Lars Drake kommenterar P1 Konflikt och debatten om Ryssland och Oleg Mezjuev

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 mars 2016
- NewsVoice redaktion

Lars Drake som är docent i miljöekonomi kommenterade ett P1-inslag från den 27 februari som handlade om Rysslands ekonomi, militära kapacitet och påstådda hot. Titeln på inslaget var ”Rysslands kris och grannars fruktan” och som vanligt var det en hel del hets mot Ryssland i programmet, skriver Drake. Den svenske medborgaren Oleg Mezjuev som analyserar Ukrainakrisen och Västs relation till Ryssland fick sig även en dos av svensk ryssparanoia.

Intro: NewsVoice

Lars Drake skriver:

Lars Drake“Det förhållande att en person, Oleg Mezjuev, som inte är kritisk mot det mesta som sker i Ryssland eller mot ryskt agerande utomlands fick komma till tals har gjort att ett antal russofober har gått i spinn på nätet. De verkar anse det vara ytterst ojust att någon tillåts ifrågasätta deras världsbild. Spinnet verkar ha som mål att framställa Mezjuev som agent för ryska intressen så att SR inte vågar ha med honom i kommande program. Det efterfrågades t.o.m. en lag som skulle göra det möjligt att utvisa Oleg Mezjuev. De som inte har argument brukar tycka om censur.”

“För dem som inte vet kan jag berätta att Oleg Mezjuev är en av de mest kunniga i Sverige om förhållanden i Ryssland och Ukraina. Han startade en Facebookgrupp, Anti-Euromaidan Sweden, som informerat om utvecklingen i Ukraina och han har även medverkat med texter på Synapze…”

“Vad togs upp i programmet som var så upprörande? Oleg Mezjuev sa att Ryssland inte utgör något säkerhetshot och att landet inte varit aggressivt mot Ukraina. OCH, är sådana ståndpunkter förbjudna i Sverige? Det är tyvärr högre i tak inom media i länder som Tyskland, Danmark, Storbritannien och USA än i Sverige.”

Läs hela Lars Drakes artikel inklusive intervju med Oleg Mezjuev

Text: NewsVoice

Inslaget på P1: “Rysslands kris och grannars fruktan”

Mer relaterat

Artikel på SR.se: Rysslands kris och grannars fruktan

Lars Drakes blogg

Lars Drake på SLU

 

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq