Brasilianska kuppmakare mot Dilma tappar stöd medan fler opportunister dyker upp

publicerad 10 maj 2016
- av Hans Berggren
Dilma Rouseff. Foto: Palácio do Planalto (Official photo, Presidência da República Federativa do Brasil)
Roberto Stuckert Filho/Presidência da República - Agência Brasil
Dilma Rouseff. Foto: Palácio do Planalto (Official photo, Presidência da República Federativa do Brasil)

Hans Berggren mars 2015 - eget verkScenen var iordningställd för ännu en "demokratisk färgrevolution" av östeuropeisk modell. Färgen var redan bestämd: landslagets gula tröja i fotbollens land. Iförd denna tröja gav sig en demokratisk medelklass ut på gatorna och demonstrerade för ett Brasilien utan korruption och utan demagogi.

Text: Hans Berggren, politisk korrespondent i Brasilien

Den diskrete och smidige vicepresidenten Michel Temer, öppen för dialog med alla sektorer i samhället, gick bakom ryggen på sin hårt ansatta och motarbetade chef och åtog sig att ‘återuppbygga’ den brasilianska demokratin, öppna landet för utländska investeringar och återuppta de traditionella banden till USA. Allt var riggat för ett pampigt slut på farsen ‘lulismen’, så att landet kunde förena sig med Argentina i skrotandet av det otidsenliga sydamerikanska motståndet mot nyliberalismen.“

Så skriver statsvetaren Emir Sader den 3 maj på brasil247.com

“I början nöjde sig internationella media med att upprepa vad den högervridna brasilianska pressen rapporterade, men allt eftersom krisen fördjupades skickade utländska nyhetsorgan sina egna reportrar och fotografer för att dokumentera det bittra slutet för en epok och den ljusa början av en ny. Deras möte med vad som verkligen händer här blev en katastrof för brasilianska massmedia, vars lögner, förtiganden och partiskhet framstod med pinsam tydlighet. Utländska journalister kunde börja bygga upp en bild som bättre motsvarade verkligheten.”

Bild: Emir Sader - Foto: CLACSO TV

Deras direktkontakt med händelserna här har lett till att de med bred konsensus fördömer kuppmakarna och den brasilianska mediaoligarki som är deras främsta stöd.

Rollerna har förbytts: världen har upptäckt att kärnan i den brasilianska korruptionen inte finns inom PT utan inom oppositionen, inom kupprojektet. Kuppens mål är att kuppmakarna ska undslippa lagens långa arm, under det att inga bevis för brott någonsin framlagts mot vare sig Dilma eller Lula trots årtionden av ansträngningar.

Och den så kallade demokratiska medelklassen visade sig innehålla inte så få fanatiska extremister som kräver en återgång till diktaturen och hyllar torterare.

Vad som förbereds av Temer, som redan har utnämnt sig själv till president, är ingen nationell dialog utan de rikas hämnd på de fattiga, med monstruösa sociala nedskärningar och sedvanlig utförsäljning av samhällsägda tillgångar till vrakpris.

Brasilianska massmedia lär få svårt att återuppbygga sin image i världen, allt de rapporterar kommer att betraktas med misstro.”

Jag kan tillägga att mediaoligarkin lever upp till sitt öknamn, PIG, Partido da Imprensa Golpista, kuppmakarpressens parti, ett av de mäktigaste med sina överlägsna propagandaresurser.

Trots PIG fortsätter motståndet mot kuppmakarna att växa

I São Paulo ockuperas stängningshotade skolor av eleverna sedan månader tillbaka, grupper från alla håll i samhället manifesterar sig nästan dagligen, icke-våld är praxis och även fotbollsfansen med Corinthians i spetsen stöder demokratin och kräver ett slut på korruptionen inom fotbollsförbundet CBF och på att TV Globo bestämmer när matcherna ska spelas för att det inte ska inkräkta på deras såpoperor. Det civila motståndet blir allt starkare och en ny generation börjar vakna politiskt.

Jokern Zezé Perrela

Men precis när man trodde att det inte kunde rymmas fler eller otäckare pellejönsar i cirkusen runt projektet att ställa Dilma Rousseff inför riksrätt trots att hon inte har begått något brott, dyker en riktig Joker upp i senatens kommitté som nu ska bedöma saken: senator Zezé Perrela, god vän till Aécio Neves som förlorade mot Dilma i presidentvalet 2014.

Mitt under valkampanjen ertappades Perrelas privata helikopter av federala polisen med 450 kg kokainpasta ombord. Perrela lyckades med miraklet att omedelbart få locket pålagt och inte skada kumpanens chanser i valet. Det var knäpptyst i fulmedia. Ingen har åtalats, Zezés pilot fick sitta inne över natten och en federal polis som gick ut på nätet och avslöjade fallet och kopplingarna till Neves dog under mystiska omständigheter.

En gangster som Zezé Perella ska sätta sig till doms över en president som Dilma Rousseff? Väl magstarkt även för de mest konservativa?

Googla gärna på “helicoca”.

Jag vet inte om Zezé Perrela var droppen, men den 5 maj fattade federala HD med 11 röster mot 0 beslutet att kuppledaren Eduardo Cunha med omedelbar verkan fråntas sitt mandat som deputerad och sin plats som kongressens talman. Han är den som drivit hela impeachment-kampanjen i kongressen och satt käppar i hjulen för regeringens projekt överallt där han har kunnat.

Synd att det dröjde så länge. Redan i december 2015 visste man att Cunha begått mened när han förnekat att han har miljoner på konton i Schweiz och på andra håll. I Schweiz är han nu efterlyst för korruption, penningtvätt m m.

Cunha har tyvärr fått gott om tid att sätta impeachment-bollen i rullning. Nu kan han tydligen offras för att en kuppregering ledd av nuvarande vicepresidenten och förrädaren Michel Temer (1% skulle välja honom) ska kunna te sig mindre motbjudande för Brasilien och världen.

Inte ens marknaden verkar längre lika angelägen om att kuppen blir av. Bankirer har uttalat sina tvivel. Regeringen Temer skulle få katastrofalt dåligt folkligt stöd, landet skulle bli “mycket instabilt”
Vi får innerligt hoppas att Cunhas fall leder till att den bisarra impeachmentprocessen mot Dilma Rousseff avblåses och att korrupta politiker i fortsättningen döms och straffas lika oavsett partitillhörighet.

Text: Hans Berggren, Florianópolis, Brasilien

Relaterat i internationella mainstream media