Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Regeringen vill leda i NATO Stratcom – Ryssland har inte medier utan bara propagandakanaler

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 maj 2016
- Torbjörn Sassersson
Anders Ygeman, montage

”Sverige vill också uttrycka ett hjärtligt intresse för att besätta posten som chef för den tekniska och vetenskapliga utvecklingsavdelningen”, är ett önskemål som per brev skickats från Regeringskansliet till Janis Garisons som är statssekreterar i det lettiska försvarsdepartementet och ordförande i den styrande kommittén i NATO Stratcom.

Det svenska brevet är undertecknat av Ann Linde som är statssekreterare till utrikesminister Anders Ygeman. Brevet är en del av förhandlingarna inför Sveriges deltagande i NATO Stratcom. Det avslöjar SvD i en artikel.

Regeringsbrevet: Letter of Intent for Sweden to cooperate with NATO Stratcom centre of Excellence as a contributing partner [15 april 2016]

Brevet gör gällande att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är den svenska part som företräder regeringen i en dialogen om hur ett konkret samarbete och ett tekniskt arrangemang ska se ut.

DN avslöjade i slutet av 2015 i artikeln: “Hemlig grupp ska möta ryskt informationskrig” att MSB redan har en grupp som arbetar med propagandahantering i Sverige.

Mikael Tofvesson MSB - Pressfoto MSB
Mikael Tofvesson, MSB, pressfoto MSB

“Regeringen insåg att också Sverige kunde vara hotat. Sedan augusti i år [2015] pågår därför uppbyggnaden av en ny del av försvaret.

En ”stor grupp” språkkunniga specialister på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på Fleminggatan i Stockholm söker dagligen efter pågående informations- och påverkanskampanjer riktade mot Sverige.

Chefen för enheten, Mikael Tofvesson, vill inte gå in på hur många de är, vilka kompetenser de har eller hur de jobbar.”

NewsVoice kommentar

Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist - Foto: Anette Nantell, DN.seNATO Stratcom är specialiserat på att analysera och motverka påstådd rysk propaganda och desinformation. Hit räknas samtliga ryska medier. I NATO:s verklighetsuppfattning kan nämligen inte Ryssland ha medier. De kan bara ha propagandakanaler.

Bild: Anders Ygeman bestämmer var glaset ska stå – Foto: Anette Nantell, DN.se, skärmdump från artikeln: Så ska Sverige stoppa ryska propagandan

Inte ens det professionella RT.com anses vara ett äkta media utan blott en propagandakanal, förmodligen mest för att RT redovisar kritiska och avslöjande perspektiv på Väst, något som sticker i ögonen på ett politiskt korrekt och lydigt Västmediakonglomerat.

Hjärnan bakom Sveriges närmande till NATO Stratcom är sannolikt Anders Ygeman och den svenska försvarsministerns roll är förmodligen endast att vara “sidekick”.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq