DN blockerar kritiker på Twitter och hyllar sig själva i Ipsos-mätning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 4 april 2016
- NewsVoice redaktion
Anders Romelsjö - Foto: Sthlm Universitet Press

Anders Romelsjö - Foto: Sthlm Universitet Press“Dagens Nyheter slog närmast triumferande fast att ”Mediers trovärdighet får högt betyg” i en stor artikel 1 april. Artikeln baseras på en intervjuundersökning av Ipsos. Med högt betyg avses här rimligen att de svarande har stort förtroende för media.”  Det skriver Anders Romelsjö som konstaterar att Ipsos-mätningen även visar att en majoritet av svenska folket inte har mycket stort förtroende för dominerande mainstream medier.

Text: Anders Romelsjö, publicist, forskare, professor emeritus | Artikeln är återpublicerad med tillstånd

Av artikeln framgår att 15 % har mycket stort förtroende för DN och 12 % för SvD. Högst ligger Sveriges Radio med 38 %, medan Sveriges Television ligger på 34 %. Om man medtar de som har ganska stort förtroende blir siffrorna högre nämligen 50 % (DN), 44 % (SvD), 75 % (SVT) och 73 % (SR).

Men siffrorna säger också att en majoritet inte har mycket stort förtroende för dessa dominerande ”mainstream media”.  Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN skriver i en kommentar ”Förödande siffror för alternativa ”sanningssägare”. Vad var det för siffror? Inga alls, eftersom endast den kända främlingsfientliga siten ”Avpixlat” var med i undersökningen från ”alternativmedia”.

Hur stora resurser och vilken historik har etablerade media och vilka resurser har de jämfört med alternativmedia? Etablerade media har miljarder kronor till sitt förfogande och har stöd av nyhetsbyråer och stora andra media i andra länder.

Alternativmedia, som denna tämligen välbesökta blogg [Jinge.se] har inga ekonomiska eller andra resurser. Dessutom tar etablerade media som regel inte in väl skrivna, faktarika artiklar som ifrågasätter artiklar och bedömningar i etablerade media. En diskret censur råder, vilket jag har rejäl egen erfarenhet av.

Man portas till och med på Twitter, och får följande besked:

 • Du är blockerad från att följa @pwolodarski och att visa @pwolodarskis tweets. (DN:s chefredaktör).
 • Du är blockerad från att följa @wisemanswisdoms och att visa @wisemanswisdomss tweets. (Känd militär bloggare)
 • Du är blockerad från att följa @patrikoksanen och att visa @patrikoksanens tweets. (Känd politisk redaktör och NATO-vän på Hudikvalls tidning)
 • [Utestängd från] Journalistbubblan på Facebook (Stor Facebookssite med några tusen journalister och skribenter som medlemmar). ”Sökningen gav inga resultat. Kontrollera stavningen eller prova ett annat sökord.” [meddelande vid sökning på Facebook]

Utvecklingschefen Jönsson [på SvD] skriver:

Martin Jönsson - Foto: Mikael Gronberg, pressfoto, public service”Däremot är resultatet förödande för de ”alternativmedier” som utmålar sig själva som skildrare av sanningen och som ofta hävdar att de axlat ett ansvar som traditionella medier abdikerat från.” / DN, ”Förödande siffror för alternativa ”sanningssägare”

Bild: Martin Jönsson – Foto: Mikael Gronberg, pressfoto, public service

Vad är detta? Svar: Rent nonsens då alternativmedia deltog inte i undersökningen. Vidare för att kunna göra en jämförelse mellan artikel/artiklar i etablerade media med artikel/artiklar i alternativmedia måste tillfrågade få tillgång till båda typerna av media – och dessutom kända, centrala empiriska fakta i den fråga som behandlas i artiklarna. Visst, urvalet av ”fakta” är inte lätt, men det är inge oöverstigligt problem.

Text: Anders Romelsjö, publicist, forskare, professor emeritus

Relaterat

Romelsjö: Är våra massmedia objektiva?

NewsVoice:  DN sköntolkar sin egen trovärdighet i Ipsosmätning – Folkomröstning om DN:s trovärdighet pågår


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • @ LJJ
  Jag tror att människor med högre intellekt går i kyrkan av flera olika skäl, inte enbart gudstro, ex. att tillfredställa familj/släkt såsom majoriteten av mina klasskamrater gjorde vid konfirmationen. Hoppet om gåvor var den största drivkraften. I en religiös familj finns naturligtvis även grupptrycket.

  Så finns det människor som går dit för skådespelet i sig med alla färger, för pråligheten, för att se prästen i sina pimpade kläder upphöjd i sin talarstol, för musiken, för att sjunga, för att visa upp sig, för att träffa partners etc. etc.

  Fåtalet är de som går i enkelhet, fåtalet är de enkla kyrkorna, fåtalet är de som går för stillhet och meditation, fåtalet är de som vill skapa ett samhälle där brödet och vinet delas lika, fåtalet är de som mediterar likt Jesus.

  Fåtalet är äkta, fåtalet lyssnar till det högre medvetandet inom sig, fåtalet är gudstroende på riktigt.

  Jesus, och Tomas före honom, uppfann inte bibeln, de frångick den rådande religionen. Jesus blev korsfäst för kätteri. Tomas och Jesus var likt munkar som mediterade flitigt. De skrev inte heller nya testamentet. Vad de gjorde och sade är vad varje kristen bör läsa och meditera på i stillhet, precis såsom Tomas & Jesus mediterade.

  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2015/12/13/meditation-lucia-ar-egentligen-den-21e-december-pa-tomas-tvivlarens-namnsdag/

  Tro inte på DB, Bibeln, Koranen eller Ipsos! Tänk själv, känn själv, undersök djupt och finn din egen trovärdiga tro såsom Jesus och Tomas gjorde! Det kan då bli så att du får uppleva gud inuti dig. En fantastisk känsla.

 • Har ni noterat Wolodarskis senaste inlägg angående sociala medier. Där drar han slutsatsen att vi egentligen inte bör lita på vad folk skriver på FB och och på tvitter. Menar han då att DN och SVD skulle vara de perfekta källorna för information och kunskap?
  Det är ett skämt.
  Journalisterna på dessa tidningar har ingen rätt att uttrycka sin åsikt fritt utan är helt i händerna på ägarna till tidningarna och måste snällt rätta sig i ledet för vad man får skriva, annars är det sparken som gäller.
  Gammelmedia ( läs DN och SVD ) är så hårt styrd så numera går jag bara in och ögnar igenom rubrikerna på webben. Det räcker gott och väl för att skapa sig en bild. Sedan söker jag vidare i utländsk media , för där får jag en annan mer sanningsenlig bild, kombinerar man den utländska median med lite bra bloggar så får man en helst annan bild än den GammelMedia serverar oss.

 • Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet

  ” ….så även bibeln i kyrkoförsamlingarna. Det säger inget om vad människor egentligen tycker innerst inne.”

  Verkligen? Fatta istället att de flesta som går till kyrkan gör så för att de tror på Gud och därmed också på Hans ord, d.v.s. Bibeln!!

 • Så har professor Anders Romelsjö punkterat den uppblåsta ballongen “DNs och andra ledande och köpta medier” styrda och tillhörande bl a både Bonnier, Shibstedt samt SVT!

  Detta visar än en gång och än tydligare att det finns medier vilka inte drar sig för något alls – för att presentera vad jätteföretag, köpta politiker, myndigheter och finansmarknader önskar att “Svensson” skall tro och lita på.
  Att ständigt dessa blir avslöjade med byxorna nerdragna så till den vilda grad att de gång på gång snubblar på sina egna underkläder, kalsonger och skosnören och faller pladask framåt eller baklänges torde snart endast undgå alla dem med bindlar för ögonen och hörselskydd mot att avvikande åsikter hörs från välinformerade medborgare vilka av egna erfarenheter blivit väckta av hur anhöriga, vänner och bekanta har blivit drabbade.
  Inte har de via sina dagliga tidningar, SVT radio eller TV blivit informerade om hur det kunde komma sig att t ex den vid årets begynnelse nye Rikspolischefen blivit utnämnd till ett av landets viktigaste ämbeten – trots att han som generaldirektör hos Fösäkringskassan hade brutit mot alla tänkbara av EU-domstolens domar , så att svårt skadade inte fått ut de ersättningar de skulle ha fått i enlighet med EU-domstolens domar om svenska medborgare behövt söka för vård som inte funnits tillgänglig ens vid ledande universitetskliniker, som t ex Karolinska där mycket korruption faktiskt avslöjats – inte minst i Machiarini-affären!
  Men även att ledande professorer och docenter under sannings-ed i domstol brukat ljuga och svamla som välbetalda försäkringsläkare – för att inte branschen skulle behöva betala ut ersättningar efter t ex trafikskador! – Att detta är allvarliga brott både enligt lagstiftningen, men även mot Sveriges Läkarförbunds regler gällande etik som alla läkare är skyldiga att efterleva – för att inte bli av med sin läkarlegitimation ….
  Att under Dan Eliassons tid som generaldirektör på Försäkringskassan allvarlig korruption hade avslöjats i myndighetens ledning – det har ju inte heller nämnts vare sig i tidningar eller TV ….

  Kan medborgarna då anses vara välinformerade och medierna fungerat som de borde …

  Eller var de just så här de skulle göra – helt i enlighet vad George Orwell skrev i romanen “1984” … att “Lögn är sanning …”

  Det kanske så det skulle vara för att mediernas annonsörer skulle bli nöjda …????

  Tänk om Kaliber skulle ha kunnat få gräva i dessa historier …. Vilka siffror gällande trovärdighet skull då DN och övriga gammalmedier då uppnå????

 • Ipsos genomför sina undersökningar via telefon. Undersökningen är således inte att betrakta som anonym för den som svarar. Det gör att människor som svarar inte vet om det handlar om en opinionsundersökning eller en åsiktsregistrering eller båda delar.

  Det vet i synnerhet Anders läsare efter historien om ex. Martin Fredriksson: https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/03/11/underrattelsetjanst-martin-fredriksson-hemlig-sapo-agent-infiltrerar-amnesty-och-researchgruppen/

  De som känner till den åsiktsregistrering som pågått kommer i en telefonintervju eller vid dörrknackning via ex. SIFO i större utsträckning således ljuga av ren självbevarelsedrift eftersom de känner till problemet.

  På samma vis får koranen säkert också högt betyg av många människor i ex. Saudiarabien, så även bibeln i kyrkoförsamlingarna. Det säger inget om vad människor egentligen tycker innerst inne.

 • DN märker väl att man har allt sämre förtroende bland allmänheten att man liksom när det gäller så mycket annat måste måla upp en falsk bild av att man har stort förtroende.
  DN vägrade replik och korrigering av felaktigheter trots att vår organisation omnämndes i förtalande ordalag. https://newsvoice.se/2015/01/25/ej-pressetisk-johannes-aman-dn-refuserade-stralskyddsstiftelsens-replik-hanne-kjoller/.
  Ett annat exempel är DN:s förstasida den 18 maj 2010 som är ett skräckexempel på desinformation: en stor undersökning som visade ökad risk för aggressiv hjärntumör av mobilanvändning motsvarande en låg till normal användning i dag presenterades över hela förstasidan som om den visade motsatsen och nu kunde “myten” om mobilernas cancerrisk avskrivas. Ett år senare klassades mobilstrålning som “möjligen cancerframkallande” av IARC till stor del mot bakgrund av just denna undersöknings resultat……DN har aldrig korrigerat den grovt felaktiga förstasidan.

  Desinformationen i denna och andra tongivande tidningar blir bara värre och värre. Vad är det för samhällsklimat DN och andra tongivande medier promotar när man om och om igen förtalar, kränker, smutskastar, förvrider verkligheten och fakta? Det är en farlig utveckling. Förstår skribenterna inte vad de bidrar till? Tror de att de själva sitter i en skyddsbubbla?

 • Utvecklingschefen Jönsson på SvD har rätt rejält blivit blåst – med anledning av sitt försvar av DN!

  Typiskt att och hur “Drakarna” försöker skydda varandra i ren förtvivlan – efter att gång på gång ha blivit helt totalt avklädda!

  Lögnerna går inte fram, annat än bland gammelmedias helt totalt oinformerade läsare – om vad som egentligen pågår i maktens korridorer!

  När fick de t ex veta om rådande korruption uppe på Försäkringskassan via sina dagliga tidningar, SVT radio eller TV? Om detta fanns bara en litet notis i Expressen vid ett enda tillfälle – innan locket tydligtvis blev pålagt!

  Hur skulle det ha gått om hur och att det kunde komma sig att t ex den vid årets begynnelse nye Rikspolischefen blivit utnämnd till ett av landets viktigaste ämbeten – trots att han som general-direktör hos Försäkringskassan brutit mot alla tänkbara EU-domstolens domar! Med följd att svårt skadade aldrig fått ut de ersättningar de skulle ha fått i enlighet med EU-domstolens domar!

  Eftersom svenska medborgare tvingats söka för vård inom EU/EES-området – eftersom sådan inte funnits tillgänglig ens vid ledande universitetskliniker – t ex Karolinska där mycket korruption faktiskt avslöjats – inte minst i samband med Machiarini-affären!
  – Den affären hade kanske SvD nämnt om, men knappast om hur ledande professorer och docenter från samma ledande Karolinska institut eller liknande verksamheter (Sahlgrenska, Akademiska Sjukhuset m fl) under sannings-ed i domstol brukat ljuga och svamla i rollen som ytterst väl betalda försäkringsläkare – för att inte försäkringsbranschen skulle behöva betala ut ersättningar till drabbade efter t ex trafikskador!
  – Att detta är allvarliga brott både enligt lagstiftningen, men även mot Sveriges Läkarförbunds etiska regler – ALLA läkare är skyldiga att efterleva – för att inte bli av med sin legitimation ….

  Det torde varken SvD eller DN ha vågat berätta om i dagens läge ….

  Tystnaden om rådande korruption skulle ha kunnat dragit igång en debatt om att medicinskt okunniga domare helt följer vad o-etiskt fungerande försäkringsläkare påstår efter att ha avgivit sin sannings-ed i domstolarna!

  – Även detta allvarliga brott både enligt lagstiftningen och Sveriges Läkarförbunds etiska regler!

  – Slå gärna ett samtal till Sveriges Läkarförbunds ordförande och kontrollera … om nu ens SvD eller DN skulle våga göra så!

  Kanske skulle en sådan debatt om korruption i fina landet Sverige kunna medföra frågor om vilka skillnader som finns eller inte finns i jämförelse med hur det ser ut i Berlusconis Italien….

  Eller hur i dagarna Islands statsministers ekonomiska ruffleri med hjälp av Nordea nyligen avslöjats av Uppdrag Granskning …

  Uj,uj uj … tänk om en sådan debatt skulle bryta ut i Sverige, men det var väl då i alternativmedier som t ex NewsVoice – en sådan debatt skulle starta …

  Eller skulle faktiskt DN eller SvD våga eller ens få det – för sina annonsörer …. och/eller ägarna? Bonniers och Shibstedts !!!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *