Manipulerade tidsangivelser vid Palmemordet – Möjlig okänd hitman observerades

58
2564

Gösta Söderström

Nya spaningsgruppen har tagit till sig den kritik som framkommit de senaste 30 åren. ?Ett 80-tal iakttagelser av personer med ”walkie talkies” i området kring mordplatsen har dokumenterats. Enligt spaningsledare Dag Andersson måste dessa observationer tas på allvar. Det skriver Maj Wechselmann.

Text: Maj Wechselmann | Bild: Gösta Söderström

Alla vittnen som sett män med walkie talkies som följde efter paret Palme redan från Gamla Stan, avfördes under första utredningen av Länspolismästare Hans Holmér som tagit över den utan att ens att dra in polisens mordkommission. ?

Dessa vittnen intervjuas däremot i den tyska-franska dokumentären ?”Mordplats Stockholm” från? 1996, där man låter alla vittnen som sett män med walkie talkies röra sig kring och förfölja paret Palme från Gamla Stan till biografen Grand på Sveavägen. Det var alltså 80 iakttagelser!

Under länspolismästare Holmérs första mordutredning  kom man med de mest pompösa utspel. Som att låta Viggenplan flyga lågt över Stockholm för att fotografera alla hustak IFALL mördaren hade gömt mordvapnet på taken.

Av 44 vittnen kring mordplatsen föredrog man att inte ta med några av de viktigaste i den rekonstruktion man gjorde, bl. a tog man inte med en man som kom inspringande till mordplatsen 20 sekunder efter skotten.

Kulorna man påstod använts vid mordet är ett bra exempel på en mordutredning som utvecklar sig till ett rent skämt. Jag stannar vid denna detalj i mängden av egendomligheter som tillsammans mest ser ut som ?Kejsarens nya kläder?. Båda kulorna hade hittats av privatpersoner.

Avspärrningen av området kring mordplatsen var nämligen ovanlig liten ?för att inte säga minimal. Den kula, som ansågs hade dödat Palme, återfanns fyra meter från mordplatsen dagen efter en omfattande dammsugning av just detta område, så noggrann att man fann en knapp till Olof Palmes skjorta – men alltså missade kulan som låg fullt synlig ovanpå snömodden.

Experter anser det omöjligt att kulan stannat så nära utan att göra rikoschettmärken i murarna i området och i och med rikoschetten totaldemolerats. Kulan låg en meter innanför avspärrningen. Man började med att tvätta bort allt humant material på kulorna. Man undersökte inte först om det fanns rester eller fragment av sådant som blod, kroppsvävnader eller textilfibrer på kulorna. Sedan skickades kulorna till Bundes-Kriminalamt i Tyskland, och sedan till FBI.

Sedan satte man Riksmuseet att göra en isotopundersökning av kulorna, vilket aldrig skett förr eller sen i något annat land. ? Nu är kulorna avförda från utredningen, äntligen! Den nya utredningen har avfört en mängd andra ?synvillor? från utredningen ? som t. ex fantombilden.

Manipulerade tidsangivelser

Kvarstår så mystiska ting som frågan om NÄR polisen kom till platsen. 2 mars 1986 är första sidan på DN täckt av en bild på kriminalinspektören Gösta Söderström, med undertexten: Gösta Söderström, första polis på plats vid mordet.

Han säger i bildtexten: ?

”Vi kom mycket sent till mordet!”?

Mordet registreras till 23:21:30. Första larm går till polisen trettio sekunder senare. Söderström kommer som första man till platsen ?23:31, nästan 10 minuter senare. Under de följande åren krymper underligt nog denna tid successivt. Nu står det i DN och alla andra tidningar att polisen kom nästan med en gång, ja, bara 1 minut efter mordet. Det hade i och för sig varit fullt möjligt att komma så fort eftersom det stod två piketer på c:a 1 minuts avstånd från mordplatsen, hörnan Tunnelgatan och Sveavägen (Sergels Torg och Järntorget).

Gösta Söderström hade då 39 års tjänstgöring i polisen bakom sig och betraktades av åtskilliga poliser som en av kårens mest erfarna och korrekta. Han fryses nu ut och begär förtidspensionering.

Han begär och får se tidsregisteringen av när polisen är på plats. ?Den 3 mars 1986 anlitade Gösta Söderström sin kollega Göran Hellgren för att från dataterminalen på Östermalms polisstation ta fram mordnattens ingripandemeddelande från Stockholmspolisens sambandscentral, SBC. Det som visade sig på dataskärmen var att sju polisfordon fanns registrerade på mordplatsen före hans egen kommissariebil.

Den första tidsangivelsen var 23:23. Det fanns bara den lilla detaljen att alla dessa präktiga snabba polisbilars tidsregistreringar  hade en asterisk efter sig var och en på dataskärmen, vilket betyder att de inregistrerats manuellt I EFTERHAND. 

Söderströms egen bil 2520 fanns angiven  kl 23:31, UTAN asterisk, vilket gav Söderström bekräftelse på att hans egna tidsangivelser var korrekta.?

Vem sköt Olof Palme?

Vittnet ?musikläraren? Inge Morelius sitter i sin bil 30 meter bort på andra sidan Sveavägen, medan hans flickvän och hans vänner tar ut pengar från en bankautomat. Som åskådare på förta parkett ser han mördaren under hela förloppet. Han talar om mördarens, inte bara lugna, utan iskalla beräkning och effektivitet. Han beskriver en ?hitman?, en yrkesmördare. Motiv?

Text: Maj Wechselmann

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

58 KOMMENTARER

 1. jax – så din ”ganska långvariga erfarenhet av personer som CP” – vaddå? långa? mörkhåriga? amfetaminister? blandmissbrukare? vältaliga? storskrävlare? mytomaner? psykopater? rånare? mördare? eller kanske allt-i-ett? – sanktionerar den av dig påstådda skillnaden mellan att springa uppför trappstegen med antingen ”grace” eller ”som en atlet”. Jag tror jag smäller av eller mal sönder käkleden… Och så enkelt allt blir om man tillåts generalisera, har du tänkt på det?

 2. Christer Pettersson har två alibivittnen för mordnatten. Christer satt på pendeltåget från Märsta till Rotebro när mordet ägde rum. Det erkänner till och med Gunnar Wall.

 3. @Lars Lundborg
  Det går inte ta dig på allvar när du frågar om jag grundar min erfarenhet av personer som CP baseras på hårfärgen. I den händelse du verkligen är så fantasilös som du framställer dig så kan jag avslöja att människotypen CP kan sorteras i facket för den våldskriminella missbrukaren.

  En typ som annars är vanligare bland trollen än bland rövare är herr Bror duktig ja-sägaren som i vått och torrt alltid håller med chefen.

  Med det sagt låter jag Leif GW Perssons krönika i expressen avsluta mitt bidrag i denna debatt.
  http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/uttalandet-om-palme-mordet-ar-obegripligt/

 4. Och jax gjorde sorti med ”grace” – eller var det ”som en atlet”. Det var ju den knepiga distinktionen som intresserade mig. Vad menade jax med den??? För övrigt var jag ironisk, och den tioöringen föll tydligen på plats…

 5. Baal Der
  Vittnet Lars Jeppsson ur förhöret:
  J: Skulle jag känt igen honom så – det var ingenting – inga detaljer jag kände igen.
  F: Men du måste ju ha stått väldigt nära den här personen?
  J: (Ohörbart) ja, det – jag har aldrig sett honom förut.

  Vart vill du komma? Lars kommer fram till att han aldrig sett mannen förut?! CP skulle han ju då känna igen om det varit han!
  Skamligt att du stirrar dig blind på smått och pytt? De stora svaren om icke igenkännande det utesluter du och pyttsar runt CP som skyldig som bevisligen är frikänd efter att LP påskjuten bakifrån omöjligen sett gärningsmannen eftersom det måste dröjt minst 10 sek efter skottet och gärningsmannen enligt flera vittnen genast stoppat vapnet i fickan. Förstår varför du vill vara anonym.

 6. Ja ja, och som sprang uppför trappan med ”grace” – äntligen börjar jag fatta. Att jag inte tidigare begripit. Vad har min långvariga erfarenhet av trappor och polsk blomster egentligen varit till för nytta? (:

  Jag har aldrig trott att CP var mördaren. Mordet passade C:s exhibitionistiska drag som handen i handsken och gav honom därigenom mellan varven en hel del ångestlindring.

  Och mördaren? Kanske Östling et consortes. Kanske någon som inte ens är namngiven i sammanhanget. Men i det här fallet påverkar man ju inte verkligheten med sin tro. Vi bara markerar de revir vi redan investerat i och/eller anser vara politiskt korrekta gentemot den ”ideologi” som känns smidigast att falla in i – detta senare en vanligtvis mycket naiv, trist och förenklad svart-vit historia som ofta leder vilse. Men intressant som fenomen betraktat.

 7. @ Har Baal Der

  Cased closed säger jag om detta
  Lisbeths SÅG aldrig mördarens ansikte.
  Fylking och HACHberg tjänade massor på CP det har ju kommit fram senare.
  CP som behövde pengar till sitt knarkande och supande gick såklart med på det.
  Jag är övertygad att CP inte erkänt åt någon av dom för hade han verkliogen gjort det hade dom såklart smygfilmat skiten med dodl kamera och mikrofon och hovat in 50 millar ghur har du missat det faktumet?
  Samma gäller ju sagan om flickvännen en seglivad MYT som är allt annat än sann
  Men visst han kan i nåt väldigt konstigt som var det jag jo kanske kanske inte hög som ett höghus och då fick dåranra det till ATT det var han.
  Jävla svammel tror du på TOMTEN och JESUS också?
  Fylking och HACHberg är en SKAM för svensk media och dom borde spärras in för att ha utnyttjat en missbrukare.

  Detta är det starkaste beviset för att CP INTE är gärningsman tyvärr likt Osmo Vallo (Ifall du vet nåt om det MORDET för det var ett MORD där två poliser friades det fanns hela 13 vittnen INGEN dög WOW säger jag och fyller i med case closed) fallet DÖG inte dessa vittnen av nån anledning VG hade också ALIBI vittnen och dom dög jävla underligt.

  Förutom Jeppson så är dessa ALIBI vittnen som INTE fick vittna i rättegången hur fan är det möjligt i ett rättssamhälle?

  Båda vittnena gav sig till känna först under sommaren -89, Algot Å mycket motvilligt sedan en bekant slagit larm till polisen om vad han hade att berätta.

  Algot Å arbetade som vaktmästare vid stadsmissionen i Östersund men hade bott i Rotebro vid tiden för mordet och kände igen Christer Pettersson till utseendet. Han hävdade nu att han sett Pettersson sittande på en bänk på pendeltågsstationen i Märsta någon gång omkring klockan 23.20, kort tid innan det gick ett tåg söderut mot Rotebro. Var det sant innebar det rimligtvis att det var som Pettersson sa: han hade tagit 22.46-tåget från Stockholms Central, somnat och fortsatt till Märsta. Polisutredningen visade nämligen att pendeltåget kom in till Märsta 23.25 och vände söderut igen 23.35.

  Enar H var en sjukpensionär som bodde i Upplands Väsby, en förort längs samma pendeltågslinje som Rotebro men lite längre norrut. Han kände Christer Pettersson. Hans vittnesmål gick ut på följande: sent på mordkvällen hade han varit på hemväg från centrala Stockholm med pendeltåget men fått impulsen att hoppa av i Rotebro för att besöka en bekant och kräva in en skuld. Han hittade dock ingen dörr med bekantens namnskylt – senare visade det sig att denne blivit vräkt från sin lägenhet. När Enar H gick tillbaka till stationen mötte han Christer Pettersson, dock utan att ta kontakt med honom. Klockan var då uppskattningsvis 23.45-23.50. Det stämde också bra med Petterssons egna uppgifter om att han klivit av pendeltåget först under dess väg tillbaka mot Stockholm. Den aktuella pendeln från Märsta kom nämligen in till Rotebro klockan 23.49.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här