Kriminalisera svenska Daish-krigares utresa till Syrien-Irak – sätt återvändarna i karantän!

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 31 mars 2016
- Christer Nilsson
Daish - Made in Sweden - montage

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonDEBATT. Nu är silkesvantarnas tid förbi, anser Christer Nilsson som vill se krafttag mot Daish-krigare som kommer och går mellan Sverige och Mellanöstern. Dessutom radikaliseras ej integrerade ungdomar i Sverige att gå med i ISIS/Daish. Den utlovade lagen om att kriminalisera ”utresarna” måste snarast komma på plats – i rent avskräckningssyfte. Samma syfte för ”återvändarna”, skriver Nilsson. Sätt dem i karantän.

Text: Christer Nilsson, historiker, författare | Foto (Nilsson): Johan Arvidsson

Daish - Made in Sweden - montageEnligt FN:s Jan Eliasson bör den arabiska kortformen Daish [även Daesh] användas, inte Islamiska Staten, IS, ”för grupperingen är ju varken islamisk eller en stat”. Slutsatsen är glasklar efter Daish senaste terrorattacker i Tunisien, Turkiet, Paris och Bryssel: Det går inte i en storstad att skydda befolkningen för nya självmordsbombare. Detta har Stefan Löfven och den nationella samordnaren Mona Sahlin att förhålla sig till. I samma grad som svenska muslimska ungdomar radikaliseras måste statens åtgärder också radikaliseras.

Den utlovade lagen om att kriminalisera ”utresarna” måste snarast komma på plats – i rent avskräckningssyfte. Samma syfte för ”återvändarna”. Radikalast är att förbjuda hemresa, innebärande att man förlorar sitt medborgarskap när man deltagit i mördandet, vilket skulle strida mot svensk lagstiftning, men som ändå, med eskalerande terrorattacker, framförts som realistiskt av seriösa debattörer, både här och i andra EU-länder.

Vad hade hänt om spikbomberna detonerat på Arlanda och i Stockholms tunnelbana i stället?

ArcanumSkolan 2024

En mindre drastisk metod – men lika avskräckande – är att sätta ”återvändaren” i karantän, fyrtio dagars isolering, enligt modell efter Venedig under medeltiden för att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar. Detta kombinerat med avprogrammering och ett mentorsprogram, som i danska Århus, där ”återvändaren” erbjuds psykologhjälp.

Sverige har flest jihadister i Norden enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp. Kartläggningen av dessa är undermålig. Man pratar om uppemot 300. Tillkommer så alla som aktivt stödjer dessa – passiva och presumtiva efterföljare.

Expo kartlägger rasister och nazister. Men det finns ingen liknande organisation som kartlägger radikal jihadism. Vad Säpo gör hålls hemligt.

Vi ser ett växande stöd för Daish i fundamentalistiska kretsar. På nätet lägger dessa fram skrämmande åsikter. Man förespråkar massmord på judar, kurder och shiamuslimer, om terrordåd i Europa, om att döda dem som inte konverterar, om att slå sönder de arkeologiska världsarven, om att förbjuda musik och om att det är bra att hålla kvinnor som sexslavar. Man viftar med vapen och bilder på halshuggna huvuden medan man hånar väst och demokrati.

Vart ska lärare, föräldrar, ungdomsledare och imamer vända sig, som ser att någon dras till Daish eller våldsbejakande jihadism? Det behövs föreläsare, avhopparorganisationer och folk som gör research.

Den senfärdiga regeringen Stefan Löfven och Mona Sahlin har inte grepp om allt detta. Staten måste bygga ett nytt Expo! Man måste förstå vad en radikaliserad ung muslim är: Ofta en spänningssökare i identitetskris, dåligt integrerad som kommer från en marginaliserad samhällsgrupp, ibland kriminell, och nästan alltid med svaga socioekonomiska förhållanden.

Swisha Christer NilssonBrittiska Sky News avslöjade nyligen ett dokumentarkiv med 22 000 jihadister förmedlat av en avhoppad Daish-krigare. Med namn, telefonnummer, hemadresser, kompetens, stridserfarenhet och kopplingar till familjemedlemmar. Totalt från 51 länder. En formlig guldgruva för Säpo att gräva ur. Ett dokument är särskilt viktigt, benämnt ”martyrer”, som namnger alla dem som är tränade att genomföra självmordsbombningar. Även Sverige är för dessa ”martyrer” ett påtänkt mål.

Läs mer: Lista på 22,000 terrorister över hela världen avslöjad – Svensk flicka berättar om ISIS

Text: Christer Nilsson, historiker, författare | Foto (Nilsson): Johan Arvidsson

Relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: DaishISIS
 • Jag har läst Nilssons inlägg gång på gång och det finns inte mycket att tillägga utom tillfredställelse över att få läsa sådant som man själv känner starkt och sorg över att ingen av de stora pappersdrakarna kan åstadkomma något liknande.
  De är inte bara helt i otakt med sina läsare de manipulerar oss grovt, inte bara med att undanhålla oss fakta utan också med de ord som de väljer att använda.
  Tror de inte att vi märker att det är politikernas tillkortakommande som de försöker dölja för oss.

 • Putin hade rätt när han sagt att de ska hindar alla jihadister att komma tillbaka till Ryssland.Det är på tid att våra politiker slutar att vara naiva eller rättare sagt våra landsförreda till politiker och tar till hårda metoder.Alla som har lämnat landet för att åka och döda andra oskyldiga medmänniskor SKA FÖRHINDRAS ATT KOMMA TILLBAKA TILL SVERIGE.Tro inte på avprogramering,det är bara bulshit,dessa jihadister kommer aldrig att bli bättre.De kommer skratta bakom oss om vårt naivitet och fortsätta med deras agenda.Tro inget annat.Har man lämnat Sverige för att döda i Allahs namn då får de stanna kvar i skiten och leva med det.

 • Mycket bra att denna debatt kommer upp här på Newsvoice.

  Med det som finns vid handen ex. med den information Mona Walter och andra apostater såsom ex. Ayaan Ali Hirsi ger oss så är problemet sektens tro såsom den faktiskt är skriven.

  De unga krigspittarna tillhör sekten. De har radikaliserats av den religion som deras föräldrar valt. Alla i sekten vet om problemet. Detta problem har sekten haft i århundraden och i årtusenden vart än den dragit fram.

  En annan del av problemet är att den allra extremaste delen av sekten finansierar byggen och sektledare att läsa dessa texter som de är skrivna, inte att tolka dem för vår moderna tid eller för vårt fria samhälle, men inte ens det skulle hjälpa i ljuset av vad vi sett.

  Egypten var fritt en tid men har nu radikaliserats allt mer i takt med överbefolkningen. Kvinnorna där är nu alltmer förtryckta av den våldsamma sekterismen.

  Denna sekt har utraderat ex. Zoroasterna som hade en religion vars värden påminner om våra, men även utrotat andra minoriteter där sekten fått fotfäste.

  Eftersom den våldsamma sekterismen är problemet är repatriering av alla sekters medlemmar och ett förbud av sekterism rätt väg att gå långsiktigt. Sekterism hör inte hemma i ett upplyst samhälle som söker sanningen.

  Alla andra åtgärder är kortsiktigt kosmetiska små plåsterlappar på en växande cancer. Cancern måste antingen skäras bort eller läkas ut på andra vis.

 • Sverige är ett konstigt land! Skall man börja omprogrammering borde man börja med alla våra myndigheter, vilka verkar vara beredda att bryta mot i princip alla lagar och förordningar som skulle gälla för alla och envar, men som inte tillämpas trots alla bevis vanliga medborgare dagligen upplever.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *