Appen som mäter hur mycket din smartphone bestrålar dig med mikrovågor

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 17 februari 2016
- Torbjörn Sassersson
Quanta Monitor from CellRaid

Quanta Monitor from CellRaid

NewsVoice träffade Pasi Ala-Mieto från det finska företaget CellRaid som utvecklat flera appar som mäter strålningen från din smartphone, kartlägger basstationernas täckning och som optimerar din smartphone så att den minimerar sin strålning. Apparna ger kontrollen till användaren och apparna kan komma att stimulera debatten i samhället om säkerheten runt trådlös kommunikation.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 08:41, 18 feb 2016 | Foton och skärmdumpar: CellRaid

Pasi Ala-Mieto, CellRaid - Foto: TomiKosonenPasi Ala-Mieto är medveten om det och det var ursprungligen hans ökande intresse för hälsofrågor som triggade honom att ta fram apparna. Ala-Mieto arbetade tidigare för Nokia och han reste runt i världen och sålde Nokias system, men när han skaffade familj växte tankarna om säkerhet fram. Hur säkra är egentligen dessa mobiltelefoner och hur kan vi skydda våra barn, gravida kvinnor och allmänheten i övrigt?

Bild: Pasi Ala-Mieto – Foto: Tomi Kosonen

Appen Quanta Monitor som CellRaid tagit fram för konsumentmarknaden mäter strålningen från användarens smartphone i realtid. Appen visar exponering för strålning mätt i SAR (Specific Absorption Rate) och den redovisar även ackumulerad strålning per dygn och vecka (nedan). Du kan enkelt se vilka dagar du bestrålats mest och du kan börja fundera på varför och vad du kan göra för att minska riskerna.

Skärmdumparna visar att strålningen från mobiltelefonen (2) är mer än 1000 gånger starkare än från basstationerna (1) utifrån Quanta Monitor på användares telefon.

Stråning från basstation vs smartphone

Smartphones emanerar mikrovågsstrålning

Pasi Ala-Mieto diskuterar egentligen inte vilka de faktiska hälsoriskerna är, men han som de flesta andra förstår att de inte kan vara hälsosamt att under flera timmar per dag bestråla kroppen och hjärnan med mikrovågor när du pratar i telefonen, bär den nära kroppen eller har den i sängen på natten.

Ju sämre nätverk desto mer arbetar telefonen för att upprätta och bibehålla kontakten med basstationerna. Därför strålar telefonen extra mycket under dåliga mottagningsförhållande. Quanta Monitor redovisar svängningarna när mobilen har dålig och bra kontakt med nätet. Om du tex går in i en hiss ökar strålningen omedelbart eftersom hissens plåtskal skärmar av baststationen. Dessutom studsar mikrovågsstrålningen runt i hissen ungefär som i en mikrovågsugn, men utan att du blir kokad.

Appen avslöjar även hur andra appar i telefonen regelbundet skickar och tar emot information till basstationerna. Varje app kommunicerar normalt fram och tillbaka med en basstation många gånger per minut, berättar Pasi Ala-Mieto.

WiFi sänkte strålningen

Simon Hill som skriver för Digital Trends testade Quanta Monitor i sin Samsung Galaxy. Appen visade att när han kopplade upp sin telefon via det lokala WiFi-nätet höll sig strålningen inom “det gröna”, men när han stängde av WiFi och bytte till vanlig mobil datauppkoppling ökade strålningen från mobilen väsentligt.

“…but as soon as I turned Wi-Fi off and switched to the mobile data connection, every few seconds the SAR meter would jump into the red, reporting a reading anywhere from 3.0 w/kg up to 6w/kg.”

Det blir alltså mindre närstrålning intill kroppen med en lokal liten sändare i rummet än när mobilen ska arbeta mot en basstation längre bort utanför huset.

Swisha Sassersson 5 krI kommande artiklar ska NewsVoice visa vilken operatör som har det mest ohälsosamma mobilnätverket, vilken stad i världen som enligt gjorda mätningar strålar mest och vilken stad som kan vara den mest lågstrålande. Vi ska även visa hur du kan reducera exponeringen från strålning genom några enkla inställningar i din smartphone och med en av apparna som Pasi Ala-Mieto tagit fram.

Ladda ner appen Quanta Monitor som finns för all Android versioner. (Quanta Guard finns upp till Android 4.4).

Text: Torbjörn Sassersson

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq