Apparna Telegram och Signal säkrar ditt privatliv och ökar sekretessen i ditt arbete

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 januari 2016
- NewsVoice redaktion

whatsapp-telegram-textsecure-grafik-nyadagbladet

Nättidningen Nya Dagbladet jämför Whatsapp och Facebook med uppstickarna Telegram och Signal som tar ditt privatliv på allvar. Signal hette tidigare RedPhone (och TextSecure). Edvard Snowden rekommenderade RedPhone 2014. I artikeln på Nya Dagbladet kan du läsa mer om vilka “text- och pratsystem” som är bäst och hur du kan använda tjänsterna på ett smart sätt. Du bör tex ersätta din vanliga SMS-trafik med en av apparna. Whatsapp finns inte ens på kartan om du vill säkra din integritet.

Text: NewsVoice | Montage: Nya Dagbladet

Markus Andersson skriver:

“Electronic Frontier Foundation, EFF, som arbetar för yttrandefrihet, insyn och integritet i den digitala världen har betygsatt olika program och appar för kommunikation och meddelandehantering efter hur säkra de egentligen är efter en lång rad kriterier. Whatsapp lever bara upp till två av de sju kriterierna man satt upp på skalan som handlar om hur kryptering hanteras, vilken insyn som ges i programvaran osv. Telegram uppfyller fyra av de sju punkterna och Signal får full pott med sju av sju uppfyllda kriterier (efter testet har R bytt namn till Signal).”

NewsVoice har sedan en tid gått över till alternativa appar vid text- och röstkommunikation i samband med känsliga grävjobb, men ska full säkerhet uppnås bör kommunikationen ske via betaltelefoner med kontaktkort inköpta med kontanter.

Kommunikationen kan sedan inte ske från kontoret eftersom då kan telefonen positioneras, därmed kan samtal och textmeddelanden lättare identifieras och spåras med hjälp av ordigenkänningsmjukvara i bruset av 1000-tals samtal inom en viss grupp av basstationer. Å andra sidan ska kommunikationen vara omöjlig – eller åtminstone mycket svår – för spionerande myndigheter att plocka upp om krypteringen i de valda apparna fungerar.

Dessa säkerhetsåtgärder gäller alla seriösa undersökande journalister idag.

Läs hela artikeln på Nya Dagbladet


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Så bra att ni varnar för det här. Man hör talas om det men vet inte hur det fungerar och vad vi kan göra för att undvika detta spioneri. Tack!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *