Kriminalisera svenska Daish-krigares utresa till Syrien-Irak – sätt återvändarna i karantän!

publicerad 31 mars 2016
- av Christer Nilsson
Daish - Made in Sweden - montage

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonDEBATT. Nu är silkesvantarnas tid förbi, anser Christer Nilsson som vill se krafttag mot Daish-krigare som kommer och går mellan Sverige och Mellanöstern. Dessutom radikaliseras ej integrerade ungdomar i Sverige att gå med i ISIS/Daish. Den utlovade lagen om att kriminalisera ”utresarna” måste snarast komma på plats - i rent avskräckningssyfte. Samma syfte för ”återvändarna”, skriver Nilsson. Sätt dem i karantän.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare | Foto (Nilsson): Johan Arvidsson

Daish - Made in Sweden - montageEnligt FN:s Jan Eliasson bör den arabiska kortformen Daish [även Daesh] användas, inte Islamiska Staten, IS, ”för grupperingen är ju varken islamisk eller en stat”. Slutsatsen är glasklar efter Daish senaste terrorattacker i Tunisien, Turkiet, Paris och Bryssel: Det går inte i en storstad att skydda befolkningen för nya självmordsbombare. Detta har Stefan Löfven och den nationella samordnaren Mona Sahlin att förhålla sig till. I samma grad som svenska muslimska ungdomar radikaliseras måste statens åtgärder också radikaliseras.

Den utlovade lagen om att kriminalisera ”utresarna” måste snarast komma på plats - i rent avskräckningssyfte. Samma syfte för ”återvändarna”. Radikalast är att förbjuda hemresa, innebärande att man förlorar sitt medborgarskap när man deltagit i mördandet, vilket skulle strida mot svensk lagstiftning, men som ändå, med eskalerande terrorattacker, framförts som realistiskt av seriösa debattörer, både här och i andra EU-länder.

Vad hade hänt om spikbomberna detonerat på Arlanda och i Stockholms tunnelbana i stället?

En mindre drastisk metod – men lika avskräckande – är att sätta ”återvändaren” i karantän, fyrtio dagars isolering, enligt modell efter Venedig under medeltiden för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Detta kombinerat med avprogrammering och ett mentorsprogram, som i danska Århus, där ”återvändaren” erbjuds psykologhjälp.

Sverige har flest jihadister i Norden enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp. Kartläggningen av dessa är undermålig. Man pratar om uppemot 300. Tillkommer så alla som aktivt stödjer dessa – passiva och presumtiva efterföljare.

Expo kartlägger rasister och nazister. Men det finns ingen liknande organisation som kartlägger radikal jihadism. Vad Säpo gör hålls hemligt.

Vi ser ett växande stöd för Daish i fundamentalistiska kretsar. På nätet lägger dessa fram skrämmande åsikter. Man förespråkar massmord på judar, kurder och shiamuslimer, om terrordåd i Europa, om att döda dem som inte konverterar, om att slå sönder de arkeologiska världsarven, om att förbjuda musik och om att det är bra att hålla kvinnor som sexslavar. Man viftar med vapen och bilder på halshuggna huvuden medan man hånar väst och demokrati.

Vart ska lärare, föräldrar, ungdomsledare och imamer vända sig, som ser att någon dras till Daish eller våldsbejakande jihadism? Det behövs föreläsare, avhopparorganisationer och folk som gör research.

Den senfärdiga regeringen Stefan Löfven och Mona Sahlin har inte grepp om allt detta. Staten måste bygga ett nytt Expo! Man måste förstå vad en radikaliserad ung muslim är: Ofta en spänningssökare i identitetskris, dåligt integrerad som kommer från en marginaliserad samhällsgrupp, ibland kriminell, och nästan alltid med svaga socioekonomiska förhållanden.

Swisha Christer NilssonBrittiska Sky News avslöjade nyligen ett dokumentarkiv med 22 000 jihadister förmedlat av en avhoppad Daish-krigare. Med namn, telefonnummer, hemadresser, kompetens, stridserfarenhet och kopplingar till familjemedlemmar. Totalt från 51 länder. En formlig guldgruva för Säpo att gräva ur. Ett dokument är särskilt viktigt, benämnt ”martyrer”, som namnger alla dem som är tränade att genomföra självmordsbombningar. Även Sverige är för dessa ”martyrer” ett påtänkt mål.

Läs mer: Lista på 22,000 terrorister över hela världen avslöjad – Svensk flicka berättar om ISIS

Text: Christer Nilsson, historiker, författare | Foto (Nilsson): Johan Arvidsson

Relaterat