Guldspadenjournalisten Martin Fredriksson var Säpoagent – Hur många andra köpta journalister finns i Sverige?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 mars 2016
- NewsVoice redaktion
Martin Fredriksson - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons
Martin Fredriksson - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons
Martin Fredriksson – Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons

NewsVoice har tidigare efterlyst vilka journalister inom svensk journalistkår som är köpta. I slutet på februari valde en av dessa att avslöja sig själv. Det visar sig vara ingen mindre än en prisbelönt journalist som arbetat för Researchgruppen, vilken spanat på högerextrema rörelser i Sverige.

Text: NewsVoice

Martin Fredriksson var infiltratör, eller kanske snarare Säpo-rekryterad vänsterman, som i början på 2000-talet spionerade på extremhögern utifrån sitt arbete i Antifascistisk aktions underrättelsetjänst kallad AFA dokumentation. Samtidigt har Fredriksson i samarbete med Expressen och Aftonbladet avslöjat anonyma högerextrema skribenter i sociala forum och högertidningar.

Fredriksson fick Guldspaden av Föreningen för Grävande Journalister för sina insatser.

“För ett samarbete med Expressen belönades Fredriksson, tillsammans med fem kollegor i Researchgruppen, med Guldspaden, ett av Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Han har också arbetat som researcher för Robert Aschbergs tv-program ”Insider”.” / SvD, Sam Sundberg, “När verklighetens Salander sålde ut till Säpo”

Fredriksson valde att själv avslöja sitt uppdrag som avlönad agent och han gjorde det via ett långt erkännande på Twitter den 28-29 februari. Han skriver om hur han infiltrerade och hade som specialkompetens att via datorer fiska fram identiteter på högerextrema personer. Han var även inblandad i kriminalitet och våldsaktioner.

”Från 2004 och några år framåt arbetade jag i princip heltid med underrättelsearbete mot den nynazistiska rörelsen. Och med arbete menar jag precis arbete. Jag fick betalt. Av en svensk myndighet.”, skriver Martin Fredriksson på Facebook.

“Outning” via Twitter

Martin-Fredriksson-Twitter

Det spekuleras på sociala medier (tex Flashback) att Fredrikssons säkerhet nu är under hot eftersom han avslöjat och bedragit sina vänner. Flera av dessa inklusive Researchgruppen tar avstånd från hans spioneri. Tidningen Arbetaren uppger att Säpo är fåordiga om Fredrikssons arbete för dem.

Så här skrev Researchgruppen:

Med anledning av de uttalanden och uppgifter Martin Fredriksson lämnat på sitt Twitterkonto den 28 februari i år vill Researchgruppen klarlägga följande:

Det kom som en chock och fullständig överraskning för oss när Martin Fredriksson avslöjade att han under flera år avlönats av Säkerhetspolisen med syfte att kartlägga den högerextrema rörelsen. Fredrikssons avlönade samarbete med Säpo skedde, enligt hans egna uppgifter, under en tid då Researchgruppen ännu inte startat sin verksamhet. Martin Fredriksson lämnade våren 2015 Researchgruppen.

Researchgruppens inställning är att all journalistik i alla lägen måste stå fri från myndigheters inflytande. Därför ställer vi oss starkt kritiska till Martin Fredrikssons agerande, och att han hemlighållit sitt samarbete med Säkerhetspolisen för oss och alla andra.

/ Researchgruppen [Research.nu/klargorande-om-martin-fredriksson]

Journalisten Sam Sundberg skriver i sin artikel på SvD att Researchgruppen har fel i sitt påstående. Fredriksson skriver att den andra perioden av samarbetet med Säpo inföll 2009-2010 medan Researchgruppen bildades hösten 2009. Alltså fanns det en överlappning på ett år. Fredriksson var Säpoagent samtidigt som han arbetade för Researchgruppen.

Tidningen Arbetaren frågade Carl Tullgren som är journalist och medlem i Researchgruppen vad avslöjandet betyder för dem. Han svarade:

“Det väcker många frågor. Jag hoppas att det inte kommer att påverka oss för mycket. Jag hoppas att förtroendet för vårt kollektiva arbete inte är förändrat, att folk bedömer vårt material för vad det är”. Arbetaren, “Prisbelönad journalist avlönad av Säpo i åratal”

Martin Fredriksson skriver att anledningen till att hans eget avslöjande beror på att han vill göra upp med sitt förflutna och få ett mer normalt liv.

NewsVoice har tidigare skrivit om hur miljörörelsen infiltrerats av agenter och att journalister i tyska medier köpts av underrättelsetjänster. Nu har vi fått ett exempel på en svensk journalist som samtidigt var agent för en säkerhetstjänst. Vilka andra journalister i svenska medier är rekryterade eller mutade för att spionera eller skriva opinionsbildande artiklar? Hör av dig till NewsVoice om du vill berätta. Du har källskydd. 

Text: NewsVoice

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Magkänslan var rätt. https://newsvoice.se/2016/03/18/guldspadenjournalist-var-sapoagent-hur-manga-andra-kopta-journalister-finns-i-sverige/#comment-161581

  Ett inlägg på flashback tände ett ljus. https://www.flashback.org/sp56816202 “I operation “Brobygget” där folk på vänsterkanten skulle registreras mot alla gällande lagar, pekar allt mer på att denna person var Martin Fredriksson.”

  Studera gärna länkens innehåll http://fokus.dn.se/undercoverpoliserna/

  Sitt försök att mildra sitt avslöjande med att det var högerns extrema han kartlade hade inte mycket verklighetsunderlag..

 • Det arbete researchgruppen ägnade sig åt kunde ju SÄPO själva organiserat. Istället ser det ju ut som om arbetet mot att kartlägga högerextrema kunde bli selektivt.

  Under Göteborgskravallerna sågs skinnhuvuden springa fram och tillbaka genom poliskedjorna.. Förutom att rättegångarna i mångt och mycket vad gäller svårigheter att klarlägga befälsordning och vem som tog beslut såg ut som en billig fars..

  De påstådda terrorplanerna(?), pennpistol(?) bland de övernattande i Hvitfeldtska skolan var bara ett exempel på att behovet av att misskreditera 27 000 protesterande mot globaliseringen och Bush krigsmaskineri. Dessutom fick ju maskerade slå sönder avenyns uteställen medan polis tittade på.. Annars hade ju tidningarna tvingats skriva om protesterna.. Istället fick vi ett Hårsfjärden på land medan bevisen levererades av ubåtar som tog sig in i polisledningen och försvann…

  SÄPO-spaningen under flera veckor mot en Palestinsk barnfamiljen i Göteborg och tillslaget med insatsstyrka i full mundering och tunga vapen såg ut som en fascistisk uppvisning. Driver någon med SÄPO? Har de råd att trakassera oskyldiga?

  Rikets korrupta säkerhet tål alltså grundlagsbrott, korruption, falska bevis och en kader av högerextrema som får agera bandhundar under självbesvärjelsedrift

  Den nu massiva attacken på malströmsmedia anses redan peka ut öst. Ända sedan Sverige bjöd in NSA att övervaka vårt inhemska nätverk har attackerna och hoten bara ökat..

  Om journalisten anser sig vilja befria sig från detta ärende genom att berätta om sitt uppdrag, måste jag tillstå en oanad aningslöshet. Det är med att komma ut som hoten mot denne verkligen kommer att eskalera.. Så fungerar högerextremisterna och de övriga “offren” som ruvar på hämnd för att deras tangentbordskrig avslöjats i den bara svenska mässingen.

 • Man kan undra vad som är sant eller inte. Det kanske är att känna efter hur saker och ting känns? Som Centralskolan i Kristianstad har bara en svensk ( infödd svensk ) kvar, därför att svenska föräldrarna håller sina elever hemma pga. det våld som utspelats från eleverna ( bl.a. nyanlända barn till asyl-sökande ) mot de svenska eleverna. “Rektorns uppmaning till klassens enda svenska elev: Byt skola! – snart pratar alla barn på skolan arabiska.”
  Det är förmodligen en del av vårt arv efter alla dessa köpta journalister, som kallas “de goda” och värnar om medborgarna och uppmanar svenskarna till de goda värderingar dessa köpta journalister har? Jag tycker inte det är goda värderingar att uppmana någonting så det det uppstår terror mot svenska skolbarn från asyl-sökandes barn. En pappa uppmuntrade sin 14-årige son till mord i en annan skola för att sonen inte fick sex-trakassera en skolflicka ifred. Var är journalisterna, när det är allvar?

 • Rätt där Sasserson om Rikets säkerhet. Den gällde inte till gränserna och omfattade ingen av befolkningen eller dess säkerhet.. Inte ens demokratin..

  Ridande Polisen i Malmö lider inga betänkligheter när de galopperar in bland människor som protesterar mot “extremisterna”, dvs poliskåren som tillåtit en demonstration av demokratifientliga och samhällsomstörtare..

 • Men inte behöver vi väl ett nytt samhällsskick?
  Den här gamla ruttna soppan duger väl bra åt dig?
  Eller är du förmer än andra?

  Ta du din lilla lön och dra en rejäl sup varje fredagkväll så
  blir det nog en bra svensk av dig också! Titta på SVT Nyheter
  så vet du allt av värde som rör sig i världen.

 • “….idag öppnar man munnen mot betalning. (Vilket inte tycks gälla Newsvoice)”.

  Däremot får man munnen stängd utan betalning. (Vilket gäller även Newsvoice).

 • Kanske att det myckna och högljudda skanderandet i MSM om internettroll, ryska agenter osv. görs av folk som vet mycket väl vad dom ropar om – att det kryllar av folk som framför åsikter mot betalning : dom själva! Ombedda och betalda för att framföra opportuna åsikter i passande tid – t.ex. när Sverige ska smygas in i Nato, eller när Storebror ska dra igång det nästa kriget. Misstänkta är då alla tidningarnas ledarskribenter – och samtliga SRs utrikeskorrespondenter. Avhoppade Ciaagenter har rapporterat dels att cia har en tidning i varje större stad, dels att man förser skribenter med färdigskrivna artiklar – tycks stämma väl in på ex.vis SRs Moskvakorrespondent, som inte rimligen kan behöva vara i Ryssland för att rapportera att allt vad Putin gör o inte gör är “fel”. Idealismen dog ut på 1970talet idag öppnar man munnen mot betalning. (Vilket inte tycks gälla Newsvoice.)

 • Apropå rikets säkerhet och säkerhetsskydd för Sverige. Orden definieras så här (enligt Wikipedia):

  “Hot mot rikets säkerhet är sådana hot som anses riskera rikets fortsatta existens och dess grundläggandes institutioner, samt viktiga principer vilken grundlagen vilar på. I Sverige är Säkerhetspolisen den myndighet som i första hand har till uppgift att bekämpa dessa hot men även MUST [Militära Underrättelsetjänsten] har ansvar för detta om hotet kommer från utlandet.”

  “Säkerhetsskydd är i Sverige skydd mot spioneri, sabotage och andra brott som kan hota rikets säkerhet. Säkerhetsskydd ska även i övrigt skydda uppgifter som omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) och som rör rikets säkerhet. Säkerhetsskydd omfattar även skydd mot terroristbrott, även om sådana brott inte hotar rikets säkerhet. Benämningen säkerhetsskydd är legaldefinierat och någon motsvarande generell benämning internationellt verkar inte finnas.”

  Jag noterar att BEFOLKNINGEN inte nämns en enda gång. Det är irriterande. Istället är det samhällets institutioner/myndigheter och Staten som ska skyddas, som om befolkningen bara är “by-standers”.

  Begreppet “Rikets säkerhet” känns som en fossil från gamla tider då en Kung styrde landet och befolkningen var trälar eller fattiga bönder som slet med plogar på leråkrar utanför stadsmurarna.

 • Några spridda tankar:

  När det gäller Säpos arbete får vi (anser jag) respektera att de måste infiltrera för att kunna få fram information som de kan använda för att öka säkerheten och undanröja terrorhot och grov organiserad kriminalitet, inhemsk och inkommande. Då utgår jag från att Säpos uppdrag är att skapa säkerhet för befolkningen och inte agera som underhuggare åt en politikermakt som inte bryr sig om folket.

  Ett problem är när just journalister, vars uppdrag är att granska makten, blir spioner åt makten, även om syftet är gott (att skapa säkerhet).

  Och vad händer om journalister blir till språkrör för utländska underrättelsetjänster som tex Udo Ulfkotte som blev köpt av CIA för att skriva proamerikanskt i tyskpress?

  Om vi tar fallet Martin Fredriksson så är det ju inte otänkbart att hans arbete för Researchgruppen helt enkelt förtjänat priset Guldspaden, MEN det berodde på att han var partisk, beroende agent snarare än opartisk, oberoende, undersökande journalist.

  Han var inte köpt av en utländsk underrättelsetjänst som skulle sprida propaganda utan hans uppdrag var att skapa säkerhet i Sverige mot inhemska verkliga hot. Ur det perspektivet är Martin Fredriksson en självuppoffrande hjälte.

 • Sannolikt drar de inte tillbaka priset, för då skulle de sannolikt få dra tillbaka massvis med andra priser också.

  Han är sannolikt fullt medveten om att en hel hög med journalister och politiker är hemliga agenter som infiltrerat hela skiten. “Agenter” är förresten ett olämpligt förskönande. Landsförrädare, folkförrädare och mutkolvar är vad det handlar om. Detta förklarar en hel del av det spektakel vi ser i massmedia och i politiken.

  Jonas Sjöstedt skriver på sin blogg “inte till salu”, Jag har länge misstänkt att det varit så här. Nu kommer bevisen på att mina konspirationsteorier inte varit felaktiga.

 • Vilket klargörande besked från Guldspadeutdelaren … Tänk hur mina tanker genast kliver in i mina sedvanliga banor om hur det verkligen ser ut här i Sverige – ingen vågar eller vill erkänna hur det mesta tycks eller INTE tycks fungera i det bästa av länder … dubbla budskap överallt – oavsett vilka nivåer det än gäller ….

  Uppfyllande av lagtexters innehåll, undanhållande av kompletterande och korrekta innehåll, korruption hos ledande myndigheter, omtolkande och överprövande av EU-domstolens domar … utnämning av Rikspolischef eller utdelande av Guldspadar …, feldömande rättsosäkra domstolar … där kartellbildningen Trafikskadenämnden styr “sannings”flödet ut till alla våra domstolar … och där Finansinspektionen kontrollerar att allt går rätt till hos ett antal olika O-ansvariga verksamheter…

  Vilket fantastiskt land vi ändock lever i … här begås inga egentliga fel någonsin … Endast korrekta åsikter flödar ut från ledande media som DN, SvD, SVT … etc etc … – ägda av Shibstedts, Bonnier och Staten själv …

  Landet, som dock aldrig Frantz Kafka och George Orwell namngav i sina välrenommerade böcker ….

  Kort sagt ideal-landet i en annars korrupt värld …

 • Jag frågade Terje Carlsson som är ordförande i Föreningen Grävande Journalister (FGJ), som gav Guldspaden till Researchgruppen där Martin Fredriksson var med, om FGJ kommer att dra tillbaka priset från Researchgruppen eller Martin Fredriksson.

  Hans svar löd kort och gott: “Nej, vi kommer inte dra tillbaka priset.”

 • Sverige är bra fantastiskt! Här bevisas gång på gång hur det ser ut i alla delar av detta det mest fantastiska samhälle. Ledande åsiktsföreträdare, oavsett vilken del av samhället de kommer från, uttalar sig hur som helst; företräder åsikter vilka inte borde tolereras i det land, som få andra så istadigt hävdar sig stå på de allra mest utsattas sida – men ständigt hela tiden ändå avslöjas med att förvrida bilden av verkligheten på de mest konstifika sätt Storebror Staten önskar, alternativt kräver genom omtolkning av både landets lagstiftning, men även EU-domstolens domar landet solidariskt garanterat att det skulle följa …
  Manipulation och omtolkning hellre än att medge att falska uppgifter funnits med i spelet allt som oftast återkommande …. oavsett om Fredriksson heter Martin eller något annat i förnamn; eller alternativt är eller har varit professor eller inte – vid något ledande svenskt universitet …
  Sverige är landet där man “lätt som en plätt” blir Rikspolischef – trots att man fabulerat om att man behärskar EU-domstolens domar, men samtidigt låtit dess domar bli omtolkade eller överprövade på sätt varken EU-domstolen eller EU-kommissionen kan acceptera. Samtidigt som denne i sin nya roll sedan länge tillåtit korruption av skilda slag hos Försäkringskassan – i sin position som generaldirektör…
  Sverige är allt bra på att förfuska och omtolka lagar av alla slag – varefter skadedrabbade tvingas betala sina försäkringsbolags rättegångskostnader, sedan domarkåren påvisats vara okunniga gällande hur medicinska problems konsekvenser skulle tolkas! – När försäkringsläkare gravt har manipulerat medicinska fakta under sanninsed – trots skyldigheten att följa Sveriges Läkarförbunds grundläggande etiska regelverk .. Mer finns …

 • Det vore mycket överraskande om Martin Fredriksson är ensam. Svenska Amnestys ställningstagande är uppenbarligen starkt influerad av Fredriksson. Detta har behandlats i 2 blogginlägg på http://jinge.se och av SWEDHR i Indicter. Utdrag ur senaste blogginlägget “Swedish Doctors for Human Rights i kritisk debatt med Amnesty om Assange” http://jinge.se/allmant/swedish-doctors-for-human-rights-i-kritisk-debatt-med-amnesty-om-assange.htm

  “Our conclusive assessments in the above-mentioned article, which we stand behind fully, are as follows:
  1.That a former agent paid by the Swedish secret services, Mr Martin Fredriksson, “was significantly involved in the government’s efforts to ensure that the Swedish section of Amnesty International would not advocate for the Swedish government to issue guarantees against the onward extradition of Julian Assange to the US, as called for by Amnesty International, Amnesty Sweden’s parent organization headquartered in London.”
  Indicter III 160308 guldspaden-fredriksson-2014

  2.That the declarations made in The Local on 28 September 2012 by the representative of Amnesty Sweden, Mr Bobby Vellucci, were nearly identical to both a) the message sent previously to Amnesty Sweden by the above mentioned ex-government agent, [9] and b) to remarks on the issue made in an interview just weeks before by the Swedish Foreign Minister at the time, Mr Carl Bildt. [10]

  3.That in his declarations made in The Local on behalf of Amnesty Sweden, Mr Bobby Vellucci had blatantly misinformed the public by stating that an “investigation of the charges” against Mr Assange would proceed. [11] The facts: Mr Julian Assange has never been charged of any crime across any investigation conducted in Sweden.

  However, instead of addressing the fact-based criticism above, or the rest of issues exposed in our article, the Amnesty Sweden statement released 14 September 2016, [12] discredits the article in The Indicter as “pure nonsense”, and bases such an assertion by exclusively using a straw man fallacy: the only argument in the statement against our article refers to something we never said. Amnesty Sweden argues that their email reply to Martin Fredriksson was no different than replies given to “others” on the same issue. However, we never mentioned Amnesty Sweden’s email reply to Fredriksson. Besides, Amnesty Sweden failed to show who would the “others” have been that were “questioning” the same issue as Fredriksson.
  Swedish_Doctors_for_Human_Rights
  Further, Martin Fredriksson was in the main not putting a question to Amnesty Sweden on the non-extradition guarantees. The conclusive remarks to Amnesty Sweden put forward by Fredriksson in his email were placed in imperative form. The ex-Swedish security services agent was not in the main questioning something; he was dictating something. Fredriksson concluded his message of 27 September 2012 to Amnesty Sweden, in his request that they should not abide by the “incorrect” position of the parent organization Amnesty International on the issue of non-extradition guarantees for Assange:

  “I do not understand how you shall have any credibility regarding the (Swedish) rule of law if you do not correct this.” [13] No interrogation mark here.

  Whether Amnesty Sweden took the same stance dictated by Fredriksson by pure ‘coincidence’ of opinion, or by pure ‘coincidence’ with the official position of the Swedish government, or by their own conviction, is less relevant. That the government has been trying to influence on the case has been well established since long ago. [14] Here, the central issue is that the position Amnesty Sweden took on the non-extradition guarantees was not only unfair regarding the protection of Julian Assange’s human rights, but was also in direct contravention to the stance that Amnesty International, the parent organization has had and still has on this issue.”

 • Är avslöjandet ett försök att påvisa att SÄPO mot alla odds och påbud ändå spanar på högerextrema? Man har ju sedan länge beslutat att högerextrema inte utgör ett hot mot rikets säkerhet.. Trots alla mord, allt våld som helt klart kan knytas till dem. Fast å andra sidan fick vi ju förklarat att rikets säkerhet inte gällde befolkningen och efter den premissen arbetar polisen sedan länge.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *