Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

USA placerar 4200 soldater i Östeuropa intill ryska gränsen 2017

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 april 2016
- Torbjörn Sassersson
Trident Juncture Exercise. Foto: NATO, 2015

Trident Juncture Exercise - NATO,   2015

En amerikansk brigad bestående av omkring 4200 soldater inklusive militärfordon och annan utrustning kommer att stationeras i Östeuropa i början på 2017 som ett svar på ett “aggressivt” Ryssland. Det kommer att bli USA:s tredje fullt bemannade brigad i regionen uppger AFP/TT.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Trident Juncture Exercise – NATO, 2015

Anledningen sägs vara för att “ge säkerhet åt våra Natoallierade och partners i ljuset av ett aggressivt Ryssland i Östeuropa och på andra håll”, enligt USA:s överbefälhavare i Europa, general Philip Breedlove, skriver AFP.

Den aggressiva placeringen av ytterligare amerikanska trupper intill Rysslands gräns är ett resultat av Pentagon satsning på militäriseringen av Europa. Pentagon planerar att fyrfaldiga sin budget för insatser i Europa 2017.

“USA har dragit på en ordentlig markering i östra Europa i flera år i hopp om att Rysslands agerande skulle förändras. Men så har det inte blivit. Nu vill man tydligt visa att USA fortfarande är en aktiv aktör”, sa Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, till TT.

Swisha Sassersson 5 krRyssland oroar sig för att permanenta stationeringar av soldater intill sin gräns, vilket bryter mot en överenskommelse från 1997. USA anser sig kringgå detta genom att brigaderna sätts in enligt ett rullande schema, skriver Aftonbladet.

Situationen liknar i vissa avseenden den som rådde under [det första, red anm] kalla kriget, konstaterar Elena Namli som är professor vid centrum för Rysslandsstudier.

“Spänningen är av samma intensitet i dag, men av en annan karaktär. Det handlar mycket om att Ryssland söker en ny geopolitisk roll och inte går med på att USA och väst bestämmer spelreglerna. Man menar att Ryssland, liksom andra stora länder, har sin intressesfär och att det internationella samfundet måste respektera det”, sa Elena Namli, enligt Aftonbladet.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq