Toru Bové om Fukushima: Krävs det fler härdsmältor?

8

Toru Bove familjebild

“Den 11 mars 2011 förändrades min familjs liv för alltid. Min fru Maiko och jag hade ett lyckligt liv med två små barn: Nina, fyra år och Neo, ett. Den här dagen för fem år sedan slogs Fukushima Daiichi-verkets kylsystem ut efter en massiv tsunami. Konsekvenserna var katastrofala”. Det skriver Toru Bové, född och uppvuxen i Japan i sin artikel översatt av Peter Fällmar Andersson på Helsingsborgs Dagblad.

Text: Toru Bové | Bild: Osakas flygplats en vecka efter Fukushima. Toru Bové skickar sin familj till Skandinavien, bort från Japan. Foto: Toru Bové

“Tre reaktorer exploderade och genomgick en härdsmälta. Hälften av Honshu täcktes av radioaktivitet. Det värsta var att vår regering inte sa sanningen. Vi bestämde oss för att lämna vårt land för ett land vi aldrig tidigare hade varit i, Sverige.

Vi hade precis cyklat och hämtat Nina på förskolan när vi kände jordbävningen. Den var kraftig och varade länge. Vi hade tur som var tillsammans. Vårt hus vette mot en kanal som mynnade ut i en vik. Vi såg hur vattnet flöt på ett märkligt sätt och antog att det var ett tidigt tecken på en tsunami. Tillsammans med våra grannar flydde vi till en högre plats. Jag såg hur flodvattnet försvann mycket snabbt och hur båtar sköljdes bort. Panikslagna fiskar hoppade ovanför vattenytan. Jag har aldrig sett något liknande.

När vi kom hem insåg vi att Fukushimas kärnkraftverk var utsatt. Vi bodde 250 kilometer från verket, en kort sträcka om vinden skulle blåsa åt vårt håll. Klockan började ticka.”

Läs resten av artikeln på HD

Läs mer av Toru Bové i NewsVoice

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

8 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer
Castoropollux
Gäst
14 mars 2016 kl 12:30

på UR.se finns dokumentären om haveriet att se redan nu. http://www.ur.se/Produkter/193985-Fukushima

Programinfo nedan.

“I mars 2011 orsakade en tsunamivåg en kärnkraftsolycka i Fukushima i Japan. Vad hände sedan? Den italienske journalisten Pio d’Emilia filmar från dag ett. Vi färdas genom tomma spökstäder med plundrade bankomater och får se arkivbilder som visar hur djur som övergavs vid olyckan dog av svält eller fick avlivas. Vi ser förstörda byggnader, människor i skyddsdräkter och kontaminerad mark. Fram träder en historia om varför Japan har så många kärnkraftverk trots sitt utsatta läge för tsunamis och jordbävningar och hur kärnkraftsolyckan har påverkat människor, djur och natur.”

Vi får också lära oss att det var en krigsförbrytare som förde japan in i kärnkraftsåldern.. Tja, vem annars..

Sänds alltså i repris på svt den 17 mars 19.10

Castoropollux
Gäst
14 mars 2016 kl 11:43

“Den officiella förklaringen går ut på att olyckans förlopp innehöll en fas där strömförsörjningen till nödstoppet slogs ut.”

Alla reaktorer vid flera kärnkraftverk nödstoppades redan när marken började skaka. Det är iaf regelverket och den officiella förklaringen. Vågen förstörde kraftledningsstolpar och strömförsörjningen till kraftverken vars kontrollrum alltså var helt beroende av elektricitet utifrån, precis som i Sverige…! Man kunde alltså inte ta el från en fungerande reaktor ens… inte i Sverige heller.. Inga säkerhetskontroller av systemen inbegrep scenariot – vad gör vi och reaktorn om ingen ström finns? Inte ens den automatiska styrningen fungerade, inte heller avstängsprocessen och den efterföljande långa nedkylningen…. Dieselgeneratorerna i vårt kraftverk Forsmark fungerade inte heller, översvämmade av teknik som de var…

Sedan fallerade 3 elektriska och tre mekaniska säkerhetssystem, de senare helt klart oberoende, allt på en och samma dag. Det är lite 9/11 över hela scenariot.. Utom inside job förstås.

Det sägs att Japan hade inlett samarbete med Iran. Det vore ju en dödssynd i åtminstone i Israels ögon.. länkar från Jim Stones websida http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3853864,00.html http://www.thenewamerican.com/world-news/asia/item/10221-japan-offers-to-enrich-uranium-for-iran http://zeenews.india.com/news/world/iran-wants-to-discuss-japans-offer-to-enrich-uranium-report_606889.html

http://jimstonefreelance.com/fukushima1.html http://jimstonefreelance.com/fukupdate1.pdf

LJJ
LJJ
Gäst
14 mars 2016 kl 00:15

Emil

“När premiärminister Shinzo Abe 2013 sålde in Japan som olympisk värdnation ljög han för världen och sa att Fukushima är under kontroll. I själva verket är situationen helt utom kontroll.”

Kanske vore smart att läsa artikeln innan man kommenterar.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
13 mars 2016 kl 23:31

Det enda försöket till förklaring på explosionerna vid Chernobyl jag hittar finns komiskt nog på disinfo.com och föreslår att det var vattenånga (som dissocierade till syre och väte) och syre som exploderade och förångade femtio ton kärnbränsle.
Det är ingen förklaring alls utan nonsens ty ingen nettoenergi erhålls när vatten dissocieras och sen rekombinerar till vatten igen. Man förångar inte momentant kärnbränslet utan enorma mängder energi.
Men övriga seriösa källor undviker helt att försöka förklara.
Med tanke på att Fukushima på sina ställen verkligen gav intryck av en kraftig explosion kvarstår oklarheten om båda dessa katastrofer.

Peter Grafström
Peter Grafström
Gäst
13 mars 2016 kl 15:51

Härdsmälta är vad som förväntas om kylningen slås ut. Den officiella förklaringen går ut på att olyckans förlopp innehöll en fas där strömförsörjningen till nödstoppet slogs ut. Det duger inte med så lite säkerhetsmarginal. Men det är förståeligt om kärnkraftsmotståndare ser det som skäl att inte lita på teknologins förträfflighet.
Men explosioner av sån styrka som finns avbildad i Chernobyl och kanske även Fukushima är fortfarande svårt att begripa. Jag har aldrig sett en tillfredsställande förklaring på hur det uppstår så stor sprängkraft att det i fallet Chernobyl pratades om en kärnexplosion som den upphettade härden tycktes ha bjudit på.
Jag skulle inte dra upp det om vi hade normala förhållanden i västmedia men tillsvidare bör man misstänka sabotage tills såna misstankar kan undanröjas med vetenskapliga fakta.
Kärnkraft ger nämligen möjligheter för enskilda länder att utveckla egen avancerad industriproduktion och världshärskarna vill strypa den möjligheten.
Om Japan hade ett hemligt kärnvapenprogram och det saboterades på Fukushima skulle det säkert inte knystas om det offentligt. Jag har ingen stark tilltro till konspirationsteoretikers underlag i det fallet men man bör vara misstänksam ändå.

Castoropollux
Gäst
13 mars 2016 kl 13:02

Samtidigt saknas SVT dokumentär om 5-årsdagen av Världens största katastrof på SVT Play. http://www.svtplay.se/sok?q=fukushima

Den sänds i repris den 17 mars 19.10 SVT1

Japan kan inte ha situationen under kontroll när tonvis med radioaktivt vatten ännu spolas ut i havet.

Plötsligt har säkerheten förespråkarna lovade våra barn att det kvittade blivit av med en hundra tusen till en miljon år… Men vad betyder det i miljardvinsternas namn.

oranje
oranje
Gäst
13 mars 2016 kl 12:03

För en stund sedan toppade SVT sin sajt med:

“Än i dag, 30 år efter det som kallats världens största kärnkraftsexplosion…”
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tjernobyl-fortfarande-en-dodlig-zon

Fast nu är det mello-dyngan som naturligtvis ska återta första rummet hjärntvätten.

Emil
Gäst
13 mars 2016 kl 09:50

Fruktansvärd händelse. Hoppas innerligt för allas våran skull (hela mänskligheten) att Japan har kontroll på situationen och lyckas “lösa” (hantera kanske är ett bättre ord) problemen på bästa sätt.