Assange lämnar ambassaden kl 12 på fredag – Brittisk polis vill gripa honom

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 4 februari 2016
- Torbjörn Sassersson
Julian Assange aug 2014 - Wikimedia Commons

Assange skrev i natt på Twitter att han avser att lämna Ecuadors ambassad på fredag om FN:s panel beslutar [eller inte] att Sverige och England olovligen frihetsberövat honom. På morgonen meddelar BBC att FN står på Assange sida med sitt beslut som redovisas i morgon fredag, men den brittiska polisen säger till Reuters att han ska gripas omedelbart.

Text: Torbjörn Sassersson

Dramat intensifieras kring Wikileaks-grundaren som 2010 avslöjade amerikanska styrkornas olagliga krigshandlingar 2007 i Irak när amerikansk militär sköt ihjäl 12 oskyldiga personer varav två journalister från Reuters. Avslöjandet fick heta Collateral damage. Enligt en soldat på plats skedde dessa militära övergrepp på det irakiska folket på en daglig basis (se video nedan).

I Sverige har Assange av svenska journalister och politiker kallats för fegis för att han inte “vågar” komma till Sverige. Jan Guillou var en av dessa som dömde Assange innan fallet prövats i domstol.

“Alldeles bortsett från skuldfrågan i våldtäktshistorien kan man alltså lugnt säga att Julian Assange är ett litet principlöst äckel. För att nu återigen uttrycka saken återhållsamt.” / Jan Guillou, “Julian Assange – ett litet äckel utan principer”, Aftonbladet 2011 [finns kvar på Web Archive]

KD-ledaren Göran Hägglund kallade Assange för fegis och kräk på Twitter.

Göran Hägglund, KD, Twitter

SvD:s tidigare kulturschef Martin Jönsson beskrev i artikeln: “En cirkus utan verklighetskontakt” (2012) Assange som ”storhetsvansinnets retoriker” med ”ytterst lite kontakt med verkligheten”. Jönsson menade att det största hotet mot Assange är Assange själv på grund av ”paranoia” och hans ”rättshaveristiska karaktär”.

Sanningens ögonblick

Åsikterna om Assange har cirkulerat sedan han blev känd som förmedlare av insider-information. Den mest negativa ryktesspridningen har handlat om de påstådda sexuella övergreppen i Stockholm och varför han inte vill lämna ambassaden för att utfrågas i Sverige om dessa. Assange har hävdat att Sverige kommer att utlämna honom till USA där han riskerar ett livstids fängelsestraff.

Världen får facit i hand inom den närmaste dagarna och veckorna. Det finns indikationer på att Assange har rätt. I en artikel i The Guardian från maj 2013 avslöjas vad brittiska spioner anser om Assanges situation. De menar att arrestringen av honom är kopplade till frisläppandet av Wikileaks Cablegate och de skriver att Sverige definitivt kommer att utlämna Assange till USA.

Julian Assange reveals GCHQ messages discussing Swedish extradition

”A message from September 2012, read out by Assange, apparently says: ”They are trying to arrest him on suspicion of XYZ … It is definitely a fit-up… Their timings are too convenient right after Cablegate.”

”A second instant message conversation from August last year between two unknown people saw them call Assange a fool for thinking Sweden would drop its attempt to extradite him.”

”The conversation, as read out by Assange, goes: ”He reckons he will stay in the Ecuadorian embassy for six to 12 months when the charges against him will be dropped, but that is not really how it works now is it? He’s a fool… Yeah … A highly optimistic fool.”

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Assanges framtid kan avgöras av FN-grupp 5 februari 2016

En video relaterad till Collateral Damage


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • “Min gissning är att Britterna uppmuntrade MB. Dom var med från början när MB skapades och har hela tiden varit den värsta frammanaren av bakåtsträvande islamism. Gräsrötterna i MB vet nog inte mycket om finansmännen i toppen”.

  Hamas gör ett mycket bättre arbete i att motsvara Israels förväntningar om att få bedriva krig och expansion. Varför en gissning när MB säkert var lättare att förleda än socialismen, utbildnings- och sjukvårds-systemet på Kuba?

 • Veckans Juridik synar korten, det legala spelet och åtalets synnerligen nakna natur. Kommentarerna kring Eva Finées beslut att lägga ner åtalet (gärningen ej brott!) är avslöjande för den förundersökning Ny säger sig fortsättningsvis bedriva.. Detta har alltså fått galna proportioner, en kondom utan DNA?, EAW, sex års passivitet.

  http://www.dagensjuridik.se/2016/09/haktningen-av-julian-assange-borde-havas-men-kommer-sannolikt-forlangas-imorgon

  Fortsatt häktning för att hålla skenet uppe. http://www.dagensjuridik.se/2016/09/hovratten-julian-assange-1

 • Förföljelserna i Iran skiljer väl sig inte särskilt mycket mot den i Egypten..

  Att Wikileaks skulle vara medskyldiga till katastrofen i Egypten förstår jag inte hur du kan koppla till dem..

  “om Usa offrar honom får dom svårare att rekrytera såna bedragare så dom har skäl att inte gå för hårt åt honom utom på låtsas. Och det är inte lätt att veta vad som faktiskt händer om han skulle gripas. Dom kan fejka att han sitter fängslad senare. Det finns nog delar av försvarsmakten som vill straffa honom för namnlistor som publicerats. Men blir det så kommer som sagt Usas rekrytering av agenter försvåras. Det bör väga tyngre för dom. Och om bluffen inte blir allmänt känd så att det fortsätter att fungera som psyop har dom ju anledning att fortsätta martyrisera honom.”

  Vilka USA och CIA offrar såg mycket klarare ut efter avslöjandena om att påståendena om Saddams affärer med ett afrikanskt land om uran och tillverkningen av kärnvapen..

  Wikileaks är noga med att inte avslöja namn. Dessutom är det inte namn som skapar risker för personal, militär, säkerhetsansvariga utan USA’s olagliga krig. Propagandamakarna lyckas visst lura dig genom att flytta fokus från det stora brottet till en mycket mindre och allra minst sekundär faktor i sammanhanget..

  Av “collateral damage” att döma verkar riskerna att inte få skratta och slakta/mörda samtidigt mycket små. Bara ammunitionen de använder är olaglig att använda på människor.. Men säkert lika effektfull som wargames.. De roar sig som om det inte var verkligt, inte verkliga människor som dör för ammunitionen icke avsedd för levande mål..

  Sedan kan väl dina källor berätta vad som utspelats i huset de två välkända Reutersanställda var ditkallade för! Som USA noga flygbevakade osv osv… var det blott en uppgjord fälla för att bli av med lokala rapportörer?

  Alla vet vid detta laget att USA’s krig och våldsamheter inte tål medial bevakning, allra minst av lokalt baserad journalistik, var helst det uppträder..

  Du är att gratulera som håller pseudodebatternas frenesi med all energi den synes behöva för att rikta uppmärksamhet åt fel håll.

 • Castoropollux
  Många eljest Usa-kritiska har svårt att enas om hur man skall se på händelserna i Egypten. Min gissning är att Britterna uppmuntrade MB. Dom var med från början när MB skapades och har hela tiden varit den värsta frammanaren av bakåtsträvande islamism. Gräsrötterna i MB vet nog inte mycket om finansmännen i toppen. Det är som i frimurarna(förr). Många på låg nivå kunde svära på att frimurarna stod för kristna ideal men högre upp initierades dom om att det handlade om sekularism. Och britterna är tidernas skickligaste splittrare. Dom tog Indien nästan utan strid genom att spela ut alla mot varandra och sen såg dom till att försvara sin erövring med Indiska soldater.
  Förstår inte vad du vill med frågan om Iran. Det du säger var ju AAs motiv:att bringa kaos till en alltför positivt utvecklande region. Men mindre känt är att Usa iscensatte gisslankrisen (som gav förevändning till militär intervention) för att kunna hota Europa och Japan som hade planer på en konkurrent till dollarn 1978. EMS. När Britterna förstod att Giscard d’Estaing och Helmut Schmidt tänkte sätta planerna i verket gavs klartecken till den vansinnige Khomeini.

 • Önskade USA regimechange i Egypten? De hade ju kontroll i trettio år över Mubarak. trädde tillbaka landet i förtryck, religion, krav på på kläder för kvinnor. Mycket likt revolutionens efterspel i Iran för den delen och CIA’s asset Khomeini som alltså redan deltog i kuppen mot Irans folkvalde ledare Mossadeq, vars mål att förstaliga Irans oljeindustri… är lika dödligt och hotfullt i vilket land man tänker låta folket ta de del av sina egna rikedomar.. Läs Venezuela, Nigeria osv..

  Om någon önskade regimechange i Egypten så var det inte USA och Israel.. Om man nu motvilligt pga folks protester såg sig tvungen att ändra på något så skulle det garanterat inte bli bättre utan som i Iran när folkets protester störtade Shahen..

  Både Israel och USA är vana att straffa hela folk för att deras politiska ledare inte ingår i konformiteten, böjer knä för de ovillkorliga kraven.. Läs Nagasaki/Hiroshima.. osv osv.. Genom att föröda Irak, Libyen, Syrien och lägga Afghanistan i rök och damm under många år är det svårt att tro på godheten hos landet som ville störta Gaddafi, Assad.. Med de kort de spelar ur rockärmar som moderata rebeller/slaktare så har helvetet och fan sluppit lös.. Dvs man skyr inga medel och har aldrig gjort det..

  Mubarak hade ett långtgående energisamarbete med Israel så det var väl känsligt att ändra på något… De, USA/Israel hindrade ett avgörande regimskifte genom att sabotera revolutionen vilket inte var första gången.. Diplomatbilen från amerikanska ambassaden som mejar ner fotgängare vittnar väl om hur laddad deras makt och kontroll över förtrycket var…

  Dessutom lät man oppositionen komma ut i ljuset för att sedan arrestera, tortera, åtala och fängsla..

  Vad höll man efter CIA-revolutionen på med i Iran Grafström? Om inte förföljelse, tortyr, mord. Kulmen var alltså ett krig med två lydstater Iran/Irak där US genom O. North faderländska engagemang sålde vapen till bägge sidor, som om smuggling av narkotika och produktion inte var nog och ländernas korrupta ledare kunde sända ut än fler oppositionella i säker död i för dem icke meningslöst krig..

 • Peter Grafström
  Har aldrig funnit belägg för Assange skulle vara en bluff (?). Wikileaks agerar ju visserligen själva ‘filter’ och på så sätt kan dom välja vad som ska “läckas” men detta medger dom ju också. Det är givetbis bättre om det finns fler aktörer som tar på sig uppgiften.

  Min kommentar var riktad mot tidigare kommentatör i det här fallet.

  • Danne
   Wikileaks har på ett anmärkningsvärt sätt riktat merparten av sin aktivitet mot länder där Usa önskat regime change. Ett flertal länder i MÖ och helt i linje med pågående färgrevolutioner.
   “… Our primary interests are oppressive regimes in Asia, the former Soviet bloc, Sub-Saharan Africa and the Middle East…” – men vad får man höra om det nu?
   Wikileaks har därmed mycket blod på sina händer och är högeligen suspekt. John Young med siten Crypthome som har anseende rekryterades dit men hoppade av efter att han genomskådade att det var en Cia-operation.
   Kina genomskådade snabbt att det var en amerikansk psyop. Dessutom användes Wikileaks för att plantera in trojaner i kinesiska datorer vilka sen utnyttjades för falsk flagg cyberattacker.
   Assange är för smart för att inte fatta. Så han är en agent. Han har den typen av psykologisk profil som passar för att rekrytera med en mor som var medlem i en sekt och han också som barn; och ett kringflackande liv.Han kan inte erkänna ngt om ett hemligt uppdrag såvida inte hans uppdragsgivare mot förmodan skulle godkänna det. Så han är nog tvungen att upprätthålla skenet. Men om Usa offrar honom får dom svårare att rekrytera såna bedragare så dom har skäl att inte gå för hårt åt honom utom på låtsas. Och det är inte lätt att veta vad som faktiskt händer om han skulle gripas. Dom kan fejka att han sitter fängslad senare. Det finns nog delar av försvarsmakten som vill straffa honom för namnlistor som publicerats. Men blir det så kommer som sagt Usas rekrytering av agenter försvåras. Det bör väga tyngre för dom. Och om bluffen inte blir allmänt känd så att det fortsätter att fungera som psyop har dom ju anledning att fortsätta martyrisera honom.
   Om han vore en verklig oppositionell skulle han och wikileaks aldrig ha fått så mkt draghjälp av msm och ingen opinionsbildning skulle hindrat dom att straffa honom.

 • Jag tycker att att man börjar se att fler “troll” som kommer hit nuförtiden. Kanske är det en eloge till NV som medium, som en äkta för etablisemanget oppositionell tidsskrift? – Hah!

 • Jaa Monica Dahlby tillhör ju de få slappsvansar som svansar för Putin istället, det märkliga är att hon dessutom som kvinna gillar att Assange som en misstänkt våldtäktsman ska undkomma straff. En högst märklig inställning av en s.k. kvinna!

 • Ja vad kan man vänta sig av svenska rättssystemet efter fallet Tomas Quick/Sture Bergwall? Är det ruttet så är det…och har varit länge.

 • Förstår att både Assange och ambassad-personal är less på hus-arresten efter mer än fyra år. Tyvärr så tror jag att detta med FN bara är ett försök att få ut Assagne så han kan gripas. Cameron hade ju tydligen sagt att FN:s utredning bara var vägledande och att Assange ändå ska gripas om han kommer ut.

 • Ang. Vem som röjde Manning, så var det ju en “hackeraktivist” som Manning hade kontakt med. Minns tyvärr inte hans namn. Har vagt minne om att Manning själv ville bli mer eller mindre avslöjad, då han mådde mentalt/psykiskt dåligt av den press han kände.

 • Sveriges myndigheter är så vitt jag kan se totalt i händerna på USA. Det finns många avhoppade CIA-agenter som berättar hur det går till. Sverige är uppenbarligen fullt av fega slappsvansar som hellre offrar andra än står upp mot den totalt korrupta makten.Marianne Ny borde ställas inför rätta för sitt ryggradslösa trixande.Det hela är en fars.Manning avslöjade sig själv tyvärr genom att öppna sig för en okänd kollega som förrådde honom.
  Svenskar med makt är medskyldiga till mord på oskyldiga i Afghanistan,Irak, Libyen och Syrien. .Länder som nu är helt ödelagda och i kaos och orsak till flyktingströmmarna

 • Som jag undrade: Hur stort lidande har han orsakat för allmänheten? Vem lider oerhörda kval, har posttraumatisk stress eller känner de har lidit oerhörd personlig förlust pga. Julian Assange gärning bland allmänheten?

 • Peter, här är källan: “Julian Assange – ett litet äckel utan principer” (av Guillou)

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article12926443.ab

  Jag vet inte om det stämmer att Assange röjde Manning. Det skriver inte Guillou, men han tycks ge Assange skulden för att Manning torterades och för att hela media gav Assange all uppmärksamhet. Vad skulle Assange göra åt det? Assange tog nog inte äran från Manning, för skulle han göra det skulle han ju röja källan, dvs Manning.

  Jag vill dock reservera mig för hur exakt Manning blev avslöjad. Någon som vet exakt?

  • Militären har gjort snart sagt allt för att leda i bevis att Assange utnyttjade Manning. Att Manning redan är i knipa och under militär kontroll är en sak. Att en anställd avslöjar krigsförbrytelser är något de inte räknat med skulle existera under millitär precision och räta streck. Utan här skulle Assange fräckhet, besinningslösa attityd och spioneri vara klarlagt. Den militära exakten existerar alltså inte och rökmolnen av anklagelser om llamdsförräderi spionage, aiding tha enemy lurar ju de aningslösa massorna att svälja skådespelet. Hittar jag länkar ska jag posta dem. Andra hinner säkert före.

 • Jan Guillou’s kritik mot Assange gällde efter vad jag minns att han röjde sin källa Bradley Manning. Stämmer det vilket jag i hastigheten inte hittat ngn källa till, så är det verkligen principlöst.

 • Man kan ju leka med tanken om rättvisa/orättvisa vilket jag ibland gör. Hur stort lidande har han orsakat för allmänheten? Har han bidragit till att många ställt om sitt liv och lever på ett mer negativt sätt efter hans avslöjanden? Hur många lider av posttraumatisk stress pga. hans gärningar? Är han en vansinnig terrorist, som hotar allmänheten? Har hans offer slagits i spillror? Jag tycker det är ungefär som att säga: “Han kränkte mej för att han avslöjade mej när jag kränkte andra.” Vilka är hans offer, förutom den sexpartner han hade i samförstånd vad jag läst?. Som jag förstått var han ovarsam med trasig kondom, men alla vet väl att det inte är den orsaken han hållit sig undan för.
  Jag tror han skulle kunna få ett heltäckande skadestånd från både England och Sverige i en EU- eller FN-domstol. Sedan får de göra upp i Svensk domstol om hur brutal han varit i ev. väldtäkt, men då förbjuda utelämning till USA.

 • Sedan måste ju beskjutningen av de tolv männen på en gata ha en djupare orsak. Vad var ärendet de två från Reuter gjorde där. En välrenommerad fotograf och journalist. Vad kallade dem till att fotografera och intervjua. Allt det har också drunknat i “landsförräderiåtalet” mot Manning, jakten på Assange..

  Varför bevakade USA platsen från luften? Kallar man journalister till bostadsområden där terrorister satt livet till eller var också detta ett övergrepp och lustmord?

  Sedan är det ju inte ett sexbrott Assange egentligen söks för. Åklagaren Ny visste säkert att hon skulle slippa uppträda i Svensk domstol med detta mål. Att stå och stampa på ett sätt som målet gjort, till mest skada, vittnar och borgar för hur taktikerrummet ångade av tillfredsställelse.

  Fyndet av kondomen, utan dna eller något som skulle vara i närheten av “använd vid samlag, avsliten i vredesmod” har redan gått samma väg som åtalet borde gjort. Det i sig är ju en prestation men som sagt risken att bli förlöjligad har aldrig funnits.

  Assange skulle om han gått med på förhör aldrig fått satt sin fot i Sverige.. Därmed kunde Ny släppt saken.

  Dessutom, om det var sant att Assange var ett “principlöst äckel”? “Ett kräk”? Så borde en hel värld av kvinnor ha anmält honom för länge sedan.. Om inte då, så efter anklagelserna..

  Så principlös kan man inte vara som anar vad falska anklagelser om våldtäkt som legat en vecka i papperskorgen plötsligt får nytt liv genom politisk fingerfärdighet..

  Större delen av den svenska kristenheten borde undersökas för sin vurm för Israels våld. När nu de forna broderskalparna har så svårt att se vad demokrati är..

 • När det gäller Assange är antagligen hämndlystnaden så stor – för allt han lyckades avslöja hur det egentligen såg ut i den värld där tankekontroll och information om alla personer tydligtvis var dominerande – oavsett om det som nu råkade bli en internationellt ledande politiker som i Angela Merkels fall eller framöver vardagsmänniskor, som Du och jag!

  Med sin kontroll över alla medier lyckas MAKTEN ändå i ledande “demokratier” – där man visserligen gärna talar vitt och brett om “mänskliga rättigheter” – men ändå ser till att dessa budskap inte blir genomförda – som att FNs budskap mycket lätt går att STRUNTA i!

  Syftet är säkert – att det är en fullständig tanke- och informationskontroll MAKTEN önskar – genom att statuera skrämmande exempel som i Assanges fall – få framtida möjliga “läckare” så pass skrämda att de förstår att hämnden kommer obevekligt drabba alla och envar, vilka annars skulle ha vågat och kunnat avslöja ännu mer av vad MAKTEN egentligen håller på med att genomföra … för att därefter fortsatt ha bästa tänkbara kontroll framöver …

 • Det är en mörk skamfläck som lagt sig över svenskt rättsväsende med Assangeärendet. Varför är så många inom rättsväsendet tysta inför detta tydliga rättshaveri? Varför inte säga som det är: ingen annan man hade behandlats på detta sätt, liknande anklagelser mot varje annan man skulle lett till att ärendet lagts ner direkt. Det finns ju inte tillstymmelse till objektivt bevisbara anklagelser.Varför är de flesta tysta?

 • Julian Assange hade definitivt haft en mera meningsfull tillvaro i något land utanför Nato-sfären och den hegemoni som upprätthålls av det angloamerikanska imperiet. Säkerhet och frihet är nästan aldrig kompatibla och men att sitta i ett rum år efter år är lika med ett fängelsestraff. Det är väl dags för muck nu då.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *