Stellan Skarsgård: Går Sverige med i NATO blir vi beroende av amerikanska värderingar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 januari 2016
- Torbjörn Sassersson
Stellan Skarsgård - Natoutredningen.se

NOTERAT. Stellan Skarsgård är kritisk till att Sverige går med i NATO. Sverige kommer att färgas av amerikanska värderingar tex hur vi ser på vapen. Skarsgård inledningstalade på Nobelmuseet den 28 januari 2016 när Natoutredningen presenterade sitt betänkande på temat: Sverige, NATO och säkerheten.

Skarsgård säger att vi redan är med i en stormakt, EU och att NATO är en bisarr kvarleva efter det [första] kalla kriget, en kvarleva som: “kämpar med att hitta på något nytt att göra”. Istället bör Sverige söka sig inom EU för att skapa trygghet.

Syftet med Natoutredningen

Regeringen har inte beslutat om Sverige ska gå med i NATO, men  samtidigt som Regeringen vidhållit den militära alliansfriheten har vårt samarbete med NATO blivit allt tätare utan egentlig diskussion om konsekvenserna.

Våren 2016 ska Riksdagen rösta om värdlandsavtalet.

Utredningens syfte är att inför Riksdagens NATO-omröstning analysera hur avtalet och Sveriges närmande till Nato kan påverka vår egen och Östersjöregionens säkerhet, liksom vår relation till FN och vår utrikespolitiska handlingsfrihet, som tex möjligheterna att medverka till en fredlig lösning av konflikter i omvärlden, skriver Natoutredningen på sin hemsida.

Natoutredningen består av: Stina Oscarson, Pierre Schori, Sven Hirdman, Lars Ingelstam, Rolf Ekéus, Linda Åkerström och Hans Blix.

Natoutredningen.se

Text: Torbjörn Sassersson

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq