En av tre irakier tror USA stödjer ISIS

publicerad 12 april 2016
- K. Reporter

President Barack Obama Official White House Photo by Pete Souza - Wikimedia CommonsEnligt en färsk undersökning tror nästan 40 procent av irakierna att USA arbetar för att destabilisera Irak och för att få kontroll över Iraks naturresurser. 30 procent tror att USA stödjer terrorism eller ISIS.

Under 2015 visade en parlamentarisk kommission i Irak dokument och foton som visade att flygplan som tillhörde den internationella koalitionen levererade vapen och förnödenheter till ISIS (rapport i Iraqi News).

“We have been receiving this information continuously from many sources, documented in photos and reports to prove that the planes did land at some airports in Mosul, Tal Afar, Al Kiara,” sa kommitténs ordförande Hakim Zamili.

Text: K. Reporter  | President Barack Obama – Foto: Pete Souza – Wikimedia Commons

Relaterat

RT: United States of terrorism? One-third of Iraqis believe the US supports ISIS

 


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: IrakISIS
Stöd NewsVoice 2024
 • Så det som sker i Mosul är den högtidliga avslutningen på ockupationen. Att göra Mosul obeboeligt. Levererat av US själv…

  Ingen har väl trott att de affärskontakter som för många år sedan lade händerna på oljan skulle komma det kurdiska folket till del. Enligt CBS 60 minutes var det en ökänd skojare som uppdrogs åt uppgiften av väst..

  Den Shia-styrda regimen i Irak har inte fått en lugn stund och det måste ju vara i västliga intressens värsta vilja att underblåsa konflikter istället för stävja dem.. Dess större vinster höstar oljeintressena hem..

 • Idag skulle de nya teknokratministrarna röstas fram i parlamentet i Irak men fick avbrytas pga tumult.
  Igårkväll signerade 10 politiska ledare ett dokument gällande nya nationella reformer som ska förändra Irak i grunden till ett demokratiskt land. De nya fläckfria ministrarna är ett krav från Obama administrationen. Den senaste tiden har Irak haft besök av flera dignitärer. Ban Ki Moon från FN, Joe Biden, John Kerry och chefen för Världsbanken >Jim Kim Jong. Sanktionerna lyftes i juni 2013 i FN och sedan har mycket hänt. En ny västvänlig premiäminister Hayder Al Abadi genomför nu omfattande reformer som framtvingats av de båda religiösa ledarna Sistani och Sadr. De står över både premiärmninistern och presidenten och har kollossal makt. Speciellt den 42 årige Sadr är fruktad av politikerna. Enligt IMFs planer måste Irak vara färdiga med alla reformerna den första halvan av 2016. Dokumentet som signerades igårkväll är ett mycket stort steg mot ett nytt Irak med en stark dinar som blir världens starkaste valuta. Ända sedan 1991 har de haft en värdelös valuta efter FNs beslut att devalvera dinaren. Nya sedlar finns nu i Irak färdiga för distribution till bankerna. Det är en revalvering och inte en redominering som många trott. Irak stryker tre nollor och revalverar samtdigt sina valuta. En irakisk dinar blir värd ca. 35 kronor.

 • Mosuldammen kan mycket väl snart brista och då kommer Mosul att helt ligga under vatten och vattnet når Baghdad efter 35 timmar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *