NASA hittade ytterligare 1200 exoplaneter i sitt sökande efter Prot

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 12 maj 2016
- Torbjörn Sassersson red.

Prot från Kpax - 2001NASA fortsätter att leta efter liv i universum. De nya 1200 exoplaneterna hittades i ett litet område av stjärnhimlen mellan konstellationerna Lyra och Cygnus.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild från filmen K-Pax

Det var i biofilmen K-Pax baserad på en novell från 1995 av Gene Brewer som utomjordingen Prot spelad av Kevins Spacey färdades på en stråle av ljus från Lyra till Jorden för att där väcka liv i en nyss avliden jordbo. Han tog över en människans kropp för att studera vår värld. Prots berättelse blev för mycket för människorna så han spärrades in på mentalsjukhus, vilket inte störde honom nämnvärt. När det var dags att resa hem på en lämplig ljusstråle lämnade han jordingens kropp som då blev katatonisk. Läkarna avfärdade Prots berättelse som en jordings vanföreställningar.

Tillbaka till NASA. The Guardian skriver att Keplerteleskopet som skickades upp 2009 har hittat 2325 exoplaneter i andra solsystem och att det ger NASA hopp om att någonstans där ute finns det stjärnor med jordliknande planeter på rätt avstånd från sina stjärnor inom “the habitable zone” så att vatten kan flyta och kolbaserat liv kan utvecklas. Hittills bekräftar NASA 21 exoplaneter inom denna zon. Någon av dem kanske har en civilisation av bakterier, resonerar astrobiologer med huvudet på skaft.

“The new research has added “nine more planets to this exoplanet hall of fame,” she said, using the term for planets that orbit stars outside the solar system. The findings make 21 total exoplanets known to be about the same size and orbit as the Earth to the sun.”

Läs mer i The Guardian: More than 1,200 new planets discovered through Nasa’s Kepler space telescope

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Läs mer om exoplaneter på NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: KeplerNASA
Stöd NewsVoice 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *