Glenn Greenwald kommenterar ett misstänkt kuppförsök i Brasilien

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 mars 2016
- Torbjörn Sassersson
Glenn Greenwald om kuppförsöket i Brasilien, 2016

VÄRLDEN. Den undersökande journalisten Glenn Greenwald kommenterar ett misstänkt och nu pågående kuppförsök i Brasilien där oppositionen försöker stjälpa Dilma Rousseffs styre genom att anklaga henne för korruption.

Greenwald menar att det snarare handlar om en korrupt opposition som chansartat försöker ta över landet och sänka de demokratiska principerna.

Glenn Greenwald - Photo: Jimmy Chalk”And what you really see is this young democracy in Brazil that is now being threatened as a result of this really opportunistic and exploitative attack on the part of the country’s richest media outlets and richest factions to essentially undo the result of four consecutive democratic elections by trying to remove a democratically elected president—she was just re-elected in 2014—on totally fictitious grounds of pretext. And it’s really quite dangerous once you start, you know, sort of undermining the fundamentals of democracy in the way that’s currently taking place in Brazil.”

Glenn Greenwald – Photo: Jimmy Chalk

Amerikanska medier målar ensidigt – kanske som förväntat – upp bilden av Dilma Rousseff som skurken. Glenn Greenwald säger samtidigt att det är underligt att ett exploaterande kuppförsök i Brasilien, som är världens åttonde största ekonomi, ändå har fått så lite medieuppmärksamhet. Han menar att en kupp som lyckas i Brasilien kommer att påverka världen.

Bild: Dilma Rousseff – Foto: Wikimedia Commons

Greenwald nämner dock inte att Brasilien är en del av BRIC/BRICS en begynnande ekonomisk union mellan Brasilien, Ryssland, Indien, China och eventuellt Sydafrika. BRIC är naturligtvis en ekonomisk konkurrent till USA.

Swisha Sassersson 5 krI samma intervju för Democracy Now kommenterar Greenwald terrorbombningarna i Bryssel, Appels kamp mot FBI och presidentvalskampanjen i USA.

Se ett komplett textutdrag från intervjun: Glenn Greenwald: Is It A Coup? What Is Happening in Brazil is Much Worse Than Donald Trump

Text: Torbjörn Sassersson

Glenn Greenwald om kuppförsöket i Brasilien, 2016
Bild: Glenn Greenwald om kuppförsöket i Brasilien, 2016 – Foto: Democracy Now


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq