Forskning och erfarenhet visar att följande 7 örter skyddar mot levercancer och leversjukdomar

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 mars 2016
- Torbjörn Sassersson red.
Mariatistel alternativmedicin - Foto: Crestock

Gurkmeja (Curcuma longa) Wikimedia Commons - Foto: Simon A. Eugster

Mer än 10% av världens befolkning lider av någon typ av leversjukdom. En stor del av dessa patienter använder naturliga örter istället för konventionella kemtekniska läkemedel från industrin enligt en studie i European Journal of Medicinal Chemistry från 2012. Det skriver Ethan A. Huff på Natural News.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Gurkmeja – Wikimedia Commons – Foto: Simon A. Eugster

Örtmedicin har visat sig mycket framgångsrikt för att behandla leversjukdomar. Dess mediciner anses även vara säkra och mycket effektiva samt saknar skadliga biverkningar. Enligt studien från 2012 är följande 7 örter bland de mest effektiva. Ethan A. Huff har sammanställt vilka dessa är och NewsVoice kompletterar Huffs text med egna fynd bla från det medicinska biblioteket PubMed.

1. Gurkmeja (Curcuma longa)

Gurkmeja har används sedan mycket lång tid i Asien mot reumatism, hudsjukdomar, tarmparasiter, diaré och hepatit. På senare år har gurkmeja uppmärksammats vetenskapligt för sina egenskaper vid behandling av inflammatoriska sjukdomar, diabetes, hjärtsjukdomar, artirit, demens och cancer.

I studien som Natural News hänvisar till uppges att gurkmeja är verksamt vid alkoholrelaterade leverskador, överdos av järn och andra leverförgiftningar.

2. Wogonin (Scutellaria radix)

Scutellaria pekinensis - Wikimedia CommonsScutellaria är blommande örter som tillhör mintfamiljen, Lamiaceae. Örten används flitigt inom kinesisk medicin och en art av Scutellaria (lateriflora) används vid gynekologiska problem av ursprungsindianerna i Nordamerika.

Den verksamma beståndsdelen i Scutellaria radix är en monoflavonoid som används för att behandla hepatit B och C samt vid fettlever.

“The anti-HBV activity of wogonin demonstrates its ability to suppress hepatitis B surface antigen secretion in cell culture,” the study highlights, noting that wogonin has also been shown to be effective in treating hepatocellular carcinoma cells.”

Läs mer om Scutellaria radix på PubMed: Effects of wogonin, a plant flavone from Scutellaria radix, on skin inflammation: in vivo regulation of inflammation-associated gene expression

3. Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra)

Lakritsrot tillhör familjen ärtväxter. Örten har länge använts vid behandling av kronisk hepatit och den är även verksam mot inflammationer samt har antivirala egenskaper. Inom traditionell kinesisk medicin används lakritsrot för att skydda levern och vid tumörbehandling.

Läs mer på PubMed om lakritsrot

4. Resveratrol

Resveratrol är en antioxidant och en växtpolyfenol som finns i skalet på bär och vindruvor. Växterna bildar resveratrol som ett effektivt försvar mot angrepp av bakterier och svamp. Resveratrol har antiinflammatoriska, antivirala och cancerhämmande egenskaper samt är även känt för sin egenskap att hämma åldrandet.

I en italiensk studie (Anna Palamara, Institute of Microbiology, Rom, 2005) testades resveratrol på möss som smittats med ett influensavirus. De möss som fick resveratrol hade 40% ökad överlevnad jämfört med de möss som bara fick placebo och efter sex dygn hade de möss som fått resveratrol 98% lägre halt virus i lungorna jämfört med de möss som bara fått placebo.

Ethan A. Huff skriver även att resveratrol skyddar mot hepatit orsakad av fria radikaler och inflammatorisk cytokines. Resveratrol kan även skydda levern genom att höja halterna av glutathione i kroppen.

5) Mariatistel (Silybum marianum)

MariatistelMariatistel används inom folkmedicinen som medel till skydd mot levergifter, till exempel vid alkohol- och svampförgiftning, enligt Wikipedia. Använda växtdelar är blad, blommor och frukt. Örtens verksamma beståndsdel är silymarin. Mariatistel används även för att behandla gallbesvär, förstorad lever, förhöjda levervärden (leverenzymer och bilirubin) samt skrumplever.

“Milk thistle extract has long held a strong reputation as one of the most powerful “liver tonics” in the world, due to its amazing ability to prevent and/or reverse hepatotoxicity caused by drugs and other toxins.”

Enligt naturläkaren Sara Boo har svenska hälsomyndigheter nästan helt stoppat möjligheten för oss svenskar att köpa medicin baserad på Mariatistel. Hon framförde det senast vid ett föredrag i Göteborg den 26 februari 2016.

“Det verkar finnas en osynlig hand som sveper bort allt som fungerar, till exempel Glukosamin, Mariatistel – och nu till och med D-vitamin på sina håll. Hur ska vi hålla oss friska i framtiden om kosttillskotten försvinner?” / NHF Sweden, artikel och video

6. Rabarber (Rheum rhabarbarum)

Rabarber innehåller aromatiska ämnen som har kraftfulla anticanceregenskaper och förmågan att läka fettlever. Växten innehåller antiinflammatoriska ämnen och antioxidanter. Rabarber skyddar mot leverfibros.

Läs mer om rabarber på PubMed

7. Gardenia (Gardenia jasminoides)

Gardenia_ asminoide - Wikimedia CommonsGardenia är en art i familjen måreväxter som ursprungligen kommer från Kina och Japan, men som även kan odlas som krukväxt i Sverige. Gardenia är mycket verksamt mot fettlever och hyperlipoproteinemia dvs en oförmåga att bryta ned fetter framför allt kolesterol och triglycerider. Ethan A. Huff skriver att Gardenia kan användas för att behandla leverfibros och för att skydda levern från “hepatic steatosis”.

Läs mer om Gardenia jasminoides på PubMed

Text: Torbjörn Sassersson

Swisha Sassersson 5 krKällor


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Den här tråden med flera intressanta tips på användandet av örter – den förtjänar att åter lyftas fram…

 • Den här tråden med flera intressanta tips på användandet av örter – den förtjänar att åter lyftas fram…

 • Min frukost består ofta av följande.
  Olivolja
  Vinäger
  Gurkmeja
  7 kryddor – gröna torkade som Oregano m.fl.
  Blandar det här på min tallrik och rör om.
  Keso – skivad tomat eller krossad från burk.
  1 burk med Makrill
  1 ägg
  Gröna salladsblad

  Väldigt lite kolhydrat i det här
  Du blir mätt – håller dig lätt fram till lunch om du även dricker en stor kopp Te

  Grönsakerna kan du variera till det du har eller som ett exempel riven morot och den suger upp all vätska.

  Men det första du bör göra på morgonen är ett rejält stort glas med kallt vatten och gärna med en C-vitamin brus.

 • Min frukost består ofta av följande.
  Olivolja
  Vinäger
  Gurkmeja
  7 kryddor – gröna torkade som Oregano m.fl.
  Blandar det här på min tallrik och rör om.
  Keso – skivad tomat eller krossad från burk.
  1 burk med Makrill
  1 ägg
  Gröna salladsblad

  Väldigt lite kolhydrat i det här
  Du blir mätt – håller dig lätt fram till lunch om du även dricker en stor kopp Te

  Grönsakerna kan du variera till det du har eller som ett exempel riven morot och den suger upp all vätska.

  Men det första du bör göra på morgonen är ett rejält stort glas med kallt vatten och gärna med en C-vitamin brus.

 • Vill man behandla en sjukdom med gurkmeja tror jag man måste inta höga doser av det aktiva ämnet som heter curcumin. Läs gärna efter på Dr. Mercolas webbsida, han har skrivit om gurkmejas egenskaper i detalj och har även högkvalitativ kosttillskott till salu (gurkmeja extrakt). Jag har hittat en sorts Gurkmeja extrakt av märket Solaray på bodystore.se

 • Curry är en kryddblandning från asien som innehåller mycket gurkmeja. Det är gurkmejan som gör den gul. Det röda chilipulvret gör den mer orange. Tillsammans med ingefära ev. mer chili och kokosmjölk eller grädde har man en god kryddstark soppa som passar utmärkt med kött, fisk och skaldjur. Denna soppa lärde jag mig älska i Thailand.

 • Vill man behandla en sjukdom med gurkmeja tror jag man måste inta höga doser av det aktiva ämnet som heter curcumin. Läs gärna efter på Dr. Mercolas webbsida, han har skrivit om gurkmejas egenskaper i detalj och har även högkvalitativ kosttillskott till salu (gurkmeja extrakt). Jag har hittat en sorts Gurkmeja extrakt av märket Solaray på bodystore.se

 • Curry är en kryddblandning från asien som innehåller mycket gurkmeja. Det är gurkmejan som gör den gul. Det röda chilipulvret gör den mer orange. Tillsammans med ingefära ev. mer chili och kokosmjölk eller grädde har man en god kryddstark soppa som passar utmärkt med kött, fisk och skaldjur. Denna soppa lärde jag mig älska i Thailand.

 • Istället för kaffe direkt på morgonen, som tidigare, tar jag numera 2,5 dl kokett vatten till

  en halv tsk gurkmeja
  en halv tsk ingefära
  kvarts tsk mald svartpeppar
  saften från en halv citron

  Gurkmeja som jos går att köpa på flaska, eller så kan man pressa den själv, helst då med en slow juicer, men den torkade funkar fint, ska vara ekologisk.

  Kaffet kommer senare, efter frukost.

 • Istället för kaffe direkt på morgonen, som tidigare, tar jag numera 2,5 dl kokett vatten till

  en halv tsk gurkmeja
  en halv tsk ingefära
  kvarts tsk mald svartpeppar
  saften från en halv citron

  Gurkmeja som jos går att köpa på flaska, eller så kan man pressa den själv, helst då med en slow juicer, men den torkade funkar fint, ska vara ekologisk.

  Kaffet kommer senare, efter frukost.

 • Tips om gurkmejan för att underlätta hanteringen: Googla guldmjölk och gör en gurkmejapasta enligt receptet. Det är mycket lindrigare än att kladda med pulvret som färgar överallt.

 • Tips om gurkmejan för att underlätta hanteringen: Googla guldmjölk och gör en gurkmejapasta enligt receptet. Det är mycket lindrigare än att kladda med pulvret som färgar överallt.

 • Gurkmejan går alldeles utmärkt att införskaffa mald. Se bara till att du i huvudsak använder dig av den ekologiska, då tyvärr många av jordarna i Kina blivit förstörda av konventionellt odlande. De jordar innehåller för höga halter av kadmium.
  Använd även svartpeppar och fett(t. ex. kallpressad rapsolja, olivolja, kokosolja) när du intar gurkmejan- du ökar upptaget av egenskaperna oerhört markant.

  Du kan använda färsk och mald i smoothies, mixa ihop i en frukt/grönsaksjuice, i marinader, såser, buljonger för att sedan använda som bas i wok, soppor, grytor.
  Du kan förslagsvis riva i ingefära, gurkmeja, lite svartpeppar och olja, låta dra i hett vatten och dricka som te, gärna med honung och citron.

  Se bara upp med det starka färgämne som gurkmejan besitter, för lika kraftig antioxidant och hälsosam som denna rot är, lika kraftigt färgar den tyg…

 • färsk gurkmeja är inte speciellt dyrt. finns i välsorterade livsmedelsbutiker. frågan är bara hur man använder den (?).

 • Beträffande gurkmeja, går det med med pulver eller måste man införskaffa roten? Var hittar man den i så fall: jag menar roten är ganska dyr i förhållande till pulvret.

 • Gurkmejan går alldeles utmärkt att införskaffa mald. Se bara till att du i huvudsak använder dig av den ekologiska, då tyvärr många av jordarna i Kina blivit förstörda av konventionellt odlande. De jordar innehåller för höga halter av kadmium.
  Använd även svartpeppar och fett(t. ex. kallpressad rapsolja, olivolja, kokosolja) när du intar gurkmejan- du ökar upptaget av egenskaperna oerhört markant.

  Du kan använda färsk och mald i smoothies, mixa ihop i en frukt/grönsaksjuice, i marinader, såser, buljonger för att sedan använda som bas i wok, soppor, grytor.
  Du kan förslagsvis riva i ingefära, gurkmeja, lite svartpeppar och olja, låta dra i hett vatten och dricka som te, gärna med honung och citron.

  Se bara upp med det starka färgämne som gurkmejan besitter, för lika kraftig antioxidant och hälsosam som denna rot är, lika kraftigt färgar den tyg…

 • färsk gurkmeja är inte speciellt dyrt. finns i välsorterade livsmedelsbutiker. frågan är bara hur man använder den (?).

 • Beträffande gurkmeja, går det med med pulver eller måste man införskaffa roten? Var hittar man den i så fall: jag menar roten är ganska dyr i förhållande till pulvret.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *