NASA lanserar “Planetary Defense Coordination Office” för att skydda jorden från yttre hot

publicerad 12 januari 2016
- av Torbjörn Sassersson red.

Asteroid Redirect Mission NASA

Den nya avdelningen Planetary Defense Coordination Office ska spana efter potentiellt farliga himlaobjekt som kan träffa jorden. Avdelningen ska även ha översikt över NASA:s samtliga ansträngningar att detektera, spåra NEO:s (near-earth objects) samt koordinera åtgärder med andra myndigheter och nationer vid behov. 

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Asteroid Redirect Mission, NASA

Den nytillsatta chefen Lindley Niel Johnson för avdelningen har titeln Planetary Defense Officer alltså Planetär försvarsofficer. Han var tidigare chef på Near-Earth Object Program. NASA har sedan flera år ökat sina satsningar för att bygga upp kunskap om hur vår planet ska kunna skyddas mot kometer, bolider och meteorer.

Om NASA inte kan avleda ett inkommande rymdobjekt från att skada jorden utlovar myndigheten att den nya avdelningen tillsammans med utländska organisationer ska kunna informera allmänheten i de områden som kommer att drabbas. Krismyndigheter av typen Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är en tänkbar partner (red anm).

Lindley Neil Johnson - Foto: NASAPlanetary Defense Coordination Office ska betraktas som en centralt ledande myndighet i världen, sa Lindley Niel Johnson på NASA:s presskonferens.

“The formal establishment of the Planetary Defense Coordination Office makes it evident that the agency is committed to perform a leadership role in national and international efforts for detection of these natural impact hazards, and to be engaged in planning if there is a need for planetary defense,” Johnson said in NASA news release.

NASA people - Foto: NASA
Foto: NASA

1500 nya nära jorden-objekt hittas varje år

NASA säger att de hittar 1500 near-Earth objects varje år och att de redan har hittat 90% av av alla objekt som är ca 1 km eller större i diameter. Nu hoppas NASA att man även ska hitta alla objekt som är 150 meter i diameter. Här har myndigheten hittills endast hittat 25%.

Myndigheten tar dessa nära jorden-objekt på stort allvar och John Grunsfeld som är administratör på NASA:s Science Mission Directorate nämner Chelyabinsk super-fireball som var en bolid som exploderade över Ryssland år 2013.

“John Grunsfeld, associate administrator for NASA’s Science Mission Directorate, said in the release. “While there are no known impact threats at this time, the 2013 Chelyabinsk super-fireball and the recent ‘Halloween Asteroid‘ close approach remind us of why we need to remain vigilant and keep our eyes to the sky.”

NASA-avdelningen Near-Earth Object Program är nu en del av Planetary Defense Coordination Office. Andra avdelningar som arbetar med områden som tangerar sökandet efter nära jorden-objekt är tex 

 • Asteroid Impact and Deflection Assessment Mission och Asteroid Redirect Mission (som båda handlar försöka avleda himlaobjekt från att träffa jorden). Då planerar NASA att använda sitt nya rymdskepp Orion.
 • Projektet NEOWISE (Near Eart Objects – Wide-field Infrared Survey Explorer) dokumenterade under sin insamlingfas data om 158,000 asteroider.
 • Sonden OSIRIS-REx kommer att 2018 besöka asteroiden Bennu för att ta tillbaka prover till jorden 2023.
 • Projettet Dawn ska hämta data från asteroiden Vesta och dvärgplaneten Ceres. NASA uppger för tillfället inga datum för genomförandet.
 • Projektet Asteroid Redirect Mission ska försöka sig på att hämta en stenbumling från en asteroid och sedan placera den i stabil bana runt vår egen måne. Astronauter ska därefter försöka hämta prover från bumlingen.


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Det är ju inte konstigt om Nasa till slut kommer med detta.

  Enligt många amatörforskare är den tolfte planeten, Nibiru eller Planet X, som en gång kolliderade med jorden redan synlig. Enligt vissa så kommer vi se den inom de närmaste månaderna med våra fysiska ögon, nu är den dold bakom solens aura eftersom den kommer från en annan omloppsbana. Flera har filmat den och här är några länkar för info.

  Alaska: https://youtu.be/Iw6l-IqARaY
  Kalifornien: https://www.youtube.com/watch?v=-7DwPFIoFb8

  Effekterna av Nibirus återkomst är, enligt författaren till boken ”Den tolfte planeten” Zecharia Sitchin, stark påverkan på solen och jordklotet i form av naturkatastrofer såsom svåra översvämningar runtom på jorden (sker redan!), jordbävningar m.m.

  Jag lägger inte ut detta för att skrämmas utan för att var och en skall göra sin egen bedömning.
  Men tro inte på domedagsprofeterna om att jorden skall gå under, det skall den inte. Men märkligt är det. Om allt detta är sant, varför denna tystnad…

 • Johanna

  “Vi kommer inte att nöja oss förrän 90 procent av det folk tror är riktigt är helt fel”.

  Med andra ord: Vi kommer inte nöja oss förrän folk tror på våra lögner.

 • Att skapa en påhittad fiende som hotar landet är en gammal välkänd strategi för moraliskt korrupta organisationer och politiker. Syftet är att avleda folkets uppmärksamhet från rådande missförhållanden och istället rikta den mot den påhittade gemensamma fienden.

 • Ja för vi har ju redan så säkra bevis på att vi varit på månen?
  Sök bara på denna enkla termen : image of earth from space på google. Olika kulörer cgi datagrafik men tamefan i mig 2016 ine en enda riktig bild på jorden från långt avstånd.

  Jag skulle påstå att det mesta som kommer från establisemanget är lögn. Eller som Cia chefen sa ibörjan av 80 – talet. Vi kommer inte att möja oss förrän 90 procent av det folk tror är riktigt är helt fel.

  Finns extremt mycket att vinna för den lilla elit som kontrollerar alla världens tillgångar. Råvaror resurser mark städer skyskrapor flygbolag banker att få folk att aldrig ifrågasätta det paradigmet.

  Att telivisera ut en filmning av en biovisning alltså inte live av månlandningen och sedan tappa bort banden. You cant make that shit up.

  Så ja tyvärr är nog detta ännu ett program för att dra in en jvla massa dollars som det inte blir något av.

  I sammanhanget kanske operation paperclip vore lämpligt att ta en titt på. Nazister i tusentalet fördes till USA efter ww2 för att fortsätta utveckla bland annat CIA och NASA

 • NASA och därmed Bilderbergarna börjar bli rädda för ett ingripande utifrån. De har under lång tid spanat efter Planet X som de kallar den. De inser att om de inte går de utomjordiska grupperna tillmötes så blir det ett tvångsingripande. Syftet är så vitt blivit känt att Biloderbergarna hindrar planetens utveckling vilket ställer till problem i ett mycket större perspektiv. detta kan inte tillåtas längre och de har fått gott om chanser att skärpa sig, men vägrat. Eftersom de anser att Jorden är DERAS ägodel. <men bara deras. Vi andra som bor här är bara biologiskt förbrukningsmaterial. Se t.ex hur synkade Wallenberg är med Rotschildt och Rockefeller.

  Men öra nåt åt det? Inte en svensk. han/hon tiger, går hem och tar en öl och glömmer allt.

 • Hur skulle NASA kunna göra något åt en lagom stor himlakropp, likt den som utrotade dinosaurierna för miljontals år sedan?

  Det är klart att detta projektet i grunden måste ha helt andra syften … – detta inser nog alla dem vilka använder den kroppsdel naturen utvecklat högst uppe på våra kroppar när de befinner sig i upprätt ställning!

  Den som länge alltid haft behov av fullständig kontroll – upphör nog aldrig att känna rädsla för att något oförväntat skulle kunna komma att hota dennes kanske upplevda högst tillfälliga maktövertag!

  Imperier har aldrig blivit bestående … Tillfälliga hot kommer alltid finnas … Ingen jätte vet vilka dvärgar som i slutändan kan hitta nya och helt oförutsedda lösningar ….

 • Mumbo jumbo säger jag. Om jag inte missminner mig så är NASA ett privat företag med en mycket komprometterande historia. Hoppas bara att vi skattebetalare inte ska behöva betala för den här underground-organisationen. Vem skyddar oss från NASA och andra privata företags verklighetsfrämmande, lekstugeverksamheter?

  För egen del är jag inte det minst rädd för hot från yttre rymden. Jag känner mig däremot skräckslagen i min vardag för livshotande saker som t ex alla gifter som tillåts i luft, vatten, slam i jordbruket, läkemedel och i min mat. Vad är ett sk “hot från rymden” mot hotet från alla hormonstörande ämnen som medvetet stoppas i konsumentprodukter och då framför allt barnprodukter. För att inte tala om GMO och biotekniska livsmedel eller strålningsmiljöer.

 • När NASA inte kan hitta en tankbilsflotta/Toyota pickisar på tusen bilar i en rad, kan man ju undra vad avsikten bakom detta yttre hot innebär? Varje despot behöver en yttre fiende.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *