Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten avgår efter dödliga medicinska experiment

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 februari 2016
- NewsVoice redaktion

Anders Hamsten, Foto: KI pressKarolinska Institutets rektor, professor Anders Hamsten, sparkar sig själv enligt en debattartikel i DN i dag, lördag. Samtidigt kommer den oredlighetsutredning som KI genomfört mot forskaren Paolo Macchiarini att öppnas. Det skriver Madeleine Svärd Huss för KI idag.

Ny rektor kommer att utses av regeringen på förslag från Karolinskas konsistorie. Till dess ska prorektor Karin Dahlman-Wright ta över Hamstens arbete.

Karolinskas granskning av Macchiarini-skandalen, som utförs av Sten Heckscher, kommer att fullföljas. SVT:s dokumentär av Bosse Lindquist om KI var delvis avgörande. KI har även utsatts för externa påtryckningar och man har också mottagit en ny anmälan om forskningsfusk i två av Machiarinis forskningsrapporter.

“Vi har nu analyserat de bilder vi sett i SVT:s dokumentär och de ger en helt annan bild av förloppet efter operationen på patienten än vi hade tidigare, säger Jan Carlstedt-Duke, professor och rektorsråd vid Karolinska Institutet. Detta stärker misstankarna om forskningsfusk av Macchiarini.”

Det framgår inte i pressmeddelandet om Anders Hamsten nu kommer att åtnjuta ett rejält avgångsvederlag, men hans avgång verkar vara omedelbar.

DN skriver idag:

“Karolinska institutets avgående rektor Anders Hamsten kommer framöver inte att delta i Nobelförsamlingens arbete med att utse Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.” / DN

DN skrev den 9 februari:

“Förnekelsekultur. I förra veckan gav Karolinska institutets styrelse rektor Anders Hamsten sitt fulla förtroende. Och i stället för att gå till botten med forskningsfusket ska styrelsens utredning nu undvika alla ”medicinskt vetenskapliga sakfrågor”. Ledningen för Karolinska verkar ha gått vilse bland elfenbenstornen, skriver Bosse Lindquist.” / DN

Textsammanställning: NewsVoice | Foto: KI press

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • LmV: Efter Macchiarini: Färre vill delta i kliniska prövningar

  “Det har blivit betydligt svårare att rekrytera patienter till kliniska prövningar sedan Macchiarini-skandalen rullades upp, enligt Karolinska universitetssjukhusets kliniska prövningsenhet, KTA.”

  I Sverige ska inte svenskar oroas för någonting och man ska lita på myndigheter och Staten. Det verkar vara centralt i den primära hypnosen. Om man söker finner man denna intention överallt där Stat/myndighet gör damage control.

  “Alla studier föregås av en noggrann etikprövning och godkännande av Läkemedelsverket där man gör en risk/nytta bedömning. Som deltagare i kliniska prövningar ska man inte behöva vara orolig, säger hon”, säger Maria Englund, verksamhetschef för Karolinska universitetssjukhusets kliniska prövningsenhet Karolinska trial alliance, KTA.

  Så kom ihåg det.

 • KI: Konsistoriebeslut om rekrytering av ny rektor

  “Vid dagens sammanträde [17 feb 2016] har KI:s konsistorium beslutat att hos regeringen begära att Karin Dahlman-Wright förordnas som vikarierande rektor för Karolinska Institutet efter Anders Hamsten.”

  “Nu börjar resan att återuppbygga det förtroende som gått förlorat, säger Konsistoriets ordförande Lars Leijonborg. Vi tror att Karin Dahlman-Wright är väl lämpad att ta det ansvaret. Vi behöver en tillförordnad prorektor vid hennes sida och i bästa fall kan vi ta beslut om inom ett par veckor. Att rekrytera en ny ordinarie rektor för en sexårsperiod är en uppgift som däremot måste få ta tid. Med stor sannolikhet kan ett sådant beslut fattas först i höst.”

 • Man tycks undvika att tala om det väsentliga, nämligen alla som dödats i samband med dessa kirurgiska experiment – och deras anhöriga. Inget tal om skadestånd eller ersättning för det lidande som “transplantationsindustrin” (bra ord) åsamkat dem. Som vanligt, när en skandal avslöjas, flyttar man fokus. Nu talar man om KI:s anseende, och att återfå “förtroendet”. Men det är för sent. Inte bara namnet “Karolinska”, utan dessutom orden “kirurgi”, “forskning” och “vetenskap” kommer i framtiden att påminna om fusk och bli ifrågasatt. Och det är på tiden, men dessvärre räcker inte detta. Det skall till ännu värre saker innan den s k vetenskapen blir så undergrävd att den inte längre kan fortsätta i samma stil. Den har hittills haft för hög status i förhållande till vad den i verkligheten kan åstadkomma. Men det handlar i hög grad om forskningsanslag. Business as usual.

 • Den som bemöda sig och läser Nobelpristagarnas Biografi kommer i vissa fall, med förskräckelse, fastställa att vissa har först skapat en full kyrkogård, innan man med hjälp av starka mediciner som förhindrar bortstötning i t.ex transplationskirurgi, har lyckats att ge offren ett par år av förlängd liv. En läsning i Medicinsk historia visar också att alla ” landvinningar” har först kostat offren livet.
  Det tycks råder uppfattningen att med lite spill får man räkna om man vill ha framgång. En cynisk åsikt med tanke på Hypokrates ed. Och den ovetande människan(patienten) klamrar sig på löftet att det kanske lyckas, när man ändå skall dö annars. Då transhumanism är väl på gång kan allt detta ger säkerligen värdefulla upplysningar hur långt man kan gå med naturen.
  Det viktigaste är att informationen är ärlig och fullständig, då kan patienten har en verklig valmöjlighet och vissa tänker att de kanske hjälper andra med tiden även om de själv dör av ingreppet. En skicklig kirurg kan både talar in patienten i en onödig ingrepp, samt talar ur en patient ur en nödvändig ingrepp. Att alla nu skriker att man skulle ha utfört operationerna först på djur belyser med all önskvärd tydlighet människans allmänna inställning till allt annat levande, då djuren inte ens har en chanse att välja,de är bara förbrukningsmaterial. Det paradoxa är också att när man har funnit något på djurförsök, t.ex skadlighet av GMO då hörs röster att man kan inte applicera djurförsök på människan!
  Bara att Macchiarini fick anställning på falska CV uppgifter belyser inställning och tankar av KI/KS, politiker och andra inblandade. Detta borde ha räckt att kasta ut honom.
  Det lidande som den enda överlevande genomgår dagligen med bronchoskopier var 4 time + ett förflutna med 82 ingrepp talar för sig själv, men jag har inte läst, vad hon tycker om det. Finns det någon som har frågat?

 • Hoppas nu att anslagsgivare utreder om man skall dra in anslag för Anders Hamsten. Han har ju bidragit till detta i stor utredning. Om Hjärtlungfonden inte gör det så riskerar den att förlora donatorer.

 • Paolo Macchiarini är en av toppspelarna i kampen om viktiga patent för transplantationsindustrin, en konspiratorisk teori är att ett antal journalister och mediafolk har mutats för att störa ut svenska intressen i denna bransch.
  Det är intressant att undersöka konkurrenterna till Macchiarini och dennes forskningområde.
  När transplatationsindustrin startades upp och de fösta transplantationerna utfördes överlevde “offren” bara några veckor eller ibland bara dagar om de ens vaknade upp ur narkosen.Det dör fortfarande en hel del på transplantationsindustrins operationsbord, Macchiarinis patienter är inget undantag bara några i raden av offer för en utveckling inom medicinen som är helt oreglerad.

 • Karin Dahlman-Wright har ju ett förflutet inom läkemedelsindustrin – är det jäv?
  Varför avgår inte hela styrelsen? De är ju delaktiga i den här soppan?

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *