Maj Wechselmann: Den svenska McCarthyismen tar form

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 10 mars 2016
- Torbjörn Sassersson

Maj WechselmannJuni 1953 började min judisk-ukrainska mamma plötsligt lida av tvångsföreställningar. Hon var säker på att det skulle gå henne och min pappa på samma sätt som det gick de amerikansk-judiska makarna Ethel och Julius Rosenberg. Mamma trodde bergfast att hon och pappa båda ville bli avrättade.

Text: Maj Wechselmann, Wechselmann.se | Text uppd. kl 01:00, 11 mars 2016

Rosenbergarna hade en liten radiobutik och hade överhuvudtaget ingen kunskap om atombomber, men anklagades för att ha sålt atomvapenhemligheter till Sovjet. De dömdes både till den elektriska stolen och avrättades den 19 juni 1953, när McCarthyismen i USA stod i zenit. Författaren Jean-Paul Sartre kallade rättegången för ?en legal lynchning som låter blodet från oskyldiga offer smeta ned en hel nation?.

Min mamma var hemmafru och min pappa kontorist, men just 1953 åkte danska säkerhetspolisen ut och förhörde alla våra grannar. Jag har fortfarande kopian av det brev min far skrev till polisen, där han anmodar polisen om att förhöra honom själv och inte våra grannar.

Vad hade min pappa och mamma gjort? Pappa sålde tidningar som agiterade för att vi skulle lämna NATO, och han och mamma stod på gatan, tillsammans med oss barn, och samlade in underskrifter till Stockholmsappellen, som ville förbjuda kärnvapen.

Oleg Mezjuev hängs ut som Kremls propagandist

Det här skrev jag för att trösta min vän Oleg Mezjuev (th) född i Ryssland, som just nu anklagas för att vara ?propagandist betald av Kreml?. Ledarskribenten Carl Johan von Seth offrar honom en hel ledarspalt i DN där han skriver att Oleg ?är “en driftig prorysk nätaktivist”. Hans artiklar om kriget i Ukraina har publicerats i Kremls propagandakanaler.? I Svenska Dagbladet kallades han för “en känd ?sputnik?”. På den twitter-storm som sattes igång betecknas Oleg som ?påverkansoperatör. Säpo borde ta sig en rejäl titt på den här figuren. ?

Oleg Mezjuev

Oleg som är ensamstående småbarnspappa är anställd i en Stockholmskommun, där han har ett helt vanligt arbete. Vad har han gjort? Jo, han har tillåtet sig att ha en annan mening om Ryssland än den svenska stereotypt negativa.

P1:s program Konflikt ville ha två ryssar med i programmet som representerade var sin sida av ryska folkopinionen ? Rysslands kris och grannars fruktan?. Oleg inbjöds via Ryska Föreningens ordförande, Ludmila Siegel.

I programmet påstod han enbart det som all statistik om Ryssland visar, nämligen att gemene man fortfarande är lojal med regeringen på trots av den ekonomiska krisen. Han kom också med den upprörande reflexionen att ryska centralbanken borde nationaliseras för att Ryssland bättre skulle kunna stå emot krisen.

Han klipptes bort när han påpekade samma sak som det svenska välrenommerade SIPRI (Stockholms internationella Fredsforskningsinstitut) har visat, nämligen att Rysslands militärutgifter är 8% av NATO:s ?och att de ryska militärutgifterna dessutom sjunkit 4% i fjol och kommer att sjunka ytterligare 5% 2016.

Det skall ett starkt bröst till att stå emot den nya svenska McCarthyismen. Man får bara hoppas att inte Oleg Mezjuev får tvångsföreställningar eller viker sig. Det är horribelt att man med personangrepp och misstänkliggöranden försöker censurera en enslig röst, som talar mot den stora larmande medieapparaten.

Text: Maj Wechselmann, Wechselmann.se

Relaterat

Jag spionerade på Sovjet tre år innan Carl Johan von Seth föddes – Idag är jag avprogrammerad

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq