Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

NASA lanserar “Planetary Defense Coordination Office” för att skydda jorden från yttre hot

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 januari 2016
- Torbjörn Sassersson

Asteroid Redirect Mission NASA

Den nya avdelningen Planetary Defense Coordination Office ska spana efter potentiellt farliga himlaobjekt som kan träffa jorden. Avdelningen ska även ha översikt över NASA:s samtliga ansträngningar att detektera, spåra NEO:s (near-earth objects) samt koordinera åtgärder med andra myndigheter och nationer vid behov. 

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Asteroid Redirect Mission, NASA

Den nytillsatta chefen Lindley Niel Johnson för avdelningen har titeln Planetary Defense Officer alltså Planetär försvarsofficer. Han var tidigare chef på Near-Earth Object Program. NASA har sedan flera år ökat sina satsningar för att bygga upp kunskap om hur vår planet ska kunna skyddas mot kometer, bolider och meteorer.

Om NASA inte kan avleda ett inkommande rymdobjekt från att skada jorden utlovar myndigheten att den nya avdelningen tillsammans med utländska organisationer ska kunna informera allmänheten i de områden som kommer att drabbas. Krismyndigheter av typen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är en tänkbar partner (red anm).

Lindley Neil Johnson - Foto: NASAPlanetary Defense Coordination Office ska betraktas som en centralt ledande myndighet i världen, sa Lindley Niel Johnson på NASA:s presskonferens.

“The formal establishment of the Planetary Defense Coordination Office makes it evident that the agency is committed to perform a leadership role in national and international efforts for detection of these natural impact hazards, and to be engaged in planning if there is a need for planetary defense,” Johnson said in NASA news release.

NASA people - Foto: NASA
Foto: NASA

1500 nya nära jorden-objekt hittas varje år

NASA säger att de hittar 1500 near-Earth objects varje år och att de redan har hittat 90% av av alla objekt som är ca 1 km eller större i diameter. Nu hoppas NASA att man även ska hitta alla objekt som är 150 meter i diameter. Här har myndigheten hittills endast hittat 25%.

Myndigheten tar dessa nära jorden-objekt på stort allvar och John Grunsfeld som är administratör på NASA:s Science Mission Directorate nämner Chelyabinsk super-fireball som var en bolid som exploderade över Ryssland år 2013.

“John Grunsfeld, associate administrator for NASA’s Science Mission Directorate, said in the release. “While there are no known impact threats at this time, the 2013 Chelyabinsk super-fireball and the recent ‘Halloween Asteroid‘ close approach remind us of why we need to remain vigilant and keep our eyes to the sky.”

NASA-avdelningen Near-Earth Object Program är nu en del av Planetary Defense Coordination Office. Andra avdelningar som arbetar med områden som tangerar sökandet efter nära jorden-objekt är tex 

  • Asteroid Impact and Deflection Assessment Mission och Asteroid Redirect Mission (som båda handlar försöka avleda himlaobjekt från att träffa jorden). Då planerar NASA att använda sitt nya rymdskepp Orion.
  • Projektet NEOWISE (Near Eart Objects – Wide-field Infrared Survey Explorer) dokumenterade under sin insamlingfas data om 158,000 asteroider.
  • Sonden OSIRIS-REx kommer att 2018 besöka asteroiden Bennu för att ta tillbaka prover till jorden 2023.
  • Projettet Dawn ska hämta data från asteroiden Vesta och dvärgplaneten Ceres. NASA uppger för tillfället inga datum för genomförandet.
  • Projektet Asteroid Redirect Mission ska försöka sig på att hämta en stenbumling från en asteroid och sedan placera den i stabil bana runt vår egen måne. Astronauter ska därefter försöka hämta prover från bumlingen.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq