Stellan Skarsgård: Går Sverige med i NATO blir vi beroende av amerikanska värderingar

15

NOTERAT. Stellan Skarsgård är kritisk till att Sverige går med i NATO. Sverige kommer att färgas av amerikanska värderingar tex hur vi ser på vapen. Skarsgård inledningstalade på Nobelmuseet den 28 januari 2016 när Natoutredningen presenterade sitt betänkande på temat: Sverige, NATO och säkerheten.

Skarsgård säger att vi redan är med i en stormakt, EU och att NATO är en bisarr kvarleva efter det [första] kalla kriget, en kvarleva som: “kämpar med att hitta på något nytt att göra”. Istället bör Sverige söka sig inom EU för att skapa trygghet.

Syftet med Natoutredningen

Regeringen har inte beslutat om Sverige ska gå med i NATO, men  samtidigt som Regeringen vidhållit den militära alliansfriheten har vårt samarbete med NATO blivit allt tätare utan egentlig diskussion om konsekvenserna.

Våren 2016 ska Riksdagen rösta om värdlandsavtalet.

Utredningens syfte är att inför Riksdagens NATO-omröstning analysera hur avtalet och Sveriges närmande till Nato kan påverka vår egen och Östersjöregionens säkerhet, liksom vår relation till FN och vår utrikespolitiska handlingsfrihet, som tex möjligheterna att medverka till en fredlig lösning av konflikter i omvärlden, skriver Natoutredningen på sin hemsida.

Natoutredningen består av: Stina Oscarson, Pierre Schori, Sven Hirdman, Lars Ingelstam, Rolf Ekéus, Linda Åkerström och Hans Blix.

Natoutredningen.se

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

15 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Gary
Gary
Gäst
29 maj 2016 kl 16:59

Löven m.fl säger att Sverige INTE ska ansluta sej till Nato, men de argumenterar aldrig i frågan, man kan fråga sej varför. Svaret är naturligtvis att de redan bestämt sej för ett svenskt medlemskap. Våra vapensystem är harmonierade mot Natosystemen. Och troligen ligger löften om stora order till SAAB, Kockums och Bofors den dagen Sverige tar steget in i Nato.

anders
anders
Gäst
29 maj 2016 kl 16:17

“Stellan Skarsgård är kritisk till att Sverige går med i NATO. Sverige kommer att färgas av amerikanska värderingar tex hur vi ser på vapen.”
Hur stor andel av filmer, artiklar i media, och annat har handlat om amerika de senaste 50 åren?
Det är väl så att vi är så marinerade i kulturen som det går, minus verkligheten bakom bill of rights.

Rolf Löfgren
Rolf Löfgren
Gäst
28 maj 2016 kl 23:17

Dessutom har USA utfört flera fals flag situationer, den i Vietnam tex. Så USA kan och kommer troligen att själv starta WW3. Allt för att makt-eliten ska håva in ännu mera pengar. Makt-eliten använder NATO som sitt verktyg för att förslava världen.

Sverige har gjort sitt största misstag någonsin, den 2016-05-25.

Alexander
Alexander
Gäst
28 maj 2016 kl 18:18

Skargård har fel i att Ryssland är de fattigaste och är minst kapabla militärt, den Ryska staten har sjukt med cash och har mest energi-resurser i världen. Underkatta för i helvete militären heller.
Ryssland är åter en stormakt.

Rose-mary Granath
Gäst
27 maj 2016 kl 11:29

Det skulle kunna skapa ett riktigt andravärldskriget om; USA tänder för snabbt på något som Ryssarna gör, ex skjuter ner ett plan. Det kan skapa krig i så fall, om man ser på utvecklingen i Vietnamkriget, där var det ju ett nerskjutet skepp som startade. Då måste vi gå med Nato om vi är medlemmar. Är risken stor? Jag tror det, än så länge, rätta mig om jag har fel

Rose-mary Granath
Gäst
27 maj 2016 kl 11:09

Svar på Staffan D ;Varför fick stellan skarsgård prata om nato? Många känner honom via media, han kanske har en intelligent ställning? det är väl många som kommer till tals. Vi är ju alla små människor, och alla yttrar om frågan hit och dit, hur ska det sluta? Krig är ju likamed ni vet vad. Varför ska vi gilla krig?

Rose-mary Granath
Gäst
27 maj 2016 kl 10:10

Vad ska man göra om Ryssland invaderar Sverige? <Man vet ju inget om vad dom tänker, och om det är dom som är värst på det. Jag vet det inte i alla fall. Eller om USA vill vara helvetiska, som man kan se typ guantanamoregler, vietnamkrig, fängelsestraff isolering i metallrum, fångarna pissar skiter blodar ner sig allt flyter på golvet. Ja helvetet Kunde de visa en sida till de fallna själarna även om dom råkat illa ut och tagit nåns liv?exvis, det är oftast hårt mot hårt. Vi här tycker inte det fullt ut och vill inte heller så. Är ryssarna lika oss? eller amerikanarna. Natomedlemskapet ställer många frågor. Vem ska styra vart

Danne
Gäst
3 februari 2016 kl 13:47

@@Yankee

“Ska han få stå upp och göra sig hörd och yttra sina egna personliga meningar bara för att han är en känd skådespelare?”

Ska han inte få göra sig hörd bara för att är en känd skådespelare menar du? Om Skarsgård har en agenda utöver sin egna kanske du kan ge en fingervisning till vad den skulle kunna vara?

Vill gärna rekommendera en dokumentär som tar en titt på hur det första nato-landet d.v.s. USA agerat i fredens tecken och i modern tid. USA har ett överdrivet stort inflytande i nato och det kan man lätt se om man gör en snabb återblick till nittio-talet.

– Har nato förvandlats från att vara en försvars-allians till att bli en axelmakt av angripare istället?

– Vill du att Sverige ska vara vara med i angreppskrigen som USA drar igång med nato i släptåg?

Gör en återblick och ställ dig sedan den frågan igen. Den här dokumentären är den första i tre delar. Den är fri att se gratis i en vecka framåt. (Rekommenderas!)

A Very Heavy Agenda, Pt 1:
http://www.filmsforaction.org/watch/a-very-heavy-agenda-2015/

Staffan D
Staffan D
Gäst
3 februari 2016 kl 09:26

Varför talade Skarsgård här? Vilken roll har han i utredningen? Ska han få stå upp och göra sig hörd och yttra sina egna personliga meningar bara för att han är en känd skådespelare?
Varför fick inte någon annan privatperson som är för ett svenskt NATO-medlemskap komma till tals?

Yankee
Yankee
Gäst
1 februari 2016 kl 13:58

Skulle Danmark och Norge genom sitt NATO-medlemskap ha helt skilda värderingar gentemot Sverige? På vilket sätt är i så fall deras syn mer amerikansk?

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
1 februari 2016 kl 11:02

@ Mayne … Hej! Du vet lika väl som jag – att vi “väljare” faktiskt inte har några “folkvalda politiker” PÅ RIKTIGT!

De egna förslag på möjliga representanter vi har rätt att skriva till på tomma valsedlar – blir praktiskt taget aldrig våra representanter! – Även detta är en “BLUFF” som svenska folket har gått på! Skulle en eller två komma in i riksdagen på det viset – så kan de knappast påverka den stora majoriteten som blivit utvalda av partiledarna …

Anne-Marie Påhlsson, statsvetaren (som med sitt Rotavdrag blev riksdagsman) avslöjade att det var partiledarna, vilka valde dem som skulle stå på valsedlarna! Väljarna har bara valt vilken partilederes utvalda partimedlemmar som får sitta med i riksdagen!

Hennes bok “Knapptryckarkompaniet” avslöjade hur vår “demokrati” ser ut!

Det kan kanske kännas skönt att tro på illusioner … intill den stunden allt till slut blir avslöjat … att vardagsmänniskorna (Du, jag och övriga…) faktiskt saknar det demokratiska innehåll som utlovats och ständigt basuneras ut …

Allt som ständigt basuneras ut – tycks bli den “sanning” alla vill tro – att den verkligen finns!

Här på NewsVoice´sidor framgår helt klart och tydligt hur korrumperat vårt samhälle faktiskt är … Pengar, armbågar och hållhakar styr hela tiden i kulisserna!

– Skall de medlen att styra “verklighetens värld” verkligen kunna kallas för “demokrati”?

Redan i det gamla Grekland visade det sig att “demokratin” där bara representerades av de allra rikaste och mäktigaste familjernas överhuvuden. Detta lilla fåtal, vilka hade rätt att på agoran “demokratiskt” få ta besluten – vilka därefter skulle gälla för alla övriga greker!

Vilken skillnad råder här i Sverige där en liten politisk elit (partiledarna) beslutar om vilka, som i slutändan får sitta i vår riksdag?

Vilka fria åsikter går det att läsa i våra tidningar (“ägda av” i stort sett Bonnier och Shibstedt), vilka ii sin tur är helt beroende av tidnings-stöd och de mäktigaste av alla – annonsörerna) !!!

Tala sen vackert om illusionerna “folkvilja, demokrati och fria medier”!

Mayne Sundewall Hopkins
Gäst
31 januari 2016 kl 20:17

Heja Skarsgård! Jag hoppas verkligen att berörda politiker (som ju är folkvalda!) äntligen vaknar ur sin långa ‘dvala’ och inser att Svenska Folket INTE vill att Sverige ska vara medlem av NATO!!

Tyvärr verkar det som om många i Sverige redan är ‘beroende av amerikanska värderingar’ — i alla fall de som får sina nyheter enbart via gammelmedia!!

redhawk
redhawk
Gäst
31 januari 2016 kl 15:55

Skönt att det finns några offentliga människor som kan tänka. Är våra politiker också tänkande eller är de redan köpta?

Danne
Gäst
31 januari 2016 kl 14:15

Bra poäng Agneta! Tycker att det politifierade ordet “samarbete” fick en ordentlig känga efter EU-valet. Nuförtiden ser jag med misstro på detta ord i internationella sammanhang då jag finner det vara skön-målande.

Agneta Norberg
Gäst
31 januari 2016 kl 10:37

Personerna i denna utredning har omsorgsfullt valt att inte nämna elefanten i vardagsrummet, nämligen det faktum, att alla krig med början i Jugoslavienkriget fördes via satelliter i rymden och att Sverige är en av de ledande länderna. Läs Satellitkriget av journalisten vid NRK, Norge, Bård Wormdal,2011, så finner du att Libyen kriget i stora delar fördes från Sval Sat, som ligger på Svalbard, i Nordnorge. Esrange är världens största nedladdningsstation från satelliter någon mil utanför Kiruna. ESA-European Space Agency, där Sverige är ledande nation, säjer att de endast sysslar med civila frågor. Varför installerades då Galileo utanför Kiruna måste vi fråga oss.