Turbulent på SVT Uppdrag granskning – Två chefer fick gå

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 februari 2016
- NewsVoice redaktion

Pressfoton-SVT-Uppdrag-Granskning

Göteborgs-Posten avslöjar att två SVT-chefer tvingats lämna sina tjänster. De involverade parterna kunde inte enas efter flera krismöten. Göteborgschefen Ylva M Andersson och Samhällsredaktionens programchef Mette Friberg tvingades bort från sina poster

“Konflikten grundar sig i att Ylva M Andersson beslutat att Mette Friberg tillfälligt skulle fråntas ansvaret som programchef för Uppdrag granskning, men enligt Friberg ska det röra sig om mer än så.”

Höga profiler på SVT som Janne Josefsson och Belinda Olsson skrev tidigare i veckan ett hemligt brev adresserat till Maria Groop och VD:n Hanna Stjärne, avslöjar GP.

“I brevet uttrycker sig de 28 SVT-profilerna att man har tappat förtroendet för Ylva M Andersson.”

GP skriver att Janne Josefsson tycker att det är tråkigt att Mette Friberg tillfälligt tvingas lämna sin tjänst.

Läs mer: GP AVSLÖJAR: SVT-cheferna tvingas lämna sina tjänster

Rewrite: NewsVoice | Bilder: pressfoton från medierna


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Uppdrag Granskning har kanske fått fortsätta så länge som dom gjort för att dom blivit avkrävda ett löfte om att inte ta upp något som rör sjuk/arbetsskadeförsäkringen. Nu dras “tumskruvarna” åt då etablissemanget börjar förlora fotfästet. Fler och fler upptäcker vad som pågår i “rättsstaten” Sverige !

  Vi är många arbetsskadade som försökt få Uppdrag Granskning intresserade, men utan framgång.

  Förvaltningsdomstolar nekar prövningstillstånd, JO utreder inte “enskilda ärenden” tjänstefelsanmälningar mot FK arkiveras utan åtgärd, åklagare lägger ner polisanmälningar mot FK, försäkringsmedicinska rådgivare i “brist på bevis” fast dom endast behöver läsa några sidor innantill.

  Fackförbund och LO/TCO rättsskydd samarbetar med AFA försäkring MOT sina medlemmar.
  2014 hade AFA ett överskott på 20 miljarder som delades ut till kommunerna ?
  Sjuka människors försäkringspengar!!!

  Hela Sverige är ruttet.

 • Ja Bo Sonnsjö. Håller helt med dej.

  UG kunde samtidigt ha utrett den lagvidriga handläggningen av arbetsskadeförsäkringen som innehåller liknande brister och manipuleringar som de du beskriver ovan.

  Om UG gjort en utredning i alla dessa ärenden hade man haft omfattande bevisning på hur FK ignorerar lagstiftningen och hur bevisningen manipulerats för att förinta de arbetsskadades lagliga rättigheter och därmed försätta dem i ekonomisk och social vanmakt trots att det finns en försäkring som skall skydda mot ekonomisk förlust om man skadas på arbetet.

  Att Försäkringskassan i dessa fall agerat motpart i stället för utredare är mer än uppenbart om man tar del av utredningsmaterialet.

  Även här rör det sig om miljardbelopp som orsakat andra skattefinansierade organisationer stora kostnader. Tex. sjuk och psykvård och domstolsväsendet.

  De arbetsskadades enda hopp har varit Uppdrag granskning eftersom inga andra journalister vågar belysa lagbrotten.

  Nyttan hade varit omfattande även i dessa fall för de drabbade, som efter åratal stångat sig blodiga mot myndighetens suveräna envälde. Arbetsskadade och deras anhöriga har istället tvingats inse att svenska myndigheter är opålitliga och korrupta. Politikerföraktet växer för varje gång en drabbad får “god dag yxskaft” som svar på sin ansökan.

  Leif Bengtsson. Ja Sverige är verkligen “På låssas, på riktigt.”

 • Nå, vilken nytta har egentligen Uppdrag Granskning gjort under senare år – gällande så viktiga saker som att livshotande nackskador aldrig blev korrekt bedömda vare sig av Försäkringskassans (FK) eller försäkringsbranschens försäkringsläkare!

  Tänk om Uppdrag Granskning ägnat större intresse åt rådande korruption hos FK, styrd av dess generaldirektör Dan Eliasson! Dennes omtolkningar av EU-domstolens domar förhindrade att svårt nackskadade fick rätt vård och ersättningar för utlägg inom EU/EES-området helt i enlighet med vad EU-domstolen fastställt!

  Systematiska omtolkningar av gällande EUdomar medförde att drabbade ofta förnekades dels skador experter inom EU/EES-området fastställt, dels korrekt vård och ersättningar för kostnader Försäkringskassan (FK) skulle ha ersatt – om allt blivit korrekt hanterat av myndigheten!

  Att Dan Eliasson tillät FKs handläggare och försäkringsmedicinska rådgivare (försäkringsläkare) att bryta mot vad EU-domstolens fastställt – borde inte fått leda till att han blev Rikspolischef!

  Men inte bara detta!

  Anställda hos Försäkringskassan avslöjade att korruption förelåg i Försäkringskassans ledning!
  När dessa uppgifter hamnade i den databas myndigheten hade för att kunna avslöja ersättnings- fusk bland sjukskrivna – kasserades denna databas genast på order av någon i ledningen!

  Denna händelse fanns med i en liten blänkare hos Expressen, men ingen annanstans i svenska media! – Varför inte? Varför blev det ingen fortsatt debatt? Vem eller vilka hindrade detta?

  Rädsla för indraget press-stöd? Eller vad annars?

  Tänk om Uppdrag Granskning hade nått mängden med lyssnare med dessa uppgifter – då hade nog kanske inte den f d rocksångaren Dan fått bli premierad till att bli svenskt polisväsendets nye chef!

  Utan kanske snarare själv ha fått bli avsatt för hur illa han styrt Försäkringskassan genom åren – när han tillåtit manipulation av EUdomstolens domar – och därvid i själva verket förhindrade att svårt skadedrabbade fick den vård och de ersättningar de annars skulle ha haft rätt till!

  Finansministerns budget kanske fick ett mer gediget utseende med hjälp av alla drabbades avslag till ersättningar för utredningar och vård de sökt sig till inom EU/EES-området? Eftersom många med skador inte fått sina nackskador fastställda med hjälp av okunniga svenska försäkringsläkare!

  Det torde röra sig om mång-miljard-belopp Försäkringskassan sluppit betala ut, men som någon annan del i svenska samhället har fått stå för … inte endast de skadedrabbade och deras familjer!

  Tänk vilken nytta Uppdrag Granskning kunde ha gjort för en gångs skull ….

 • “En av undertecknarna har viskat lite i mitt öra att det handlar om att samhällsredaktionen varit förhållandevis fri att köra sin egna grej under Mette Friberg och att nivåerna uppåt inte haft någon direkt insyn i vad som kommer att avslöjas i t ex UG förrän det faktiskt sker. Därför ska man uppifrån ha knuffat ut Friberg i någonting som närmast liknar mobbing och istället velat införa en modell där man har en ny “programchef” och någon form av redaktörsskap där allt ska kommuniceras och godkännas uppåt. Denna kontroll och detaljstyrning accepteras inte av dem som skrivit under brevet.”

  källa okänd

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *