Svar till Isobel Hadley-Kamptz – SvD:s konspirationsteorier sprider sig i Sverige

publicerad 13 januari 2016
- Torbjörn Sassersson red.
TV-serien "The Americans" om ryska agenter i USA på 1980-talet. Bild: Amblin Television, DreamWorks Television
TV-serien - The Americans
Bild från TV-serien The Americans om ryska agenter i USA. Illustration: Amblin Television, DreamWorks Television

DEBATT. SvD skjuter giftpil på Ryssland igen. Artikeln är rubricerad “Ryska propagandametoder sprider sig i Sverige” [12 jan]. Den är skriven av Isobel Hadley-Kamptz som säger sig ha “trovärdiga uppgifter” om att Putin-troll försöker destabilisera Sverige genom svenska nätforum om elallergi och vaccinkritik. Ja, du läste rätt. Istället för att verka för fredens bevarande deltar SvD i en löjlig upptrappning mot Ryssland.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild från TV-serien The Americans om ryska agenter i USA

Isobel Hadley-Kamptz skriver mer exakt:

“För vi vet i dag hur Ryssland satsar på att destabilisera omvärlden genom ryktesspridning på nätet. Vi känner till deras betalda trollarmér, som sprider såväl direkt Putin-propaganda som mer subtila rökridåer. Syftet är att minska samhällsgemenskap och tillit och sänka det psykologiska försvaret, alltså försvarsviljan och motståndskraften mot påtryckningar och just desinformation. Det finns trovärdiga uppgifter om hur Putin-troll verkar på svenska nätforum med så skilda inriktningar som vaccinmotstånd, elallergi och invandring.”

Stycket ovan bär med sig den svamliga konspirationsteoretikerns alla kännetecken:

 • En ond makt smider planer för att försöka destabilisera ett helt folk genom ryktesspridning utförd av betalda arméer av troll.
 • Fienden använder subtila rökridåer.
 • Målet är att minska samhällsgemenskap och tillit och sänka försvarsvilja och motståndskraft.
 • Det påstås finnas “trovärdiga” källor, men de redovisas inte.
 • Man kan hitta de ryska trollen på svenska forum om allt möjligt.

NewsVoice frågade Hadley-Kamptz via Twitter om hennes källor, men har ännu inte fått ett svar.

Isobel Hadley-Kamptz propganda SvDSärskilt komiskt blir det när Isobel Hadley-Kamptz skriver att de ryska trollen verkar genom svenska forum som diskuterar vaccinmotstånd och elöverkänslighet. Det gör tex NewsVoice till en högeligen misstänkt kanal för rysk propaganda, men gör det även andra tidningar som publicerat kritiska artiklar om vaccin och texter om riskerna med elfält till misstänkta rysskanaler? Är tex Strålskyddsstiftelsen, som varnar för risker med WiFi och mobiltelefonistrålning, egentligen ett ryskt försök att skada det svenska trådlösa kommunikationsnätet?

Vad sägs för övrigt om att den ryska nyhetskanalen RT den 11 januari 2016 intervjuade Jan Eliasson som är vice generalsekreterare för FN? Gör det Jan Eliasson till en rysk agent? Knappast.

Isobel Hadley-Kamptz ägnar sig åt beredskapsjournalistik i bästa NATO Stratcom-anda. Det är för övrigt anmärkningsvärt att SvD:s kulturredaktion överhuvudtaget släppte igenom Hadley-Kamptz artikel. Vad ska vi få läsa på SvD härnäst? Har de ryska propagandatrollen även smugit sig in i kommentarsfälten på akvarieföreningarnas hemsidor med syftet att rekrytera guldfiskar?

Betyder det här att det inte existerar ryska nättroll? Nej, men låt oss få läsa om de svenska, tyska, amerikanska och brittiska trollen. NewsVoice har publicerat en serie artiklar om dessa nättroll och policyskribenter, men vi har ännu inte listat ut vilka trollen är som skriver på SvD 😉 .

Text: Torbjörn Sassersson

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Hanne Kjöller skrev igår på DN en ledarartikel “Hanne Kjöller: Trollfest efter Kungsträdgården” om konspiratoriker och alternativa medier.

  Självklart bakar hon samman dålig journalistik med eventuell rasism, en liten antisemitism-insinuation och alternativa medier. Hon skriver att i internets undervegetation sprids konstiga historier.

  Kjöller liknar konspiratoriker med “patologiskt svartsjuka”. Hon skriver:

  “Det svenska ordet för svartsjuka är genialt. Att beskriva fenomenet i termer som indikerar en sjuklig och svart verklighetsuppfattning ger en bra bild av hur tillståndet fungerar.”

  “På ungefär samma sätt fungerar konspirationsteoretiker. Med tron på logiken och de goda argumentens makt har jag emellanåt, särskilt i början av min karriär, ägnat mycket tid åt att bemöta elallergiker, chemtrailsövertygade samt mediekonspiratoriker.”

  Kjöller menar även att i undervegetationen – där de alternativa medierna växer – är tydligen folk journalisthatare:

  “Hur cementerad och skruvad världsbilden hos ohjälpliga journalisthatare är framgår av hur samma avsändare på nätet publicerar två oförenliga historier.”

  Hon avslutar med orden:

  “Utifrån mitt resonemang om svartsjuka, och om värdet av att inte ge ens ett lillfinger, borde jag kanske inte ha skrivit denna text. Men nu är det gjort. Och med detta vill jag meddela att min medverkan i denna debatt är avslutad.
  Nättrollen lär partaja vidare. Men festen får fortsätta utan mig.”

  Jag är glad att jag inte kan identifiera mig med den trollbild som hon filmar på alternativa medier.

 • @redhawk
  Vet du vad “bolsjevik” och “mensjevik” betyder? 😉
  -Kuckeliku! Det gäller att kunna skilja på diktatur och demokrati.

  När politiker gör det majoriteten (boljsevikerna) vill är det demokrati.
  När politikerna gör det minoriteten (mensjevikerna) vill är det oligarki.

  När mensjevikerna äger massmedia och styr land och politiker är det oligarki.

 • Jävlar jävlar jävlar! Jag är avslöjad. 🙂
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/?s=Vladimir+Putin

  Jag har undersökt Isobel och kommer välja att vara snäll. Hon ser väldigt ung och vacker ut. Det är något gott och modigt som tycks bubbla i henne.

  Hon behöver ren kärlek och trygghet för att växa. Vi kan hjälpa henne, men mest av allt kan hon hjälpa sig själv genom att skaffa sig mod.

  Hon verkar ha skrivit en hyfsat bra bok http://www.adlibris.com/se/bok/frihet-fruktan-tankar-om-liberalism-9789127132191 där hon försiktigt tar upp relevanta problem och hon har en blogg. http://isobelsverkstad.blogspot.com/

  Hon är kanske på god väg att växa ur den massmedia som är en del av problemet pga. ägarförhållandena och ex. “frysboxar” mot journalister. Kanske är hon redo för nästa steg?

  Kan det vara ett bra förslag att hon med mod tar intryck av Paul Craig Roberts?

  “Förenta staternas regering är det värsta kriminella företag som någonsin funnits på jorden. … Förvänta dig inte att västerländsk prostituerad media kommer att rapportera dessa fakta till dig. … De presstituerade västerländska medierna är en del av Washingtons kriminella verksamhet.”
  /Paul Craig Roberts

  Källa: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/01/14/f-d-wall-street-journal-redaktor-svarar-pa-vilket-ledarskap-ar-det-mest-kriminella-som-nagonsin-existerat-pa-planeten/

  Jag ska nu meditera och fokusera på hennes tredje och fjärde chakra och sända all ljus energi från universum som strålar på mig till henne . Om hon läser detta kan hon hålla sina händer där och känna efter om det landat, inte för att det är vetenskapligt, men för att det känns bra och kanske kan hjälpa henne och räddar man en människa kan man kanske rädda hela planeten?

  Vem vet hur kvarkarna kan påverka varandra på avstånd och vad det kan leda till? 😉

  Kram
  Putin-trollet
  Partiledare
  Vetenskapliga partiet

 • @redhawk.

  Vem kan tro att Roosevelt hade mycket gemensamt med Stalin utifrån vad som behandlades 1943?

  Kände Stalin till kuppförsöket mot Roosevelt av fascister i US? Kände Roosevelt till att Stalin rensat ut partielit och militär med falska anklagelser? Det tror inte jag..

  Roosevelt själv kunde ju konstatera att media medvetet felciterat landets president.. Därefter istalerade han film och ljupptagningsmaskineri i anslutning till ovala rummet..

  För att varit den president som närapå kuppades av “privata fascistiska intressen” som ville ha krisen och depressionen anser jag att hans misstankar om sitt eget lands olika intressen var korrekt.

  Samhällsomstörtarna i US hade onekligen mycket gemensamt med Stalin som de också hade med Shitler. Insyltade i politisk sponsring och vapenförsäljning som de var…

  De enda som har anledning att förvanska historiska fakta är just de som vill att nutidens medvetande ska bestå av analfabeter..

 • En svensk Daniel Ellsberg kanske redan försökt läcka till wikileaks men nu sitter anhållen med grova anklagelser om sexuellt ofredande, misstänkt våldtäkt osv osv..

  Annars skulle ju visselblåsaren i dessa tider kunna avslöja de interna dokumentens hårt hållna agenda, men givetvis mer eller mindre riskera sitt liv.

 • Jo visst är USA värt kritik både för det ena och andra.
  Men…
  Hur många dog i Sovjet, inte av krig men planerad svält och misshushållning i allmänhet, under de sjuttio år man hade makten ?
  Vilka anföll Afghanistan först ?
  Vilka stödjer Assad idag ?
  Stormakt som stormakt !
  Varför ockuperar Kina Tibet och hotar Japan om några fjuttöar ?

  Rätt svar: Följ pengarna.

 • Instämmer i föregående inlägg (flera).

  Medieoligarkerna SvD och DN har ohotat styrt opinionen sedan många decennier. De för fram triaden: statens, toppolitikens och industrin samt deras ofta gemensamma intressen. Inte folkets.

  Notera vad professorn William Boyles bedömning av dagens politiska retorik. Han bedömer att USA och Europa fallit tillbaka till den politik som gällde före andra världskriget, under 1930-talet. Det återspeglas självklart på alla vis i stormedierna.

  Under andra världskriget dödade nazisterna 6 miljoner judar. Under det pågående Afghanistankriget har upp till 6 miljoner afghaner dödats, enligt artikeln om William Boyle. Miljontals människor har dött i krigen i Irak, Syrien, Libyen mfl.

  Alla krig genomförs under den amerikanska och alliansens flaggor.

 • Den universella lösningen på konflikter är mer kommunikation och ännu mer kommunikation. Alltså fler och mer antikommunikation får trubbel att fortsätta. USA ledda “lösningar” på deras egenskapade konflikter är mindre kommunikation eftersom trubbel är business. Sanktioner mot det ena landet efter det andra är ju antikommunikation och vem tjänar på att konflikter inte löses?? Vad kostar en enda bomb släppt över Syrien? Vad kostar ett jaktplan, som dessutom har inbyggda kvalitetssvagheter(läs reservdelar).
  Orwells eviga krig! Krig och trubbel är business för eliten.
  Så mer kommunikation och handel med Eurasia och ignorera NATO-psykotikerna att tvina bort.

 • SvD undergräver numer sin egen trovärdighet i raketfart. Man skulle nästan tro dom får hjälp från Bofors. Sen följer DN efter med listiga steg.

  Att svensk press numer har ryckts omkull vad gäller objektivitet, balans och sanningsenlighet är det INGEN tvekan om. I relation till Rysslandsfrågor kan man nu se på svenska tidningar som dom mest propagandistiska i Europa.

  Även i USA har flera större media – speciellt inom den demokratiska sidan av politiken.- en bättre balans och spridning av synpunkter och kommentarer än man har i detta fosterland.

  Den unisona obalansen inom svensk press är inte bara oförsvarlig, den är också direkt missvisande vad gäller dom grundläggande motiv och handlingar inom dagens internationella politik. Man skulle nästan tro dom alla var underbruk av USA’s höger-extrema media, där man är programförpliktad att bedriva en arg och aggressiv propagandajournalistik för att höja folks ångest – och därigenom den politiska spänningsnivån.

  När man svartmålar Afghanistan, Irak, Libyen, Iran, Syrien och Ryssland är det i sej själv en aggression – och en metod för att främja krig och krigsoperationer. Till nytta för oligarkerna som äger krigsindustrin och mer än gärna offrar såväl svenskar som alla andra för ökade profiter.

  SvD är m.a.o. INTE på folkets och fredens sida – men på krigshetsarnas och krigsprofitörernas. För en normal svensk att abonnera på ett sådant media är faktisk mer än fånigt och självmotsägande. Det är i princip suicidalt.

 • Hur många står ut att fortsatt prenumerera på svd:s ensidiga hatpropaganda mot Ryssland kombinerat med skönmålning av Saabs militärmateriel, NATO och USA ? Det är vad SvD serverat allt intensivare under flera år nu Vi gör det inte. Prenumerationen är avslutad .

 • För de som har varit med om 50 -60-70 talet går det lätt att förstå ordet “rysskräck” Propaganda maskinen från väst var redan full igång och man målade ut öst som aggressiv, underttryckerstaat, KGB, Stasi övervakning osv. Intressant att Roosevelt kallade Joseph Stalin ” uncle Joe”! De hade mer gemensam än vad många historieanalphabeter vill kännas vid. Alla uppror som slogs ned av ryska pansrar hade stor mediauppföljning, jag minns min egen chock som barn/ungdom. Det var viktig att skapa en motsättning för att kunna bygga sitt eget imperium i lugn och ro. Och vi dumma människor trodde på det. Nu ser vi, vart vi har hamnat.
  Det viktigaste för människan är att inte fastnar i föreställningar och epiket hur det har varit, det viktigaste är att se hur det de facto är. Ryssland och östblock var på den tid undertryckt av den Bolchevikiska ideologin. Något som värden snart kommer att få smaka av, men denna gång från vest. Länder som har varit utsatt för förtryck har oftast ingen önskan att kommer in i en ny situation med samma förtecken, men gör det dessvärre ofta, då förtrycket har fått en ny mer glänsande förpackning ( chicago kapitalism). Det vad människor inte förstår som inte känner eller vill känna sin historie är att kapitalism som man en gång lärde sig, är inte den kapitalism som praktiseras just nu. Vissa skulle fråga sig, varför man gör ett drev mot Putin? Hittills har han visat sig att vara den mest sansade politiker som världen ser. Man behöver bara jämföra talen av honom och andra politiker i vest och verkligen lyssna på vad som sägs, då ser man skillnad. Han vill bara skydda sitt land från det dekadenta förfall som vest bejublar som normal måttstock för mänsklig tillvaro.
  Som upplyssningslektyr rekommendera jag Michel Chossudovsky´s bok The globalisation of poverty and the New World Order.Sec.edition. M. Chossudovsky är prof of Ekonomiks in Ottawa. Också director of center for Research on Globalization. Hans böcker har översatts till 20 språk. Han är en ledare i Antiwar Movement.

 • Snälla Torbjörn.
  Vi vet alla att det är sjukt på gränsen till https://www.youtube.com/watch?v=xbFl5cCNcB4
  Utlys en tävling för den som kan spåra alternativt hitta en svensk artikel/inslag i media som beskriver något som förknippas med Ryssland i positiva ord eller omdömen.
  Kanske kan du utmana andra siter för en gemensam läsartävling om flest artiklar.
  Själv har jag svårt att hitta någon.

  Har några elever på högstadiet som kommer från Ryssland. Dom är rätt ledsna över att ständigt utsättas för kritiska röster från kompisar.
  Dom är förvånade över hur svensk “demokratipress” och demokratiskt valda politiker kan vara så okunniga.

 • Fler artiklar i SvD:s pågående serie om Ryssland. Inte en enda artikel förmedlar något positivt om Ryssland.

  Nyheter på svenska i Putins nya krigföring (av Erica Treijs)

  HOTET | Risken för en faktisk rysk expansion är liten, enligt flera experter. Samtidigt har Putins retorik förändrats. I det moderna informationskriget använder Ryssland sofistikerad propaganda för att förvilla och ifrågasätta – bland annat med hjälp av nyheter på svenska.

  Sovjetisk mönsterfabrik fick ny svensk storkund (av Erica Treijs)

  HANDELN | Ägarna litade aldrig fullt ut på Ryssland. Det är svaret från de ansvariga på lettiska fiskfabriken Kaija på frågan hur de lyckades ställa om efter att den ryska exporten kollapsat. Nu går makrillfiléerna som packas i byggnaden från Sovjettiden bland annat till storkunden Ica i Sverige.

  Expert: Öst präglat av sitt mordiska förflutna (av Erica Treijs)

  HATET | En egen historia av hot och flykt från sitt hemland borde väl leda till solidaritet med de som idag lämnar sina hem? På grönsaksmarknaden i Riga är det snarare tvärtom. Trots att befolkningsantalet sjunker är Lettland ett av de länder som motsätter sig EU:s kvotfördelning av flyktingar.

  Blir förtvivlad – ryssar har så svårt att inse faktum (av Anna-Lena Laurén)

  Hur ser ryssarna själva på det fenomen som på svenska rentav har fått ett eget ord – rysskräck? Det är ett ord som inte går att översätta direkt till ryskan eftersom ordet inte finns. Skräcken för Ryssland ses snarare som ett irrationellt hat.

 • SvD har nu startat en artikelserie (betalartiklar) om det påstådda ryska hotet.

  Artikel nr 1 är rubricerad: “Nyheter på svenska i Putins nya krigföring” (9 jan 2016)

  Exakt så här inleds artikeln:

  “HOTET | Risken för en faktisk rysk expansion är liten, enligt flera experter. Samtidigt har Putins retorik förändrats. I det moderna informationskriget använder Ryssland sofistikerad propaganda för att förvilla och ifrågasätta – bland annat med hjälp av nyheter på svenska.”

  “Rädslan för ryssen: Hotet
  Varför känner så många runt Östersjön en oro för Ryssland? SvD:s Erica Treijs söker svaret i en serie utvalda artiklar för dig som är prenumerant.”

  Sedan kommer ett foto på Putin som besöker RT.com. Artikeln fortsätter med orden:

  “Ryssland är det enda land i världen som kan reducera USA till radioaktiv aska [1], Carl Bildt är CIA-agent [2] och svenska barnprogram är inte något annat än cyniska exempel på västerländskt moralfall [3].

  Det är alla exempel på påståenden som gör att Dmitrij Kiseljov ständigt är i blåsväder. Han är chef för Sputnik news – ett ofta kritiserat exempel på den ryska statens ökade intresse att sprida rysk politik och sin egen världsbild utomlands. Enligt Dmitrij Kiseljov är den däremot ett nödvändigt alternativ till västländernas nyhetsagenda.”

  Det som åsyftas i stycket ovan är att [1] Ryssland har ett kärnvapenförsvar som USA som har ett kärnvapenförsvar. Att Carl Bildt var/är CIA-agent skrev Aftonbladet om 2013 i artikeln: “Dokumenten bevisar: Carl Bildt gav hemliga uppgifter – till USA” [2]. När Sputnik News skrev om det moraliska förfallet avsågs TV-programmet: “Biss och Kajs” (en omskrivning av kiss och bajs) där programledarna är utklädda till kiss och bajskorv [3].

  Tja… vad är det som är fel med Sputnik News rapportering gällande dessa tre exempel?

 • Det är väl nästan glömt, men USNATO ansåg ju att FRED var ett illvilligt kommunistiskt påfund att hota den rådande krigsordningen med. Alla som andades FRED gjorde det eftersom de öppet var kommunister eller sponsrade av kommunismen och potentiella spioner.

  Med en krass betraktelse på grundvalen för ett sådant sätt att förhålla sig till omvärlden måtte Shitler överlevt sitt eget självmord i bunkern och med sin raketforskarintelligens tagit hela världen med desertstorm.

  Vad man gjorde med kyrkan och troende i sitt eget hemland kan fantasien knappast ana men för FRED fick den alltså inte vara och ett hot mot de ständiga militära lösningarna och krigen kunde den ju varit… Det försäkrade Billy Graham och ättlingarna dem om att den inte utgjorde.. Men de “religiösa” dödslägren i Sydamerikas djungler gjorde processerna politisk korta. Ingen skulle få drömma om ett samhälle i FRED eller samhörighet.

  Livet i apokalypson har alltså ständigt målat hotbilder och blir ju inte mindre nu när politiken har ett strypkoppel av liberaler, finansen, industrin och nato-anhängarna med blytung luft under vingarna..

  Vår ständiga neutralitet har alltid utgjort ett hot och beskrivs av nya krafter som ett falskspel.. Tänk att medmänsklighet och respekt för andra kan utgöra en sån nagel i ögat på korruption?

 • @Lisa: De ryska barnen vaccineras och Putin gillar vacciner http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22085869.ab

  Vad som hävdas är att trollfabrikerna skall destabilisera de västerländska samhällena genom att skapa misstro gentemot stat och myndigheter. Då de inte vänder sig mot den ryska publiken så menar vissa att de då kan sprida uppgifter i detta syfte som inte är åsikter som den ryska statsmakten skulle stå bakom. Syftet skulle bara vara att slå split i de västerländska samhällena genom en långsam verkan.

 • Snart blir det Censur o license för internet hahah eller FEMA camps om svenskarna är disloyals för regeringen som kontrolleras av the establishment och the neoconservatives o globalisterna

 • När jag pratade med en Rysk vänninna för något år sedan var vaccinationer obligatoriska. Vet någon om det stämmer?

 • En liten parentes. Minns ni Hamilton-filmen från 1998 med Stormare? Han spelade svensk agent på uppdrag i norra Ryssland. Där sköt de ihjäl några ryssar innan de åkte hem.

  För några år sedan pratade jag med en vän vars släkting arbetade inom det svenska försvaret. Enligt honom visste inte ens hans familj att han var agent till dess att han före sin död berättade om det. Han ska ha arbetat som en soldat i en specialtrupp specialiserad på att via ubåt “besöka” Ryssland från Östersjön. Där gjorde man militära insatser, inne i Ryssland.

  Till sin familj sa han att skulle ut på badmintonturneringar med arbetskamraterna. Kan inte SvD skriva om det istället eller måste man gör allt själv? 🙂

 • Kamptz har slutat på Digitaliseringskommissionen. Hon bör uppdatera sin blogg om den uppgiften. Jag ringde dit för att få veta vilka källor hon har som bevisar att Putin-troll samarbetar med eller infiltrerat forum som diskuterar vaccinskepsis och elöverkänslighet. Jag har inte fått svar på det ännu.

 • Men herre jösses, kan kanske vara bra att göra som i Polen. Avskeda de korrumperade journalisterna! Lydmedierna har ju avskedat alla med ryggrad och självständigt tänkande i ny”demokratisk” anda.

 • Isobel förmodligen jobbar på uppdrag av bakgrundseliten och därför fick hon skriva denna riktiga propaganda artikel mot Putin m.m. eftersom de äger SvD också.Världen ska vara glad att vi har en person med ryggrad i dessa tider som heter Putin som vågar stå mot den hårda trycket från dessa giriga NWO fanatiker som vill att folk ska acceptera deras vilja och förtryck på alla fronter och går in i slav rollen överallt i världen så att de ska kunna härska över hela jorden.Skäm på dig Isobel !!!! att du har sålt din själ för mammon.

 • Jag tror att man på SvD känner att man inte lyckats sprida den “ryss-skräck” som man hade hoppats på, under de nästan 2 år av kontinuerlig hat och skrämselpropaganda mot Putin och Ryssland, som tidningen bedrivit. Det sista man då kan komma med är bisarra och patetiska artiklar á la Hadley-Kamptz Putin-troll.

 • Inte helt oväntat kanske? Ett nytt ord för den kommande häx-jakten. När msm-kyrkan predikar “politiskt korrekthet” och omvärldens ondska byter man allt som oftast ut djävulen mot Hitler eller som nu på senare tid mot Putin.

  Jag kan känna den bitska kyla som denna kvinna sprider med sitt ord-bajseri.

  Så en sak är iallfall säker. Nu slår Hadley-Kamptz kylan till. Brrrrr!
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22025174.ab

 • Isobel Hadley-Kamptz titulerar sig ibland som opinionsbildare och/eller författare.
  I originalartikeln båda.
  Det är bra att hon redovisar sin avsikt och som här visar upp sin uppdragsgivare och syfte med sina texter. Kanske är hon också medveten om att hon med denna text skjuter sig själv i foten.
  De sista raderna låter mera som en variant av den berömda “Brasklappen”:

  “Men det är stor skillnad mellan seriös mediekritik och kampanjer som den som nu pågår från den politiska ytterkanten. Vi är så sorgligt dåliga på digitalt psykologiskt försvar i Sverige att frågan är om eventuella fiender ens behöver anstränga sig.”

  Hela artikeln i original är ju rena pyttipannan på de texter andra mediatroll redan serverat tidigare.
  Intressant är att hon redovisar sig som kommunikationsansvarig för Digitaliserinskommisionen, ett uppdrag från regeringen (kanske även denna artikel?).
  Besöker man kommisionens hemsida så inser man att även där har hon missat något.
  http://digitalasverige.se/

  Lite självkritik rekommenderas inför nästa möte på SvD när man funderar över minskande upplagor.

 • Stort tack för att du skrev det här. Jag hade en diskussion kring det här med en journalist-vän på facebook och skulle inte kunna sammanfatta det bättre än vad du gjort i artikeln.
  Kan inte sluta skratta.

 • Ha ha ha , jag tar mig för pannan . Varför skulle “Putintroll” skriva om vaccin . Det är inte mycket bakom det lilla pannbenet

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *