Jag spionerade på Sovjet tre år innan Carl Johan von Seth föddes – Idag är jag avprogrammerad

publicerad 9 mars 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark, 2000tv.se

Torbjörn SasserssonDEBATT. Carl Johan von Seth som är antirysk ledarskribent på DN varnar i sin artikel “Det våras för den naiva cynismen” för den ryssvänliga skribenten Oleg Mezjuev som NewsVoice publicerat texter av tidigare. NewsVoice tycker samtidigt spänningen mellan dessa poler är upplysande.

Text: Torbjörn Sassersson (1965-), redaktör, NewsVoice (text uppdaterad)

Carl Johan von Seth tycks se konspirationer i allt som heter Ryssland och han anar manipulationer i alla nyhetskanaler som kommer från Ryssland. Han varnar för Oleg Mezjuev och för “fällor som den postmoderna diktaturen gillrar”. Han syftar på Putin och Ryssland som i den konspiratoriska världssynen är roten till allt ont.

Carl Johan von Seth tycker inte att svenskar ska lyssna på professionella ryska perspektiv

Oleg MezjuevCarl Johan von Seth refererar i sin ledarartikel till en debatt i radioprogrammet Medierna i P1 (SR) där Oleg Mezjuev deltog med ryska perspektiv, något som Carl Johan Von Seth inte tycker är lämpligt. Ryssland ska tydligen inte få ha en egen unik och professionellt insatt röst i svenska medier. Trots att Oleg Mezjuev (i bild th) hävdar att han försöker leverera fakta blir han överkörd av bla debattören Patrik Oksanen i den radiosändning nedan som följde upp programmet.

Mezjuev pekas i stora drag ut som tvivelaktig propagandist när han bombarderas av ledande frågor. Även Olof Sjölander på Sveriges Radio grillas med förhörsliknande frågor om varför Oleg Mezjuev fick delta i programmet.

Carl Johan Von Seth skriver:

Carl Johan von Seth - Foto: DN pressbild
Carl Johan von Seth – Foto: DN pressbild

“Men det fanns en hake. Den ena studiogästen – Oleg Mezjuev, som presenterades för lyssnarna som en vanlig stockholmare med rötter i Ryssland –??är en driftig prorysk nätaktivist. Hans artiklar om kriget i Ukraina har publicerats i Kremls propagandakanaler.

Programledaren flikade visserligen in att gästens omdömen om de ryska aggressionerna i Ukraina var ”subjektiva”. Men bara i all hast, när sändningstiden höll på att rinna ut.

Misstag begås. Men både lyssnare och redaktioner behöver vara mer uppmärksamma på de fällor som den postmoderna diktaturen gillrar.”

Carl Johan von Seth

Sveriges Radio upprörs över att Oleg Mezjuev fick prata

Radioinslag:

Amerikansk paranoia

Enligt Carl Johan von Seths och Patrik Oksanens åsiktslabyrinter blir följdaktligen NewsVoice en av Kremls propagandavänliga kanaler eftersom vi publicerat Oleg Mezjuevs texter, alltså ytterligare en inbillad konspiration mot Sverige. Varifrån kommer denna konspiratoriska svartsyn? Svaret är amerikansk paranoia importerad från Washington, som smittat ner både DN och SvD. Denna paranoia leder till intellektuell encefali som i sin tur leder till en smittsam konspirationsnoja mot ryssarna.

“Paranoia eller förföljelsemani, är ett sjukligt tillstånd av överdriven misstänksamhet, och brukar vara en form av vanföreställning...” /Wikipedia

Vikten av att avprogrammera sig

Jag kan dock erkänna att jag var själv en del av denna paranoia. Under min militära utbildning tvingades vi skjuta prick på pappgubbar som föreställde ryssar och under själva militärtjänsten runt 1985 på Gotland var jag en del av det svenska spionaget – via FRA – mot Sovjetunionen. Som kryptooperatör och ung man var jag lättlurad i att gå på hela cirkusen och det var tre år innan Carl Johan von Seth föddes. Han är idag 27 år gammal, men redan politisk ledarskribent, mitt i karriären.

Jag minns inte exakt när jag vaknade upp ur den antiryska propagandan, och avprogrammerade mig ifrån den, men det var förmodligen efter jag var 27 år så jag har en viss förhoppning om att även Carl Johan von Seth själv blir medveten vad det lider. Problemet är att om man bygger sin journalistiska karriär på lögner tex om Ryssland kan det bli svårare att lösgöra sig från sina egna vanföreställningar eftersom de blivit en investering i trovärdighet.

Att ryssarna övar med sina flygplan nära våra gränser är en del av det dagliga spelet mellan grannländer. Det är ett i det närmaste kollegialt samarbete militärer emellan. Att sedan svenska spaningsplan och ubåtar övar nära och med manskap till och med på det ryska territoriet vill naturligtvis inte mainstream media i Sverige skriva om.

Swisha Sassersson 5 krIdag ser jag Ryssland som ett suveränt land, precis som vilket annat land som helst, en stat med en population av människor som lever lika vardagliga liv som vi svenskar. Vi går till jobbet, odlar morötter och leker med våra barn. Ryssland och landets folk förtjänar respekt och inte destruktiva psykologiska projektioner à la NATO Stratcom – made i Washington. Jag anser att det svenska folket, och det ryska folket också för all del, bör försöka få sina ledare att besinna sina mentala projektioner. Har vi inte viktigare saker att göra med våra liv?

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice