Saber Strike 2016 – Storskalig amerikanskledd militärövning med Ryssland i sikte

publicerad 26 maj 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
United States Army Europe - McQueen

Torbjörn SasserssonDEBATT. United States Army Europe beskriver militärövningen Saber Strike 2016 (27 maj-13 juni) med orden: “forces of freedom” som ska stråla samman i Europa. Meddelandet är att ingen ska vara ensam och särskilt inte i denna del av världen. Det säger den polske kommendören Piotr Bieniek något kryptiskt, men fienden är Ryssland.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd kl 23:09, 26 maj 2016 | Bild: United States Army Europe, YouTube-kanal

Saber Strike 2016 inkluderar ett femtontal länder och 10,000 soldater. Den mycket komplexa och verklighetsbaserade övningen sker simultant i fyra länder på 16 övningsplatser. Jätteövningen ska likna ett verkligt krig i Baltikum och Östeuropa.

General Mark T. McQueen säger i en videoinspelning från förra årets Saber Strike, producerad av United States Army Europe (USAE), att USA finns där för oss, länderna i Europa behöver inte vara rädda. USAE har slogan: “Army Strong, Strong Europe!” på sin hemsida.

“We are standing tall together, standing strong together and that we know we will be there for each other”.

Huvudspelare är USA som ska visa sin militära kapacitet. Det framkommer i den beskrivning av övningen som United States Army Europe lagt ut på sin hemsida.

Övningen inleds med en 220 mil lång taktisk marsch utförd av ett amerikanskt regemente med syftet att demonstrera USA:s markstridskrafter och dynamiska närvaro. Marschen startar i Tyskland och avslutas i Estland som gränsar till Ryssland och närmaste stora ryska stad är Sankt Petersburg.

“Saber Strike 16 features allied and partner-nation ground forces conducting live-fire, command post, and cyber/electronic warfare training, plus the integration of U.S. close-air support with multinational ground forces. Leading up to the exercise, the 2nd Cavalry Regiment will demonstrate U.S. land forces’ dynamic presence throughout the region, exhibiting freedom of movement during a 2,200-kilometer tactical road march, called Dragoon Ride II, from Germany to Estonia.” / Eur.army.mil/saberstrike

NewsVoice kommentar

Det råder ingen tvekan om att övningen är en maktdemonstration och en militär provokation riktad direkt mot Ryssland. Det amerikanska regemente som ska marschera 220 mil startar inte precis i Estland för att avslutas i Tyskland, utan riktningen är istället rakt mot Ryssland. Hela övningen sker i huvudsak i Östeuropa och de slogans som används antyder att det finns en ej nämnd fiende att bekämpa, men alla vet att det är Ryssland.

Saber Strike 2016 kläs in i fina ord som trygghet, frihet och försvar, men hela arrangemanget andas attack.

Swisha Sassersson 5 krFråga är varför en simulerad krigsförklaring mot Ryssland styrt av ett USA på andra sidan Atlanten ska ge länderna i Europa trygghet? Är inte detta Washingtons agenda? Tja, växer det blåbär i skogen? Dessa är direkta frågor som vår trygghetssökande försvarsminister Peter Hultqvist och en Obama-kramande statsminister Stefan Löfvén omgående bör besvara. 

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Se denna videon som på 4 minuter antyder Washingtons intention för de kommande amerikanska proxykrigen i Europa.