Korruptionshärva – “ABF Watergate” ser dagens ljus strax innan avtalsrörelsen 2016

publicerad 17 januari 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Monica Jalke

Monica JalkeSkammens gräns har passerats och arbetsrörelsens allra svagaste får betala priset. Socialdemokraterna, LO och ABF som är folkhemmets vagga har med åren blivit ett maktcentra för eliten, där den innersta kretsen delar på makt, statspengar, bidrag och förmåner. Policyn är att hålla låg profil och skydda varandras ryggar. Det skriver Monica Jalke som tidigare var VD för Verab, ett dotterbolag till ABF Nöss. Jalke inleder på NewsVoice en avslöjande artikelserie om korruption på högsta nivå i Sverige.

Text och foto: Monica Jalke

Korruptionen har funkat till dess att en förbannad morsa på 53 år såg spektaklet och sa stopp. Mitt privata uppdrag behövde nu en symbol för att jag skulle kunna hålla fokus och integriteten i schack.

Jag kom att tänka på Stig Malm som runt 1990 i stundens hetta blottade den innersta kretsens verkliga inställning till både jämlikhet och värdegrunder. Han definierade kvinnor som fittstim och fick sedan pudla, den första av en rad pudlingar inom det socialdemokratiska partiet. Beteenden som la grunden för den svenska korruptionsmodellen.

Den ena skon döpte jag därför till Stig och den andra till Malm. Det finns nämligen ofta två bilder av sanningen, den officiella och inofficiella. Den senare kallar vi internt den 13:e våningen, den som inte officiellt inte finns. Bakgrunden är vidskepelsen att man utesluter våning nr 13 i hotell för att talet 13 medförd otur.

Jag gick in i min garderob och tog ut ett par av mina blingskor. De var efter en regnig afton fortfarande smutsiga av intorkad lera. De var alltså perfekt för att i mitt inre visualisera ett viktigt syfte när jag gick ut i kylan mot alla odds, där bling och fasad står i fokus, där den dolda agendan och skiten man har på sina händer systematiskt döljs inom nätverkandets baksida i solidaritetens namn.

NewsVoice frågade 2015 om jag ville få ut min story. Jag tackade nej med motiveringen att Sverige inte var mottagligt för att ta till sig allt det jag hade att säga. Att publicera då skulle ha inneburit att "ABF Watergate" underminerast och att eliten än en gång skulle komma undan. Jag vill istället skapa en rejäl förändring inför avtalsrörelsen och dess medlemmar, inte bara hamna på löpsedeln en dag utan effekt.

Artiklarna i serien kommer att handla om:

  1. ABF Watergate, fördelning av marknadsandelar av Sveriges största marknad. Utbildning, arbetsmarknadsåtgärder och stöd (nyanlända-integration).
  2. B-laget, de som inte har integritet att stå emot frestelsen.
  3. Jag kunde välja och vraka mellan politiker och höga chefer. Det var bara att beställa och de levererade.
  4. Strategin om bolagsbildande med olika bolagsformer, att nyttja systemet maximalt. Lagligt och i grå zonen. ABF med studiecirklar som front plockar sekundärt intäkter till ett växande maktimperium utan insyn eller motkrav.
  5. Systematiska intäktsmodeller inom SMF (studiemotiverande folkhögskolekurser), FAS3 (sysselsättningsfasen), SFI, TSL (omställningsstöd) samt yrkesutbildningar

Facken och folkbildningens representanter är samhällets viktigaste aktörer. Om vi medlemmar och medborgare inte är beredda att lyfta blicken och rensa bort B-laget som plundrar, om vi inte sätter ner foten och säger stopp, kan vi inte heller förvänta oss en förändring då en förändring kräver att man ändrar på någonting. Vi måste sluta skydda de korrupta och istället lyfta medlemmar och de inom folket som väljer rätt dvs: rättvisa, allas lika värde, samma lön för samma jobb, jämlikhet och äkta demokrati.

Socialdemokraterna och arbetsrörelsen har aldrig varit viktigare än nu. Jag är inte politiker och vill inte heller bli det. Jag är en ”någon” bland tusentals andra okända ”någon”. Till alla er visselblåsare inom S-LO-ABF på olika nivåer som av olika anledningar inte vågat gå ut med era namn och därför valde att gå under min flagg, till er vill jag säga TACK.

Vi kommer inte att få ett erkännande, men det var heller aldrig ert eller mitt syfte. Ni har genom ert deltagande visat att ni ville, kunde och valde rätt för att det är rätt och vi har tillsammans genom att belysa elitens agenda lyft en dold och förankrad böld. Ni har därmed gjort skillnad och på så vis möjliggjort att arbetsrörelsen i framtiden åter kan verka för alla inklusive de svaga.

Text: Monica Jalke

Läs nästa artikel

ABF Watergate och den svenska korruptionsmodellen