Mäklaren är skyldig att ange dig till finanspolisen om du renoverat svart

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 februari 2016
- Torbjörn Sassersson red.

Myndighet - advokater - Crestock

Har du renoverat din lägenhet och tänker sälja den via en mäklare? Tänk på vad du säger. Om du uppger för mäklaren att du renoverat svart har denne skyldighet att ange den uppgiften till Finanspolisen – och denne får inte berätta det för dig, enligt ett sk meddelandeförbud. Det handlar om att förhindra penningtvätt uppger Mäklarsamfundet.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 22:57, 29 feb 2016 | Foto: Crestock

NewsVoice har pratat med en mäklare som berättar om ett nytt “angiverisystem”, det är ordet som mäklaren väljer att använda. Detaljerna regleras i EU:s penningtvättdirektiv 4, som blev gällande redan i augusti 2015. Problemet är att allmänheten inte är informerad om de nya reglerna.

Mäklaren berättar att om denne inte anger en bostadssäljare som renoverat svart begår även mäklaren ett brott, åtminstone inför nya åtstramningar som blir gällande 2017. Både fastighetsägaren likväl som mäklaren är alltså utsatta för press, men bara mäklarna känner till konsekvensen av direktivet.

Kan detta verkligen vara sant? NewsVoice kontaktade Mäklarsamfundet och frågade.

Flera yrkesgrupper påverkas

Jonas Anderberg, jurist, Mäklarsamfundet - pressfotoJonas Anderberg som är chefsjurist på Mäklarsamfundet säger till NewsVoice att det sedan länge är aktuellt att mäklaren måste göra en riskbedömning runt kundens transaktioner och innan en transaktion genomförs, uppnå kundkännedom, bland annat genom obligatorisk ID-kontroll av både säljare och köpare. Det första penningtvättsdirektivet kom 2009 och genomfördes i och med den första penningtvättslagen. Denna lag gäller bla för: jurister, mäklare, personer inom bank, finans och värdepappershandel, samt casinopersonal, bokförare, revisorer och advokater.

Bild: Jonas Anderberg, jurist, Mäklarsamfundet – pressfoto

I augusti 2015 blev den enskilda mäklaren personligt ansvarig att säkra att det görs en riskbedömning av den egna verksamheten och att man har rutiner kring detta. Dessa bestämmelser skärps i och med EU:s penningtvättsdirektiv 4 som kommer att implementeras genom att en ny penningtvättslag införs sommaren 2017.

Anderberg bekräftar att mäklaren har tystnadsplikt, ett sk meddelandeförbud gentemot bostadssäljaren. Mäklaren får alltså inte berätta för bostadssäljaren eller köparen att en rapport lämnats till Finanspolisen.

Finanspolisen, Skatteverket och Polisen knackade på dörren

Swisha Sassersson 5 krNewsVoice pratade med en konsult som gav ett exempel från verkligheten. En bostadsrättsinnehavare hade skickat ett mail till sin bokföringsbyrå om att denne renoverat sin våning svart och ville sälja den. Några dagar gick och det ringde en morgon på dörren till innehavaren. Utanför dörren väntade tre myndighetspersoner. De kom från Polisen, Skattemyndigheten och Finansinspektionen. Bokföraren undrar nu om dennes mail var avläst av en av myndigheterna.

Mäklarsamfundet uppger att dessa stränga regler nu implementeras över hela Västvärlden och även i Asien.

Text: Torbjörn Sassersson

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Nästa steg för mäklarna blir att begära in kvitton på renoveringar. Finns det inga kvitton så anmäler de. Så, om ni tappar bort ett kvitto… galler, galler…

  Eller så får man säga till mäklaren: “År du en sådan där tjallar-mäklare så gör jag livet surt för dig om du orsakar mig problem. Du kan nu välja om du vill ha mig som klient eller inte.” Vad mäklaren sedan väljer säger vad denne är för något. Bara att sprida vidare i sitt i sin bekantskapskrets.

  Utan svarta pengar skulle hela korthuset braka ihop direkt. Det säger sig själv när runt 70 % av en medborgares arbete går till skatter. Och det ökar hela tiden.

 • Castropollux , jag minns inte att jag har kränkt dig så varför har du ett sådan märkligt beteende. Vi som skriver här respekterar varandras åsikt.
  Eller vad säger du Pelle ?
  Att det sedan skulle vara min sida , det är väl ändå att ta i.

 • @Castropollux: Synd att du inte förstod vidden av Eiwas resonemang.
  Inom kort har DU ingen frihet alls. Du kan inte ens skita utan att Storebror dvs Rockefeller, vet hur mycket du har skitit, sett om du har kvar tillräckligt med psykmediciner i kroppen etc.
  Antar du är nöjd med en sådan tillvaro? Du blir levande död? Fast, du kanske inte märker någon skillnad mot nu? I så fall gör det ju inget.

  • Jag kan bara råda dig att sluta med dina piller. Hur kan Eiwa bli så kränkt av att jag kommenterar artikeln? Är det Eiwa som dikterar vilkoren för kommentarerna till artiklarna. Så tjurig har jag aldrig lyckats bli..

  • Jag hoppas verkligen Rockefeller är intresserad av mina exkrementer. Det borde säga det mesta om vad som bekymrar dig. Ekologiskt odling och konsumtion har positiva konsekvenser det ska gudarna veta. Mina blodvärden måtte vara ett stort bekymmer. Mina framgångar i odlingen en katastrof i Rockefellers och rasisternas ögon.. För det är ju så märkligt att de två kan finna varandra under de mest besynnerliga sammanhang.

   Sivert Öholm och rasismen i Sverige störtbombar Gina Dirawi, mejlbombar klagomuren på SVT och låter som kränkta barn i ofantliga offerkoftor. Ja de framstår som en riktig naturkraft i sin avundsjuka över framgång, popularitet och brist på liv.. Sivert själv mörkar journalistiken som om utbildningen och saklighet en gång var en mardröm.. Har dessa några bekymmer om det kontantlösa samhället? De senare vill iaf ha låglöneparadiset för sig själva utan inblandning av flyktingar, invandrare och främlingar.. Jag vet inte hur det hedrar dem.. Har de inget att kämpa för eller bevara av arbetsrätt, välfärd och trygghet har de onekligen satt sin själ i pant..

   Jo det är ett problem att kontanterna försvinner. Men det har väl Eiwa redan påpekat även om artikeln syftade åt ett annat håll.. Vilket jag tyckte kunde kräva en tvist.. Här på denna sida är det Eiwa som bestämmer med Pelle som svans.

 • Äntligen! Av döma av kommentarerna från läsekretsens kommentarer så verkar man inte han något emot att lägenhetsaffärer används av av kriminella i pengatvättsyfte. Vi snackar trots allt om transaktioner i mångmiljonersklasserna. Huvudsyftet är inte att sätta dit någon som betalat en elektriker svart. Tycker ni verkligen att svartjobb är OK?

  Artikeln är tyvärr rörigt skriven. Här finns tydligare info om vad som gäller http://www.fmi.se/Sve/Filer/Penningtvätt_information_webbplatsen%202015-05-25%20slutlig.pdf

 • @Eiwa

  Bekymrar inte mig.

  Att angiverisystemet kommer till när svartarbete blivit vitt och lönsamt med vidlyftiga regler vid rotavdrag och annat är ju bara den smutsiga hanteringen kvar.. Att kunna ta struntsummor för vitvaror och rundligt för arbetena utan att regelverket bryts är väl en gåva åt den mindre nogräknade parnassen som redan flyter ovanpå och varit de som mest nyttjat svart arbetskraft i alla sammanhang.

  Gratisarbetets ständiga käpphästar har aldrig slutat ånga på och som jag skrev, mäklarbranschen har fått en gren till på sitt träd.. Men det lotsades du inte se.. De flesta lagar är chimärer och tillämpas eller fäller sällan någon likt den vid korruption, prostitution eller annat.

  Vem behöver ett rättssystem när man kan skjuta, agera drönare direkt på asfalten…

  Våra åklagare har än mindre tid, resurser att följa upp de grova brotten än vad de hade förr och det är väl gott och väl att polisen kan jaga statistik istället. Det enda de kan få tag i..

  Eftersom det avsmalnande rättssystemet inte skulle kunna härbärgera gripanden i en forna omfattning som längre.. Missing people, angiveri, SD är allt vi får leva och kompenseras med när skatterna når de mörka djupen..

 • Castropollux, du verkar inte ha förstått innebörden av artikeln. Det artikeln handlar om det 4:e EU-direktivet. Alla yrkeskatigorier som handhar pengarhar fått ett mycket strängare regelverk att arbeta efter. Det är de facto inte det som är problemet utan det angiverisystem som håller på och byggs upp I Europa.

 • @Rebecca

  “Kan någon förklara. Antag att jag går till min advokat och säger: ”jag har använt svart arbetskraft i mitt företag och jag börjar bli orolig för att drabbas av en skatterazzia, vad ska jag göra för att klara mig?” Är då advokaten skyldig att anmäla mig? (Om det varit min revisor?)”

  Om du har en advokat/revisor som du berättar detta för har Ni redan ett förbund som ingen av er bryter eftersom det skulle skada affärerna/anseendet i nämnd ordning. Varav det första utesluter det andra..

  Byggföretagen i Sverige har enligt lag ingen skyldighet haft att anmäla sina entreprenörer om de missköter sitt ansvar, betalar svart, struntar i säkerhetsföreskrifter, försäkringsskydd.. Det kanske är ändrat nu så att vi inte framstår som ohederliga. Med en lag som tvingar mäklare anmäla svartarbete borde ju storföretagen känna samma press, särskilt som de haft en lag som skyddar dem från ansvar… Om den nu har ändrats..

 • Mäklaryrket har fått ytterligare ett verktyg där budtrissningen länge varit hemtam. Nästan som en del av inredningen. Av alla tricks i skjortärmen att lura presumtiva köpare med har de fått ett verktyg till. Nu kan de börja med utpressning också..

 • @Rebecca tänkte på samma sak. Grundtanken kring advokaters agerande mot klienter ligger i att de ska försvara människan – inte handlingen. De går tillbaka till den katolska kyrkan där präster sörjer för syndarna – men inte synderna! En advokat får inte främja orätt; så du kan inte i dag heller få råd om hur du skall “brottsplanera” för att undkomma rättvisan. Men om man inte ens kan redogöra för sin advokat runt ett händelseförlopp (där olagligheter förekommit) utan att ditt juridiska ombud är tvungen att rapportera detta, faller hela tanken med att ha ett ombud.

 • Vad som är helt otroligt med detta är att svensken är så förtvivlat underdånig, lojal och lydig mot överheten. Även om samma regler finns i hela Europa är jag helt övertygad om att en fransk eller brittisk mäklare/revisor inte skulle sätta dit sina kunder om dessa pratat om något oskyldigt fiffel som svartjobb. I dessa länder har folk en sund skepsis mot staten

  Men tyvärr tror svenskar att allt som kommer från EU är som från Gud, och måste åtlydas i minsta detalj. Det är samma mentalitet som gör att hotellpersonal ställer upp på att sätta dit sina gäster om de misstänker sexköp. Det är samma mentalitet som gör att bankpersonal vägrar att ta emot en kontant insättning på 20 papp av en pensionär. Och det är samma mentalitet som gör att svenska livsmedelsinspektörer ger sig på bullbakande ungdomsföreningar.

  Alla som ska anlita en mäklare, advokat, revisor etc. bör börja med att fråga om denne ser sig som skyldig att tjalla till myndigheterna om klienten om denne avslöjar att han svartjobbat, köpt sex utomlands eller gjort något liknande vardagsfiffel. Den mäklare som inte svarar klart NEJ kan se sig blåst på uppdraget. Upproret börjar nu.

 • Sverige är numera ett jävla skitland där innevånarna inte hajjat vad allt det här går ut på. VAKNA ALLA SVENSKAR OCH FÖR EN GÅNGS SKULL, PROTESTERA HÖGT OCH TYDLIGT PÅ ALLA TÄNKBARA SÄTT!

  Gör ni inte det så kommer ni att sitta i skiten och tänka, VAD FAN HÄNDE???!!!

 • Kan någon förklara. Antag att jag går till min advokat och säger: “jag har använt svart arbetskraft i mitt företag och jag börjar bli orolig för att drabbas av en skatterazzia, vad ska jag göra för att klara mig?” Är då advokaten skyldig att anmäla mig? (Om det varit min revisor?)

 • Detta är det sk 4:e EU-direktivet som kom i Augusti 2015. Direktivet kommer från USA. Detta kommer att implementeras i hela EU-området. Detta är bara början . Så småningom kommer direktiv om att sedlar och mynt måste tas bort och att allt ska betalas via kort.
  Dessutom kommer kontrollerna att bli mycket hårdare för alla yrkeskategorier som håller på med pengar. När det 10-EU-direktivet kommer så kommer det att innebära CHIPET. Alla EU-medborgare kommer att microchipas och det är detta som är planen. Att förslava alla under ett CHIP och att så småningom mindcontrol.se dem

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *