USA placerar 4200 soldater i Östeuropa intill ryska gränsen 2017

publicerad 2 april 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Trident Juncture Exercise. Foto: NATO, 2015

Trident Juncture Exercise - NATO,   2015

En amerikansk brigad bestående av omkring 4200 soldater inklusive militärfordon och annan utrustning kommer att stationeras i Östeuropa i början på 2017 som ett svar på ett “aggressivt” Ryssland. Det kommer att bli USA:s tredje fullt bemannade brigad i regionen uppger AFP/TT.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Trident Juncture Exercise – NATO, 2015

Anledningen sägs vara för att “ge säkerhet åt våra Natoallierade och partners i ljuset av ett aggressivt Ryssland i Östeuropa och på andra håll”, enligt USA:s överbefälhavare i Europa, general Philip Breedlove, skriver AFP.

Den aggressiva placeringen av ytterligare amerikanska trupper intill Rysslands gräns är ett resultat av Pentagon satsning på militäriseringen av Europa. Pentagon planerar att fyrfaldiga sin budget för insatser i Europa 2017.

“USA har dragit på en ordentlig markering i östra Europa i flera år i hopp om att Rysslands agerande skulle förändras. Men så har det inte blivit. Nu vill man tydligt visa att USA fortfarande är en aktiv aktör”, sa Jan Hallenberg, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, till TT.

Swisha Sassersson 5 krRyssland oroar sig för att permanenta stationeringar av soldater intill sin gräns, vilket bryter mot en överenskommelse från 1997. USA anser sig kringgå detta genom att brigaderna sätts in enligt ett rullande schema, skriver Aftonbladet.

Situationen liknar i vissa avseenden den som rådde under [det första, red anm] kalla kriget, konstaterar Elena Namli som är professor vid centrum för Rysslandsstudier.

“Spänningen är av samma intensitet i dag, men av en annan karaktär. Det handlar mycket om att Ryssland söker en ny geopolitisk roll och inte går med på att USA och väst bestämmer spelreglerna. Man menar att Ryssland, liksom andra stora länder, har sin intressesfär och att det internationella samfundet måste respektera det”, sa Elena Namli, enligt Aftonbladet.

Text: Torbjörn Sassersson


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Bankirmaffian på IMF http://www.globalexchange.org/resources/wbimf/oppose tar till alla medel för att skydda sina positioner som förtryckare i en illusionsekonomi som saknar säkerheter motsvarande det uppgivna värdet. Det militärindustriella komplexet är bara ett av verktygen. Propagandan kommer från det kapade projektet EU som används som en moralisk murbräcka för att inbilla folk att en självvald grupp av galjonsfigurer skulle ha ensamrätt på någon sorts pseudodemokrati som kallas ett enat europa. https://www.youtube.com/watch?v=wKl8w2Y-Gu4
    Det sitter tusentals blanka byxbakar i Bryssel och väntar på en bonus som aldrig dyker upp. Istället hägrar nog lägerporten med någon upplyftande text vid ingången. Under tiden sker flera balkaniseringsprojekt på olika håll i och utanför Europa som dessa pappersvändare har inbillats att tro ska styra bort fokus från deras medlöperi.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *