CIA publicerar UAP-dokument – men skyller på ryssarna och troende

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 februari 2016
- Torbjörn Sassersson

Minneapolis-1960-20oct-UFO
CIA släppte i början på februari 2016 ett antal tidigare hemligstämplade dokument om okända aeriala fenomen [Unidentified Aerial Phenomena, UAP], ofta diskusformade, roterande, metalliska objekt runt 10-15 meter i diameter, som under 1950-talet hovrat ovanför urangruvor, militäranläggningar och samhällen i flera delar av världen.

Moulder and Scully - X-filesMedier som Independent, CNN, Guardian, Sun och många fler plockade snabbt upp nyheten och journalister kopplade samman CIA:s utspel till nyproduktionen av TV-serien X-Files med karaktärerna Scully och Moulder. Man antyder att CIA visserligen trodde på UAP:s på 1950-talet, men att de inte längre skulle uppfatta fenomenet som lika viktigt. Journalister skrev även att nu blir alla UAP-entusiaster lyckliga, fast det är mer troligt att de själva blev lite lyckliga både för TV-serien och CIA:s dokument.

Efter att flertalet journalister fått fnissa sig igenom sina introduktioner till CIA-nyheten – eftersom de annars inte skulle skriva om den – försöker de komma till sakfrågorna.

The Independent kontaktade UAP-forskaren Steven Basset i USA som menar att CIA:s utspel är samordnat med nypremiären av X-Files med syftet att vänja allmänheten för kommande avslöjanden.

“It appears the CIA used the revival of the X-Files franchise as a convenient time to remind the public the agency has, in fact, engaged the extraterrestrial presence issue in the past.” … “Post-disclosure the CIA will have substantial public relations issues as it has played a significant role in maintaining the truth embargo over six decades.” … “These recent postings could have an inoculative effect in service to the agency’s future PR strategy.” / The Independent

Inte alltid naturliga förklaringar

Den brittiska tidigare statsanställde UAP-forskaren Nick Pope var anställd vid Ministry of Defence (MoD) för att ta reda på UAP-fenomenets inverkan på den nationella säkerheten. Han skriver för The Guardian:

“To date, some 60,000 documents have been made public, including many classified “Secret UK Eyes Only”. One of the most intriguing was codenamed Project Condign, which explored the flight safety implications of [UAP], or Unidentified Aerial Phenomenon as we called them: “No attempt should be made to out-manoeuvre a UAP during interception.”

En journalist i australien – Rose Donohoe – skriver:

“The CIA has posted hundreds of declassified documents on its website which prove the organisation believed in unidentified flying objects in the 1950s and considered using them as a war tactic.” … “A December 1952 memorandum from the deputy director of scientific intelligence makes clear the sightings could not be attributable to natural phenomena or known types of aerial vehicle”. / The New Daily.com.au

Ryssparanoja

Det som framkommer i dokumenten var inte huruvida UAP:s existerade eller inte, enligt CIA. Nej, de uppfattades inte ens som aggressiva utan det som den amerikanska militären befarade var att ryssarna skulle kunna använda UAP-hysteri för att slå ut det amerikanska förmågan att försvara sig mot ryssarna.

Because the telephone system was older, it overloaded and conked out. That meant the president – the head of the military – couldn’t use his phone, or order a military strike.”

Rose Donohoe (The New Daily) skriver att UAP-forskaren Doug Moffett menar att när medborgare i USA på 50-talet gjorde UAP-observationer ringde de Vita Huset, vilket gjorde att telefonlinjerna, som på den tiden hade låg kapacitet, gick ner så till den milda grad att USA:s dåvarande president inte kunde beordra motattack mot ryssarna. Genom att skapa UAP-hysteri kunde alltså ryssarna sänka amerikanarnas försvarskapacitet och samtidigt attackera USA med kärnvapen, trodde CIA.

Självklart tänkte CIA att de på ett motsvarande sätt kunde använda UAP-fenomenet för sin egen psykologiska krigföring under det första kalla kriget. Rose Donohoe som läst igenom de nyligen släppta UAP-dokumenten skriver att de dåvarande CIA-chefen konstaterade:

“The problems connected with unidentified flying objects appear to have implications for psychological warfare as well as for intelligence and operations”.

“I suggest that we discuss at an early board meeting the possible offensive or defensive utilisation of these phenomena for psychological warfare purposes.”

Smart PR-drag

CNN tar fasta på hur CIA publicerat dokumenten. De har nämligen försökt inta en neutral hållning till sitt eget material genom att anspela på TV-serieagenterna Moulder och Scullys inbördes konflikt om vad som är sant eller inte. I TV-serien är alltid Moulder den troende och Scully är alltid skeptikern. CIA rubricerar därför vissa dokument som “Top 5 CIA Documents Mulder Would Love To Get His Hands On” och andra dokument som skulle kunna vara Scullys favoritdokument som bevisar motsatsen.

“But if you are more of a skeptic like Scully, and believe there is a simple explanation for flying saucer sightings, then the documents from the scientific advisory panel on [UPAs] in 1953 will help you prove your case.” / CNN, Take a peek into the CIA’s ‘X-Files’

CIA låter alltså sanningen få sväva fritt och det blir upp till var och en att välja vad man ska tro på. Det är onekligen ett smart PR-drag för att undvika oönskad mediauppmärksamhet. Det nya X-Files använder slogan: “Do You Still Believe?”.

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln är uppdaterad


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag har följt UFO frågan i mer än 35år och läst mängder av böcker och tidskrifter och artiklar.
  3 st av våra astronauter vittnar om att UFO finns på riktigt. FD Hollands försvarsminister och Canadas FD försvarsminister samt rysslands premiärminister säger också självklart finns det aliens vårat flygvapen har jagat UFO’s många gånger, men aldrig hunnit ifatt dem.

  Hundrals andra höga statschefer och höga officierare säger också självklart finns det UFO n och Aliens.

  NASA har hittat över 50 miljoner jordliknande planeter redan fram till nu. Och matematikerna säger att sannolikheten att det finns liv på andra planeter är större än att det inte skulle finnas.
  Det finns flera planeter i hela universum än det finns sandkorn på hela Jorden.

  Intressant vad förlöjligande gammelmedia behandlar UFO frågan…

 • Hologram från himlen förutsätter högre upp belägna optiskt täta objekt som upptar en stor vinkel sett nerifrån dvs ett jättestort mörkt föremål måste finnas ovanför (eller nedanför!)den virtuella bilden.
  Dessutom måste det finnas en enormt kraftig laserljuskälla. Den ger förutom den virtuella bilden uphov till en mycket kraftigare nollte ordningens orefrakterad strålning.
  Inte en chans att det går att fejka något på det viset utan att det lätt kan avslöjas.
  Tefatsformen designades av Usa för en ‘ reentry-vehicle ‘ som skulle kunna avfyra kärnvapen från rymden helt i strid med internationella signerade avtal. Dvs den skickades upp med konventionell raket och sen kunde den landa mha enklare raketmotorer ombord. Popular mechanics hade en illustrerad artikel när det avhemligades på 1990-talet. Om den modellen nånsin testades på riktigt hela vägen ut i rymden vet jag inte men det ger en antydan om varför man gömmer sig bakom ufo-myten.

 • För den som är intresserad finns denna bok på nätet.

  The Report on Unidentified Flying Objects
  by Edward J. Ruppelt 1956

  A key point of this book is to resolve doubts about the military’s role. Ruppelt makes a strong case that UFOs weren’t a top secret weapons system; the reports were not disinformation by intelligence agencies; nor was there a concerted effort to cover up UFOs by the US government. Ruppelt does recount many times when the brass tried to dismiss reports without investigating them sufficiently. However, this comes across as simply standard-issue military ‘cover-your-ass’ behavior, not a vast conspiracy.

  http://www.sacred-texts.com/ufo/rufo/index.htm

 • Svar till @ Magnus.
  Jag hade skickat mitt svar och i den nya News Voice ser man inte längre om den bearbetas. Det hände inget så jag skickade flera gånger och fick svaret att jag har redan skickat utan att jag såg resultatet. Allt är ok.

 • Men för mig är det en självklarhet att människor sett flygande tefat till skillnad från UFO som blir IFO när man identifierat dem. Vad jag menar är att tekniken med hologram gått framåt. Allt vad man ser, ser man i huvudet. i bakre delarna av hjärnan där elektromagnetisk strålning görs om till bilder. Alltså: lätt nu för tiden för kapitalstaka aktörer och projektera hologram på himlen.

 • Hej sedan vilken tid censureras inlägget med kommentaren att jag redan har sagt det jag skrev. Detta är inte sant. Är News Voice nu också kontrollerat?

 • I en informations jungeln som finns idag, har man svårt att veta vad som er verkligheten och vad som är fabricerat för att få befolkningen in i den lydiga massan som man önskar.NWO
  Om man ser bakom slöjan så kan man för det första konstatera att vissa mediala giganter med såväl tidningar som Tv stationer såsom CBS; CNN; Fox;Washington Post 1933, New York Times 1896;Reuters News Agency 1865; NBC 1926 tillhör cabal och informera oss som det är önskat.
  Redan tidigare har CIA visat i sina anklagelser att de mestadels utför det de anklagar andra för.
  Efter principen pekar ett finger på den andre så pekar 3 fingrar mot en själv. Hollywood som är i maskopi får alltid läglig fram en passande film. UFO ” hysterien ” avleder människor från de mer reella händelserna ute i världen och därmed har vi åter de tre fingrar som pekar i en viss riktning. Man räknar med att människor får panik när man har hyped upp ufo hysterien. Människor i rädsla eller panik går lättare att leda i rätt riktning som ” chock doktrin ” i Sydamerika visade klart och tydligt. Med tanken hur världen ser ut idag skulle en invasion från yttre Rymden vara en befrielse, men tyvärr måste vi nog själv ta hand om detta.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *