Bankerna skapar pengar ur ingenting och har byggt upp värdens största pyramidspel

20

Banker - Foto: Crestock

Andreas Obenius, FB-fotoDEBATT. Våra fyra storbanker sysslar med ett systematiskt bedrägeri när de lurar kunderna att de faktiskt har pengar att låna ut. Ingenting kan vara mera fel. Bankerna har ingenting, inga sedlar i bankvalvet inget silver eller guld för den delen. Allt bygger på en stor bluff som är så finurlig och genomtänkt att få människor genomskådar bluffen, skriver Andreas Obenius som tidigare fått artikeln publicerad i Gefle Dagblad.

Text: Andreas Obenius, Miljöpartiet, Gävle | Foto (ovan): Crestock

Enligt Basel 1 o 2 som är EU:s regler för bankernas buffert = kapitaltäckningskravet = hur mycket pengar bankerna måste ha för att få låna ut – är denna 0,0028%. För att förtydliga: banken behöver bara ha ett egentligen värdelöst papper där det står att banken har 2800 kronor i tillgångar. Till exempel lite aktier i sin egen bank. Då får de genast låna ut 1 miljon kronor.

Så följ med nu: banken har inga pengar, de lurar dig/kunden att de har det, och det är detta som är det stora bedrägeriet. Banken har systematiskt byggt upp system där du vaggas i tron att de förvaltar dina pengar. Ditt lönekontos pengar använder bankerna till att spela på börsen, investera i kemikalieindustrin utomlands eller något annat som de kan tjäna pengar på. Sedan vill banken gärna att du ska ha flera betalkort och kreditkort för dem tjänar miljarder på kortbetalningarna och du får vackert betala för varje kort och konto.

Tillbaka till lån, när du lånar pengar på banken så skriver du på ett skuldbrev och banktjänstemannen som inte vet att han/hon just nu begår ett bedrägeri knappar nu in på datorn summan som du ville låna, utan att det fanns några pengar att låna ut.

Om man säljer en bil som man inte har och tar betalt av kunden kallas det bedrägeri, samma sak är det när banken lånar ut pengar till privatpersoner, företag, kommuner, landsting: de bluffar.

Banken har inga pengar utan lurar dig att skriva på skuldbrev och betala tillbaka = amortera – men dessutom får du betala ränta på någonting som banken aldrig haft. Detta blir det största bedrägeri världen skådat. Ett otroligt pyramidspel där kunderna längst ner i pyramiden blir de som får betala det mesta av kakan.

Vi måste stifta nya lagar och reglera bankerna samt att endast staten får skapa pengar genom riksbanken. Så är det inte i dag 97 procent av alla pengar är digitala och de vanliga bankerna får skapa i princip hur mycket pengar som helst genom skuldbrev. De skapar pengar ur luft.

Text: Andreas Obenius, VD redovisningsbyrå

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

20 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Ale
Ale
29 juni 2016 kl 08:06

Visst, pengar skapas genom skuld via krediter. Men å andra sidan kommer aldrig stater och länder betala tillbaka vad de lånat och det vet långivarna samt politikerna. Värdet på pengar (det som gör att pengar är värda något) tillkommer i växlingen mellan arbete och lön. Det är ett arbete, som det finns efterfrågan på, som skapar värdet av pengar. Det är därför svårt att låna utan ett arbete. Man lånar av sitt framtida arbetsvärde. Utan att kunna vissa upp värdet av en framtida efterfrågad arbetsinsats, gör att man inte låna det värdet av sig själv, då man inte har eller gör något arbete som skapar ett framtida värde.

Jag tar min båtklubb som ett exempel. Där byggdes en kaj av trädpålar som inte fästes i berggrunden. Resultatet blev att kajen kalvade ut. Styrelsen som på eget bevåg iscensatt detta (utan att medlemmarna tillfrågades) begärde då att vi (medlemmarna) skulle skriva en etta (1) framför inbetalningsbeloppet på talongen. På så sätt hade styrelsen råd att betala de konsulter som behövdes för att återställa kajen. Nu kommer vi till det intressanta: Det skapas ju inte pengar (med ett värde) bara för att man skriver en siffra på ett papper, utan värdet skapas genom arbete; alltså när alla medlemmarna går till sina arbeten, får sin lön samt betalar in den nya avgiften till båtklubben. Man skulle också säga att styrelsen här ser på sina medlemmar som sin egen sedelpress, där de kan skapa nya pengar genom att skiva fler siffror på en talong – så länge någon annan arbetar ihop värdet som överensstämmer med siffrorna på talongen fungerar det ju.

Med andra ord så lånar bankerna endast ut en framtida fiktiv efterfrågad arbetsinsats, med okänt värde! Denna framtida fiktiva efterfrågade arbetsinsats (som utgör värdet av krediten) blir först ett värde för banken när löntagaren amorterar genom att knoga på sitt arbete. När amorteringen kommer in till banken har bankens krediter förvandlats till pengar med ett värde. Arbetarens arbetsvärde.

Kjell Holmsten
Kjell Holmsten
Gäst
29 juni 2016 kl 01:02

Pernilla inbillar sig och försöker inbilla oss att JAK medlemsbank? är ett alternativ. Så lurade är tyvärr allt för många. JAK:s konton är kopplade till storbankernas konton, JAK sköter sina “affärer” via Handelsbanken där JAK har konto. Det är omöjligt för JAK att ha några SKR över huvud taget på några konton. Det går inte att ha några SKR (Svenska kronor!) på några konton alls. Så glöm det där med att JAK är ett alternativ, och de ljuger för dig när de använder Handelsbanken för att bolla skulder med! Mer finns att läsa på https://parasitstopp.wordpress.com/2016/01/08/ska-vi-hanga-bankirerna-som-haller-i-jak-banken-ocksa-och/

Andreas
Andreas
Gäst
24 april 2016 kl 20:37

Här förklarar IMF ekonomen Michael Kumhof hur det går till när bankerna skapar “pengar” ur tomma intet. (svensk text) https://www.youtube.com/watch?v=pR0sUwxnIAE

Pernilla
Pernilla
Gäst
11 april 2016 kl 12:07

Ett alternativ till storbankerna är JAK Medlemsbank. Där lånar medlemmarna pengar av varandra. Inga räntor förekommer. Inga ägare med krav på utdelning finns. Kostnaderna för driften går på ett ut. Värdegrunden handlar om en ekonomi som inte utarmar samhället. Kolla gärna på: http://www.jak.se

Torbjörn Sassersson red.
Admin
2 april 2016 kl 20:51

Michael Kumhof, IMF show how banks create money out of nothing

IMF-ekonomen Michael Kumhof berättar hur det verkligen går till när banker skapar pengar ur ingenting.

Andreas Obenius
Andreas Obenius
Gäst
1 april 2016 kl 18:15

Stefan Ingves riksbankchef berättade att flera olika riskvikter osv blir det endast 0,28 i kapitaltäckning. Vilket är lika med 2.800 kr för att skapa 1.000.000 kr digitala (pengar) krediter.

Tobias: Ja pengar kan skapas utan skuld. /Andreas

Danne: Jag är VD sedan 14 år och köpte en redovisningsbyrå för 4 år sedan.
Artikel skrev jag 2013 eftersom jag då jobbade aktivt som lokalpolitiker i nu 6 år undertecknade jag då artikeln i miljöpartiet Gävle namn .

Numera har jag precis avgått från alla politiska uppdrag därför att Mp riksdagrupp är fullproppad med ignoranta och korrupta typer, som alvarligt begått brott emot mänskligheten.

Med vänlig hälsning Andreas Obenius

Tobias
Tobias
Gäst
30 mars 2016 kl 01:40

Andreas Obenius -Ja pengar skapade genom skuld är icke funktionellt som infrastruktur.

-Vi kan skapa pengar utan skuld 🙂

“I samhället har vi pengar som bytesmedel vilket alla känner till, dock är det ännu inte allmän vetskap att i princip alla pengar idag skapas genom skuldsättning utav privatpersoner, företag och hela länder. Genom en ekonomisk reform kan samhället börja skapa pengar utan skuldsättning och till fördel för alla medborgare.”

http://ekonomiskreform.se/

Annica Andersson
Gäst
29 mars 2016 kl 10:32

Någon gång kanske det dyker upp någon politiker som vågar ta tag i frågan. Jag ordnar det i min framtidsroman Sommaren 2124 genom att redan i första kapitlet fälls bankerna i domstolen. Läs den gärna http://www.avalan.se/sommaren-2124/

Peter
Peter
Gäst
Reply to  Annica Andersson
29 mars 2016 kl 11:45

Politik är just ETT problem som inte bör vara nationell utan mer på rotnivå för byar och mindre samhällen. Att påtvinga några få personers åsikter på ett helt land är inte ok. T.ex. så gäller byggnadsreglerna för ALLA som vill bygga på sin tomt, vare sig den är på 1000 kvm eller 10 hektar. Sådana problem löses med lokal politik. På så vis ökar valmöjligheterna för alla och det blir mer frihet åt folk.

Cathrin Nilsson
Gäst
29 mars 2016 kl 10:19

Tack för att fler tar sig an att sprida hur systemet Banker fungerar. Jag föreläser om världsmarknaden och många människor blir mycket konfronterade då de inte är insatta i spelet Banken och vad som försigår. Hur många är insatta i Bail in avtalet? Om Sverige och Bankerna hade velat informera oss om systemet som pågår, hade allt varit på nyheterna och så är inte fallet! Tack för att fler informerar!

Muchael
Gäst
29 mars 2016 kl 08:37

Det banken gär är att banken hittar på sina egna skulder och “lånar ut” till kontot. För att täcka bedrägeriet och klara en bankrusning måste banken hålla 2 8000 kronor i reserv för att täcka en “utlåning”på 1 miljon av bankens egna skulder. Så 28000 kronor i reserv är tänkt att räcka till för att betala den miljon kronor som banken skapat i form av sina egna skulder till kundkontot vid en bankrusning (då banken tvingas betala sina skulder till kontokunderna genom t.ex bankomaterna). Det säger sig själv att 2 800 kronor inte räcker för att betala skulder på 1 miljon vid en bankrusning varvid bankerna stänger luckan – såsom senast i Grekland.

Men dessa regler gällde vid “utlåning” (vilket är en stor lögn – banken lånar inte ut ett skit) till bostadsköp i enlighet med Basel2. När banken lånar ut sina egna påhittade skulder till staten och kommuner så behöver banken inte skaffa fram en krona då det anses som säkert att staten och kommuner inte kommer stå för en bankrusning (detta också enligt de nya Basel3 reglerna). Att staten och kommunerna inte kommer göra en bankrusning mot bankerna omformulerar banken till bankorwellianska genom att säga att “riskvikten är satt till noll” 🙂

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
28 mars 2016 kl 17:37

Det är verkligen 0,28% som artikelförfattaren skriver. Det bekräftade Ingves( inför en sluten krets av företagsfolk?) 2009
Men vad som saknas i artikeln är att det finns ett obligatoriskt förfarande med att ‘täcka lånen’ via obligationer. Kruxet är att en inte angiven andel av obligationerna tillåts att vara ICKE värdesäkrade. Exakt vad det innebär är oklart för mig. Men däremot är det klart att amerikanska finansspekulanter köper (den värdesäkrade andelen av?) obligationerna och därmed blåser upp bostadsbubblan som de när som helst kan punktera och därigenom har en utpressningsmöjlighet gentemot Sveriges ledning. Troligen har det en direkt bäring på varför det byggs för lite bostäder och bostadspriserna har en samhällsonyttig inverkan genom att spekulation istf produktion slukar investeringar.

Bo Sonnsjö
Bo Sonnsjö
Gäst
28 mars 2016 kl 10:25

Var i vår tillvaro pågår inte ruffel och båg! Det mesta är försett med förledande ord. När man tar bort de stora vackra affischerna ser man att där bakom ligger stråtrövarna – oavsett vad gangstergänget än kallar sig. Allt är bedrägeri utom att man föds och dör efter ett antal år – antingen med guldsked eller ingenting i sin hand.
Ju större och finare neonskyltar, desto mer banditer finns det där bakom. Dessutom står oftast samhällets företrädare bakom de löftesrika skyltarna och försöker med skilda trix slita tillbaka lapparna med tomma löften – innan mottagarna ens hunnit läsa och begripit att löftena i själva verket bara var tomma paragrafer, vilka med hjälp av jurister kunde omtolkas precis hur som helst – precis som sker i dagens läge hos alla våra myndigheter eller de sönderblåsta och avbleknade resterna av senaste omgången övergivna vallöften …

Peter
Peter
Gäst
Reply to  Bo Sonnsjö
28 mars 2016 kl 20:42

Ruffel och båg förekommer överallt MEN det är bara bankerna som kommer undan med det! Lagligt dessutom! Så illa har samhället blivit!

raffe
raffe
Gäst
28 mars 2016 kl 03:29

Nej kapitaltäckningskravet är 12% nåognting vad jag vet i sverige. så att kunna låna ut en miljon på 2800kr blir svårt..

Peter
Peter
Gäst
Reply to  raffe
28 mars 2016 kl 08:41

Ett bedrägeri är ett bedrägeri. 12% är mest troligt en officiell siffra men den verkliga siffran ligger sannolikt kring det som artikeln nämner. Men vi kan för sakens skull säga att 12% är sant, det innebär ändå att banken bara behöver 120 000:- i eget kapital för att få låna ut 1 miljon, var kommer 880 000:- ifrån då? Bara det borde larma klockorna högt!

Danne
Gäst
28 mars 2016 kl 02:54

Bra artikel. Extra plus att Andreas arbetar på en redovisningsbyrå och signerar miljöpartiet!
Nu hoppas jag att vi får höra mer om detta från miljöpartiet och snart!

Vill passa på att länka till en gräsrotsrörelse som sysslar med detta i Sverige.
http://www.positivapengar.se som är en “off-shoot” av positivemoney.org (UK).

Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
Gäst
27 mars 2016 kl 23:02

@ Andreas Obenius
Jag är ingen expert, men en sak vet jag.
Det gäller att skilja på pengar och krediter.
Pengar är sedlar och mynt.
Krediter ges ex. för lån till inköp av ett hus.
Krediter är således inte pengar.
Krediten avbetalas med pengar.
Det kan vara bra för en stat att inte sitta på stora mängder guld eller silver.
Se ex. hur det gick för Khadaffi och hans folk som ville ge Libyen och Afrika en valuta med ett reellt värde! Rånmördad av de kriminella kolonialmakterna.
Hade varit bättre för hans folk att sitta på konservburkar.

Peter
Peter
Gäst
Reply to  Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
27 mars 2016 kl 23:45

Statens tillgångar är folkets tillgångar. Stora mängder guld och silver står som bas för pengarna som används i landet. Istället för att släpa runt metaller så används kvitton (sedlar). Systemet fungerar så länge de som förvaltar metallerna inte lånar ut det som inte finns. Vill man inte ha metaller som bas för sin valuta måste något annat av värde representeras. Som det är idag så representeras pengar av ingenting.
Khadafi blev mördad då han ej längre accepterade dollar som betalning utan ville istället ha guld, och eftersom USA inte har något guld så blev det som det blev. Han ville även se till att öppna skolor genom hela Afrika och utbilda alla människor, men överheten i USA vill inte se Afrika förvandlas till ett i-land.
Han var en av få som hade råg i ryggen och stake nog att stå upp emot USA. När världen förstår det här så är slutet nära för USA!

Peter
Peter
Gäst
27 mars 2016 kl 21:34

Det här är en fet käftsmäll som blir ordentligt svår för människor att svälja. För att verkligen förstå vad som pågår bakom kulisserna i pengavärlden så bör man läsa boken “The Creature from Jekyll Island”. Allt det här startade för flera hundra år sedan och boken beskriver noggrant hur det egentligen ligger till och sammanfattar detta bedrägeri som fortsatt pågår idag.
Det du tror dig veta om penningpolitik kan du kasta i papperskorgen för allt är lögn rakt igenom.