DN och SvD har tappat 40-50% i popularitetsrankning senaste året – Alexa

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 6 april 2016
- NewsVoice redaktion

MEDIAANALYS. Alexa Internet som ägs av Amazon är ett företag som mäter sajters popularitet. Enligt Alexa rankas sajten Flashback högre Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Dessa två nyhetssajter har sjunkit enormt i den globala rankningen det senaste året. 

Alexa-mätningar visar även att de mest populära nyhetssajterna i Sverige idag är Aftonbladet (rankningsplats 7 i Sverige), Expressen (13), SVT (16) och SVTplay (20) att jämföra med DN (28) och SvD (40).

Wikipedia (11), Facebook (3), Flashback (24) är alla alltså högre rankade än DN och SvD på svenska internet, enligt Alexa.

Det kan indikera att svenskar allt mer hämtar information och länkar till alternativa nätmedier via tex Facebook. Över 80% av all inkommande trafik till den lilla musen, men växande NewsVoice, kommer via Facebook. Det visar att ett social nätverk som Facebook där livet, intressen och nyheter diskuteras är inkanal för alternativa nätmedier.

Flashbacks huvudsakliga funktion är att samla kvalificerade kommentarer om alla möjliga ämnen, personer och händelser samt att skvallra till allmänheten innan det når media. Journalister använder ofta diskussionsforumet Flashback för att insamla information snabbt och det som hittas är ofta korrekt information, för de som kan filtrera bort desinformation.

DN och SvD har tappat stort i rankning senaste året

Alexa om Flashback, DN och SvD per den 2 april 2016

Grafer: Alexa om Flashback, DN och SvD per den 2 april 2016

Dagens Nyheter har sedan april 2015 sjunkit i global rankning från c:a 3500 till plats 5985 och SvD har sjunkit från c:a 4200 till plats 8435. Det handlar om fall på cirka 40 till 50%. Flashbacks globala rankning har svajat under det senaste året, men ligger idag på plats 6203 att jämföra med april 2015 då sajten låg på position runt 6000.

Se hela svenska rankningslistan på Alexa

Text: NewsVoice

Relaterat

Ska DN benådas som Årets Förvillare 2015?

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq