Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Forskning och erfarenhet visar att följande 7 örter skyddar mot levercancer och leversjukdomar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 mars 2016
- Torbjörn Sassersson
Mariatistel alternativmedicin - Foto: Crestock

Gurkmeja (Curcuma longa) Wikimedia Commons - Foto: Simon A. Eugster

Mer än 10% av världens befolkning lider av någon typ av leversjukdom. En stor del av dessa patienter använder naturliga örter istället för konventionella kemtekniska läkemedel från industrin enligt en studie i European Journal of Medicinal Chemistry från 2012. Det skriver Ethan A. Huff på Natural News.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Gurkmeja – Wikimedia Commons – Foto: Simon A. Eugster

Örtmedicin har visat sig mycket framgångsrikt för att behandla leversjukdomar. Dess mediciner anses även vara säkra och mycket effektiva samt saknar skadliga biverkningar. Enligt studien från 2012 är följande 7 örter bland de mest effektiva. Ethan A. Huff har sammanställt vilka dessa är och NewsVoice kompletterar Huffs text med egna fynd bla från det medicinska biblioteket PubMed.

1. Gurkmeja (Curcuma longa)

Gurkmeja har används sedan mycket lång tid i Asien mot reumatism, hudsjukdomar, tarmparasiter, diaré och hepatit. På senare år har gurkmeja uppmärksammats vetenskapligt för sina egenskaper vid behandling av inflammatoriska sjukdomar, diabetes, hjärtsjukdomar, artirit, demens och cancer.

I studien som Natural News hänvisar till uppges att gurkmeja är verksamt vid alkoholrelaterade leverskador, överdos av järn och andra leverförgiftningar.

2. Wogonin (Scutellaria radix)

Scutellaria pekinensis - Wikimedia CommonsScutellaria är blommande örter som tillhör mintfamiljen, Lamiaceae. Örten används flitigt inom kinesisk medicin och en art av Scutellaria (lateriflora) används vid gynekologiska problem av ursprungsindianerna i Nordamerika.

Den verksamma beståndsdelen i Scutellaria radix är en monoflavonoid som används för att behandla hepatit B och C samt vid fettlever.

“The anti-HBV activity of wogonin demonstrates its ability to suppress hepatitis B surface antigen secretion in cell culture,” the study highlights, noting that wogonin has also been shown to be effective in treating hepatocellular carcinoma cells.”

Läs mer om Scutellaria radix på PubMed: Effects of wogonin, a plant flavone from Scutellaria radix, on skin inflammation: in vivo regulation of inflammation-associated gene expression

3. Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra)

Lakritsrot tillhör familjen ärtväxter. Örten har länge använts vid behandling av kronisk hepatit och den är även verksam mot inflammationer samt har antivirala egenskaper. Inom traditionell kinesisk medicin används lakritsrot för att skydda levern och vid tumörbehandling.

Läs mer på PubMed om lakritsrot

4. Resveratrol

Resveratrol är en antioxidant och en växtpolyfenol som finns i skalet på bär och vindruvor. Växterna bildar resveratrol som ett effektivt försvar mot angrepp av bakterier och svamp. Resveratrol har antiinflammatoriska, antivirala och cancerhämmande egenskaper samt är även känt för sin egenskap att hämma åldrandet.

I en italiensk studie (Anna Palamara, Institute of Microbiology, Rom, 2005) testades resveratrol på möss som smittats med ett influensavirus. De möss som fick resveratrol hade 40% ökad överlevnad jämfört med de möss som bara fick placebo och efter sex dygn hade de möss som fått resveratrol 98% lägre halt virus i lungorna jämfört med de möss som bara fått placebo.

Ethan A. Huff skriver även att resveratrol skyddar mot hepatit orsakad av fria radikaler och inflammatorisk cytokines. Resveratrol kan även skydda levern genom att höja halterna av glutathione i kroppen.

5) Mariatistel (Silybum marianum)

MariatistelMariatistel används inom folkmedicinen som medel till skydd mot levergifter, till exempel vid alkohol- och svampförgiftning, enligt Wikipedia. Använda växtdelar är blad, blommor och frukt. Örtens verksamma beståndsdel är silymarin. Mariatistel används även för att behandla gallbesvär, förstorad lever, förhöjda levervärden (leverenzymer och bilirubin) samt skrumplever.

“Milk thistle extract has long held a strong reputation as one of the most powerful “liver tonics” in the world, due to its amazing ability to prevent and/or reverse hepatotoxicity caused by drugs and other toxins.”

Enligt naturläkaren Sara Boo har svenska hälsomyndigheter nästan helt stoppat möjligheten för oss svenskar att köpa medicin baserad på Mariatistel. Hon framförde det senast vid ett föredrag i Göteborg den 26 februari 2016.

“Det verkar finnas en osynlig hand som sveper bort allt som fungerar, till exempel Glukosamin, Mariatistel – och nu till och med D-vitamin på sina håll. Hur ska vi hålla oss friska i framtiden om kosttillskotten försvinner?” / NHF Sweden, artikel och video

6. Rabarber (Rheum rhabarbarum)

Rabarber innehåller aromatiska ämnen som har kraftfulla anticanceregenskaper och förmågan att läka fettlever. Växten innehåller antiinflammatoriska ämnen och antioxidanter. Rabarber skyddar mot leverfibros.

Läs mer om rabarber på PubMed

7. Gardenia (Gardenia jasminoides)

Gardenia_ asminoide - Wikimedia CommonsGardenia är en art i familjen måreväxter som ursprungligen kommer från Kina och Japan, men som även kan odlas som krukväxt i Sverige. Gardenia är mycket verksamt mot fettlever och hyperlipoproteinemia dvs en oförmåga att bryta ned fetter framför allt kolesterol och triglycerider. Ethan A. Huff skriver att Gardenia kan användas för att behandla leverfibros och för att skydda levern från “hepatic steatosis”.

Läs mer om Gardenia jasminoides på PubMed

Text: Torbjörn Sassersson

Swisha Sassersson 5 krKällor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq