DN blockerar kritiker på Twitter och hyllar sig själva i Ipsos-mätning

publicerad 4 april 2016
- av NewsVoice
Anders Romelsjö - Foto: Sthlm Universitet Press

Anders Romelsjö - Foto: Sthlm Universitet Press"Dagens Nyheter slog närmast triumferande fast att ”Mediers trovärdighet får högt betyg” i en stor artikel 1 april. Artikeln baseras på en intervjuundersökning av Ipsos. Med högt betyg avses här rimligen att de svarande har stort förtroende för media."  Det skriver Anders Romelsjö som konstaterar att Ipsos-mätningen även visar att en majoritet av svenska folket inte har mycket stort förtroende för dominerande mainstream medier.

Text: Anders Romelsjö, publicist, forskare, professor emeritus | Artikeln är återpublicerad med tillstånd

Av artikeln framgår att 15 % har mycket stort förtroende för DN och 12 % för SvD. Högst ligger Sveriges Radio med 38 %, medan Sveriges Television ligger på 34 %. Om man medtar de som har ganska stort förtroende blir siffrorna högre nämligen 50 % (DN), 44 % (SvD), 75 % (SVT) och 73 % (SR).

Men siffrorna säger också att en majoritet inte har mycket stort förtroende för dessa dominerande ”mainstream media”.  Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN skriver i en kommentar ”Förödande siffror för alternativa ”sanningssägare”. Vad var det för siffror? Inga alls, eftersom endast den kända främlingsfientliga siten ”Avpixlat” var med i undersökningen från ”alternativmedia”.

Hur stora resurser och vilken historik har etablerade media och vilka resurser har de jämfört med alternativmedia? Etablerade media har miljarder kronor till sitt förfogande och har stöd av nyhetsbyråer och stora andra media i andra länder.

Alternativmedia, som denna tämligen välbesökta blogg [Jinge.se] har inga ekonomiska eller andra resurser. Dessutom tar etablerade media som regel inte in väl skrivna, faktarika artiklar som ifrågasätter artiklar och bedömningar i etablerade media. En diskret censur råder, vilket jag har rejäl egen erfarenhet av.

Man portas till och med på Twitter, och får följande besked:

  • Du är blockerad från att följa @pwolodarski och att visa @pwolodarskis tweets. (DN:s chefredaktör).
  • Du är blockerad från att följa @wisemanswisdoms och att visa @wisemanswisdomss tweets. (Känd militär bloggare)
  • Du är blockerad från att följa @patrikoksanen och att visa @patrikoksanens tweets. (Känd politisk redaktör och NATO-vän på Hudikvalls tidning)
  • [Utestängd från] Journalistbubblan på Facebook (Stor Facebookssite med några tusen journalister och skribenter som medlemmar). ”Sökningen gav inga resultat. Kontrollera stavningen eller prova ett annat sökord.” [meddelande vid sökning på Facebook]

Utvecklingschefen Jönsson [på SvD] skriver:

Martin Jönsson - Foto: Mikael Gronberg, pressfoto, public service”Däremot är resultatet förödande för de ”alternativmedier” som utmålar sig själva som skildrare av sanningen och som ofta hävdar att de axlat ett ansvar som traditionella medier abdikerat från.” / DN, ”Förödande siffror för alternativa ”sanningssägare”

Bild: Martin Jönsson - Foto: Mikael Gronberg, pressfoto, public service

Vad är detta? Svar: Rent nonsens då alternativmedia deltog inte i undersökningen. Vidare för att kunna göra en jämförelse mellan artikel/artiklar i etablerade media med artikel/artiklar i alternativmedia måste tillfrågade få tillgång till båda typerna av media – och dessutom kända, centrala empiriska fakta i den fråga som behandlas i artiklarna. Visst, urvalet av ”fakta” är inte lätt, men det är inge oöverstigligt problem.

Text: Anders Romelsjö, publicist, forskare, professor emeritus

Relaterat

Romelsjö: Är våra massmedia objektiva?

NewsVoice:  DN sköntolkar sin egen trovärdighet i Ipsosmätning – Folkomröstning om DN:s trovärdighet pågår