Folkhälsomyndigheten “köper” ny narkolepsiskandal från kriminellt företag

publicerad 27 april 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Folkhälsomyndigheten, säkerhetslab, P4-zonen. Pressfoto: Magnus Pehrsson
Folkhälsomyndigheten, säkerhetslab, P4. Pressfoto: Magnus Pehrsson
Folkhälsomyndigheten, säkerhetslab, P4. Pressfoto: Magnus Pehrsson

DEBATT & ANALYS. Trots att hundratals personer fick narkolepsi, dvs hjärnskador efter massvaccinationerna mot svininfluensan 2009, har Folkhälsomyndigheten tecknat ett avtal för exakt samma pandemivaccin. Detta trots kännedom om vaccinets risker. En undersökning visar att bara 21% av svenskarna vill ta vaccinet om leverantören blir samma igen. Det skriver SVT den 26 april 2016. Vad SVT missar att redovisa är att den ena vaccinleverantören är tungt kriminellt belastad.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 11:40, 27 april 2016

Det här betyder att Folkhälsomyndigheten är i färd med att "köpa" en ny narkolepsiskandal för miljardbelopp för folkets skattepengar. Vaccinet Pandemrix som köptes 2009 från GlaxoSmithKline kostade 1,3 miljarder kronor.

Så här förklarade Anders Tegnell, statsepidemiolog:

"Vi behöver ha åtminstone två vacciner tillgängliga. Annars kan vi stå där utan vaccin överhuvudtaget. Det finns i dag två vacciner på marknaden som kan levereras till Sverige och som har gått igenom de procedurer som finns för att säkerheten ska kunna följas upp."

"Det är de två vaccinerna vi nu har tillgängliga och de får vi nu använda på ett sådant sätt till de grupperna där vi vet från tidigare erfarenheter att de inte medför någon risk."

Företagen i fråga är GlaxoSmithKline (GSK) och Seqirus, det senare ett nytt SCL-bolag som består av Novartis vaccinavdelning, ett annat företag som bötfällts på samma sätt som GSK.

Financial Times skriver i artikeln "GSK fires 110 staff in China after corruption scandal" (mars 2015) att GlaxoSmithKline sparkar 100 anställda i Kina efter att bolaget fått böter på 100 miljoner brittiska pund på grund av korruption. Bara tre månader senare anklagas GSK för mutor i Rumänien, meddelar Reuters i artikeln: "Exclusive: GSK faces new corruption allegations, this time in Romania".

I september samma år publicerade Brittisk Medical Journal en rapport om GSK:s forskningsfusk, skriver Study329.org i artikeln "BMJ Publishes Study Revealing How Flawed Drug Research Fails a Trusting Public". Här finns ett exempel på att GSK:s forskning kan vara baserad på fusk med dödliga konsekvenser för patienterna.

BMJ:s studie visade också att GSK:s läkemedel Paxil inte hade mer verkan än placebo och samtidigt skadade patienterna varav vissa yngre personer utvecklade självmordsbeteenden. Listan på GSK:s kriminalitet kan göras lång. Bolaget har fällts för miljardbelopp i domstolar runt om i världen under en period av år, vilket NewsVoice rapporterat om. Utvecklingen är skrämmande, men de miljardböter som företaget betalar är ingenting mot intäkerna som GSK gör varje år. Bara år 2014 sålde GSK för 37,9 miljarder dollar, enligt Drugwatch.

Seqirus består av Novartis vaccinavdelning

Det andra bolaget som Folkhälsomyndigheten vill köpa svininfluensavaccin från heter Seqirus. Det är ett nytt bolag som ägs av det australiensiska biotech-företaget CSL som 2015 köpte hela Novartis vaccinavdelning. Novartis i sin tur är ungefär lika kriminellt belastat som GSK. Novartis har fällts för korruption, mutor och mörkandet av biverkningsdata, vilket blir tydligt vid en enkel sökning på orden: novartis, fraud.

Det är sannolikt att när CSL köpte Novartis vaccinavdelning följde det med personal från en företagskultur där kriminalitet är rutin. Att de sedan hittar på ett nytt namn för verksamheten hjälper föga.

Det finns siffror på antalet dödsfall och medicinska skador i världen som GSK och Novartis har orsakat. Det är oklart om CSL-bolaget Seqirus kommer att fortsätta på Novartis brottsliga bana. Seqirus bör alltså vara föremål för etisk bevakning under flera år innan en svensk myndighet gör affärer med bolaget.

Dessa fakta och omständigheter verkar inte Folkhälsomyndigheten ta hänsyn till. Utan nödvändigt säkerhetstänkande beslutar istället Anders Tegnell och hans stab att fortsätta göra miljardaffärer med tung kriminella och misstänkta bolag.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Seqirus-us.com: Update on Novartis influenza vaccines acquisition

Employment Law Daily: In largest health care fraud settlement in U.S. history, GlaxoSmithKline to plead guilty, pay $3 billion to resolve allegations of fraud and failure to report safety data

The Telegraph: GlaxoSmithKline bribery scandal led to 13-fold increase in China whistleblower reports