Guldspadenjournalisten Martin Fredriksson var Säpoagent – Hur många andra köpta journalister finns i Sverige?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 mars 2016
- NewsVoice redaktion
Martin Fredriksson - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons
Martin Fredriksson - Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons
Martin Fredriksson – Foto: Magnus Bergström, Wikimedia Commons

NewsVoice har tidigare efterlyst vilka journalister inom svensk journalistkår som är köpta. I slutet på februari valde en av dessa att avslöja sig själv. Det visar sig vara ingen mindre än en prisbelönt journalist som arbetat för Researchgruppen, vilken spanat på högerextrema rörelser i Sverige.

Text: NewsVoice

Martin Fredriksson var infiltratör, eller kanske snarare Säpo-rekryterad vänsterman, som i början på 2000-talet spionerade på extremhögern utifrån sitt arbete i Antifascistisk aktions underrättelsetjänst kallad AFA dokumentation. Samtidigt har Fredriksson i samarbete med Expressen och Aftonbladet avslöjat anonyma högerextrema skribenter i sociala forum och högertidningar.

Fredriksson fick Guldspaden av Föreningen för Grävande Journalister för sina insatser.

“För ett samarbete med Expressen belönades Fredriksson, tillsammans med fem kollegor i Researchgruppen, med Guldspaden, ett av Sveriges finaste pris för grävande journalistik. Han har också arbetat som researcher för Robert Aschbergs tv-program ”Insider”.” / SvD, Sam Sundberg, “När verklighetens Salander sålde ut till Säpo”

Fredriksson valde att själv avslöja sitt uppdrag som avlönad agent och han gjorde det via ett långt erkännande på Twitter den 28-29 februari. Han skriver om hur han infiltrerade och hade som specialkompetens att via datorer fiska fram identiteter på högerextrema personer. Han var även inblandad i kriminalitet och våldsaktioner.

”Från 2004 och några år framåt arbetade jag i princip heltid med underrättelsearbete mot den nynazistiska rörelsen. Och med arbete menar jag precis arbete. Jag fick betalt. Av en svensk myndighet.”, skriver Martin Fredriksson på Facebook.

“Outning” via Twitter

Martin-Fredriksson-Twitter

Det spekuleras på sociala medier (tex Flashback) att Fredrikssons säkerhet nu är under hot eftersom han avslöjat och bedragit sina vänner. Flera av dessa inklusive Researchgruppen tar avstånd från hans spioneri. Tidningen Arbetaren uppger att Säpo är fåordiga om Fredrikssons arbete för dem.

Så här skrev Researchgruppen:

Med anledning av de uttalanden och uppgifter Martin Fredriksson lämnat på sitt Twitterkonto den 28 februari i år vill Researchgruppen klarlägga följande:

Det kom som en chock och fullständig överraskning för oss när Martin Fredriksson avslöjade att han under flera år avlönats av Säkerhetspolisen med syfte att kartlägga den högerextrema rörelsen. Fredrikssons avlönade samarbete med Säpo skedde, enligt hans egna uppgifter, under en tid då Researchgruppen ännu inte startat sin verksamhet. Martin Fredriksson lämnade våren 2015 Researchgruppen.

Researchgruppens inställning är att all journalistik i alla lägen måste stå fri från myndigheters inflytande. Därför ställer vi oss starkt kritiska till Martin Fredrikssons agerande, och att han hemlighållit sitt samarbete med Säkerhetspolisen för oss och alla andra.

/ Researchgruppen [Research.nu/klargorande-om-martin-fredriksson]

Journalisten Sam Sundberg skriver i sin artikel på SvD att Researchgruppen har fel i sitt påstående. Fredriksson skriver att den andra perioden av samarbetet med Säpo inföll 2009-2010 medan Researchgruppen bildades hösten 2009. Alltså fanns det en överlappning på ett år. Fredriksson var Säpoagent samtidigt som han arbetade för Researchgruppen.

Tidningen Arbetaren frågade Carl Tullgren som är journalist och medlem i Researchgruppen vad avslöjandet betyder för dem. Han svarade:

“Det väcker många frågor. Jag hoppas att det inte kommer att påverka oss för mycket. Jag hoppas att förtroendet för vårt kollektiva arbete inte är förändrat, att folk bedömer vårt material för vad det är”. Arbetaren, “Prisbelönad journalist avlönad av Säpo i åratal”

Martin Fredriksson skriver att anledningen till att hans eget avslöjande beror på att han vill göra upp med sitt förflutna och få ett mer normalt liv.

NewsVoice har tidigare skrivit om hur miljörörelsen infiltrerats av agenter och att journalister i tyska medier köpts av underrättelsetjänster. Nu har vi fått ett exempel på en svensk journalist som samtidigt var agent för en säkerhetstjänst. Vilka andra journalister i svenska medier är rekryterade eller mutade för att spionera eller skriva opinionsbildande artiklar? Hör av dig till NewsVoice om du vill berätta. Du har källskydd. 

Text: NewsVoice

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq