Manipulerade tidsangivelser vid Palmemordet – Möjlig okänd hitman observerades

publicerad 29 februari 2016
- av NewsVoice
Gösta Söderström

Gösta Söderström

Nya spaningsgruppen har tagit till sig den kritik som framkommit de senaste 30 åren. ?Ett 80-tal iakttagelser av personer med “walkie talkies” i området kring mordplatsen har dokumenterats. Enligt spaningsledare Dag Andersson måste dessa observationer tas på allvar. Det skriver Maj Wechselmann.

Text: Maj Wechselmann | Bild: Gösta Söderström

Alla vittnen som sett män med walkie talkies som följde efter paret Palme redan från Gamla Stan, avfördes under första utredningen av Länspolismästare Hans Holmér som tagit över den utan att ens att dra in polisens mordkommission. ?

Dessa vittnen intervjuas däremot i den tyska-franska dokumentären ?”Mordplats Stockholm” från? 1996, där man låter alla vittnen som sett män med walkie talkies röra sig kring och förfölja paret Palme från Gamla Stan till biografen Grand på Sveavägen. Det var alltså 80 iakttagelser!

Under länspolismästare Holmérs första mordutredning  kom man med de mest pompösa utspel. Som att låta Viggenplan flyga lågt över Stockholm för att fotografera alla hustak IFALL mördaren hade gömt mordvapnet på taken.

Av 44 vittnen kring mordplatsen föredrog man att inte ta med några av de viktigaste i den rekonstruktion man gjorde, bl. a tog man inte med en man som kom inspringande till mordplatsen 20 sekunder efter skotten.

Kulorna man påstod använts vid mordet är ett bra exempel på en mordutredning som utvecklar sig till ett rent skämt. Jag stannar vid denna detalj i mängden av egendomligheter som tillsammans mest ser ut som ?Kejsarens nya kläder?. Båda kulorna hade hittats av privatpersoner.

Avspärrningen av området kring mordplatsen var nämligen ovanlig liten ?för att inte säga minimal. Den kula, som ansågs hade dödat Palme, återfanns fyra meter från mordplatsen dagen efter en omfattande dammsugning av just detta område, så noggrann att man fann en knapp till Olof Palmes skjorta – men alltså missade kulan som låg fullt synlig ovanpå snömodden.

Experter anser det omöjligt att kulan stannat så nära utan att göra rikoschettmärken i murarna i området och i och med rikoschetten totaldemolerats. Kulan låg en meter innanför avspärrningen. Man började med att tvätta bort allt humant material på kulorna. Man undersökte inte först om det fanns rester eller fragment av sådant som blod, kroppsvävnader eller textilfibrer på kulorna. Sedan skickades kulorna till Bundes-Kriminalamt i Tyskland, och sedan till FBI.

Sedan satte man Riksmuseet att göra en isotopundersökning av kulorna, vilket aldrig skett förr eller sen i något annat land. ? Nu är kulorna avförda från utredningen, äntligen! Den nya utredningen har avfört en mängd andra ?synvillor? från utredningen ? som t. ex fantombilden.

Manipulerade tidsangivelser

Kvarstår så mystiska ting som frågan om NÄR polisen kom till platsen. 2 mars 1986 är första sidan på DN täckt av en bild på kriminalinspektören Gösta Söderström, med undertexten: Gösta Söderström, första polis på plats vid mordet.

Han säger i bildtexten: ?

“Vi kom mycket sent till mordet!”?

Mordet registreras till 23:21:30. Första larm går till polisen trettio sekunder senare. Söderström kommer som första man till platsen ?23:31, nästan 10 minuter senare. Under de följande åren krymper underligt nog denna tid successivt. Nu står det i DN och alla andra tidningar att polisen kom nästan med en gång, ja, bara 1 minut efter mordet. Det hade i och för sig varit fullt möjligt att komma så fort eftersom det stod två piketer på c:a 1 minuts avstånd från mordplatsen, hörnan Tunnelgatan och Sveavägen (Sergels Torg och Järntorget).

Gösta Söderström hade då 39 års tjänstgöring i polisen bakom sig och betraktades av åtskilliga poliser som en av kårens mest erfarna och korrekta. Han fryses nu ut och begär förtidspensionering.

Han begär och får se tidsregisteringen av när polisen är på plats. ?Den 3 mars 1986 anlitade Gösta Söderström sin kollega Göran Hellgren för att från dataterminalen på Östermalms polisstation ta fram mordnattens ingripandemeddelande från Stockholmspolisens sambandscentral, SBC. Det som visade sig på dataskärmen var att sju polisfordon fanns registrerade på mordplatsen före hans egen kommissariebil.

Den första tidsangivelsen var 23:23. Det fanns bara den lilla detaljen att alla dessa präktiga snabba polisbilars tidsregistreringar  hade en asterisk efter sig var och en på dataskärmen, vilket betyder att de inregistrerats manuellt I EFTERHAND. 

Söderströms egen bil 2520 fanns angiven  kl 23:31, UTAN asterisk, vilket gav Söderström bekräftelse på att hans egna tidsangivelser var korrekta.?

Vem sköt Olof Palme?

Vittnet ?musikläraren? Inge Morelius sitter i sin bil 30 meter bort på andra sidan Sveavägen, medan hans flickvän och hans vänner tar ut pengar från en bankautomat. Som åskådare på förta parkett ser han mördaren under hela förloppet. Han talar om mördarens, inte bara lugna, utan iskalla beräkning och effektivitet. Han beskriver en ?hitman?, en yrkesmördare. Motiv?

Text: Maj Wechselmann