Svar till Isobel Hadley-Kamptz – SvD:s konspirationsteorier sprider sig i Sverige

30
TV-serien - The Americans
Bild från TV-serien The Americans om ryska agenter i USA. Illustration: Amblin Television, DreamWorks Television

DEBATT. SvD skjuter giftpil på Ryssland igen. Artikeln är rubricerad “Ryska propagandametoder sprider sig i Sverige” [12 jan]. Den är skriven av Isobel Hadley-Kamptz som säger sig ha “trovärdiga uppgifter” om att Putin-troll försöker destabilisera Sverige genom svenska nätforum om elallergi och vaccinkritik. Ja, du läste rätt. Istället för att verka för fredens bevarande deltar SvD i en löjlig upptrappning mot Ryssland.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild från TV-serien The Americans om ryska agenter i USA

Isobel Hadley-Kamptz skriver mer exakt:

“För vi vet i dag hur Ryssland satsar på att destabilisera omvärlden genom ryktesspridning på nätet. Vi känner till deras betalda trollarmér, som sprider såväl direkt Putin-propaganda som mer subtila rökridåer. Syftet är att minska samhällsgemenskap och tillit och sänka det psykologiska försvaret, alltså försvarsviljan och motståndskraften mot påtryckningar och just desinformation. Det finns trovärdiga uppgifter om hur Putin-troll verkar på svenska nätforum med så skilda inriktningar som vaccinmotstånd, elallergi och invandring.”

Stycket ovan bär med sig den svamliga konspirationsteoretikerns alla kännetecken:

  • En ond makt smider planer för att försöka destabilisera ett helt folk genom ryktesspridning utförd av betalda arméer av troll.
  • Fienden använder subtila rökridåer.
  • Målet är att minska samhällsgemenskap och tillit och sänka försvarsvilja och motståndskraft.
  • Det påstås finnas “trovärdiga” källor, men de redovisas inte.
  • Man kan hitta de ryska trollen på svenska forum om allt möjligt.

NewsVoice frågade Hadley-Kamptz via Twitter om hennes källor, men har ännu inte fått ett svar.

Isobel Hadley-Kamptz propganda SvDSärskilt komiskt blir det när Isobel Hadley-Kamptz skriver att de ryska trollen verkar genom svenska forum som diskuterar vaccinmotstånd och elöverkänslighet. Det gör tex NewsVoice till en högeligen misstänkt kanal för rysk propaganda, men gör det även andra tidningar som publicerat kritiska artiklar om vaccin och texter om riskerna med elfält till misstänkta rysskanaler? Är tex Strålskyddsstiftelsen, som varnar för risker med WiFi och mobiltelefonistrålning, egentligen ett ryskt försök att skada det svenska trådlösa kommunikationsnätet?

Vad sägs för övrigt om att den ryska nyhetskanalen RT den 11 januari 2016 intervjuade Jan Eliasson som är vice generalsekreterare för FN? Gör det Jan Eliasson till en rysk agent? Knappast.

Isobel Hadley-Kamptz ägnar sig åt beredskapsjournalistik i bästa NATO Stratcom-anda. Det är för övrigt anmärkningsvärt att SvD:s kulturredaktion överhuvudtaget släppte igenom Hadley-Kamptz artikel. Vad ska vi få läsa på SvD härnäst? Har de ryska propagandatrollen även smugit sig in i kommentarsfälten på akvarieföreningarnas hemsidor med syftet att rekrytera guldfiskar?

Betyder det här att det inte existerar ryska nättroll? Nej, men låt oss få läsa om de svenska, tyska, amerikanska och brittiska trollen. NewsVoice har publicerat en serie artiklar om dessa nättroll och policyskribenter, men vi har ännu inte listat ut vilka trollen är som skriver på SvD 😉 .

Text: Torbjörn Sassersson

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

30 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
16 januari 2016 kl 03:24

@redhawk
Vet du vad “bolsjevik” och “mensjevik” betyder? 😉
-Kuckeliku! Det gäller att kunna skilja på diktatur och demokrati.

När politiker gör det majoriteten (boljsevikerna) vill är det demokrati.
När politikerna gör det minoriteten (mensjevikerna) vill är det oligarki.

När mensjevikerna äger massmedia och styr land och politiker är det oligarki.

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
16 januari 2016 kl 03:01

Jävlar jävlar jävlar! Jag är avslöjad. 🙂
https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/?s=Vladimir+Putin

Jag har undersökt Isobel och kommer välja att vara snäll. Hon ser väldigt ung och vacker ut. Det är något gott och modigt som tycks bubbla i henne.

Hon behöver ren kärlek och trygghet för att växa. Vi kan hjälpa henne, men mest av allt kan hon hjälpa sig själv genom att skaffa sig mod.

Hon verkar ha skrivit en hyfsat bra bok http://www.adlibris.com/se/bok/frihet-fruktan-tankar-om-liberalism-9789127132191 där hon försiktigt tar upp relevanta problem och hon har en blogg. http://isobelsverkstad.blogspot.com/

Hon är kanske på god väg att växa ur den massmedia som är en del av problemet pga. ägarförhållandena och ex. “frysboxar” mot journalister. Kanske är hon redo för nästa steg?

Kan det vara ett bra förslag att hon med mod tar intryck av Paul Craig Roberts?

“Förenta staternas regering är det värsta kriminella företag som någonsin funnits på jorden. … Förvänta dig inte att västerländsk prostituerad media kommer att rapportera dessa fakta till dig. … De presstituerade västerländska medierna är en del av Washingtons kriminella verksamhet.”
/Paul Craig Roberts

Källa: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/01/14/f-d-wall-street-journal-redaktor-svarar-pa-vilket-ledarskap-ar-det-mest-kriminella-som-nagonsin-existerat-pa-planeten/

Jag ska nu meditera och fokusera på hennes tredje och fjärde chakra och sända all ljus energi från universum som strålar på mig till henne . Om hon läser detta kan hon hålla sina händer där och känna efter om det landat, inte för att det är vetenskapligt, men för att det känns bra och kanske kan hjälpa henne och räddar man en människa kan man kanske rädda hela planeten?

Vem vet hur kvarkarna kan påverka varandra på avstånd och vad det kan leda till? 😉

Kram
Putin-trollet
Partiledare
Vetenskapliga partiet

castoropollux
Gäst
15 januari 2016 kl 19:18

@redhawk.

Vem kan tro att Roosevelt hade mycket gemensamt med Stalin utifrån vad som behandlades 1943?

Kände Stalin till kuppförsöket mot Roosevelt av fascister i US? Kände Roosevelt till att Stalin rensat ut partielit och militär med falska anklagelser? Det tror inte jag..

Roosevelt själv kunde ju konstatera att media medvetet felciterat landets president.. Därefter istalerade han film och ljupptagningsmaskineri i anslutning till ovala rummet..

För att varit den president som närapå kuppades av “privata fascistiska intressen” som ville ha krisen och depressionen anser jag att hans misstankar om sitt eget lands olika intressen var korrekt.

Samhällsomstörtarna i US hade onekligen mycket gemensamt med Stalin som de också hade med Shitler. Insyltade i politisk sponsring och vapenförsäljning som de var…

De enda som har anledning att förvanska historiska fakta är just de som vill att nutidens medvetande ska bestå av analfabeter..

castoropollux
Gäst
15 januari 2016 kl 18:57

En svensk Daniel Ellsberg kanske redan försökt läcka till wikileaks men nu sitter anhållen med grova anklagelser om sexuellt ofredande, misstänkt våldtäkt osv osv..

Annars skulle ju visselblåsaren i dessa tider kunna avslöja de interna dokumentens hårt hållna agenda, men givetvis mer eller mindre riskera sitt liv.

Gunilla Bengtsson
Gunilla Bengtsson
Gäst
15 januari 2016 kl 16:25

Jo visst är USA värt kritik både för det ena och andra.
Men…
Hur många dog i Sovjet, inte av krig men planerad svält och misshushållning i allmänhet, under de sjuttio år man hade makten ?
Vilka anföll Afghanistan först ?
Vilka stödjer Assad idag ?
Stormakt som stormakt !
Varför ockuperar Kina Tibet och hotar Japan om några fjuttöar ?

Rätt svar: Följ pengarna.

Åke i Sörmland
Åke i Sörmland
Gäst
15 januari 2016 kl 11:42

Den universella lösningen på konflikter är mer kommunikation och ännu mer kommunikation. Alltså fler och mer antikommunikation får trubbel att fortsätta. USA ledda “lösningar” på deras egenskapade konflikter är mindre kommunikation eftersom trubbel är business. Sanktioner mot det ena landet efter det andra är ju antikommunikation och vem tjänar på att konflikter inte löses?? Vad kostar en enda bomb släppt över Syrien? Vad kostar ett jaktplan, som dessutom har inbyggda kvalitetssvagheter(läs reservdelar).
Orwells eviga krig! Krig och trubbel är business för eliten.
Så mer kommunikation och handel med Eurasia och ignorera NATO-psykotikerna att tvina bort.

bonor
Gäst
15 januari 2016 kl 01:07

SvD undergräver numer sin egen trovärdighet i raketfart. Man skulle nästan tro dom får hjälp från Bofors. Sen följer DN efter med listiga steg.

Att svensk press numer har ryckts omkull vad gäller objektivitet, balans och sanningsenlighet är det INGEN tvekan om. I relation till Rysslandsfrågor kan man nu se på svenska tidningar som dom mest propagandistiska i Europa.

Även i USA har flera större media – speciellt inom den demokratiska sidan av politiken.- en bättre balans och spridning av synpunkter och kommentarer än man har i detta fosterland.

Den unisona obalansen inom svensk press är inte bara oförsvarlig, den är också direkt missvisande vad gäller dom grundläggande motiv och handlingar inom dagens internationella politik. Man skulle nästan tro dom alla var underbruk av USA’s höger-extrema media, där man är programförpliktad att bedriva en arg och aggressiv propagandajournalistik för att höja folks ångest – och därigenom den politiska spänningsnivån.

När man svartmålar Afghanistan, Irak, Libyen, Iran, Syrien och Ryssland är det i sej själv en aggression – och en metod för att främja krig och krigsoperationer. Till nytta för oligarkerna som äger krigsindustrin och mer än gärna offrar såväl svenskar som alla andra för ökade profiter.

SvD är m.a.o. INTE på folkets och fredens sida – men på krigshetsarnas och krigsprofitörernas. För en normal svensk att abonnera på ett sådant media är faktisk mer än fånigt och självmotsägande. Det är i princip suicidalt.

eva bergqvist
eva bergqvist
Gäst
14 januari 2016 kl 15:40

Hur många står ut att fortsatt prenumerera på svd:s ensidiga hatpropaganda mot Ryssland kombinerat med skönmålning av Saabs militärmateriel, NATO och USA ? Det är vad SvD serverat allt intensivare under flera år nu Vi gör det inte. Prenumerationen är avslutad .

redhawk
redhawk
Gäst
14 januari 2016 kl 15:18

För de som har varit med om 50 -60-70 talet går det lätt att förstå ordet “rysskräck” Propaganda maskinen från väst var redan full igång och man målade ut öst som aggressiv, underttryckerstaat, KGB, Stasi övervakning osv. Intressant att Roosevelt kallade Joseph Stalin ” uncle Joe”! De hade mer gemensam än vad många historieanalphabeter vill kännas vid. Alla uppror som slogs ned av ryska pansrar hade stor mediauppföljning, jag minns min egen chock som barn/ungdom. Det var viktig att skapa en motsättning för att kunna bygga sitt eget imperium i lugn och ro. Och vi dumma människor trodde på det. Nu ser vi, vart vi har hamnat.
Det viktigaste för människan är att inte fastnar i föreställningar och epiket hur det har varit, det viktigaste är att se hur det de facto är. Ryssland och östblock var på den tid undertryckt av den Bolchevikiska ideologin. Något som värden snart kommer att få smaka av, men denna gång från vest. Länder som har varit utsatt för förtryck har oftast ingen önskan att kommer in i en ny situation med samma förtecken, men gör det dessvärre ofta, då förtrycket har fått en ny mer glänsande förpackning ( chicago kapitalism). Det vad människor inte förstår som inte känner eller vill känna sin historie är att kapitalism som man en gång lärde sig, är inte den kapitalism som praktiseras just nu. Vissa skulle fråga sig, varför man gör ett drev mot Putin? Hittills har han visat sig att vara den mest sansade politiker som världen ser. Man behöver bara jämföra talen av honom och andra politiker i vest och verkligen lyssna på vad som sägs, då ser man skillnad. Han vill bara skydda sitt land från det dekadenta förfall som vest bejublar som normal måttstock för mänsklig tillvaro.
Som upplyssningslektyr rekommendera jag Michel Chossudovsky´s bok The globalisation of poverty and the New World Order.Sec.edition. M. Chossudovsky är prof of Ekonomiks in Ottawa. Också director of center for Research on Globalization. Hans böcker har översatts till 20 språk. Han är en ledare i Antiwar Movement.

LeifB
LeifB
Gäst
14 januari 2016 kl 14:59

Snälla Torbjörn.
Vi vet alla att det är sjukt på gränsen till https://www.youtube.com/watch?v=xbFl5cCNcB4
Utlys en tävling för den som kan spåra alternativt hitta en svensk artikel/inslag i media som beskriver något som förknippas med Ryssland i positiva ord eller omdömen.
Kanske kan du utmana andra siter för en gemensam läsartävling om flest artiklar.
Själv har jag svårt att hitta någon.

Har några elever på högstadiet som kommer från Ryssland. Dom är rätt ledsna över att ständigt utsättas för kritiska röster från kompisar.
Dom är förvånade över hur svensk “demokratipress” och demokratiskt valda politiker kan vara så okunniga.

castoropollux
Gäst
14 januari 2016 kl 11:12

Det är väl nästan glömt, men USNATO ansåg ju att FRED var ett illvilligt kommunistiskt påfund att hota den rådande krigsordningen med. Alla som andades FRED gjorde det eftersom de öppet var kommunister eller sponsrade av kommunismen och potentiella spioner.

Med en krass betraktelse på grundvalen för ett sådant sätt att förhålla sig till omvärlden måtte Shitler överlevt sitt eget självmord i bunkern och med sin raketforskarintelligens tagit hela världen med desertstorm.

Vad man gjorde med kyrkan och troende i sitt eget hemland kan fantasien knappast ana men för FRED fick den alltså inte vara och ett hot mot de ständiga militära lösningarna och krigen kunde den ju varit… Det försäkrade Billy Graham och ättlingarna dem om att den inte utgjorde.. Men de “religiösa” dödslägren i Sydamerikas djungler gjorde processerna politisk korta. Ingen skulle få drömma om ett samhälle i FRED eller samhörighet.

Livet i apokalypson har alltså ständigt målat hotbilder och blir ju inte mindre nu när politiken har ett strypkoppel av liberaler, finansen, industrin och nato-anhängarna med blytung luft under vingarna..

Vår ständiga neutralitet har alltid utgjort ett hot och beskrivs av nya krafter som ett falskspel.. Tänk att medmänsklighet och respekt för andra kan utgöra en sån nagel i ögat på korruption?

Igor
Igor
Gäst
14 januari 2016 kl 09:17

@Lisa: De ryska barnen vaccineras och Putin gillar vacciner http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22085869.ab

Vad som hävdas är att trollfabrikerna skall destabilisera de västerländska samhällena genom att skapa misstro gentemot stat och myndigheter. Då de inte vänder sig mot den ryska publiken så menar vissa att de då kan sprida uppgifter i detta syfte som inte är åsikter som den ryska statsmakten skulle stå bakom. Syftet skulle bara vara att slå split i de västerländska samhällena genom en långsam verkan.

Jayant Bäckström
Jayant Bäckström
Gäst
14 januari 2016 kl 01:49

Mein Isobel Hadley-Kampf!

Jason Bourne
Jason Bourne
Gäst
13 januari 2016 kl 23:24

Snart blir det Censur o license för internet hahah eller FEMA camps om svenskarna är disloyals för regeringen som kontrolleras av the establishment och the neoconservatives o globalisterna

Lisa
Lisa
Gäst
13 januari 2016 kl 23:03

När jag pratade med en Rysk vänninna för något år sedan var vaccinationer obligatoriska. Vet någon om det stämmer?

Lisa
Lisa
Gäst
13 januari 2016 kl 22:27

Men herre jösses, kan kanske vara bra att göra som i Polen. Avskeda de korrumperade journalisterna! Lydmedierna har ju avskedat alla med ryggrad och självständigt tänkande i ny”demokratisk” anda.

Sofia
Sofia
Gäst
13 januari 2016 kl 22:18
Ulf Lagerström
Gäst
13 januari 2016 kl 22:16

Jag tror att man på SvD känner att man inte lyckats sprida den “ryss-skräck” som man hade hoppats på, under de nästan 2 år av kontinuerlig hat och skrämselpropaganda mot Putin och Ryssland, som tidningen bedrivit. Det sista man då kan komma med är bisarra och patetiska artiklar á la Hadley-Kamptz Putin-troll.

Danne
Gäst
13 januari 2016 kl 21:44

Inte helt oväntat kanske? Ett nytt ord för den kommande häx-jakten. När msm-kyrkan predikar “politiskt korrekthet” och omvärldens ondska byter man allt som oftast ut djävulen mot Hitler eller som nu på senare tid mot Putin.

Jag kan känna den bitska kyla som denna kvinna sprider med sitt ord-bajseri.

Så en sak är iallfall säker. Nu slår Hadley-Kamptz kylan till. Brrrrr!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22025174.ab

LeifB
LeifB
Gäst
13 januari 2016 kl 21:32

Isobel Hadley-Kamptz titulerar sig ibland som opinionsbildare och/eller författare.
I originalartikeln båda.
Det är bra att hon redovisar sin avsikt och som här visar upp sin uppdragsgivare och syfte med sina texter. Kanske är hon också medveten om att hon med denna text skjuter sig själv i foten.
De sista raderna låter mera som en variant av den berömda “Brasklappen”:

“Men det är stor skillnad mellan seriös mediekritik och kampanjer som den som nu pågår från den politiska ytterkanten. Vi är så sorgligt dåliga på digitalt psykologiskt försvar i Sverige att frågan är om eventuella fiender ens behöver anstränga sig.”

Hela artikeln i original är ju rena pyttipannan på de texter andra mediatroll redan serverat tidigare.
Intressant är att hon redovisar sig som kommunikationsansvarig för Digitaliserinskommisionen, ett uppdrag från regeringen (kanske även denna artikel?).
Besöker man kommisionens hemsida så inser man att även där har hon missat något.
http://digitalasverige.se/

Lite självkritik rekommenderas inför nästa möte på SvD när man funderar över minskande upplagor.

Johan
Johan
Gäst
13 januari 2016 kl 21:15

Stort tack för att du skrev det här. Jag hade en diskussion kring det här med en journalist-vän på facebook och skulle inte kunna sammanfatta det bättre än vad du gjort i artikeln.
Kan inte sluta skratta.

Eiwa
Eiwa
Gäst
13 januari 2016 kl 21:03

Ha ha ha , jag tar mig för pannan . Varför skulle “Putintroll” skriva om vaccin . Det är inte mycket bakom det lilla pannbenet

Sven Lidnäs
Sven Lidnäs
Gäst
13 januari 2016 kl 20:56

Ja vilka är troll och för väms sida?

Julius
Julius
Gäst
13 januari 2016 kl 22:20

Isobel förmodligen jobbar på uppdrag av bakgrundseliten och därför fick hon skriva denna riktiga propaganda artikel mot Putin m.m. eftersom de äger SvD också.Världen ska vara glad att vi har en person med ryggrad i dessa tider som heter Putin som vågar stå mot den hårda trycket från dessa giriga NWO fanatiker som vill att folk ska acceptera deras vilja och förtryck på alla fronter och går in i slav rollen överallt i världen så att de ska kunna härska över hela jorden.Skäm på dig Isobel !!!! att du har sålt din själ för mammon.