Appen som mäter hur mycket din smartphone bestrålar dig med mikrovågor

publicerad 17 februari 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Quanta Monitor from CellRaid

Quanta Monitor from CellRaid

NewsVoice träffade Pasi Ala-Mieto från det finska företaget CellRaid som utvecklat flera appar som mäter strålningen från din smartphone, kartlägger basstationernas täckning och som optimerar din smartphone så att den minimerar sin strålning. Apparna ger kontrollen till användaren och apparna kan komma att stimulera debatten i samhället om säkerheten runt trådlös kommunikation.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 08:41, 18 feb 2016 | Foton och skärmdumpar: CellRaid

Pasi Ala-Mieto, CellRaid - Foto: TomiKosonenPasi Ala-Mieto är medveten om det och det var ursprungligen hans ökande intresse för hälsofrågor som triggade honom att ta fram apparna. Ala-Mieto arbetade tidigare för Nokia och han reste runt i världen och sålde Nokias system, men när han skaffade familj växte tankarna om säkerhet fram. Hur säkra är egentligen dessa mobiltelefoner och hur kan vi skydda våra barn, gravida kvinnor och allmänheten i övrigt?

Bild: Pasi Ala-Mieto – Foto: Tomi Kosonen

Appen Quanta Monitor som CellRaid tagit fram för konsumentmarknaden mäter strålningen från användarens smartphone i realtid. Appen visar exponering för strålning mätt i SAR (Specific Absorption Rate) och den redovisar även ackumulerad strålning per dygn och vecka (nedan). Du kan enkelt se vilka dagar du bestrålats mest och du kan börja fundera på varför och vad du kan göra för att minska riskerna.

Skärmdumparna visar att strålningen från mobiltelefonen (2) är mer än 1000 gånger starkare än från basstationerna (1) utifrån Quanta Monitor på användares telefon.

Stråning från basstation vs smartphone

Smartphones emanerar mikrovågsstrålning

Pasi Ala-Mieto diskuterar egentligen inte vilka de faktiska hälsoriskerna är, men han som de flesta andra förstår att de inte kan vara hälsosamt att under flera timmar per dag bestråla kroppen och hjärnan med mikrovågor när du pratar i telefonen, bär den nära kroppen eller har den i sängen på natten.

Ju sämre nätverk desto mer arbetar telefonen för att upprätta och bibehålla kontakten med basstationerna. Därför strålar telefonen extra mycket under dåliga mottagningsförhållande. Quanta Monitor redovisar svängningarna när mobilen har dålig och bra kontakt med nätet. Om du tex går in i en hiss ökar strålningen omedelbart eftersom hissens plåtskal skärmar av baststationen. Dessutom studsar mikrovågsstrålningen runt i hissen ungefär som i en mikrovågsugn, men utan att du blir kokad.

Appen avslöjar även hur andra appar i telefonen regelbundet skickar och tar emot information till basstationerna. Varje app kommunicerar normalt fram och tillbaka med en basstation många gånger per minut, berättar Pasi Ala-Mieto.

WiFi sänkte strålningen

Simon Hill som skriver för Digital Trends testade Quanta Monitor i sin Samsung Galaxy. Appen visade att när han kopplade upp sin telefon via det lokala WiFi-nätet höll sig strålningen inom “det gröna”, men när han stängde av WiFi och bytte till vanlig mobil datauppkoppling ökade strålningen från mobilen väsentligt.

“…but as soon as I turned Wi-Fi off and switched to the mobile data connection, every few seconds the SAR meter would jump into the red, reporting a reading anywhere from 3.0 w/kg up to 6w/kg.”

Det blir alltså mindre närstrålning intill kroppen med en lokal liten sändare i rummet än när mobilen ska arbeta mot en basstation längre bort utanför huset.

Swisha Sassersson 5 krI kommande artiklar ska NewsVoice visa vilken operatör som har det mest ohälsosamma mobilnätverket, vilken stad i världen som enligt gjorda mätningar strålar mest och vilken stad som kan vara den mest lågstrålande. Vi ska även visa hur du kan reducera exponeringen från strålning genom några enkla inställningar i din smartphone och med en av apparna som Pasi Ala-Mieto tagit fram.

Ladda ner appen Quanta Monitor som finns för all Android versioner. (Quanta Guard finns upp till Android 4.4).

Text: Torbjörn Sassersson

 

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Du har givetvis rätt om alla mjukvarulås. De kan styras från alla möjliga håll. Det är inga strömbrytare som de var förr i tiden. Dessutom kan “portknocking” redan vara en realitet och inte bara ett skydd på användarsidan för att säkra ssh till exempel.

  Alla kan se vilka funktioner som aktiveras med installationen av den aktuella appen.. Avira påpekar iaf vilka som kräver förtroende, vad som innebär risker och där veta vi ju lite.

  I Android ingår väl funktioner för att skapa konton själv, räcker det inte med att en app läser de befintliga? Varför ska appen skapa och ansluta blåtandsenheter? Wifi?

  På min rootade surfplatta med kraftfull brandvägg, där allt är spärrat utifrån kunde grannar komma åt och starta dess kamera iaf. Android och säkerhet? De kan ju långt innan ha installerat en trojan men jag hade noga koll på vilka appar som hade internet och lokal åtkomst.

 • Tillåt mig tvivla.

  “Skärmdumparna visar att strålningen från mobiltelefonen (2) är mer än 1000 gånger starkare än från basstationerna (1) utifrån Quanta Monitor på användares telefon.”

  hur kan strålningen vara så mycket starkare från en telefon jämfört med en mast? Pratar vi effekt har masten betydligt mer kraft i form av strömförsörjning och effekt dvs mastens kapacitet. Medan telefonens diton blir blygsamma. Att sedan telefonen befinner sig närmare kan ju knappast väga upp mätvärdena heller. Särskilt inte 1000 gånger..

  Hur “mäter” telefonen att den är “nära användarens kropp”?

  Sedan utgjorde tekniken med jordplan som skydd och förstärkning av antennsignalen också ett skydd mot användaren från att utsättas för strålning. Det betyder ju med dagens teknik och kretskortsantenn att när skärmen är vänd mot kroppen som vid samtal är avskärmningen bäst. Dessutom ha väl i motsats till spröten de kretsbaserade antennerna en viss riktverkan något som de gamla inte hade.

  USA-sålda viktelefoner hade ju den utstickande antennen nere vid hakan tex. Ett krav som tacksamt nog efterlevdes av producenterna efter massiv kritik mot farorna med strålning. Just dessa modeller såg inte Europa av någon anledning.

  Att tekniken kräver starka masteffekter måste ju anses självklart.

  Kärnkraftsindustrins intressen försökte ju flytta fokus från rädslan för strålning från kraftverken till konsumenten och deras radonstrålande hus… Visst var väl radon farligt men hur länge hade man vetat det?

  För att minska riskerna för strålning kan man och bör ju stänga av både wifi och nätet, antingen långt ute på vischan eller i och bland mer solida och höga byggnader. Flightmode minskar ytterligare risken för att bli exponerad medan utomhusmiljön generellt inte stressar telefonens effekt.

  Installerade appen i Samsung S5 Neo och konstaterar direkt att mätvärdet är lågt 30 cm från ansiktet sjunker och går till noll när tummen sitter framför kameran. Med tummen en centimeter ovanför kan mätaren inte bestämma sig för om värdet ska vara noll eller som från 30 centimeter. Så egentligen mäts ingenting utan antas på grundval av ljusinsläpp mätt med kameran..

  Avira varnar för appens åtkomst och särskilt för “recieve_boot_completed” som innebär att appen körs utan användarens vetskap. De seriösa appkonstruktörerna låter användaren bestämma om de vill att appen ska startas när telefonen bootat färdigt.

  Varför kräver den access till användarkonton? Dessutom skapa konton och ange lösenord? Läsa status och id? Rootaccess till wifi? Ändra nätverksanslutning? Rootaccess till blåtand? Process outgoing calls? Läsa innehåll på sd-kortet? osv osv. Det är ju betalappen och cloudappen som har automatiska funktioner att stänga ner wifi osv när det inte används… Sedan aviseras att ytterligare accessfunktioner till telefonen kan adderas vid uppgradering. Om det gäller mellan versioner eller betald app anges inte, men gratisappen har fler “funktioner” än vad den behöver..

  Appen verkar vara en antenn för så mycket mer än det aviserade.. Avsändarna har fått kropp och skäl..

  • castoropollux
   Strålningen från en mast i dess omedelbara närhet är givetvis starkare än från en mobil, men mycket få människor befinner sig så nära. I en del fall finns ju såna antenner väldigt nära men vanligen sitter de ju på höga master och typiska avstånd mäts i km.
   Intensiteten avtar dels kvadratiskt med avståndet och dels absorberas strålningen på vägen. Det gör att typiskt avtagande är brantare än kvadratiskt. Det behöver inte handla om absorption i synlinjen utan även marken vid sidan av dämpar signalen längs synlinjen även om det kan låta konstigt.
   Tex kan dämpningen variera ungefär som 5te potensen av avståndet. Till det tillkommer att omedelbart intill huvudet har em-fältet närfältskaraktär och där är intensiteten därför högre än förväntat när man extrapolerar från det kvadratiska avståndsberoende som gäller vid fri sikt för fjärrfältet. I närfältet är den magnetiska delen av em-fältet mer dominerande än i fjärrfältet och det kan tänkas ge en kvalitativ skillnad i biologisk påverkan.
   ‘Att tekniken kräver starka effekter…’
   Den moderna, 4G tekniken har efter vad jag tror, starkare riktverkan på basantennerna vilket gör att de kan koncentrera strålningen till OCH FRÅN varje enskild abbonent. Genom att använda olika frekvenser till olika abonnenter kan de samtidigt fokusera på flera. Därför räcker det med lägre effekt om man skickar samma datamängd som förut. Så för vanliga samtal går det i princip att minska effekten åt båda håll. Surfar man med hög data-rate minskar nog den marginalen.

  • castoropollux
   Jag har ingen uppfattning om dolda funktioner men att du har tummen framför mobilen gör att din egen kropp och handen samverkar/motverkar den inre antennen och den precisa placeringen spelar roll för hur de samverkar. Jämför med hur en FMradios mottagning kan variera när man befinner sig i närheten. För mobiler med 10 ggr kortare våglängd blir det avstånd där verkan blir stark kortare.
   Inget säger att appen är det som spionerar om det till äventyrs sker. Det går att fjärravstänga mobiler mot användarens vilja har jag sett exempel på. Jag misstänkte då att det beror på att de vill kunna säkra ett område mot att mobiler kan nyttjas för att utlösa sprängladdningar. Det går enligt en tidigare säpochef och många andra att avlyssna folk mot deras vilja på telefoner som användaren inte kan se är uppkopplad.

   • Jag har ju iaf haft isär en Samsung S3 av den anledningen att usbkontakten inte fungerade längre och konstaterat att den inbyggda antennen sitter i botten på telefonen. Det gör den förmodligen i alla nu för tiden. Se tidigare inlägg. Jag tänker inte ta isär min nya än men Youtube är säkert till hjälp för alla som vill veta var deras antenner sitter i telefonerna och jag tror att de stannade i botten på luren när de väl såg att inga andra alternativ var möjliga.

    Du kan ju prova själv att hålla din telefon? i höger hand och sätta vänster utsträckta tumme för den översta centimeterna av telefonens överdel där kameraögat sitter. Hur mycket av din hand täcker din telefon då? Över min telefon kom ingen del av handen. Eftersom det enda jag provade att täcka var linsögat.

    Bara för att se vad algoritmen är för något kan du och alla andra vänta, hålla telefonen 30 centimeter framför ansiktet och se vad och med vilken återkommande frekvens mätaren reagerar. Min började fluktuera redan när tummen landade i närheten av kameran eftersom jag anade vartåt det lutade. Möjligtvis kan telefonens magnetavkänning mäta något, men strålning? Kan den mäta antennstyrka? Jo då, men den springande punkten var ju just påståendet “hur vet programvaran att jag håller telefonen mot huvudet?”. Jo med kameran. Det är ingen algoritm.

    Samma linsöga som stänger av skärmen när vi sätter telefonen till örat och inaktiverar skärmen så att vi kan fortsätta prata.. Prova får du se med tummen att skärmen aktiveras och släcks under samtal.
    ………………………………………………………………………………………………………………………
    Jag behöver bara gå längs Ringvägen i byn där kommunen lät en operatör sätta upp en mast på dagisets tak. Därjämte står villor. Jag antar att folk bor i villorna eftersom det lyser och står bilar utanför. Debatten om farorna rann ut i ökensanden givetvis.

    Ska vi tro din beskrivning, är strålningsfarorna “försumbara” för att använda en känd rödhårig kritikers smakande på ordet sprunget ur den obekymrade expertisens gap.

    Givetvis har 4G effektiviserat transfereringen av data men det betyder knappast minskat effekten utan som vi vet ökat den, hastigheten och komplexiteten.

    • castoropollux
     Det verkar som en möjlig förklaring att kameran skulle kunna användas som du föreslår.
     Det verkar vettigt att lägga upp det så att man skiljer ut de data som kommer nära när man vill summera den kumulativa verkan.
     I mörkret skulle det krävas ngt ytterligare isf men dom kanske ignorerar data i mörkret.
     Beträffande 4G masterna. Jag vet inte om det behöver vara värre nära under masten än längre bort eftersom intensiteten justeras ner i proportion om teknologin är ‘smart’
     De som bor på halvdistans träffas av signalerna till många andra bortom dem själva. Signalerna adderas antagligen inkoherent och då växer intensiteten proportionellt mot antalet.
     Men det blir säkert minst en storleksordning mindre än från mobilen ändå.

     • I förhållandet server klient, mast och mottagare kan inte klienten stråla mer. Den stora effekten måste ligga hos masten det gär att klienternas antenner kan göras små. Det har ju med frekvens också att göra hur små mastera kan utformas.

      Vad klienten får göra med lorta intervall är ju att checka av om masten har något att meddela. Söker masten en abbonent vet den redan var ķlienten finns och anpassar effekt för att spara kapacitet.

      Gamla tiders mobiltelefoner kunde ju tömma ett bilbatter på rekordtid om inte motprn var igång och dessa gick väl närmast grilla korv med.

  • Pasi
   Hur menas?
   Sverige/dag x=1.3Wh/m2 ?
   dvs drygt en watt-timma/m2 under en dag
   Isf blir SAR-värdet (1-R)*(78mW/kg)/(t*d)
   där t är tid i minuter/dag som man bestrålas med den angivna ackumulerade energin/ytenhet
   d är inträngningsdjupet i m
   och R är reflektionen mot kroppen. Jag minns inte vad R är men gissar på 0,1 och d~0,01m

   Om t ~ 30min blir SAR-värdet 0,23W/kg

 • Att mäta upp 3 eller 6 W/kg innebär alltså att man överskrider kraftigt det alldeles för höga gränsvärdet som i och för sig gäller medelvärde under 6 minuter.

  Redan vid 0,04 W/kg har en stor tysk djurstudie visat att mobilstrålning främjar tumörtillväxt. Och redan vid 0,02 W/kg har de svenska professorerna i Lund (Salford mfl) visat att nervceller i hjärnan dör.

  se http://www.stralskyddsstiftelsen.se

  Gränsvärdet på 2W/kg bygger på ett föråldrat synsätt som etablerades av militärindustrin på 1950-talet: att strålningen bara kan skada om den är så intensiv att den värmer upp vävnad. Det är försvarat med näbbar och klor både av militär- och telekomindustrin eftersom det är av mycket stor ekonomisk strategisk betydelse.

 • Henning Witte! Vissa människor bryr sig mer om politisk riktning än om människors praktiska situation. Jag vet inte vad man skall kalla det för.

  • Henning
   Du har ingen som helst grund för att påstå att jag desinformerar.
   Dom du tror på har aldrig visat upp några bevis.
   Men ditt påstående att Appen är värdelös för att den mäter vanlig em är verkligen desinformation.

 • Antingen är Peter Grafström en desinformatör eller så har han inte gjort sina skalärvågslexor. Dessa kan göras hos Tom Bearden, Konstantin Meyl eller i Sverige hos White TV.

  • Henning
   Jag har tittat igenom de källorna tidigare. Det saknar vetenskaplig verifiering. Bearden tror utan tillstymmelse till bevis på Teslas longitudinella em-vågor. Tesla spekulerade om det men använde bara sånt som utnyttjar vanlig elektromagnetism. Det ingår i arsenalen av desinfo som Usa tacksamt ser spridas så att deras verkliga hemliga tillämpningar som använder konventionell em och kärnvapen inte avslöjas.

 • Angående länken ovan till Dariusz Leszczynskis blogg (betweenrockandhardplace) så förklarar Leszczynski avhoppet så här:

  “However, because my advisory role for Cellraid could, and was, interpreted as a potential conflict of interest, I decided to resign from the Advisory Board of Cellraid, effective immediately. I sent an appropriate e-mail to the Cellraid on Friday, June 26, 2015.”

  Dariusz Leszczynski har tidigare omskrivits i NewsVoice för att han varnade för riskerna med smartphones. Han fick då sparken, vilket visar det våld som myndigheterna (som skulle skydda oss) är beredda att utsätta insiders och visslare för.

  Professor fick sparken från myndighet – Varnade för mobiltelefonins hälsorisker

 • Det handlar nog inte om att de “inte vill samarbeta”, vilket skulle indikera att de försöker stoppa appen. Apple har knappast formella samarbeten med alla egenutvecklare på App store

  Det är nog snarare det att det är krångligt och kostsamt att uppfylla alla de krav som Apple har, som är samma för alla utvecklare, för att få publicera något på App Store. Det är helt andra krav än för android. Det är därför man ser fler appar där.

 • Appen är ganska värdelös då den inte kan mäta skalärvågor. Testade just mot min teslaspole. Bara dessa skalärvågorna är biologiskt relevanta, inte de elektromagnetiska som appen kan mäta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *