Maj Wechselmann: ”Åtalet mot Assange måste läggas ned”

publicerad 17 februari 2016
- av NewsVoice
Maj Wechselmann

Maj Wechselmann - Foto: TV Väst”Vad talar för att åtalet mot Assange läggs ned? Att Assange efter 5 år ännu inte har åtalats, att målsägarna, de två kvinnorna inte har anklagat Assange för våldtäkt, att Assange riskerar att utlämnas till USA”, skriver Maj Wechselmann.

Text: Maj Wechselmann | Texten har tidigare idag publicerats på SVT Opinion | Foto: TV Väst

Den 15 februari gick FN:s speciella rapportör för Kommissionären för Mänskliga Rättigheter, Alfred de Zayas, ut och uppmanade Sverige och Storbritannien att genast lägga ned åtalet mot Julius Assange.

Norrmannen, Mads Andenäs, en av Europas tyngsta jurister, sade redan den 5 februari till The Guardian: “Jag är absolut säker på att UNWGAD har utsatts för hård politisk press av USA och England  när det gäller Assangefallet.”

Mats Andenäs borde veta. Han var tills juni 2015 själv ordförande för UNWGAD, (FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden).

Som bekant har arbetsgruppen inte låtit sig påverka av USA. I UNWGADs representation genom dess sekreterare Christophe Peschoux sades det bland annat ”Efter mera än fem år har Assange inte ens varit föremål för en preliminär förundersökning, han har lämnats utan någon förutsägelse om någon formell process överhuvudtaget kommer att äga rum.”

Häktningsbeslutet har notabene upphävts en gång, nämligen 21/8 2010, av chefsåklagare Eva Finné, som i Svenska Dagbladet sade: Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att Assange har begått våldtäkt.

UNWGAD:s arbetsgrupp kom fram till följande kritik:

“Såväl Sverige som Storbrittanien har på ett grundläggande sätt underlåtit att fullfölja sina åtaganden…som måste ske enligt lagarna om proportionalitet….

Under paragraf 9, rörande internationell uppförandekod framgår det klart att Assange är godtyckligt frihetsberövat. Sverige har ratificerat FN:s bestämmelser om mänskliga rättigheter.

Om det internationella systemet för mänskliga rättigheter skall fungera måste stater underkasta sig det. Det finns inga andra vägar. Om en stat kränker internationell lag, måste staten hitta vägar att effektuera panelens beslut.”

Hur kom arbetsgruppen fram till att Assange måste anses som godtyckligt frihetsberövad?

I Sverige anser flera journalister att Assanges rädsla för att via Sverige bli utlämnad till USA är orealistisk.

Vilka signaler skickade det till Assange att Sverige redan 15:e november 2010 gick ut med röd terroristvarning för Assange till Interpol? Inte ens under Lockerbieaffären gick Interpol ut med en röd varning mot Ghadaffi.

FN:s speciella rapportör Juan Mendez står under samma arbetsgivare som UNWGAD. Mendez rapporterade 2010 om USAs behandling av Julians Assanges källa, den 23-åriga amerikanska underrättelseofficeraren numera Chelsea Manning.

Manning läckte filmen på mord på 7 civila på öppen gata i Bagdad, från en amerikansk helikopter. USA:s behandling av Manning är grym, omänsklig och förnedrande, gränsande till tortyr, skrev Mendez i sin rapport. Amnesty International har publicerat en beskrivning av Mannings isolering In Their Own Words. Den är chockerande.

De tre riksdagsledamöterna: Matthias Sundin (FP), Jakop Dalunde (MP) och Cecilia Magnusson (M) försökte att skaffa Edward Snowden asyl i Sverige, Snowden som av USAs regering anklagats för liknande brott som Assange. De var tvingade att ge upp.

Vad talar för att åtalet mot Assange läggs ned?

 • Att Assange efter 5 år ännu inte har åtalats.
 • Att chefsåklagaren, Eva Finné, har friat Assange för misstankar.
 • Att målsägarna, de två kvinnorna inte har anklagat Assange för våldtäkt.
 • Att en åklagare inte bör driva ett ärende som vederbörande knappast har chans att vinna i en domstol (Thomas Bodström sade i SVT Nyhetsmorgon att målet knappast har någon utsikt  att komma upp i domstol ).
 • Att Assange riskerar att utlämnas till USA.

Åtalet mot Assange måste läggas ned.

Text: Maj Wechselmann


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Julian har varit frihetsberövad under så många år att han därmed har suttit av ett straff han inte blivit dömd för. De våldtäkter som sopas under mattan blir inte mindre till antalet för att man låtsas vara en rättsstat med noll tolerans för våldtäkter.

 • CIA, NATO and Swedish Military Plotted Regime Change in Sweden in 1980s – Documentary (Video)
  Deception: The Methods of Reagan” by German director Dirk Pohlmann premiered last May on ‘ARTE’ the French/German highbrow channel. Broadcast late at night and early in the morning, it generated no reaction. It has not been shown in Sweden, although it throws light on two of the most dramatic episodes in modern Swedish history – the Soviet U-boat scare of the 1980s that was suddenly repeated in 2014, and the assassination of the Swedish premier Olof Palme in 1986.
  http://russia-insider.com/en/history/cia-nato-and-swedish-military-plot-regime-change-sweden-documentary-video/ri12877

 • Vi är väl sedan länge återigen vana att lägga oss platt för Shitlerlika existenser som har etnisk, politisk folkmordsrensning på agendan. USA har ju med indianmorden de besynnerliga takterna i blodet. De gav apartheid en egen nisch i skapelsen och har gett avgrundslika orättvisor ett stenansikte. Att seden följt med dem som en skugga vart de än ställt ut trynet i världen, skyller de på propagandan. Där har ju sedan Wikileaks begynnelse den grundläggande inställning varit att avslöja “världspolisens”, “fredens” verkliga natur under fårullen.

  Varför skulle svenska politiker inte lägga sig platt efter några bestialiska politiska mord på svenska dignitärer? Berndt Carlsson, Palme och som Anna Linds make envist hävdade intill sin död, att hans fru fick sätta livet till av politiska skäl.

  Vi kan vara säkra på att vår neutralitet, vår demokrati verkligen sågs som ett hot av krigshetsarna.
  Medan vår militär gick bak ryggen på politikerna….

  Marianne Ny kunde vila tryggt i att målet aldrig skulle behöva nå svensk domstol och bli en skandal. Det var redan beslutat att Assange skulle utlämnas. Därför höll hon sig också borta från att föra målet framåt och komma till klarhet i skuldfrågan utan “åtalet” fick vila där det skadade mest. Medan de påstådda offren fick lida pga av Assange/Wikileaks enligt offrens advokater.

 • Jag skulle verkligen vilja veta vilka hållhakar USA har på Sverige! När det gäller Carl Bildt är han ju ideologiskt uppkopplad men vad är det som gör att vår statsminister, utrikesminister och försvarsminister går i USAs ledband? Förklara för mig! Agneta Norberg

  • Agneta
   Michael Thuden med bloggen parasitstopp verkar veta en del om hur Sveriges ekonomi är insnärjd i Usa finansbörser och mäklare. Det gör att deras finanselit genom att först köpa obligationer i fas med att den oförnuftiga bostadsbubblan byggs upp, sen plötsligt kan skapa en ekonomisk kris genom att dumpa svenska värdepapper. Någon med pedagogisk talang som har ambition borde samverka med honom som bollplank så att ngt begripligt om detta kan delges en större publik.
   Det finns ju massor av bloggar om allt möjligt nu men det är väldigt mycket som rör sig parallellt.

 • Bo
  Sverige har antagligen avsiktligt bundit upp ekonomin till Usa, till NASDAQ, men jag är inte insatt.
  Det är sånt som bör tas upp vid offentliga TV-sända frågestunder.

 • Styr numera USA och England “rättvisan” i Sverige? Vilken form av utpressning sker mot den svenska regeringen, både i detta ärende, men troligen även inom många andra områden!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *