USA tillåter drönare som sprayar aerosol för vädermodifiering

publicerad 21 april 2016
- K. Reporter
DAx8

DAx8

År 2014 godkände den amerikanska regeringen försök med vädermanipulation (geoengineering) med hjälp av drönare i Nevada. Samma år dokumenterades med hjälp av satellitbilder att möjlig besprutning från flyg pågick nattetid över Las Vegas i Nevada.

Nu två år senare 2016 rapporterar media att lyckade besprutningar av moln från drönare genomförts i Nevada. Science Daily rapporterade exempelvis den 25 mars 2016 att drönare testat den “allra första självständiga” plattformen för besprutning av moln.

Desert Research Institute (DRI) skrev i ett pressmeddelande att drönare framgångsrikt testats i Nevada och beskrev att projektet var “revolutionärt” :

“RENO – Ett forskarlag från Nevada forskare har lyckats flyga den allra första självständiga flygplanet för besprutning av moln.”

“A team of Nevada scientists and unmanned aircraft systems (UAS) engineers have successfully flight tested the first-ever autonomous cloud seeding aircraft platform.”

Projektledaren Adam Watts och biträdande forskningsprofessor vid DRI säger att testflygningen bekräftar potentialen för att låta obemannade drönare väsentligt öka besprutningsverksamheten från luften.

“This is a major milestone,” said Watts. “Utilizing our state’s FAA test site designation, we were able to fly this advanced aircraft right here in Northern Nevada and verify that UAS are fully capable of carrying active cloud seeding payloads.”

Drönaren DAx8 är en liten, men robust multirotorsfarkost för kommersiella och industriella applikationer. DAx8 har avancerad mjukvara och GPS-vägledning som ger drönaren självstabiliserande förmåga och navigering.

“Vi är mycket glada över att ha slutfört ytterligare ett steg för att nå vårt mål att lämna en ansökan om molnbesprutning med hjälp av drönare”, säger Mike Richards, VD för Drone Amerika.

“Vårt gemensamma forskningsprogram med DRI är på god väg att revolutionera molnbesprutningsindustrin genom att tillhandahålla säker luftburen sådd med betydande potential att ge lindring för människor i torkdrabbade områden.”

Projektet stöds av Nevada Knowledge Fund.

Trots att NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) haft ett formulär som ska användas för rapportering till myndigheten om vädermanipulering sedan decennier i enlighet med en lag från 1971, som säger att alla vädermanipuleringsaktiviteteter skall rapporteras, har National Weather Service förnekat att vädermodifieringsverksamhet äger rum.

Men sajten Dutchsinse.com har visat att detta pågått under många år. Bland annat begärs att den som ägnar sig åt geoengineering (vädermanipulering) ska inrapportera vilka ämnen som sprutats ut och i vilka mängder, för att manipulera vädret med ett formulär (Initial Report on Wheather Modification Activities, se nedan).

“Public Law 92-205, enacted December 18, 1971 (amended by Public Law 94-490, Section 6(b), October 15, 1976) requires that all non-federal weather modification activities in the United States and its territories be reported to the Secretary of Commerce. The National Oceanic and Atmospheric Administration has implemented the Act and the current reporting requirements are published in the Catalog of Federal Regulations (15 CFR 908).

The intent of the program is to increase expertise in the field of weather modification, to allow scientists and other concerned persons to have access to information on current and past efforts at weather modification, to help avoid unneeded and wasteful duplications, to aid in preventing territorial overlapping of weather modification operations, to provide data to assess possible harmful or dangerous activities, and to furnish information to check both desirable and undesirable atmospheric changes against records of weather modification efforts.

To meet this objective, information is collected on the location and size of the
target area, names and addresses of sponsors and operators, beginning and ending dates of the project, specific purpose, description of apparatus and seeding agents to be used, number of days of operations, number of hours of operations of each type of weather modification apparatus, and total amount of seeding agent used.”

Dutchsinse.com bad chefen för National Weather Service att förklara vilka vädermodifieringsaktiviteter som pågår. I internvjun förnekar han kännedom om pågående vädermodifieringsverksamheter och säger att företag som sprutar inte berättar för regeringen eftersom informationen är privat för företag verksamma på området.

Text: K. Reporter 

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ja, nu i år, är det snart val 2018, då blir det att fråga ut de lokala “politikerna” hur de ställer sig till detta med chemtrails…. det flygs här i Göteborgstrakten på nattetid och dagtid, idag 25:e feb har det varit mycket…Och sedan “kör man igång “apparaten” (jag tror det heter “Lois” eller nåt) i Onsala strax söder om Göteborg, det finns känsliga personer som känner av detta väldigt väl i kroppen…jag har ibland ringt till luftfartsverket för att kolla av vilka flygplan som kört över det område t jag rapporterar om, det kan ju vara upp till 6-7 plan, då stämmer inget med de tider som de angiver, och de som jag angiver, alltså, hur får de tillstånd undrar jag…att flyga?
  Såg att datumet blev fel, ändrat till den 25..e

 • “Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet 21 Apr, 2016 at 20:07
  Det bästa kan kanske helt enkelt vara att skjuta ner dem….”
  ===
  MKT bra förslag!
  Frågan är då:
  • På vilken höjd opererar dessa miljöförstörande drönare av t.ex. typ “DAx8” — och hur stora/kraftfulla är de — någon som vet?

  Privatpersoner i Sverige kan ha tillstånd/licens att äga/disponera kulvapen av vilka några kan penetrera mål på upp till kanske 2000 meters höjd — högre höjder kräver förmodligen en projektil med någon form av drivladdning istället.

  Sedan kan man fråga sig om “geo-engineering” verkligen kan fungera med en drönare eftersom en trycktank för nano-kemikalier bör ha en kapacitet för ganska många kilo om det överhuvudtaget ska kunna bli någon molnbildande verkan….
  Flygplan å andra sidan, för denna uppgift, har ju en kapacitet för flera ton av nano-kemikaler.

 • Det finns många lagar som inte leder till nedkämpning av brottslighet. Det krävs anmälan, bevis, vittnen och en vilja inom polis och rättsapparaten att ta tag i ärendet. Det bästa kan kanske helt enkelt vara att skjuta ner dem eftersom det är ett brott mot privatliv, hälsa, mänsklighet och mot naturen.

  Låt säga att du har en ekologisk odling och du inte skjuter ner dem. Det kan leda till att välbehövligt regn faller någon annan stans eller att din odling besprutas med skadliga sjukdomar av konkurrenter.

  Kapitalismens ondska känner nämligen inga gränser. Kapitalismen innebär att psykopaterna vinner.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *