Washingtons hybridkrig mot allmänheten och Ryssland avslöjat i bok – Agneta Norberg

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 januari 2016
- NewsVoice redaktion
Stephen Lendman, eget verk

Stephen Lendman, eget verkAgneta Norberg från Kvinnor för Fred har översatt ett kapitel ur boken “Brännpunkt Ukraina” om hur Washingtons hybridkrigföring* mot allmänheten och Ryssland är utformat för att förvilla och driva fram ett krig. Antologin som har 22 medförfattare och är från 2014 är redigerad av Stephen Lendman. 

Översättning: Agneta Norberg, Space4peace.org | Bild på Stephen Lendman, eget verk | Bokens originaltitel: Flashpoint in Ukraine: How the US Drive for Hegemony Risks World War III

Den Washingtonstödda kuppen i Kiev är en farlig händelse. En sådan ansvarslöshet av USA:s regering borde alarmera hela världen.

 • USA:s regering bröt löftet till Gorbatjov att inte föra NATO österut.
 • USA drog sig ur ABM-avtalet.
 • USA placerade ut robotbaser i Polen.
 • USA ändrade sin krigsdoktrin till att tillåta en förebyggande kärnvapenattack.
 • USA:s regering finansierade “färgrevolutionerna” i Georgien och Ukraina. Båda länderna var tidigare delar av Ryssland, tidigare Sovjetunionen.
 • USA:s regering tränade och utrustade Georgiens militär och uppmuntrade Georgien att anfalla Rysslands fredsbevarande styrkor i Syd-Ossetien.
 • Washington har störtat den demokratiskt valda regeringen i Ukraina och installerat en marionett-regering.

Washingtons kupp i Kiev är ett direkt strategiskt hot mot Ryssland. Ukraina var länge en del av Ryssland och Sovjetunionen. Södra och östra delen av Ukraina är tidigare ryska territorier som Sovjets regering anknöt till Ukraina av olika skäl.

Krim är överväldigande ryskt, blev ukrainskt 1954, under Chrustjov (som var ukrainare min anm.)

Chrustjov tog inte med Sevastopol, som var säte för Rysslands Svartahavsflotta, när han överförde Krim till Ukraina. Sevastopol överfördes under påtryckningar från USA, när Sovjetunionen upplöstes och Ukraina uppstod som en självständig stat.

Ryssarna hade redan en legal militärbas på Krim

I utbyte fick Ryssland “leasa” flottbasen fram till 2042. Detta avtal tillåter 25000 soldater och ett antal militärflygplan, tanks, och artilleri på Krim. De 16000 ryska soldater, som USAs media avsiktligt felrapporterade som en invasionsstyrka, var redan närvarande på Krim under de nämnda överenskomna villkoren.

Washington struntade i dessa historiska band, men började samarbeta med de ryssfobiska, ultranationalistiska grupperna i västra Ukraina som bär nazistiska emblem och vrålar att de ska döda ryssar och judar. Washington stödde ekonomiskt NGO:s (5 miljarder dollar), enligt USA:s vice utrikesminister Victoria Nuland, för att stödja gatuprotesterna när den ukrainska regeringen avvisade erbjudandet att gå med i EU.

Till en början krävde demonstranterna att regeringen ändrade sitt beslut.Men e ultranationalistiska, inte regeringen, började använda våld i protesterna. De ändrade kraven från att gå med i EU till att störta den valda regeringen.

Flashpoint in UkraineWashingtons “springpojkar” i parlamentet grep makten, upplöste polismakten och krävde att Ukrainas president skulle avgå. De ultranationalistiska gangstrarna kom in i parlamentet, hotade parlamentarikerna, polischefen och TV-cheferna och den allmänna åklagaren.

Detta kan man se på videoupptagningarna hur en nynazist släpar ut den allmänna åklagaren och hotar riksdagsledamöterna genom att hålla en AK-47 mot deras huvuden. Inte långt därefter fick de kriminella igenom sin sak.

De krävde följande:

 1. Att ryska språket officiellt förbjöds.
 2. Att arrestera ukrainare som hade dubbelt medborgarskap (ryskt och ukrainskt)
 3. Att montera ned krigsmonumenten över Röda armén som befriade Ukraina från tyska nazister.

Monument över de ryska generaler som besegrade Napoleon skulle förstöras.

Den ryska befolkningen i södra och östra Ukraina alarmerades av dessa hot som även riktades mot dem. Befolkningen gick ut på gatorna och krävde att få bli avskilda från de ryssfobiska banditerna som styrde och som förts till makten av den Washingtonstödda kuppen.

Krims regering röstade snabbt fram ett beslut om självständighet från Ukraina och utlyste en folkomröstning där medborgarna skulle besluta om de ville förbli ett oberoende land, eller återvända till Ryssland som de en gång tillhört. Antalet röstande var över 80% och rösterna för att återvända till Ryssland var 97%. Alla internationella observatörer uttalade att röstningen varit rättvis, öppen och totalt fri från påverka eller hot.

Ett nynazistiskt väst-Ukraina kommer knappast att stödjas av Europa

President Obama, utrikesminister Kerry och massmedia ljög helt skamlöst om hur valet gått till. De påstod att Ryssland hade invaderat och annekterat Krim. Washington var så skärrat över att händelserna inte följt de givna anvisningarna.

John Kerry hade tidigare uppmanat Putin att invadera Krim för att förhindra omröstningen. Krim är alltså åter en del av Ryssland.

Genom att ha hotat med sanktioner tvingades Washington och deras EU- marionetter att producera något. Sanktionerna som de är utformade kan endast appliceras på Obama/EU regeringarna eftersom det var Washington & EU som störtade den valda regeringen. Den regering som Washington satt ihop i Kiev är varken vald eller demokratisk.

Krims del av historien är nu över, men två farliga delar återstår. Putin, som är en genuin ledare, till skillnad från de kopior som styr i väst, har sagt att han inte har invaderat landet, men att han reserverar sig ifall befolkningen i Östukraina slås ner med militärt våld.

Vad gjorde man i Washington? Washingtons hejdukar i Kiev, såg till att välja multimiljardärer, och oligarker att härska över städerna i östra Ukraina. Dessa oligarker har sina egna privata arméer. Om ultranationalisterna fortsätter att härska kommer inte EU att vilja ha Ukraina som medlem. EU är ju just i färd med att få bort nationalismen. Det är ju det som är själva vitsen med euron!

Ett nynazistiskt väst-Ukraina kommer knappast att stödjas av Europa, vilket kan göra det lätt för Putin att återabsorbera Ukraina där det har hört hemma så länge som USA har existerat. Om Washingtons styrande sitter kvar och för in Ukraina i EU och Nato blir frågan om Ryssland kommer att acceptera detta och göra USA:s baser i Ukraina till mål för sina Iskander-missiler.

Det finns ingenting som Washington och EUs marionetter kan göra förutom att starta ett kärnvapenkrig och göra slut på livet på jorden för Ukrainas skull, en rumpstat som inte har något med USA/EUs intressen att göra, men Washington och dess militär är kapabla att göra stora misstag. Det visar deras plundringståg i Ukraina.

Relaterat

Stephen Lendman på Twitter

Stephen Lendmans hemsida

Amazon: Flashpoint in Ukraine: How the US Drive for Hegemony Risks World War III

En av författarna till antologin är Paul Craig Roberts som var vice finansminister under president Ronald Reagan, kolumnist i Wall Street Journal. Hans senaste böcker: The Failure of Laissez- Faire Capitalism. NewsVoice har publicerat honom tidigare.

*Hybridkrigföring även kallat den 6:e generationens krigföring karaktäriseras av en kombination av traditionella militära, irreguljära och civila metoder, och som utnyttjas mot ett gemensamt mål i alla olika skeden av en konflikt. Dolda och öppna  inslag kombineras vanligen i hybridkrigföring, och kan bland annat innefatta följande:

 • Reguljära militära förband (armé och flottan etc)
 • Specialförband
 • Irreguljära förband (väpnad milis, terrorister)
 • Skapande av oro i andra länder via separatiströrelser och politisk opposition
 • Psykologisk krigföring (internettroll) och informationsoperationer (psyops) Läs mer om JTRIG. Oftast är allmänheten objekt för denna typ av krigföring.
 • Ekonomisk krigföring (handelsblockader, handelsembargon)
 • IT-angrepp och elektronisk krigföring (hackers som tex placerar malware)
 • Diplomati (via ambassader, politiska delegationer)

(Redigerad post från Wikipedia)

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq