Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten avgår efter dödliga medicinska experiment

publicerad 13 februari 2016
- av NewsVoice

Anders Hamsten, Foto: KI pressKarolinska Institutets rektor, professor Anders Hamsten, sparkar sig själv enligt en debattartikel i DN i dag, lördag. Samtidigt kommer den oredlighetsutredning som KI genomfört mot forskaren Paolo Macchiarini att öppnas. Det skriver Madeleine Svärd Huss för KI idag.

Ny rektor kommer att utses av regeringen på förslag från Karolinskas konsistorie. Till dess ska prorektor Karin Dahlman-Wright ta över Hamstens arbete.

Karolinskas granskning av Macchiarini-skandalen, som utförs av Sten Heckscher, kommer att fullföljas. SVT:s dokumentär av Bosse Lindquist om KI var delvis avgörande. KI har även utsatts för externa påtryckningar och man har också mottagit en ny anmälan om forskningsfusk i två av Machiarinis forskningsrapporter.

"Vi har nu analyserat de bilder vi sett i SVT:s dokumentär och de ger en helt annan bild av förloppet efter operationen på patienten än vi hade tidigare, säger Jan Carlstedt-Duke, professor och rektorsråd vid Karolinska Institutet. Detta stärker misstankarna om forskningsfusk av Macchiarini."

Det framgår inte i pressmeddelandet om Anders Hamsten nu kommer att åtnjuta ett rejält avgångsvederlag, men hans avgång verkar vara omedelbar.

DN skriver idag:

"Karolinska institutets avgående rektor Anders Hamsten kommer framöver inte att delta i Nobelförsamlingens arbete med att utse Nobelpristagare i fysiologi eller medicin." / DN

DN skrev den 9 februari:

"Förnekelsekultur. I förra veckan gav Karolinska institutets styrelse rektor Anders Hamsten sitt fulla förtroende. Och i stället för att gå till botten med forskningsfusket ska styrelsens utredning nu undvika alla ”medicinskt vetenskapliga sakfrågor”. Ledningen för Karolinska verkar ha gått vilse bland elfenbenstornen, skriver Bosse Lindquist." / DN

Textsammanställning: NewsVoice | Foto: KI press

Relaterat