Politiker uppmanas: ”Ge barn gratis D-vitamin istället för läkemedel!”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 10 januari 2016
- NewsVoice redaktion
Sanna Ehdin Anandala - Foto: Jen C. Hilner

Sanna Ehdin Anandala - Foto: Jens C HillnerNär politikerna nu – till en kostnad av 400 miljoner per år – gjort receptbelagda läkemedel gratis för alla under 18 år har de tagit ett steg i fel riktning och bara gett läkemedelsindustrin ytterligare en fjäder i hatten och stora, garanterade intäkter. Vill de hjälpa barns hälsa bör de jobba förebyggande och dela ut gratis D-vitamin, C-vitamin och omega-3 istället. Det skriver hälsoprofilen Sanna Ehdin.

Text:  Sanna Ehdin, PhD och författare | Foto: Jens C Hillner

Nu, från och med den första januari 2016, är receptbelagda läkemedel gratis i Sverige för alla barn och ungdomar under 18 år. ”Reformen” kostar 400 miljoner per år. Hur skulle det vara om de istället delade ut gratis D-vitamin, C-vitamin och fiskolja (omega 3) till alla barn? Det skulle göra en enorm skillnad för alla barn! Vilket inte symtomlindrande mediciner gör…

Rätt näring istället för mediciner

Innan du slår bort tanken så lek med den en stund – och läs den senaste forskningen på till exempel D-vitaminets inverkan på folkhälsan – och läs fakta nedan. Det är näringen som bygger hälsan och om vi ger alla barn gratis basala, viktiga näringstillskott skulle det få en avgörande skillnad för våra barn och deras framtida hälsa. Det vore en sann hälsoreform!

Apropå detta: I USA finns många barn som bara är sex, sju år gamla och redan tar sex, sju mediciner. Jag anser att det är helt vansinnigt och, självklart vill sjukmedelsindustrin medicinera folk från vaggan till graven. Nu vill de även komma med ”livsstilsmediciner” till friska människor. Mitt uppmaning är: Acceptera inte detta system!

Läs mer i den kompletta artikeln på Kurera om

 • Vitaminer förebygger och läker sjukdom
 • Den moderna industrimaten gör oss feta och sjuka
 • Läkemedelsindustrin ointresserad av att rätt kunskap sprids
 • Ge tillskott till skolbarnen
 • Barn har stora fördelar av tillskott av fiskolja
 • Även C-vitamin borde vara gratis
 • Minska ungas användning av antidepressiva med rätt näring istället för mediciner
 • Förebygg sjukdomar istället för att symtomlindra
 • För lite grönt och för mycket socker


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ Kenneth Thorberg
  Det kan, helt riktigt, vara ansvarigt att avsäga sig möjligheten att påverka. Har man ex. otur när man tänker, dvs. är dålig i schack, dvs. dålig på att tänka rätt i flera steg eller om man inte kan diskutera sakligt om politik utan att bli arg eller om man villigt låter sig hjärntvättas av den massmedias “grupp-psykos” som ägs av utländska intressen som ljuger för folket etc. så är det givetvis väldigt bra att man inte röstar. I annat fall kan man motverka sitt eget intresse genom att rösta.

  Jag rekommenderar alla medborgare att öka sin självkännedom om sin egen kapacitet genom att göra IQ-tester och öva upp sin skicklighet i att tänka rätt i flera steg genom schack, läsa alternativ media som försöker hålla sig objektiv och sanningsenlig, läsa in sig på olika begrepp såsom socialism, frihandel, kapitalism, kommunism, etc., samt undersöka begrepp som ex. “ad hominem-argument” och “hypotetiskt deduktiv metod” innan man ger sig in diskussionen

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/11/25/glada-nyheter-tv-och-massmedia-skarper-sig-eller-ersatts-sannolikt-av-mer-intressanta-bloggare/

  Att läsa intelligenta citat om ex. demokrati är också bra för alla som vill medverka i demokratin.

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/citat-om-demokrati/

 • @ dr Sanna

  Det finns redan en inbyggd skyddsmekanism mot korrumperade politiker. Den kallas för rösträtt. En rätt som vi oxå har rätt att avsäga oss. Om tillräckligt många gör detta så
  avlegitimerar vi deras beteende.

  Men jag vet inte hur långt det ska behöva gå innan gemene man kan tänka sig att verkligen
  anamma DENNA rätt. Det finns en sorts allmän grupp-psykos som gör att folk håller fast
  vid mantrat om att man minsann ska utnyttja sin demokratiska röst. “Demokratiska” var ordet.

 • Bra kommentar Ann. Makt, pengar och berömmelse har mkt stor risk att korrumperar, så man borde ha skyddsmekanismer inbyggda här. Framför allt börja tala om det öppet…

 • Tack för kommentarer. Vi har en helt skev hälso- o sjukdomspolitik där läkemedel är kraftigt subventionerade. Vi hade redan högkostnadsskydd o det täcker alla barn i en familj – varför göra denna “reform” som främst bara gynnar Läkemedelsindustrin?

  Den är en ren affärsverksamhet helt inriktad på sjukdom, ”business with disease” – och därför är läkemedelsindustrin helt ointresserad av god hälsa: “Läkemedelsindustrin är inte en ”hälsoindustri”, utan en ”investeringsverksamhet” som bygger på att sjukdomar måste fortsätta och även utvidgas. Är det detta vi ska stödja med våra skattepengar? Vill vi inte öka frisknivån hos befolkningen? Mina konkreta och billiga förslag skulle göra det. Är man rädd att gynna nåt hälsokostföretag kan väl Landstinget själv börja producera C-vitamin, D-vitamin etc. Det skulle vara en stor samhällsekonomisk besparing att få ner antalet sjukdagar hos barnen och höja frisknivån!

 • Det här var väldigt förenklat skrivet. Det är väl utmärkt att barn som behöver receptbelagd medicin kan få den gratis. Alla sjukdomar går inte att bota/påverka med kosttillskott, hur gärna man än skulle önska det.

  Menar Sanna Ehdin att även kosttillskott bör vara gratis för barn, förutom receptbelagda läkemedel?

 • Timo !!!! det verkar att du är en troll,att du inte skäms att dina ögon trillar ut.Vem f..n har sagt att sjuka barn kommer inte få medicin och kommer dö.De skulle inte få gratis medicin endast och jag håller med att läkemedels Maffian som ligger bakom och våra korrupta politiker som godkänner denna vansinet. I rättvisans namn skulle också C,D vitaminer och fiskolja vara gratis.

 • C-vitamin och omega-3 och alla svenska barn blir friska! Jäklar vad bra och billigt! Att ingen kommit på det tidigare. Nobelpriset nästa! Sedan blir tillverkaren av C-vitamin och omega-3 förstås rikare medan barn som verkligen behöver riktiga mediciner dör eftersom dessa 2 preparat inte lindrar eller botar deras sjukdomar!

 • Det kanske inte så mycket beror på “obildning” som på belöningar och påverkan. Vi vet att Big Pharma-lobbyister som Johan Thor och andra förrädare har direktkontakt med beslutsfattarna i Sverige.

 • Bra förslag av Sanna Ehdin Anandala och egentligen rätt självklart.
  I det gamla Östtyskland fick alla barn stora doser D-vitamin var tredje månad av staten.
  Våra politiker tycker nog att de är både goda och progressiva när de genomför denna gratisreform. Men de är bara obildade.
  Gratis läkemedel till barn tjänar samma kommersiella intressen som den ökande tillgängligheten för läkemedel i matbutiker och bensinstationer.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *