Assanges framtid kan avgöras av FN-grupp 5 februari 2016

publicerad 2 februari 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Assange, Sverige

Assange,   SverigeFN:s “Working Group on Arbitrary Detention” (WGAD), alltså FN:s arbetsgrupp för olagliga arresteringar, ska under fredagen den 5 februari besluta om Sverige och England begått ett brott mot de mänskliga rättigheterna när Julian Assange tvingades söka skydd på Equadors ambassad i London.

Om det förekommit brott mot de mänskliga rättigheterna ska Assange omedelbart släppas och även kompenseras, skriver sajten Justice for Assange. Julian Assange lämnade in en anmälan till WGAD mot Sverige och England den 12 september 2014.

WGAD har tidigare beslutat i ärenden som resulterat i frigivningar. Sverige förekommer alltså i samma sammanhang som de mest maktfullkomliga staterna i världen, stater som fängslar journalister och politiker.

  • Myanmar. WGAD fann att Aung San Suu Kyi (2007) var olagligt arresterad när hon befann sig i husarrest. Regimen frisläppte Suu Kyi 2010. Förra året fick hennes parti 86% av rösterna vid ett demokratiskt val.
  • Iran. Iran hade olagligt arresterat Washington Post-journalisten Jason Rezaian. Iran släppte honom den 16 januari 2016.
  • Egypten. Landet fängslade olagligt fd president Mohamed Morsi. Han har nu släppts.

Se fler exempel

Aung San Suu Kyi berättar om olagliga arresteringar i världen

Relaterat

FN – Working Group on Arbitrary Detention