Brasilianska kuppmakare mot Dilma tappar stöd medan fler opportunister dyker upp

publicerad 10 maj 2016
- Hans Berggren
Dilma Rouseff. Foto: Palácio do Planalto (Official photo, Presidência da República Federativa do Brasil)
Dilma Rouseff.

Scenen var iordningställd för ännu en “demokratisk färgrevolution” av östeuropeisk modell. Färgen var redan bestämd: landslagets gula tröja i fotbollens land. Iförd denna tröja gav sig en demokratisk medelklass ut på gatorna och demonstrerade för ett Brasilien utan korruption och utan demagogi.

Den diskrete och smidige vicepresidenten Michel Temer, öppen för dialog med alla sektorer i samhället, gick bakom ryggen på sin hårt ansatta och motarbetade chef och åtog sig att ‘återuppbygga’ den brasilianska demokratin, öppna landet för utländska investeringar och återuppta de traditionella banden till USA. Allt var riggat för ett pampigt slut på farsen ‘lulismen’, så att landet kunde förena sig med Argentina i skrotandet av det otidsenliga sydamerikanska motståndet mot nyliberalismen.“

Så skriver statsvetaren Emir Sader den 3 maj på brasil247.com

“I början nöjde sig internationella media med att upprepa vad den högervridna brasilianska pressen rapporterade, men allt eftersom krisen fördjupades skickade utländska nyhetsorgan sina egna reportrar och fotografer för att dokumentera det bittra slutet för en epok och den ljusa början av en ny. Deras möte med vad som verkligen händer här blev en katastrof för brasilianska massmedia, vars lögner, förtiganden och partiskhet framstod med pinsam tydlighet. Utländska journalister kunde börja bygga upp en bild som bättre motsvarade verkligheten.”

Bild: Emir Sader – Foto: CLACSO TV

ArcanumSkolan 2024

Deras direktkontakt med händelserna här har lett till att de med bred konsensus fördömer kuppmakarna och den brasilianska mediaoligarki som är deras främsta stöd.

Rollerna har förbytts: världen har upptäckt att kärnan i den brasilianska korruptionen inte finns inom PT utan inom oppositionen, inom kupprojektet. Kuppens mål är att kuppmakarna ska undslippa lagens långa arm, under det att inga bevis för brott någonsin framlagts mot vare sig Dilma eller Lula trots årtionden av ansträngningar.

Och den så kallade demokratiska medelklassen visade sig innehålla inte så få fanatiska extremister som kräver en återgång till diktaturen och hyllar torterare.

Vad som förbereds av Temer, som redan har utnämnt sig själv till president, är ingen nationell dialog utan de rikas hämnd på de fattiga, med monstruösa sociala nedskärningar och sedvanlig utförsäljning av samhällsägda tillgångar till vrakpris.

Brasilianska massmedia lär få svårt att återuppbygga sin image i världen, allt de rapporterar kommer att betraktas med misstro.”

Jag kan tillägga att mediaoligarkin lever upp till sitt öknamn, PIG, Partido da Imprensa Golpista, kuppmakarpressens parti, ett av de mäktigaste med sina överlägsna propagandaresurser.

Trots PIG fortsätter motståndet mot kuppmakarna att växa

I São Paulo ockuperas stängningshotade skolor av eleverna sedan månader tillbaka, grupper från alla håll i samhället manifesterar sig nästan dagligen, icke-våld är praxis och även fotbollsfansen med Corinthians i spetsen stöder demokratin och kräver ett slut på korruptionen inom fotbollsförbundet CBF och på att TV Globo bestämmer när matcherna ska spelas för att det inte ska inkräkta på deras såpoperor. Det civila motståndet blir allt starkare och en ny generation börjar vakna politiskt.

Jokern Zezé Perrela

Men precis när man trodde att det inte kunde rymmas fler eller otäckare pellejönsar i cirkusen runt projektet att ställa Dilma Rousseff inför riksrätt trots att hon inte har begått något brott, dyker en riktig Joker upp i senatens kommitté som nu ska bedöma saken: senator Zezé Perrela, god vän till Aécio Neves som förlorade mot Dilma i presidentvalet 2014.

Mitt under valkampanjen ertappades Perrelas privata helikopter av federala polisen med 450 kg kokainpasta ombord. Perrela lyckades med miraklet att omedelbart få locket pålagt och inte skada kumpanens chanser i valet. Det var knäpptyst i fulmedia. Ingen har åtalats, Zezés pilot fick sitta inne över natten och en federal polis som gick ut på nätet och avslöjade fallet och kopplingarna till Neves dog under mystiska omständigheter.

En gangster som Zezé Perella ska sätta sig till doms över en president som Dilma Rousseff? Väl magstarkt även för de mest konservativa?

Googla gärna på “helicoca”.

Jag vet inte om Zezé Perrela var droppen, men den 5 maj fattade federala HD med 11 röster mot 0 beslutet att kuppledaren Eduardo Cunha med omedelbar verkan fråntas sitt mandat som deputerad och sin plats som kongressens talman. Han är den som drivit hela impeachment-kampanjen i kongressen och satt käppar i hjulen för regeringens projekt överallt där han har kunnat.

Synd att det dröjde så länge. Redan i december 2015 visste man att Cunha begått mened när han förnekat att han har miljoner på konton i Schweiz och på andra håll. I Schweiz är han nu efterlyst för korruption, penningtvätt m m.

Cunha har tyvärr fått gott om tid att sätta impeachment-bollen i rullning. Nu kan han tydligen offras för att en kuppregering ledd av nuvarande vicepresidenten och förrädaren Michel Temer (1% skulle välja honom) ska kunna te sig mindre motbjudande för Brasilien och världen.

Inte ens marknaden verkar längre lika angelägen om att kuppen blir av. Bankirer har uttalat sina tvivel. Regeringen Temer skulle få katastrofalt dåligt folkligt stöd, landet skulle bli “mycket instabilt”
Vi får innerligt hoppas att Cunhas fall leder till att den bisarra impeachmentprocessen mot Dilma Rousseff avblåses och att korrupta politiker i fortsättningen döms och straffas lika oavsett partitillhörighet.

Text: Hans Berggren, Florianópolis, Brasilien

Relaterat i internationella mainstream media

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Glenn Greenwald, The Intercept (11 maj 2016): Brazil’s Democracy to Suffer Grievous Blow as Unelectable, Corrupt Neoliberal is Installed

  “Beyond its obvious global significance, the reason I’ve spent so much time and energy writing about these events is because it’s been astonishing – and unnerving – to watch it all unfold, particularly given how the country’s dominant media, owned by a tiny handful of rich families, allows almost no plurality of opinion.

  Instead, as Reporters Without Borders put it earlier this month: “In a barely veiled manner, the leading national media have urged the public to help bring down President Dilma Rousseff. The journalists working for these media groups are clearly subject to the influence of private and partisan interests, and these permanent conflicts of interests are clearly very detrimental to the quality of their reporting.”

 • WikiLeaks Exposes Newly “Selected” Brazilian President As Puppet For US Intelligence (13 maj 2016)

  “The transparency organization WikiLeaks has exposed acting President Michel Temer, who ascended to the Brazilian presidency after a soft coup deposed President Rousseff, as having been an intelligence informant for the United States.

  Temer, who has served as Brazil’s vice president since 2011, took power Thursday after Brazil’s parliament suspended Rousseff pending the results of impeachment proceedings.”

 • Kuppmakarna struntar i att de inte har några argument för sin impeachmentbegäran, målet är uppnått bara de får Dilma avstängd i 180 dagar under processen. Jag misstänker att något otäckt som hon kanske skulle försöka stoppa eller reagera “fel” på är planerat för olympiaden.

 • Vi får se, Martin, i kväll röstar senaten förmodligen för impeachment … regeringen överklagar till federala HD

 • Man kan se här i artikeln och även i Sverige skillnaden mellan etik och moral, vilka i ordboken är synonymer, hur etiken långsamt eroderar en moral, i detta fallet oligarkernas moral. Etik är universellt förnuft riktad mot överlevnad medan moral är gruppkodex. Moral kan således se ut hur som helst i enlighet med en grupps interna överenskommelse – t.ex. avrättning av otrogna.
  Om en moral, som måste stå på etiken, avviker för mycket från etikens koder, så kommer moralen att förinta sig själv. Varenda dynasti i känd historia vittnar om det. När korrumperade maktelitister blir övermodiga blir deras kommunikation sinsemellan alltmer egocentrerad och gruppen faller samman i brist på etisk egregor. Gäller även kriminella sammanslutningar.
  Vi ser det även i Sverige nu med MP:s sönderfall och 7-klöverns förluster i trovärdighet. Inte att förglömma MSM. Är man oetisk förtvinar man om än långsamt.

 • Här ser man återigen vilket inflytande propaganda har på massorna. Även i Sverige går de flesta omkring med huvudet under armen.
  Därför kan puckade politiker behålla sina jobb. Därför tror de flesta att vacciner förhindrar sjukdomar, litar på USA och NATO, tror på Livsmedelsverkets kostråd, och inbillar sig att chemtrails bara är nonsens. Bedrövligt är bara förnamnet.

 • Ja,det finns hopp om livet som man brukar säga.Hoppas att liknande fall följer i flera länder inte minst i vårt kära land Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *