Assange lämnar ambassaden kl 12 på fredag – Brittisk polis vill gripa honom

publicerad 4 februari 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Julian Assange aug 2014 - Wikimedia Commons

Assange skrev i natt på Twitter att han avser att lämna Ecuadors ambassad på fredag om FN:s panel beslutar [eller inte] att Sverige och England olovligen frihetsberövat honom. På morgonen meddelar BBC att FN står på Assange sida med sitt beslut som redovisas i morgon fredag, men den brittiska polisen säger till Reuters att han ska gripas omedelbart.

Text: Torbjörn Sassersson

Dramat intensifieras kring Wikileaks-grundaren som 2010 avslöjade amerikanska styrkornas olagliga krigshandlingar 2007 i Irak när amerikansk militär sköt ihjäl 12 oskyldiga personer varav två journalister från Reuters. Avslöjandet fick heta Collateral damage. Enligt en soldat på plats skedde dessa militära övergrepp på det irakiska folket på en daglig basis (se video nedan).

I Sverige har Assange av svenska journalister och politiker kallats för fegis för att han inte "vågar" komma till Sverige. Jan Guillou var en av dessa som dömde Assange innan fallet prövats i domstol.

"Alldeles bortsett från skuldfrågan i våldtäktshistorien kan man alltså lugnt säga att Julian Assange är ett litet principlöst äckel. För att nu återigen uttrycka saken återhållsamt." / Jan Guillou, "Julian Assange – ett litet äckel utan principer", Aftonbladet 2011 [finns kvar på Web Archive]

KD-ledaren Göran Hägglund kallade Assange för fegis och kräk på Twitter.

Göran Hägglund, KD, Twitter

SvD:s tidigare kulturschef Martin Jönsson beskrev i artikeln: "En cirkus utan verklighetskontakt" (2012) Assange som ”storhetsvansinnets retoriker” med ”ytterst lite kontakt med verkligheten”. Jönsson menade att det största hotet mot Assange är Assange själv på grund av ”paranoia” och hans ”rättshaveristiska karaktär”.

Sanningens ögonblick

Åsikterna om Assange har cirkulerat sedan han blev känd som förmedlare av insider-information. Den mest negativa ryktesspridningen har handlat om de påstådda sexuella övergreppen i Stockholm och varför han inte vill lämna ambassaden för att utfrågas i Sverige om dessa. Assange har hävdat att Sverige kommer att utlämna honom till USA där han riskerar ett livstids fängelsestraff.

Världen får facit i hand inom den närmaste dagarna och veckorna. Det finns indikationer på att Assange har rätt. I en artikel i The Guardian från maj 2013 avslöjas vad brittiska spioner anser om Assanges situation. De menar att arrestringen av honom är kopplade till frisläppandet av Wikileaks Cablegate och de skriver att Sverige definitivt kommer att utlämna Assange till USA.

Julian Assange reveals GCHQ messages discussing Swedish extradition

”A message from September 2012, read out by Assange, apparently says: ”They are trying to arrest him on suspicion of XYZ … It is definitely a fit-up… Their timings are too convenient right after Cablegate.”

”A second instant message conversation from August last year between two unknown people saw them call Assange a fool for thinking Sweden would drop its attempt to extradite him.”

”The conversation, as read out by Assange, goes: ”He reckons he will stay in the Ecuadorian embassy for six to 12 months when the charges against him will be dropped, but that is not really how it works now is it? He’s a fool… Yeah … A highly optimistic fool.”

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Assanges framtid kan avgöras av FN-grupp 5 februari 2016

En video relaterad till Collateral Damage