari 2016 kl 10:54

DI (1 feb 2016): LEDARE: KI måste få en ny rektor

Medierna har hela tiden rapporterat, och SVT sände 13-22 januari en strålande dokumentär om fallet, “Experimentet”. Den 28e januari vill Hamsten fortfarande inte döma sin kirurg, men dagen efter har han ändrat sig. Sannolikt har han då fått ett samtal från KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg, som fått nog. KI:s agerande ska nu granskas av en extern utredare. I går krävde även Vetenskapsrådet en utredning.

Men det duger inte. Anders Hamsten måste gå nu, hans förtroende är förbrukat. Han har, liksom Macchiarini, satt drömmen om Nobel före sanningen. Äran före hedern.

Elisabeth
Elisabeth
Gäst
1 februari 2016 kl 13:05

Anders Hamsten kommer sannolikt att orsaka förödelse för Karolinskas “goda rykte” på samma sätt som Refaat el Sayed på 1980-talet förstörde anseendet för utmärkelsen “årets svensk”. Vem kommer härnäst att låta sig imponeras av en sådan meritlista som den Hamsten presenterar här på KI:s webbsida? Han har ju visat att han inte ens begriper de mest övertydliga bevisen på forskningsfusk…..Det är tragikomiskt att han skriver att han vill stärka KI:s goda rykte : “enhance KI’s generally good reputation”
https://internwebben.ki.se/en/anders-hamsten-two-questions-and-cv

Birgitta
Birgitta
Gäst
1 februari 2016 kl 13:04

Hela KI:s styrelse skulle också behöva utvärderas. Hur har de agerat i den affären där man försökt koka soppa på en spik?

castoropollux
Gäst
1 februari 2016 kl 12:29

Hamsten kan ju ses som det där exemplet på att makthavare ska man innesluta i en bubbla så länge som möjligt, så gör de som man vill, fattar alla de beslut som är till fördel för utvecklingen. Den där mörka saken som vill vara osynlig i rummet.. Makthavare/beslutsfattare är ju blott förbrukningsvara och i ledet väntar väl en ny med otvetydig smak och näsa för framgång..

Experimenten som teknik behöver bara omgärdas med krig, rök och damm så får man vibbar av ett annat årtionde.. Medge att miljön är intagande men verksamheten grotesk.

bygget som blev superdyrt har satsat på yta och innehåll när det gäller ekonomi, men verksamheten är genomskinligare än fasaderna..

Torbjörn Sassersson red.
Admin
31 januari 2016 kl 22:59

Nu vill KI:s styrelseordföranden Lars Leijonborg ha en oberoende utredning av vad som hänt på KI. Anders Hamsten blev glad för han trodde han skulle få utreda sig själv, men det får han inte, tycker Leijonborg.

SvD (31 jan 2016): Leijonborg: KI behöver extern granskare

En rad tunga kritiker, bland annat Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren, menar att KI-ledningen som friat Macchiarini måste utredas. Nu instämmer Lars Leijonborg, ordförande för KI:s konsistorium.
– Jag kommer att föreslå det och är övertygad om att de övriga i styrelsen accepterar. Vi bör initiera en genomlysning av alltihop, säger Lars Leijonborg till SVT.
KI:s rektor Anders Hamsten har utlovat en utredning, men den räcker inte, menar Leijonborg:
– Nej, eftersom han är en av dem som ska bedömas så behövs en extern granskare.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
31 januari 2016 kl 14:53

Historien fortsätter. Medierna skriver varje idag. Här några artiklar från idag och igår.

Expressen (31 jan 2016): Nu rämnar fasaden för kändiskirurgen

“Det krävdes en dokumentärserie i SVT av Bosse Lindquist, som bland annat avslöjade skakande uppgifter om kirurgens verksamhet i Krasnodar i Ryssland, för att Macchiarinis ställning skulle bli ohållbar. Samt en lång artikel i den amerikanska tidskriften Vanity Fair där han klart framstår som en mytoman med påstådda nära vänner som påve Franciskus, Obama, Putin, paret Clinton och en rad andra celebriteter – och som dessutom stoltserar med falska professorstitlar.”

DI (30 jan 2016): Minister: Kan skada Sveriges rykte

“Turerna kring den kontroversiella kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska Institutet (KI) riskerar att skada svensk forskning, menar forskningsministern.
Det är ett väldigt allvarligt läge, säger Helene Hellmark Knutsson (S).”

SvD (30 jan 2016): Jani Pirttisalo: Historien om KI-kirurgen har bara börjat

“Fallet med KI-kirurgen har visat oss en sak – KI mäktar inte med att granska sig själva. I stället var det medierna som fick sköta den uppgiften. Om det är ett systemfel eller ett internt problem återstår att se.”


Notera även pressmeddelandet nedan från KI där KI försöker ge skenet av att den första transplantation gick toppen trots att de inte ens visste om patienten skulle överleva. Detta är pseudovetenskap och/eller kvacksalveri “big time”.

KI press – Första lyckade transplantationen av en konstgjord luftstrupe (pdf)

Torbjörn Sassersson red.
Admin
30 januari 2016 kl 21:01

Läkartidningen (29 jan 2016): Karolinska är etikens Tjernobyl

“Att sätta in konstgjort material i en sådan omgivning bryter mot alla kända, och okända, medicinska regler. En infektion kommer som ett brev på posten. Varenda kärlkirurg vet att en infekterad kärlgraft är en katastrof med mycket hög mortalitet. Det gäller i minst samma utsträckning, om inte högre, för en infekterad trakeagraft.
Trakeatransplantationerna gjordes dessutom utan föregående djurexperiment. Man hade således överhuvud taget ingen kännedom om hur transplantatet skulle bete sig. Dess enda möjlighet att fungera vore att materialet infiltrerades av blodkärl och därmed celler i väggen samt att en fungerande slemhinna bildades på dess insida. Ett rent önsketänkande.”

castoropollux
Gäst
30 januari 2016 kl 18:11

Biopsi på plast är jättesvårt…

Hela forskningsföreställningen är som en travesti på “Bullet over Broadway”…

I tredje delen av dokumentären skjuter Machiarini-velli av hela magasinet mot reportern…

Torbjörn Sassersson red.
Admin
30 januari 2016 kl 15:58

DN idag: Kirurgen får sparken. Ki tillsätter haverikommission.

Omstridd kirurg får lämna KI

“Den kirurg som opererat in konstgjorda luftstrupar på patienter, varav de flesta har dött, får sparken. ”Jag kan inte se att han kan vara kvar”, säger KI:s rektor Anders Hamsten på Karolinska Institutet (KI) till Dagens Medicin. Samtidigt tillsätter KI en haverikommission kring händelsen.”

“Patienterna som opererades på Karolinska var svårt sjuka och bedömdes ha kort tid kvar att leva, enligt KI. Men så var inte fallet med patienterna i Ryssland, enligt SVT-dokumentären.”

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
29 januari 2016 kl 21:58

Ja ,detta med kroppsspråk och tillika färdigheten att kunna uttyda och ursskilja lögnare

meddelst detta är intressant. Att “floskelministern” läste “innantill” var det inte minsta tvivel

om. Hamsten själv var inte bättre. Macchiarini anlade en väldigt överlägsen attityd vilket

oxå är ett försvarsgrepp när man blir pressad.

Frågan är om det skulle göra nån skillnad om om vi så vart av med allihop.

” Mister du en står tusen åter”- för att travestera ett gammalt ordspråk. Idioterna styr , kort
sagt.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
29 januari 2016 kl 19:58

Fick bekräftat från en bra källa att Hannah Warren (Illinois) är ytterligare ett dödsfall efter en misslyckad strupoperation.

JR
JR
Gäst
29 januari 2016 kl 11:31

Att försöka odla stamceller på ett plaströr är väl som att plantera en vinbärsbuske på en stålplåt.

Elisabeth H
Elisabeth H
Gäst
29 januari 2016 kl 10:44

Man häpnar: ministern har fortsatt förtroende för KI:s ledning! Vad ska hända innan en minister tappar förtroendet för en uppenbart havererad myndighet? Varje tänkande svensk kan ju inte längre ha förtroende för en sådan ljugande ledning – men vår regering verkar gilla ljugande chefer ………

“Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S), har fortsatt förtroende för Karolinska instituet även efter att skandalen med stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis nu vuxit med nya uppgifter från SVTs dokumentärserie Experimentet. Det säger hon till SVT.

Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten har försvarat kirurgen, ända till idag.

Vilken koll har rektor haft på verksamheten, visar det här?

– Ja, jag utgår från att man har största koll på den forskning man har och att om det framkommer nya uppgifter att man vidtar de åtgärder som krävs.

Men hur ser du på att det är först nu när rektorn har sett på tv, vad som har hänt med Macchiarini och hans patienter som han börjar tappar förtroende för Machiarini?

– Vi måste se till att våra lärosäten och den forskning som bedrivs där har högsta kvalitet och håller god sed.

Kan Karolinskas rektor sitta kvar tycker du?

– Ja vi har förtroende för våra myndighetschefer till något annat meddelas, och jag har förtroende för Karolinska institutet, säger Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S).” http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ki-om-stjarnkirurgen-stammer-det-kan-han-inte-vara-kvar

Kerstin
Kerstin
Gäst
29 januari 2016 kl 08:10

Enligt den här norska artikeln ska Macchiarini ha lurat sin fästmö att tro att Påven skulle bli vigselförättare på deras bröllop trots att de båda var frånskilda katoliker. Fästmön fattade misstankar när hon fick veta att Påven skulle befinna sig i Syd-Amerika under samma tid som bröllopet skulle ske och anlitade därför en privatdetektiv. Det visade sej då att han inte ens var frånskild och dessutom att han förfalskat sitt CV.
http://www.universitetsavisa.no/forskning/2016/01/25/Karismatisk-forsker-har-satt-Karolinska-Institutet-i-kattepine-54599.ece
Endera är Macchiarini en svindlare och bedragare av största rang eller nog så har det dragits i gång en svartlistningskampanj men vad skulle i så fall skälet för det vara?

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
29 januari 2016 kl 06:24

Borde det inte finnas Hippokratiskt etiska regler även för ledande politiker, generaldirektörer, etc, med samma typ av straffpåföljd som när det gäller “JÅV” – oavsett vilket ämnet än är ….

Men vilka skulle då inte “sitta bakom galler” – oavsett var de än tidigare setat i för stolar???

Hur var det med historien om alla miljarder en välkänd svensk stats- och f d finansminister såg till att blivande pensionärer aldrig fick ut – när det var dags för dem att lämna arbetslivet?

Var detta en skojarhistoria av värsta slag – eller inte?

Varför har det ämnet aldrig blivit klarlagt? Finns det inte liknande beteenden i samma eller andra kretsar eller branscher?

Är det de inblandade medlöparna, vilka fixar att inget händer – även om historierna till viss del ändå skulle råka komma ut? – Ärendet avskrives utan nödvändig förklaring!

I dominospelet brukar en fallande bricka fälla de övriga som står uppradade den ena efter den andra … – är det kompisarnas armkrokar och/eller hållhakar som är skillnaden????

I författaren Bertil Lindqvists Trilogi om korruption avslöjas hur det kan se ut i fina landet Sverige!

Nytryck av hans böcker lär vara på gång ….

Anne Ringborg
Anne Ringborg
Gäst
29 januari 2016 kl 00:04

Paolo Macchiarini skådespelare med förmågan att dupera folk. När sanningen är obekväm och en sagolik karriär i sikte. NKS, gigantiskt stora byggnad, tack vare giftiga mediciner full beläggning. Var det Hippokrates som talade för läkareden? Men det var ju så länge sedan!

Marmait
Marmait
Gäst
28 januari 2016 kl 23:45

Nu faller den ene efter den andra av våra allsmäktiga styrande vars enda mål varit och är att sko sig själva.

Man behöver bara se och lyssna på Hamsten för att förstå att han är en av de utvalda som kommer att få stora bonusar utbetalda av de skattemedel som är avsatta för vård till sjuka oavsett om han medvetet dödar patienter eller inte.

En del har mer värde och mer rätt än andra att få del av skattebetalarnas pengar.

Politikerna som ger bort vårdens pengar till bovar borde tvingas avgå.

Kommer vi nu få skandalerna belysta på löpande band.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
28 januari 2016 kl 23:32

I en artikel i Vanity fair The Celebrity Surgeon Who Used Love, Money, and the Pope to Scam an NBC News Producer står det att ytterligare en patient dött efter en misslyckad plast-strup-operation. En liten flicka [Hannah Warren] i USA. Nu är det minst 8 patienter som dött om vi tar med kvinnan i Ryssland.
I artikeln står även att Macchiarini hängde med celebriterer inkl Obama, Påven mfl och att han ansågs vara en superkirurg med VIP-patienter. Kanske han faktiskt är en superkirurg, men att operera in plaststrupar var en dålig väg i karriären.

Jag har ingen aning om något stämmer i denna artikel. Men helt klart är att även KI framställt Macchiarini som en superkirurg.

(Tack till läsarna som tipsade om denna artikel)

Torbjörn Sassersson red.
Admin
28 januari 2016 kl 22:57

Fick just vet att frågan om Hamstens lämplighet som rektor på KI väckts på regeringsnivå.

Kerstin
Kerstin
Gäst
28 januari 2016 kl 21:27

Tack för denna artikel. Detta är en megastor skandal och Karolinska institutets renomé som seriöst forskningsinstitut är härmed över både nationellt och internationellt. Anders Hamsten ska naturligtvis också sparkas. Han är ansvarig för att ha friat Macchiarini och skylat över skandalen.

Torbjörn Sassersson red.
Admin
28 januari 2016 kl 20:57

Nu ändrar sig ev KI:s Rektor Anders Hamsten som säger till SVT Rapport att stjärnkirurgen kan sparkas. Rapport la ut detta för 50 minuter sedan:

Rapport: KI om stjärnkirurgen: Stämmer det kan han inte vara kvar

Uppgifterna om stjärnkirurgen Paolo Macchiarinis verksamhet i Ryssland upprör Karolinska Institutet. Stämmer det så kan han inte vara kvar, uppger Anders Hamsten, rektor på Karolinska institutet till SVT.

Anders Hamstens logik känns dock krystad och efterkonstruerad. Han menar att om en kvinna dött i Ryssland (vilket verkar vara fallet) då måste Macchiarini sparkas. Men hur tänker han? Det har ju redan dött 6 patienter i Sverige som kom från olika länder…

Ingemar Ljungqvist
Gäst
28 januari 2016 kl 19:23

Vad är skillnaden mellan Gud och en läkare? Gud tror inte han är läkare.

Danne
Gäst
28 januari 2016 kl 18:16

Detta måste få konsekvenser..

Det bevisas ju i dokumentär-serien att den här läkaren ljugit för sina patienter och på så sätt lurat dom att bli försöks-kaniner. Vilket är helt makalöst!

Ej att förglömma. Han fortsatte ju experimentera på samma sätt trots återkommande negativa resultat och dödfall. Och detta tycks mig vara värre än dråp, Jag upplever iallafall det som så..

Torbjörn Sassersson red.
Admin
28 januari 2016 kl 17:39

Jag vill påstå att slutscenerna i den tredje delen på SVT, när de tre ansvariga uttalar sig, finns sanningen i alla “micro expressions” som de exponerar. Allt talar för att de inte tror på vad de själva säger. Personerna uppvisar tex: himlande ögon, nedåtrikatd blick, stel blick, sväljning.

Birgitta
Birgitta
Gäst
28 januari 2016 kl 16:29

Såg skandalen med konstgjorda luftstrupar på TV igår. Hela hanteringen är både väldigt oetisk som ovetenskaplig. Det behövs inga universitetsstudier för att konstatera detta – bara sunt förnuft. Flera aktörer i programmet hade en mycket otrevlig framtoning.

Anledningen till att patienter ställer upp på sådana här vetenskapliga tokerier är att de har tilltro till människor och då särskilt läkare vars främsta dygd är (varit?) att rädda liv.

Patienter borde inte bara lyssna på vad som sägs av läkare utan läsa av kroppsspråket, som t ex frånvaro av ansiktsmimik och entonig röst hos rektorn och flera läkare i programmet, vilket fick mina varningsklockar att börja ringa.

De inblandade läkarna och rektorn verkar tycka att medlen främjar målet – regenerativ och transhumanistisk läkekonst. Visst måste man räkna med ett och annat spill på vägen för att nå fram till en världsprodukt som kan stärka Sveriges finanser och öka på de inblandades prestige? Undrar hur många som måste avlida i dessa experiment innan de ansvariga reagerar?

Inga-Britt
Inga-Britt
Gäst
28 januari 2016 kl 15:44

Och vad är det för patienter som frivilligt ställer upp på detta? Har de inte blivit informerade om tidigare misslyckanden…eller blir de tvångsopererade??!! Man blir mörkrädd!!

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
28 januari 2016 kl 15:29

Finns det ingen som vågar stoppa en sådan korrupt verksamhet, som nu tydligen skall få fortsätta utan hänsyn tagen till allt, vad som redan har skett?

Hur många är det inte som till följd av den här affären borde bli ordentligt granskade och fällda för sina brott mot etikens alla regler för läkare i enlighet med vad Sveriges Läkarförbund har fastställt skall gälla – oavsett om de har den vita läkarrocken på eller ej?

LeifB
LeifB
Gäst
28 januari 2016 kl 15:03

Risk Kapitalbolag, hörs ju på namnet att någonting blir galet om det inte handlar om sjuk vård.
Var kommer patienterna ifrån ?