Fredrik Reinfeldt blir rådgivare för Bank of America Merrill Lynch

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 mars 2016
- NewsVoice redaktion
Fredrik Reinfeldt - Foto: Frankie Fouganthin
Fredrik Reinfeldt, 2010 - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons
Bild: Fredrik Reinfeldt, 2010 – Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia Commons

Fredrik Reinfeldt går in i storbanksindustrin som seniorrådgivare, närmare bestäm till Bank of America Merrill Lynch, en av världens största investmentbanker och företagets verksamhet i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Text: NewsVoice

Reinfeldt går i samma fotspår som regeringskollegan och tidigare finansministern Anders Borg som 2015 blev rådgivare åt konkurrenten Citigroup.

“Fredrik Reinfeldt är en av Europas mest respekterade politiker på senare år. Han kommer att bidra med unika insikter för våra kunder och för våra kollegor. Jag ser fram emot att arbeta tillsammans med honom när vi nu fortsätter att utveckla vår framgångsrika verksamhet i EMEA-regionen”, sa Johan Lustig, som är chef för Nordic Corporate och Investment Banking på Bank of America Merrill Lynch.

Aftonbladet intervjuade Reinfeldt. Hans kommentarer löd:

“Det gläder mig att få möjligheten att arbeta med Bank of America Merrill Lynchs team. Jag ser fram emot att hjälpa en av världens ledande investmentbanker att spela en ännu större roll i att stödja Europas ekonomiska utveckling i detta kritiska läge.”

“Europa behöver fler reformer för att skapa arbetstillfällen åt de många människor som nu söker jobb eller som nyligen kommit till Europa. Det måste öka drivkrafterna för människor att vilja arbeta och samtidigt sänka trösklarna in i arbetsmarknaden.”

Text: NewsVoice (pressmeddelande)

Källa: VA Finans: Reinfeldt ska konkurrera med Anders Borg


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Kristersson har hela sitt liv krävt HELT FRI INVANDRING, mer än Reinfeldt själv. Det kommer han säkerligen jobba för i fortsättningen med!

 • Makt och pengar är beroendeframkallande. Och det är lätt för makten att värva nya lydiga lakejer till verksamheten. Det är bara att spela på känslor. Där är vi som mest sårbara, där har vi vår Akilleshäl.
  Genom att locka med pengar (hög lön), position och materiella förmåner kan man få de flesta att nappa på erbjudandet. Och sedan är det liksom kört, det går (nästan) aldrig att backa. Prestigeförlust är svårt att hantera, särskilt för oss män.
  När en person väl är värvad upplever vederbörande en känsla av att tillhöra eliten. Den känslan är värd mer än pengar för eliten, för det är den som binder den värvade fast i systemet utan att han/hon förstår det. Men den är en illusion. Du blir aldrig en del av eliten, bara ett lydigt redskap. Och det är väl där ungefär som Fredrik Reinfeldt befinner sig nu. Och Anders Borg. Och ett antal karriärpolitiker före dem.

 • Jag tycker det mesta här i livet är “motsägelsefullt”. Hela världsordningen är pajkastning fram och tillbaka.
  Knapptryckarkompaniet har jag inte läst, kan mycket väl föreställa mig att olika partiledningar är små diktatorer som styr och ställer.
  Demokrati är ett svårt ord. I Sverige kan man överklaga olika beslut i all oändlighet. Vilket leder till att ingenting blir gjort. Är det demokrati??? Det klart att Fredrik fick toppjobbet för han simmar omkring i grädden på mjölken och där simmar andra så kallade prominenta personer. Då känner sig alla hemma. Om en person som Donald Trump blir president så känner sig ingen av de etablerade politikerna hemma. För Mr. TRUMP HAR ANDRA SANNINGAR att komma med. Allt är motsägelsefullt, sedan finns det flera sanningar och det gör det ännu svårare att ta en helgjutet ställningstagande.

 • @ A Arlborg

  Det är svårt att hitta en annan röd tråd än självmotsägelser i ditt resonemang.

  Dessa herrar erbjuds alltså toppjobb i bankväsendet tack vare högsk.utb. i ek.
  men samtidigt är det nog mer politiskt betingade erbjudanden “på den här nivån” ???

  Vidare skriver du att det inte kan vara fel förfarande givet en “världsordning där
  några få styr massan” , det tolkar jag som att du är tillfreds med nämnda ordning.
  Sen följer du upp med att du inte förordar toppstyrning annat än på lokal nivå ????

  Hur hänger din politiska obundenhet samman med resonemanget om bevarandet
  av det kapital. systemet ??

 • Att så där i efterhand erhålla belöning för tidigare genomförda tjänster – är ju i själva verket en form av “pay-back” – som kan bli rätt svår att avslöja!

  Fredriks utnämning kan alltid motiveras med regeringsvana; att man är van att lösa svåra problem!

  Den av-demokratisering som Fredrik torde ha varit med om att orsaka – är att minska väljares möjlighet att i demokratisk ordning ha kunnat ha fått välja ut sin specielle politiske favorit!

  Han var inte ensam! Samma skedde i alla riksdagspartier – om jag inte missförstått det som skett!

  Kan detta verkligen vara sant? JAAAA! TYVÄRR!!!

  Under hans tid som partiledare skedde en diskret förändring av utbetalningen till våra riksdagsmän!

  Partiledningarna lyckades genomföra att riksdaglönen inte längre gick direkt till riksdagsledamoten!

  Numera går den till aktuell partikassa för vidarebefordran till den enskilde riksdagsmannen!

  Den ledamot som har en avvikande åsikt i någon väsentlig fråga kan inte senare räkna med att få bli invald vid ett kommande riksdagsval! – Det är ju partiledningen som avgör vem eller vilka som får chansen!

  Chansen att en obunden person kan bli invald genom att bli inskriven på en tom valsedel är i det närmaste obefintlig i dagens läge! Ytterst få förunnade!

  Läs AnneMarie Pålssons bok “Knapptryckarkompaniet”!

  Då förstår Du genast skillnaden på vår gamla vanliga hederliga demokrati och det som numera sker vid våra riksdagsval!

 • ”Fredrik Reinfeldt är en av Europas mest respekterade politiker på senare år……sa Johan Lustig,”

  Tja, hur mycket säjer det, med tanke på de andra? ….Och hur lustigt är det?

 • Jag ser inte problemet inte helt och håller ut det perspektiv som ovan personer lägger till i problembilden.
  I stora drag håller jag med. Alla politiker skaffar sig fördelar på olika sätt. Nu pratar vi om två toppolitiker som har en högskoleutbildning i ekonomi så därför kan Fredrik också erbjudas denna banktjänst. På den här nivån talar vi mer om politik än ekonomi. Detta tycker jag är väldigt tråkigt för dessa två gossar jobbar aldrig för att få med sig stora massan utan har ett selekterat synsätt på världsbilden.

  Några få skall få mer av kakan än andra. Och det är kanske så vi skall göra för att få behålla det kapitalistiska systemet. Själv ser jag mig som politiskt obunden och skulle aldrig kunna låta partipiska råda.

  Om man skall se det som korruption eller inte är frågan. Alla högsta före detta ledare i starka, så kallade demokratier erbjuds höga tjänster i ett världsligt organ. Och i det här fallet bankvärden.
  Det kan inte vara fel om vi skall ha denna världsordning där några få styr massan. Jag är nog för att man har mer demokrati på lokalnivå och inte toppstyrs.

 • Vilket Svenskt Folk skulle det röra sig om? Vilka frågor skulle det kunna få vara som medborgarna fick publicerade när allt skulle få presenteras? Vem som gör urvalet av frågor som skulle få ställas? Vilka myndigheter skulle få sortera fram vad det är som skulle kunna få ställas?
  Är allt lika förutsättningsklart, som när det gäller val till riksdagar och landsting?

  – Det statsvetaren Anne-Marie Pålsson framförde i den avslöjande boken “Knapptryckarkompaniet”? Om Du inte har läst den, så har Du nog inte förstått sanningen om Sveriges trovärdighet när det gäller medborgarnas möjlighet att få avgöra vilka som sitter i riksdag och landsting!

  Det är i stort sett partiledningarna! De lyckades med att t ex riksdagslönen till den enskilde politikern först passerades till partikassan – för att sedan vidarebefordras till de partimedlemmar vilka lojalt gjorde allt som partiledningen önskade! – Andra var inte önskade och kunde genom sitt fåtal aldrig påverka partiets urval av lämpliga kandidater! Hur många röster behövde en oberoende kandidat behöva för att slå ut någon partiet utvalt skulle sitta med i riksdagen? Varefter det kanske högst blir någon enstaka ropandes röst med avvikande åsikter, som skulle kunna komma att representera väljarna! – Statistiskt sett – ingen chans till avvikelse från “partiledarlinjen”!

  Tala om demokrati och medbestämmande!

 • Anders Engqvist har så till 100 % rätt, det mest sorgliga är ju att msm framställer detta som att vi skall vara stolta över att ha politiker som är mer korrupta än än i tredje världen.

  Sveriges politiker är nog de mest korrupta i världen, och som om inte det räckte så sprider sig denna korruption ned till regional och lokal nivå då partiernas organisation på riksplanet har tystat alla kommunala politiker med ambition att förena ideologi med praktiskt utövande av politik. Det svenska kommunala självbestämmandet är numera ett skämt och Anders Engqvist har ju egna erfarenheter av hur illa den kommunala demokratin fungerar.

  För att kunna återställa den hederlighet vi i teorin så varmt hyllar måste vi återinföra tjänstemanna ansvaret som regeringen Palme tog bort redan 1975.

  Dagens politiker är inte ett dugg bättre än när vi hade ståndsriksdag, dagens politiska adel är värre än den gamla adeln med sina privilegier.

  Svenska folket tycks lita på att Sverige är fritt från korruption bara för att den allmänna uppfattningen om detta spritts av msm, rättsväsendet går hand i hand med politikeradelns självpåtagna rätt att tolka svensk lagstiftning. Räcker inte det så skapar dagens riksdagspolitiker bara nya och ännu mer korrupta lagar.

 • Reinfeldts nya sinekur följer ett mönster på senare år där man som ledande politiker blir “belönad” efteråt. Han har inte bara “uppfört sig väl” utan också genom olika beslutsprocesser bla gynnat amerikanska banker liksom kollegan Anders Borg. Tidigare har socialdemokratiska politiker som t.ex Kjell-Olof Feldt och Göran Persson gjort på liknande sätt.
  Så här ser svensk korruption ut…….inga dollarbuntar varken över eller under borden som i typ Nigeria och Bangladesh Desh utan betydligt mer sofistikerat “efteråt” men likväl korrumperat. Sverige är ett av de mest genomkorrumperade länderna i världen!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *