Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

17%

17.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

I Zuckerbergs dystopiska “tech future” är alla online-zombies

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 februari 2016
- NewsVoice redaktion

Mark Zuckerberg Mobile World Congress 2016.png

I Independent-artikeln “What a scary photo of Mark Zuckerberg says about our dystopian tech future” skriver tidningen att Facebook-grundaren har sagt att i hans vision av framtiden är de virtuella upplevelserna fundamentalt sociala.

Text: NewsVoice | Foto: Twitter.com

Fotot togs av en besökare på Mobile World Congress i Barcelona, Spanien den 22-25 februari 2016. Zuckerberg promenerar längs 100-tals eller 1000-tals besökare som bär VR headsets från Samsung. Besökarna sitter helt inkapslade i sina individuella hitte-på-verkligheter omedvetna om den riktiga verkligheten och att Zuckerberg går upp på scenen.

“Mark Zuckerberg is half-smiling, dazed, as if he can’t quite fathom the spectacle he has achieved. He’s striding past his peons, heel-toe down the carpeted center aisle, as they swivel and grimace, oblivious to his presence, in their own virtual realities.”

Independent skriver att fotot på Zuckerberg fick många att associera till Orwells 1984 och filmen Matrix där människorna odlas i näringslösning medan de tror att de lever vanliga liv.

“Zuckerberg has said that, in his vision for the future, these virtual experiences will be fundamentally social. But the photo suggests something quite different: Hundreds of people share a physical space, but no perception, no experience, no phenomenological anchor. The communality of a conference (literally from conferre, “to bring together”) is thrown over for a series of hyper-individualised bubbles. And you’re reminded, from Zuckerberg’s awkward semi-smile, that the man who owns the bubbles also owns what’s in them. That controlling virtual reality, in other words, is only a step from controlling reality itself.”

Läs hela artikeln i Independent


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq