Svenska journalisters demonisering av ryssar är grov främlingsfientlighet

84
1654

Lyckliga ryssar - Foto: NewsComAu

Lioudmila SiegelREPLIK. ”Nyligen sände Sveriges Radios ”Konflikt P1” ett program om den ekonomiska situationen i Ryssland. Programmets anda och grad av (o)partiskhet illustreras bäst av dess suggestiva titel: Rysslands kris och grannars fruktan”. Det skriver Lioudmila Siegel som är ordförande i Ryska riksförbundet i Sverige.

Artikeln är signerad av 170+ personer (ökande) uppd. kl 22:28, 16 mars 2016

Siegel skriver att Sveriges Radio först kontaktat henne för att få tag på en ryss som kunde berätta hur sanktionerna mot Ryssland påverkar vanliga ryssar. Hon valde Oleg Mezjuev, som NewsVoice tidigare publicerat. 

Bild: Lyckliga ryssar – Foto: NewsComAu

En av de medverkande var Oleg Mezjuev, en Stockholmsbo med släktingar i Ryssland, som skulle berätta om vanliga ryssars syn på den ekonomiska situationen och västs sanktioner mot Ryssland. När Mezjuev återgav vad människorna i Ryssland faktiskt tycker om de aktuella frågorna och när han på slutet ifrågasatte vissa av premisserna i programmet blev han – tillsammans med ”Konlikt P1” – angripen för att överhuvudtaget ha fått delta.

Angreppen har dock inte handlat om att Mezjuevs fakta om den ryska befolkningens inställning är osanna, eller att hans åsikter är icke-representativa i sammanhanget, utan att han som ”anställd på Sputnik” ska ha ”försvarat Putin” på sociala medier och att detta inte ”deklarerats tydligt”.

I efterhand har det visserligen blivit utrett att Mezjuev inte är någon ”Sputnik-medarbetare”. Dock verkar den anklagelsen vara så hemsk att den har genererat enorma påtryckningar mot redaktionen på ”Konflikt P1” till och med från en annan – i och för sig outsourcad – redaktion på Sveriges Radio.

Antirasister har blivit rysshatare

Mezjuev själv har blivit utsatt för ett medialt drev som tydligen verkat så uppmuntrande på en del krigshetsande twitteraktivister att de hotat den ryskättade svenske medborgaren med både SÄPO och utvisning.

Näthat och antirysk hets är bara förnamnet. Efternamnet är hyckleri, eftersom även medlemmar i etablissemanget hetsar mot ryssar, ofta exakt samma personer som i andra sammanhang är högljudda ”antirasister”.

I stället för att i sann demokratisk anda låta olika perspektiv om konflikten i och kring Ukraina komma till tals och överlåta åt lyssnarna att själva bedöma (o)rimligheten i den framförda argumentationen försöker vissa krafter med tveksam demokratisk legitimitet skrämma människor med rysk härkomst från att delta i det samhällspolitiska livet och debatten.

Mezjuevs brott är att han är ”pro-ryss” och därför får han etiketten ”Putin-kramare”. Ska en ryskättad svensk medborgare vara antiryss för att få delta i samhällsdebatten?

När svenska kvinnor med rysk bakgrund sätter sig emot den grovt ensidiga rapporteringen kallas de – av Sveriges Radios Rysslandkorrespondent – för ”nättroll” och ”slanka ryskor som gift sig med en svensk och lever bekväma liv”. Logiken ”de kommer och tar våra svenska män” blir tydligen rumsren när den används av etablissemanget – mot ryssar, eller som en annan skribent uttryckte i Aftonbladet – ”den jävla ryssen”.

Alternativmedia upprätthåller allmänmänsklig moral

Staffan Heimerson om Putin, 2011Demonisering av det ryska perspektivet har lett till att svenskar av rysk härkomst i allt större utsträckning vänder ryggen mot etablerade medier och söker sig till alternativa källor för att få information om omvärlden och för att få uttrycka sin mening.

En allsidig, opartisk, saklig och oberoende journalistik är en förutsättning för ett fungerande demokratiskt samhälle. Beträffande radio- och tv-sändningar är kraven på saklighet och opartiskhet tom inskrivna i lag.

Bild: Journalisten Staffan Heimerson markerar ett nytt lågvattenmärke inom svenskt massmedia med artikeln: ”Vi lägger oss platt för Putin”

Allt detta ”glöms bort” vid rapportering som berör Ryssland. Vissa debattörer från privatägda medier går så långt att de i det här sammanhanget förordar införande av ”certifikat” för redaktioner. Hur ett sådant certifieringssystem skulle fungera i praktiken framgår just av det ovan nämnda fallet Oleg Mezjuev – de med ”olämpliga” åsikter ska tystas ner eller, om deras budskap når en bredare krets, hängas ut och stämplas. Detta är ett flagrant brott mot radio- och tv-lagen och de grundläggande journalistiska principerna.

Det borde inte vara svårt att räkna ut att för varje nytt grovt ensidigt radio- och tv-inslag eller artikel, ofta kryddad med intelligensstympande uttryck som ”Putins tiger”, ”Putins sajt”, ”Putinkylan”, ”Putins fiskögon” m.m., segregeras det svenska samhället allt mer. Det är något som ingen gynnas av utom en liten skara krigshetsare med stort inflytande över opinionsbildningen.

Det är på tiden att inse att man i dessa tider av fritt internet inte kan tvinga fram en åsikt – inte ens genom hot med SÄPO och utvisning – som en allenarådande ”certifierad” sanning som inte får bemötas. Det är på tiden att tongivande medier slår av den antiryska hetsen och slår på allsidig bevakning i enlighet med lag och grundläggande journalistiska principer.

Signerad av: Dmytro Pronchev, Markus Limmergård, Katerina Abashina, Aleksandar Djuric, Goran Brankovic, Jake Kayzer, Lars Drake, Natalia Gorlova, Svetlana Närgårde, Elena Shatova, Bo Sundbäck, Ludmila Zueva, Mattias Milder, Jörgen Sandman, Mario Sousa, Jevgenia Palin, Manne Nilsson, Elena Turial, Per Håkan Lundberg, Anna Igerot, Alexander Klimentov Löfstrand, Per Igerot, Katarina Lindquist Barinova, Lira Damirova, Victor Yuri Sandoval Hinojosa, Valentina Södergren, Madeleine Petrik, Naila Svitacheva, Johan S Johansson, Lilia Alminson, Mathias Andersson, Sergej Anochin, Anzchelika Arakcheeva, Tatiana Axelsson, Jan Bengtsson, Oskar Bodin, Mikhail Bogatyrev, Svetlana Bogatyrev, Bobah Brin, Martin Brosalin, Anastassia Carlberg, Alexej Chapovalov, Alexander Cherrug, Stefan Cherrug, Elena Chipkovenska, Elias Dottemar, Manuel Entrambasaguas, Johan Eriksson, Gunnar Forsgren, Daniel Fredriksson, Xenia Finnsson, Diana Frolova, Elena Gabrielsson, Ivan Gerardo, Olga Glomdal, Maria Godun, Evald Gross, Jan Grønvold, Stig Hansen, Jan Hellman, Monica Hinojosa, Pamela Hinojosa, Sven-Eric Holmström, Michael Isberg, Anastasia Ivanova, Elena Jakobsson, Paal Jankov, Vladimir Jigarov, Larissa Jigarova, Larisa Johnsson, Jana Karlsson Volkova, Karl Kirsten, Barbro Kjelkerud, Milan Komadina, Dan Kotka, Elena Kovalonok, Andrej Lakstigal, Stefan Lans, Irina Larina, Tatjana Larina, Olga Larsson, Andreas Lindberg, Zoia Lindblad, Alla Lindqvist, Tatiana Magnusson, Andrej Malinin, Dine Malmsten, Sergey Marchkov, Olga Marcsik, Ekaterina Markina, Irina Martynyuk, Jan Mellring, Julia Narmack, Irina Nasberg, Nada Novovic, Magnus Olsson, Irina Ouvarova, Andrey Panevin, Mark Petersen, Evgeniy Petrov, Anton Popov, Gury Popov, Liudmila Protopopova, David Pushpa, Mounir Rabhi Hallner, Stefan Reinhold Törmä, Kateryna Saemundsson, Venni Henrik Salmi, Toni Sandström, Yuliya Shalamova, Stirling Sjöö, Ljubica Skaljac, Veniamin Skobelin, Andrey Sokolov, Valentina Sorokodum, Olga Stellmach, Ewa Strandberg, Julianna Strandberg, Lars Svensson, Maria Söderqvist, Ekaterina Tikhonova Sernemar, Olga Trefilova, Zinaida Turial Sikalyuk, Anna Varankina, Natalia Viklund, Natalja Voronenko, Bengt-Åke Wadell, Valeria Wasielewski, Maxim Wennerström, Jörgen Westin, Snezana Westberg, Olga Öhgren, Svetlana Östman, Torbjörn Sassersson, Mona Nilsson, styrelsen för Ryska riksförbundet, Lars Kullberg, Leif Bengtsson, Pål Bergström, Mayne Sundewall Hopkins, Kerstin Holmgren, Jonathan Enqvist, Sören Backman, Rolf Löfgren, Gösta Lilja, Martin Gustavsson, Natalia Delvina, Mats Davidsson, Tanja Berglund, Marianne Leonir, Henning Witte, Marina Pavlova Jönsson, Ludmila Johansson, Tobias Hogstrand, Peter Grafström, Jan Milld, Marie Andersson, Grewe Conny, Ulf Lagerström, Anders Engqvis, Alice Kornilova Phersson, Jouni Korhonen, Castoropollux, Srdjan Djokic, Eugenia Karlsson, Tamara Sushko, Erik Ullman, Jesús Reina Carvajal, Alexandra Fredriksson Hasselström, Catarina Östlund, Nada Novovic, Lars GM Djerf, Björn Nilsson, Alexandre Patchine, Jan Hagberg

Relaterat

Jag spionerade på Sovjet tre år innan Carl Johan von Seth föddes – Idag är jag avprogrammerad

Lars Drake kommenterar P1 Konflikt och debatten om Ryssland och Oleg Mezjuev

Russians love their children too – Sting och NewsVoice är köpta av Kreml

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

84 KOMMENTARER

 1. Skriver också på. Gärna med STORA BOKSTÄVER.

  Det är f.ö. dags att sluta vädja till msm om bot o bättring.
  Det är dags att inse att dom är folkets fiender och behandla dom därefter.

 2. Sedan kunde gott mainstreammedia slippa bli förknippade med modeordets förförande dress och kallas malströmsmedia i och med att de drar ju faktiskt med oss i många fördärv varav NATO är ett i raden.

 3. Jag skriver under med glädje! Glad även att så många människor inser vilken nolla Staffan Heimersson är. Det finns hopp!

 4. Jag hyser den största respekten för Putin. Det är en världsledare utan dess like. Han har endast sina medborgares bästa för ögonen. Ett föredöme. Jag är så trött på att spion-stämpeln och demoniseringen finns kvar. De dagarna är över. Putin vet vad han gör.

 5. Victor. Självklart får man kritisera Putin, men ämnet i artikeln är ryss- och Putinhatet. Om du vill kritisera Putin inkom helst med en debattartikel om det så kan läsarna debattera innehållet i den.

 6. Vill absolut signera!
  Blir illamående av alla lögner som sprids via medierna. Riktigt lågvattenmärke! Amerikansk propaganda när den är som sämst! Det ofattbara är att folk sväljer det slemmiga betet.
  Tur att det finns alternativ! Tack Torbjörn!

 7. Ja, det här vill jag skriva under. Det är en skam med dessa lögnare och krigshetsande dumhuvuden.
  De är farliga för Europa.
  Som att det inte räcker med fyra nationer förstörda i Mellanöstern, utan nu ska de ha igång krig också med Ryssland..

 8. jag är med i svenskryska vänskapsförbundet
  jag skriver på för att främja till ökad förståelse om Rysslands folk!

 9. Det är en självklarhet att bidra med sitt namn. Skammen är stor, inte för mig, utan för alla de människor, som låter sig följas med att det vidriga drevet.

 10. Jag trodde aldrig att jag skulle behöva uppleva den ensidighet i media som vi ser idag, och än mindre att svenska journalister skulle hetsa, både mot Ryssland och för krig.
  Mitt namn med på listan också – tack.

 11. efter att ha läst Heimersson står det klart i vilket läger han finns! Inte är den en journalist!
  För övrigt har de ryska kvinnor i bekantskapskretsen jag mött har varit kvinnor, medan svenska dito varit något helt annat än kvinnor, ibland snarare rent motbjudande någonting.
  Att propagera för krig mot Ryssland är ju hur korkat som helst, när det kan vara Sveriges största handelspartner. Och det i bara järnvägsräls och entreprenadmaskiner – se Silkesvägen.

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här