CIA publicerar UAP-dokument – men skyller på ryssarna och troende

publicerad 11 februari 2016
- av Torbjörn Sassersson red.

Minneapolis-1960-20oct-UFO
CIA släppte i början på februari 2016 ett antal tidigare hemligstämplade dokument om okända aeriala fenomen [Unidentified Aerial Phenomena, UAP], ofta diskusformade, roterande, metalliska objekt runt 10-15 meter i diameter, som under 1950-talet hovrat ovanför urangruvor, militäranläggningar och samhällen i flera delar av världen.

Moulder and Scully - X-filesMedier som Independent, CNN, Guardian, Sun och många fler plockade snabbt upp nyheten och journalister kopplade samman CIA:s utspel till nyproduktionen av TV-serien X-Files med karaktärerna Scully och Moulder. Man antyder att CIA visserligen trodde på UAP:s på 1950-talet, men att de inte längre skulle uppfatta fenomenet som lika viktigt. Journalister skrev även att nu blir alla UAP-entusiaster lyckliga, fast det är mer troligt att de själva blev lite lyckliga både för TV-serien och CIA:s dokument.

Efter att flertalet journalister fått fnissa sig igenom sina introduktioner till CIA-nyheten - eftersom de annars inte skulle skriva om den - försöker de komma till sakfrågorna.

The Independent kontaktade UAP-forskaren Steven Basset i USA som menar att CIA:s utspel är samordnat med nypremiären av X-Files med syftet att vänja allmänheten för kommande avslöjanden.

"It appears the CIA used the revival of the X-Files franchise as a convenient time to remind the public the agency has, in fact, engaged the extraterrestrial presence issue in the past." ... "Post-disclosure the CIA will have substantial public relations issues as it has played a significant role in maintaining the truth embargo over six decades." ... "These recent postings could have an inoculative effect in service to the agency's future PR strategy." / The Independent

Inte alltid naturliga förklaringar

Den brittiska tidigare statsanställde UAP-forskaren Nick Pope var anställd vid Ministry of Defence (MoD) för att ta reda på UAP-fenomenets inverkan på den nationella säkerheten. Han skriver för The Guardian:

"To date, some 60,000 documents have been made public, including many classified “Secret UK Eyes Only”. One of the most intriguing was codenamed Project Condign, which explored the flight safety implications of [UAP], or Unidentified Aerial Phenomenon as we called them: “No attempt should be made to out-manoeuvre a UAP during interception.”

En journalist i australien - Rose Donohoe - skriver:

"The CIA has posted hundreds of declassified documents on its website which prove the organisation believed in unidentified flying objects in the 1950s and considered using them as a war tactic." ... "A December 1952 memorandum from the deputy director of scientific intelligence makes clear the sightings could not be attributable to natural phenomena or known types of aerial vehicle". / The New Daily.com.au

Ryssparanoja

Det som framkommer i dokumenten var inte huruvida UAP:s existerade eller inte, enligt CIA. Nej, de uppfattades inte ens som aggressiva utan det som den amerikanska militären befarade var att ryssarna skulle kunna använda UAP-hysteri för att slå ut det amerikanska förmågan att försvara sig mot ryssarna.

Because the telephone system was older, it overloaded and conked out. That meant the president – the head of the military – couldn’t use his phone, or order a military strike.”

Rose Donohoe (The New Daily) skriver att UAP-forskaren Doug Moffett menar att när medborgare i USA på 50-talet gjorde UAP-observationer ringde de Vita Huset, vilket gjorde att telefonlinjerna, som på den tiden hade låg kapacitet, gick ner så till den milda grad att USA:s dåvarande president inte kunde beordra motattack mot ryssarna. Genom att skapa UAP-hysteri kunde alltså ryssarna sänka amerikanarnas försvarskapacitet och samtidigt attackera USA med kärnvapen, trodde CIA.

Självklart tänkte CIA att de på ett motsvarande sätt kunde använda UAP-fenomenet för sin egen psykologiska krigföring under det första kalla kriget. Rose Donohoe som läst igenom de nyligen släppta UAP-dokumenten skriver att de dåvarande CIA-chefen konstaterade:

“The problems connected with unidentified flying objects appear to have implications for psychological warfare as well as for intelligence and operations”.

“I suggest that we discuss at an early board meeting the possible offensive or defensive utilisation of these phenomena for psychological warfare purposes.”

Smart PR-drag

CNN tar fasta på hur CIA publicerat dokumenten. De har nämligen försökt inta en neutral hållning till sitt eget material genom att anspela på TV-serieagenterna Moulder och Scullys inbördes konflikt om vad som är sant eller inte. I TV-serien är alltid Moulder den troende och Scully är alltid skeptikern. CIA rubricerar därför vissa dokument som "Top 5 CIA Documents Mulder Would Love To Get His Hands On" och andra dokument som skulle kunna vara Scullys favoritdokument som bevisar motsatsen.

"But if you are more of a skeptic like Scully, and believe there is a simple explanation for flying saucer sightings, then the documents from the scientific advisory panel on [UPAs] in 1953 will help you prove your case." / CNN, Take a peek into the CIA's 'X-Files'

CIA låter alltså sanningen få sväva fritt och det blir upp till var och en att välja vad man ska tro på. Det är onekligen ett smart PR-drag för att undvika oönskad mediauppmärksamhet. Det nya X-Files använder slogan: "Do You Still Believe?".

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln är uppdaterad