Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Svar till Isobel Hadley-Kamptz – SvD:s konspirationsteorier sprider sig i Sverige

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 13 januari 2016
- Torbjörn Sassersson
TV-serien "The Americans" om ryska agenter i USA på 1980-talet. Bild: Amblin Television, DreamWorks Television
TV-serien - The Americans
Bild från TV-serien The Americans om ryska agenter i USA. Illustration: Amblin Television, DreamWorks Television

DEBATT. SvD skjuter giftpil på Ryssland igen. Artikeln är rubricerad “Ryska propagandametoder sprider sig i Sverige” [12 jan]. Den är skriven av Isobel Hadley-Kamptz som säger sig ha “trovärdiga uppgifter” om att Putin-troll försöker destabilisera Sverige genom svenska nätforum om elallergi och vaccinkritik. Ja, du läste rätt. Istället för att verka för fredens bevarande deltar SvD i en löjlig upptrappning mot Ryssland.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild från TV-serien The Americans om ryska agenter i USA

Isobel Hadley-Kamptz skriver mer exakt:

“För vi vet i dag hur Ryssland satsar på att destabilisera omvärlden genom ryktesspridning på nätet. Vi känner till deras betalda trollarmér, som sprider såväl direkt Putin-propaganda som mer subtila rökridåer. Syftet är att minska samhällsgemenskap och tillit och sänka det psykologiska försvaret, alltså försvarsviljan och motståndskraften mot påtryckningar och just desinformation. Det finns trovärdiga uppgifter om hur Putin-troll verkar på svenska nätforum med så skilda inriktningar som vaccinmotstånd, elallergi och invandring.”

Stycket ovan bär med sig den svamliga konspirationsteoretikerns alla kännetecken:

  • En ond makt smider planer för att försöka destabilisera ett helt folk genom ryktesspridning utförd av betalda arméer av troll.
  • Fienden använder subtila rökridåer.
  • Målet är att minska samhällsgemenskap och tillit och sänka försvarsvilja och motståndskraft.
  • Det påstås finnas “trovärdiga” källor, men de redovisas inte.
  • Man kan hitta de ryska trollen på svenska forum om allt möjligt.

NewsVoice frågade Hadley-Kamptz via Twitter om hennes källor, men har ännu inte fått ett svar.

Isobel Hadley-Kamptz propganda SvDSärskilt komiskt blir det när Isobel Hadley-Kamptz skriver att de ryska trollen verkar genom svenska forum som diskuterar vaccinmotstånd och elöverkänslighet. Det gör tex NewsVoice till en högeligen misstänkt kanal för rysk propaganda, men gör det även andra tidningar som publicerat kritiska artiklar om vaccin och texter om riskerna med elfält till misstänkta rysskanaler? Är tex Strålskyddsstiftelsen, som varnar för risker med WiFi och mobiltelefonistrålning, egentligen ett ryskt försök att skada det svenska trådlösa kommunikationsnätet?

Vad sägs för övrigt om att den ryska nyhetskanalen RT den 11 januari 2016 intervjuade Jan Eliasson som är vice generalsekreterare för FN? Gör det Jan Eliasson till en rysk agent? Knappast.

Isobel Hadley-Kamptz ägnar sig åt beredskapsjournalistik i bästa NATO Stratcom-anda. Det är för övrigt anmärkningsvärt att SvD:s kulturredaktion överhuvudtaget släppte igenom Hadley-Kamptz artikel. Vad ska vi få läsa på SvD härnäst? Har de ryska propagandatrollen även smugit sig in i kommentarsfälten på akvarieföreningarnas hemsidor med syftet att rekrytera guldfiskar?

Betyder det här att det inte existerar ryska nättroll? Nej, men låt oss få läsa om de svenska, tyska, amerikanska och brittiska trollen. NewsVoice har publicerat en serie artiklar om dessa nättroll och policyskribenter, men vi har ännu inte listat ut vilka trollen är som skriver på SvD 😉 .

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq