I Zuckerbergs dystopiska “tech future” är alla online-zombies

15

Mark Zuckerberg Mobile World Congress 2016.png

I Independent-artikeln “What a scary photo of Mark Zuckerberg says about our dystopian tech future” skriver tidningen att Facebook-grundaren har sagt att i hans vision av framtiden är de virtuella upplevelserna fundamentalt sociala.

Text: NewsVoice | Foto: Twitter.com

Fotot togs av en besökare på Mobile World Congress i Barcelona, Spanien den 22-25 februari 2016. Zuckerberg promenerar längs 100-tals eller 1000-tals besökare som bär VR headsets från Samsung. Besökarna sitter helt inkapslade i sina individuella hitte-på-verkligheter omedvetna om den riktiga verkligheten och att Zuckerberg går upp på scenen.

“Mark Zuckerberg is half-smiling, dazed, as if he can’t quite fathom the spectacle he has achieved. He’s striding past his peons, heel-toe down the carpeted center aisle, as they swivel and grimace, oblivious to his presence, in their own virtual realities.”

Independent skriver att fotot på Zuckerberg fick många att associera till Orwells 1984 och filmen Matrix där människorna odlas i näringslösning medan de tror att de lever vanliga liv.

“Zuckerberg has said that, in his vision for the future, these virtual experiences will be fundamentally social. But the photo suggests something quite different: Hundreds of people share a physical space, but no perception, no experience, no phenomenological anchor. The communality of a conference (literally from conferre, “to bring together”) is thrown over for a series of hyper-individualised bubbles. And you’re reminded, from Zuckerberg’s awkward semi-smile, that the man who owns the bubbles also owns what’s in them. That controlling virtual reality, in other words, is only a step from controlling reality itself.”

Läs hela artikeln i Independent

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

15 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
25 februari 2016 kl 19:12

@ C Nylander

JAG vet varför jag skriver som jag gör , det är det enda jag kan göra och hoppas
på att andemeningen går fram. Om inte , så ligger väl problemet hos mottagaren
får jag förmoda.

Jag läser Kullberg igen och tyder det som att han inte tror på människans förmåga
att förvalta planeten på ett hållbart sätt. Hur du kan få det till att han likställer
mänskligheten med idioter vet bara du.

Och pelle , ja han har ju förklarat sig själv.

Nu kan vi avsluta om du vill. Tack själv.

Christer Nylander
Christer Nylander
Gäst
25 februari 2016 kl 17:53

Pelle. Jag instämmer fullt att användningen av mobiler är helt obalanserad, att strålningen är farlig och visheten är relativt låg generellt. Jag har en viss telepatisk/intuitiv förmåga.

Eftersom jag har skrivit en bok som heter “Why and how to upgrade human collective wisdom”, så anser jag att ämnet är viktigt. Samtidigt inser jag att mobiler etc kommer att vara med oss ett bra tag tid och jag hoppas att användningen kan ske balanserat och att man kommer att använda frekvenser som kanske till och med är nyttiga för människan (Schuman/Fibonacci) om det går.

pelle
pelle
Gäst
25 februari 2016 kl 17:40

Skrev fel: 5G = millimetervågor, 3G och 4G = centimetervågor, annars var det rätt.

pelle
pelle
Gäst
25 februari 2016 kl 17:38

Christer Nylander: jag menade självklart att det är bättre att använda telepati än att kyssa nallen. Du kanske aldrig har använt telepati eller ens erkänner att det finns? I så fall förstår jag din hållning. Jag använder telepati nästan dagligen på olika sätt. Den möjligheten har alla, alla som vill. Men vill man inte öva upp den möjligheten så är det ju var och en fritt att låta bli. Men det är inget jag rekommenderar.
När man åker på kommunala färdmedel så sitter runt 80% och stirrar in i en iPad och knappar febrilt. Åkte tåg nyligen och så fort de kommit ner i sätet så sliter man upp datorer, paddar och nallar i stor mängd. En kvinna t.o.m. satte igång en film på sin iPad och samtidigt knappade hon febrilt på sina mail i mobilen…. Stressad?? Nyttigt??
Jag skulle vilja påstå att hon är så fången i nAppen det bara går. Ändå gick hon av en timme senare.
Dessutom är det bevisat att mikrovågor (dvs 5G) stör kroppen liksom de millimetervågor som mobilerna använder. Detta visste man redan under andra världskriget när män blev sterila av att de hamnade framför en radar, vilket är precis vad 5G är.

Christer Nylander
Christer Nylander
Gäst
25 februari 2016 kl 16:55

Kenneth: Vet inte varför du skriver som du gör. Läs Kullberg igen och tolka på annat sätt. Går nog inte! (människan kommer aldrig att vara kapabel att ta hand om planeten=idot=tomma tankar). Om Pelle skriver “släng” ditt elektroniska substitut och använd telepati, då kan väl det knappast tolkas på annat sätt än att det är mobilen han menar. Jag avslutar diskussionen här. Tack!

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
25 februari 2016 kl 08:19

@ C Nylander

Du får gärna vara “brutalt ärlig” om du bara ger dig själv tid att läsa inläggen
innan du kommenterar dom. Kullberg har ingenstans skrivit nånting om idioter
och pelles uppmaning gällde inte mobilen utan N(APPEN).

För den djupare diskussion du uppmuntrar till krävs ömsesidig saklighet.

ruben
ruben
Gäst
24 februari 2016 kl 21:27

Har själv en knapptelefon och är helt tillfreds med det. Att alla får mer och mer “gamnacke” pga. twittrande i tid och otid på sina mobiler är en av nackdelarna. Jag har hela mitt yrkesliv jobbat med IT-utveckling ( programmering ), så jag har inget emot teknikutveckling från enkel till hög nivå. Jag har däremot inga behov av att dyka ned i apparnas värld, som bara stannar vid yta. Det känns inte spännande. En bok ger varje människa bästa upplevelsen. Det känner väl de flesta igen att boken var bättre än filmen. Det säger en hel del.

Christer Nylander
Christer Nylander
Gäst
24 februari 2016 kl 20:13

Kenneth: Pelles kommentar kanske jag inte upplevde så balanserad (släng mobilen och använd telepati). Och Kullbergs inlägg var väl heller inte speciellt balanserat (alla är idioter). Förlåt om jag är brutalt ärlig enligt mina värderingar. Men alla får ju självklart tycka vad de vill. Jag tror att vi alla kanske diskutera lite djupare än så.

Kenneth Thorberg
Kenneth Thorberg
Gäst
24 februari 2016 kl 18:50

@ C Nylander

Balanserat var ordet. Tycker du att människors umgänge med ex. “nallen” kan ses som
balanserat. Vid minsta pip försvinner resten av verkligheten i ett nafs.

Det är som att människor tror att det alltid finns något intressantare än situationen dom
för tillfället befinner sig i. Eller kanske är det mer än förhoppning än tro.

Det är ett behov som “utvecklingen” , inte efterfrågan , skapat.

Mellanmänskliga relationer håller ju på att bli något förlegat till förmån för vad tekniken
har att erbjuda.

Var själv , för ett tag sen , på jakt efter en adress och frågade första bästa människa
om hon möjligtvis kände till den varvid hennes 5-6 årige son replikerade :
“Du kan titta i din telefon !” Vad säger man… ?

När en ny modell dyker upp blir det en hysteri som väl kan liknas vid en religiös uppenbarelse.

Som sagt , balanserat var ordet. Och för att hålla fast vid just det ordet är din replik till pelle
inte så balanserad. Han har ju faktiskt inte BARA klagat utan även försökt uppmuntra till
alternativ

Christer Nylander
Christer Nylander
Gäst
24 februari 2016 kl 09:18

J Kullberg och Pelle: Istället för att referera bibeln eller idiotförklara all teknologi, så kanske vi skall försöka använda tekniken som ett verktyg på ett balanserat sätt för att skapa ett hållbart, resilient och livsbejakande samhälle. Om vi bara klagar eller är extrema i våra åsikter som hjälper vi inte civilisationen.

pelle
pelle
Gäst
23 februari 2016 kl 22:08

Den enskilda människan är i kraftigt underläge gentemot de krafter som nu driver fram IdioTi-rörelsen.
Bilderberggruppen styr i sin tur företag som Ericsson, de stora komponetntillverkarna, allt i syfte att vinga på oss dessa dumheter, liksom man tvingade på oss mobilerna. Man nyttjar det fakltum att man under föregående decennier har sett till att separare barn från förälder och därmed skapat ett emotionellt vakuum som man nu vill fylla med art “vara uppkopplad” dvs, en napp.
varje App är i själva verket en Napp.
Så släng Nappen, väx upp och bli et självständig och stark människa. Lev Livet, inte det elektroniska substitut som du erbjuds. Du kan själv kontakta vem du vill telepatisk. Du kan det genom träning.jag har gjort och flera med mig. Alla har den möjligen.
Så, släng Nappen och Lev Liovet!

J Kullberg
J Kullberg
Gäst
23 februari 2016 kl 19:19

MÄNNISKAN är inte, har aldrig varit, och kommer aldrig bli kapabel att på egen hand ta hand om planeten Jorden på ett hållbart sätt. De som tror annorlunda är dagdrömmare.

“Herren känner de visas tankar och vet att de är tomma.” Bibeln, 1 Korintierbrevet 3:20.

Christer Nylander
Christer Nylander
Gäst
23 februari 2016 kl 18:16

Full virtuell verklighet (alla sinnen) har enligt mig helt oöverträffad kapacitet att öka inlärning, vishetsträning, yrkesträning, testa koncept, FoU, hölla möten, hälsoterapi och uppleva design, konst, musik, nöjen och mycket mer. Det innebär inte att vi skall befinna oss i denna värld hela tiden, utan det måste finnas tid till samvaro, dialog och reflektion, och ett normalt livsbejakande liv. VR kan lätt förblinda mänskligheten enligt mig, och det kommer att krävas stor vishet för att hantera VR på rätt sätt. Men utan betydligt högre vishet så kommer civilisationen ändå inte att överleva. VR kommer att minska inlärningstiden ganska dramatiskt vilket frigör tid till annat. Samtidigt behöver vi människor vara avsevärt mer informerade om allt möjligt för att vara bra planetskötare.

Din kommentar angående elektriska avbrott eller andra störningar är helt befogad. Förr eller senare träffas planeten av en geomagnetisk solstorm med Carringtonstyrka och då är all elektrisk utrustning oanvändbar. Vi behöver mycket mer FoU inom skydd för EMP (elektromagnetisk puls) som också kan genereras genom en nukleär bomb.

Sårbarhet och resiliens måste beaktas i alla system vi bygger, men det innebär inte att vi undviker alla system som innebär risk.

Tege Tornvall
Gäst
23 februari 2016 kl 17:10

Blir man inte mer sårbar, ju mer man avskärmar sig från verkligheten? Om man helt förlitar sig på digital information, står man väl helt rådlös om den upphör för att t. ex. strömmen går över längre tid?

Christer Nylander
Christer Nylander
Gäst
23 februari 2016 kl 13:25

Många nya kraftfulla teknologier har två sidor. Det är upp till människan att bestämma hur de används. Ju klokare vi är som individer och kollektiv desto klokare användning kommer de att få. Tyvärr gäller motsatsen också. Det är i detta sammahang som civilisationens öde bestäms.