Saudiarabiens försvarsminister Mohammed bin Salman skapar krigskaos i Mellanöstern

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 18 februari 2016
- Christer Nilsson
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)
Mohammed bin Salman. Foto: US Department of State, Public Domain (Wikimedia Commons)

I Saudiarabien sitter sedan januari 2015 den sjuklige 79-åringen Salman bin Abd som härskare. Eftersom han lider av Alzheimer cirkulerar nu ihärdiga rykten om en palatskupp i det saudiska kungahuset enligt uppgifter till brittiska Independent från en trovärdig saudisk dissidentprins.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

Den tilltänkte kronprinsen Mohammed bin Nayef, 56, en brorson är väldigt impopulär. I stället har Salmans son Mohammed bin Salman seglat upp som en kandidat, en farlig och aggressiv maktspelare. Han är bara 29 år gammal och har av sin far utnämnts till försvarsminister, världens yngste. På kort tid har han samlat stor makt.

All kontakt till kungen går nu genom Mohammed som i praktiken är den som har den verkliga kontrollen i kungadömet.

Startade krig mot Jemen och förser terrorister/rebeller med vapen

Förra året startade han ett regelrätt regionalt krig genom massiva bombningar i Jemen för att försöka återinrätta den avsatte presidenten Hadi och trycka tillbaka houthierna, en shiamuslimsk motståndsrörelse.

Det stockkonservativa sunnimuslimska Saudiarabien är en svuren fiende till det shiamuslimska Iran som i sin tur backar upp Syriens Bashar al-Assad och där Salman nu levererar militär utrustning till rebellernas krig för att störta diktatorn.

Avrättade Nimr al-Nimr

Den 2 januari 2016 lät Salman halshugga Nimr al-Nimr i en massavrättning av 47 personer. Nimr var en shiamuslimsk ledare populär bland ungdomarna och ville bland annat ha fria val i landet. Hans 17-årige brorson har dömts till döden genom korsfästelse. Det ledde till ett diplomatiskt storkrig.

Den saudiska ambassaden i Teheran attackerades och Gulfstaterna drog i sin tur tillbaka alla sina ambassadörer. Bombningen av Irans ambassad i Jemens huvudstad Sanaa har ökat spänningen och Iran har nu utlovat ”en gudomlig hämnd”.

Bygger jättemur mot Irak

Relationen till Irak i norr är likaledes usel och i september förra året började Salman bygga en hundra mil lång jättemur vid gränsen till Irak mot islamska terrorister, främst då Isis (Daesh) även dessa en svuren fiende.

Den saudiska försvarsmakten kommer att operera från 32 olika posteringar vid muren för att skydda sina oljeintressen. Där finns 25 procent av världens olja, den enda egentliga exportvaran, nu starkt hotad av det låga oljepriset 29 dollar per fat, det lägsta på tolv år.

Saudi riskerar att övermilitärisera sitt land

Tidigare i veckan varnade Internationella Valutafonden för att landets ekonomiska tillgångar skulle vara tömda inom fem år om man inte drastiskt skär ned på de militära utgifterna där 11-12 procent av landets BNP förbrukas i de regionala krigen och där man rustat sig till tänderna med vapen från de cyniska västerländska storleverantörerna med USA, Frankrike, Storbritannien och Tyskland i spetsen.

Swisha Christer NilssonI denna krutdurk av konflikter finns det all anledning att hålla ett stort vaksamt öga på denne oberäknelige, makthungrige och aggressive försvarsministers fortsatta förehavanden.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

  • East is East and West is West, and never the twain shall meet…

    Det ser rätt dystert och skrämmande ut precis som det blir i stater där var och en skipar sin rättvisa.
    En bra sammanfattning av Christer Nilsson av något som är så slutet, oförutsägbart , där gränser hela tiden flyttar och där fiende och vän oavbrutet byter plats.

  • Man kan kanske säga att västvärldens köp av olja har höjt mellanösterns ekonomi till höga höjder. Frågan är hur demokratiskt har det blivit i mellanöstern?

  • Såg en dokumentär för kanske 30 år sedan som handlade om andra världskrigets slut. Ledare från väst ( alliansen ) hade ett möte med oljeshejkar från mellanöstern. De vittnade om hur shejkerna lade laddade pistoler på bordet framför sig vid mötet. Det var då för kanske över 65 år sedan, men hur är det nu? Finns det någon förståelse?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *