Korruptionshärva – “ABF Watergate” ser dagens ljus strax innan avtalsrörelsen 2016

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 januari 2016
- Torbjörn Sassersson
Monica Jalke

Monica JalkeSkammens gräns har passerats och arbetsrörelsens allra svagaste får betala priset. Socialdemokraterna, LO och ABF som är folkhemmets vagga har med åren blivit ett maktcentra för eliten, där den innersta kretsen delar på makt, statspengar, bidrag och förmåner. Policyn är att hålla låg profil och skydda varandras ryggar. Det skriver Monica Jalke som tidigare var VD för Verab, ett dotterbolag till ABF Nöss. Jalke inleder på NewsVoice en avslöjande artikelserie om korruption på högsta nivå i Sverige.

Text och foto: Monica Jalke

Korruptionen har funkat till dess att en förbannad morsa på 53 år såg spektaklet och sa stopp. Mitt privata uppdrag behövde nu en symbol för att jag skulle kunna hålla fokus och integriteten i schack.

Jag kom att tänka på Stig Malm som runt 1990 i stundens hetta blottade den innersta kretsens verkliga inställning till både jämlikhet och värdegrunder. Han definierade kvinnor som fittstim och fick sedan pudla, den första av en rad pudlingar inom det socialdemokratiska partiet. Beteenden som la grunden för den svenska korruptionsmodellen.

Den ena skon döpte jag därför till Stig och den andra till Malm. Det finns nämligen ofta två bilder av sanningen, den officiella och inofficiella. Den senare kallar vi internt den 13:e våningen, den som inte officiellt inte finns. Bakgrunden är vidskepelsen att man utesluter våning nr 13 i hotell för att talet 13 medförd otur.

ArcanumSkolan 2024

Jag gick in i min garderob och tog ut ett par av mina blingskor. De var efter en regnig afton fortfarande smutsiga av intorkad lera. De var alltså perfekt för att i mitt inre visualisera ett viktigt syfte när jag gick ut i kylan mot alla odds, där bling och fasad står i fokus, där den dolda agendan och skiten man har på sina händer systematiskt döljs inom nätverkandets baksida i solidaritetens namn.

NewsVoice frågade 2015 om jag ville få ut min story. Jag tackade nej med motiveringen att Sverige inte var mottagligt för att ta till sig allt det jag hade att säga. Att publicera då skulle ha inneburit att “ABF Watergate” underminerast och att eliten än en gång skulle komma undan. Jag vill istället skapa en rejäl förändring inför avtalsrörelsen och dess medlemmar, inte bara hamna på löpsedeln en dag utan effekt.

Artiklarna i serien kommer att handla om:

 1. ABF Watergate, fördelning av marknadsandelar av Sveriges största marknad. Utbildning, arbetsmarknadsåtgärder och stöd (nyanlända-integration).
 2. B-laget, de som inte har integritet att stå emot frestelsen.
 3. Jag kunde välja och vraka mellan politiker och höga chefer. Det var bara att beställa och de levererade.
 4. Strategin om bolagsbildande med olika bolagsformer, att nyttja systemet maximalt. Lagligt och i grå zonen. ABF med studiecirklar som front plockar sekundärt intäkter till ett växande maktimperium utan insyn eller motkrav.
 5. Systematiska intäktsmodeller inom SMF (studiemotiverande folkhögskolekurser), FAS3 (sysselsättningsfasen), SFI, TSL (omställningsstöd) samt yrkesutbildningar

Facken och folkbildningens representanter är samhällets viktigaste aktörer. Om vi medlemmar och medborgare inte är beredda att lyfta blicken och rensa bort B-laget som plundrar, om vi inte sätter ner foten och säger stopp, kan vi inte heller förvänta oss en förändring då en förändring kräver att man ändrar på någonting. Vi måste sluta skydda de korrupta och istället lyfta medlemmar och de inom folket som väljer rätt dvs: rättvisa, allas lika värde, samma lön för samma jobb, jämlikhet och äkta demokrati.

Socialdemokraterna och arbetsrörelsen har aldrig varit viktigare än nu. Jag är inte politiker och vill inte heller bli det. Jag är en ”någon” bland tusentals andra okända ”någon”. Till alla er visselblåsare inom S-LO-ABF på olika nivåer som av olika anledningar inte vågat gå ut med era namn och därför valde att gå under min flagg, till er vill jag säga TACK.

Vi kommer inte att få ett erkännande, men det var heller aldrig ert eller mitt syfte. Ni har genom ert deltagande visat att ni ville, kunde och valde rätt för att det är rätt och vi har tillsammans genom att belysa elitens agenda lyft en dold och förankrad böld. Ni har därmed gjort skillnad och på så vis möjliggjort att arbetsrörelsen i framtiden åter kan verka för alla inklusive de svaga.

Text: Monica Jalke

Läs nästa artikel

ABF Watergate och den svenska korruptionsmodellen

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • DN (17 jan 2016): Pampväldet måste vältas

  “Kommunalskandalen och Margot Wallströms lägenhetsaffär är en illustration så god som någon av det privilegiesystem som S och LO har byggt upp. Belöningssystemen har drag av korruption och måste rivas.”

  “Men det bostadsmygel som Margot Wallström och Annelie Nordström har beslagits med är egentligen en allvarligare fråga. De principiella och demokratiska aspekterna väger tyngre. LO:s och Socialdemokraternas tystnad och oförmåga att se det alla andra ser – drag av korruption – är ett större problem än slöseriet och arrogansen inom Kommunal.”

 • SKL har tagit av sig handskarna kan man säga.. Nu gäller det att pressa tillbaka arbetstagare och det är synd för medlemmarna att kommunal inte har rent mjöl i påsen. För SKL kommer skandalen så lägligt att man inte kan tvivla på att alternativet är möjligt..

  http://www.etc.se/inrikes/kommunal-kan-fa-betala-dyrt-hojda-kvinnoloner

  Schibsteds Aftonskymning kanske inte skrivit en rad om hur det ser ut för kommunals medlemmar på knä sedan länge..

  För kommunal betyder skandalen närmast en walkover.. Korruption är verkligen ett monster för sin egen skull…

 • Jag kan bara gratulera henne att hon vågar komma ut i tidning och kasta ljus på dessa korrupta och landsföredare till politiker och deras smutsiga spel mot folket.Det blir mycket intressant att läsa dessa artiklar.

 • Det skulle vara spännande att höra mer om författarinnans arbete inom nämnda verksamhet, när hon var verksam där och vilka arbetsuppgifter, det skulle starka förtroendet för hennes legitimitet.
  Syftet med artiklarna är också lite svårt att förstå men det kanske reder ut sig i de kommade artiklarna.

 • Intressant! Hyser också misstankar att det finns något, stort, under ytan……
  Man biter inte den hand som ger en mat . . .
  (oaktat naturligtvis politisk färg på kostymen)

 • Intressant, men det vet väl alla hur facket bär sig åt? Inget nytt under solen precis. Frågan är varför fackets smutsiga byk ska tvättas i media just NU? Den här “nyheten” är väldigt “timad” med ett storpolitiskt drama som nu tacksamt faller i medieskugga.

  Nyheten om lägenhetsaffären kommer mycket lägligt med tanke på de upprörda känslor som Margot Wallströms uttalande i riksdagen föranlett då hon “begärt att misstankar om utomrättsligt dödande av palestinier ska utredas”. Istället för att strålkastarljuset riktas mot makthavarna bakom dödandet sätter man ljuset på budbäraren i ett försök att smutskasta henne.

  Margot har inte bara blivit portad från Israel utan här ser vi även en sorts symbolisk portning från hennes hem. Det är väl ganska uppenbart att den här affären inte handlar om kommunal utan om Wallströms frimodiga uttalanden? Margot ska ha ett stort tack för att hon så frimodigt vågade lyfta bladet från munnen och säga det många av oss känner.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *