Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Maj Wechselmann: ”Åtalet mot Assange måste läggas ned”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 februari 2016
- NewsVoice redaktion
Maj Wechselmann

Maj Wechselmann - Foto: TV Väst”Vad talar för att åtalet mot Assange läggs ned? Att Assange efter 5 år ännu inte har åtalats, att målsägarna, de två kvinnorna inte har anklagat Assange för våldtäkt, att Assange riskerar att utlämnas till USA”, skriver Maj Wechselmann.

Text: Maj Wechselmann | Texten har tidigare idag publicerats på SVT Opinion | Foto: TV Väst

Den 15 februari gick FN:s speciella rapportör för Kommissionären för Mänskliga Rättigheter, Alfred de Zayas, ut och uppmanade Sverige och Storbritannien att genast lägga ned åtalet mot Julius Assange.

Norrmannen, Mads Andenäs, en av Europas tyngsta jurister, sade redan den 5 februari till The Guardian: “Jag är absolut säker på att UNWGAD har utsatts för hård politisk press av USA och England  när det gäller Assangefallet.”

Mats Andenäs borde veta. Han var tills juni 2015 själv ordförande för UNWGAD, (FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden).

Som bekant har arbetsgruppen inte låtit sig påverka av USA. I UNWGADs representation genom dess sekreterare Christophe Peschoux sades det bland annat ”Efter mera än fem år har Assange inte ens varit föremål för en preliminär förundersökning, han har lämnats utan någon förutsägelse om någon formell process överhuvudtaget kommer att äga rum.”

Häktningsbeslutet har notabene upphävts en gång, nämligen 21/8 2010, av chefsåklagare Eva Finné, som i Svenska Dagbladet sade: Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att Assange har begått våldtäkt.

UNWGAD:s arbetsgrupp kom fram till följande kritik:

“Såväl Sverige som Storbrittanien har på ett grundläggande sätt underlåtit att fullfölja sina åtaganden…som måste ske enligt lagarna om proportionalitet….

Under paragraf 9, rörande internationell uppförandekod framgår det klart att Assange är godtyckligt frihetsberövat. Sverige har ratificerat FN:s bestämmelser om mänskliga rättigheter.

Om det internationella systemet för mänskliga rättigheter skall fungera måste stater underkasta sig det. Det finns inga andra vägar. Om en stat kränker internationell lag, måste staten hitta vägar att effektuera panelens beslut.”

Hur kom arbetsgruppen fram till att Assange måste anses som godtyckligt frihetsberövad?

I Sverige anser flera journalister att Assanges rädsla för att via Sverige bli utlämnad till USA är orealistisk.

Vilka signaler skickade det till Assange att Sverige redan 15:e november 2010 gick ut med röd terroristvarning för Assange till Interpol? Inte ens under Lockerbieaffären gick Interpol ut med en röd varning mot Ghadaffi.

FN:s speciella rapportör Juan Mendez står under samma arbetsgivare som UNWGAD. Mendez rapporterade 2010 om USAs behandling av Julians Assanges källa, den 23-åriga amerikanska underrättelseofficeraren numera Chelsea Manning.

Manning läckte filmen på mord på 7 civila på öppen gata i Bagdad, från en amerikansk helikopter. USA:s behandling av Manning är grym, omänsklig och förnedrande, gränsande till tortyr, skrev Mendez i sin rapport. Amnesty International har publicerat en beskrivning av Mannings isolering In Their Own Words. Den är chockerande.

De tre riksdagsledamöterna: Matthias Sundin (FP), Jakop Dalunde (MP) och Cecilia Magnusson (M) försökte att skaffa Edward Snowden asyl i Sverige, Snowden som av USAs regering anklagats för liknande brott som Assange. De var tvingade att ge upp.

Vad talar för att åtalet mot Assange läggs ned?

  • Att Assange efter 5 år ännu inte har åtalats.
  • Att chefsåklagaren, Eva Finné, har friat Assange för misstankar.
  • Att målsägarna, de två kvinnorna inte har anklagat Assange för våldtäkt.
  • Att en åklagare inte bör driva ett ärende som vederbörande knappast har chans att vinna i en domstol (Thomas Bodström sade i SVT Nyhetsmorgon att målet knappast har någon utsikt  att komma upp i domstol ).
  • Att Assange riskerar att utlämnas till USA.

Åtalet mot Assange måste läggas ned.

Text: Maj Wechselmann


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq