Sifo: 6 av 10 tänker inte vaccinera sig vid ny pandemi

publicerad 30 maj 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
vaccin nej tack

Vaccin-pandemi-SvDNOTERAT. Den kritik som framförts mot vacciner framför allt via sociala medier och i oberoende nättidningar har gett resultat, verkar det som. Hela 60% av svenskarna skulle idag inte delta i ett massvaccinationsprogram om det utbröt en ny influensapandemi. Det visar en undersökning som Sifo gjort åt SvD.

Text: NewsVoice

SvD rapporterar idag:

“Det finns en utbredd skepsis mot massvaccinationsprogram för att stoppa pandemier, det visar resultatet från den opinionsundersökning som Sifo gjort åt SvD. Efter de många avslöjanden om biverkningar från massvaccinationen 2009–2010 ligger andelen som skulle vilja delta i ett nytt vaccinationsprogram på 37 procent. 59 procent uppger att de skulle säga nej till sprutan och fyra procent av de tillfrågade är osäkra.” / SvD, Sex av tio tänker inte vaccinera sig vid ny pandemi

Artikeln som är skriven av Daniel Rossetti på SvD försöker ändå propagera för att det finns hopp att fler kommer att vaccinera sig och det blir tydligt i citatet:

“Toivo Sjörén som är chef för opinionsundersökningar på Sifo menar att den mest signifikanta förändringen över tid – SvD lät Sifo ställa samma fråga 2011 – är att det nu är yngre som är minst skeptiska.”

Daniel Rossetti påpekar att arbetare och SD-väljare är mer skeptiska till vaccin än övriga grupperingar. Rossetti som citerar Toivo Sjörén menar att förklaringen till det är att de mest skeptiska minsann har lägre utbildning, enligt tolkningen av resultatet av Sifo-undersökningen. Underförstått är de som inte vill vaccinera sig lite mer “korkade”, enligt Daniel Rossetti på SvD och Toivo Sjörén.

Anders Tegnell som är chef för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten är inte förvånad av resultatet i Sifo-underökningen.

Anders-Tegnell-Foto-Folkhalsomyndigheten-pressbild“Den senaste influensapandemin framhålls ju ofta som lindrig, och oavsett om det är sant eller falskt så kommer människors vilja att vaccinera sig vara helt beroende av hur riskbilden ser ut.”

Anders Tegnell menar alltså att obenägenheten att vilja vaccinera sig är beroende av den nuvarande hotbilden, vilken för närvarande är lindrig, men han missar att frågan som ställdes i undersökningen var om folk skulle vaccinera sig om det var en pandemi och då är ju knappast hotbilden som brukar målas upp av medier och myndigheter “lindrig”.

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • I skolan finns inte mycket press på att visa förmåga att tänka själv.
  Särskilt inte när det gäller känsliga frågor.
  Att vara snäll och foglig är en merit i skolan.
  Släpper man fram såna krafter redan i skolan och uppmuntrar det, får överheten först panik men sen byts överheten ut. Antagligen inträffar det en hel del annan dramatik också….

 • Aldrig i livet.Jag har KOL så jag ligger i den högsta riskgruppen.Jag tåg inte förra gången och jag kommer inte göra det nu heller och jag fortfarande inte har fått denna sjukdomen.Det är bara idioter som inte tar reda på vad de tar för sprutor som är villiga igen att ta sprutan.Har de inte lyckats bli sjuka av den förra gången kanske nu lyckas de.

 • Sjukdom är hälsa för en kapitalistisk kemtekindustri. Mera orwellska: glöm inte att ordet “pandemi” fick en ny definition av WHO strax före svinflunsebalunsen 2009. “Pandemi” betydde tidigare att väldigt många smittas och väldigt många dör. Nu räcker det med att tillräckligt många smittas för att det ska gå att sälja vaccin. “Epidemi” blev uppblåst till “pandemi” av rent kommersiella skäl … Bloggade om saken då …
  http://gonzolong.blogspot.com.br/2009/07/oppet-brev-om-influensa.html

 • Intressant att ordet hotbild förekommer. Finns det inte bättre ord för en förmodad influensa?
  Något som även kan funderas över är om antalet epidemier står i någon form av relation till antalet människor som anländer från utlandet.

 • Våra läkare tycks “felprogrammerade” från första dagen på sin utbildning – och blir läkemedelsindustrins lydiga redskap under hela sin karriär. Tydligast – och mest upprörande – blir detta kanske, när det gäller cancer. Big Pharma tjänar massor av miljarder år ut och år in på sina “läkemedel” mot cancer – vilka ofta tar död på patienterna, innan cancern gör det. Och detta trots att det i hundra år eller mer funnits “naturliga” (d.v.s. inte patenterbara) och biverkningsfria metoder som botar sjukdomen. Om du har starkt hjärta och tål att bli upprörd, så kan du gå in på denna länk: http://www.svaradoktorn.se/426070622

 • Jag kan bara säga jag är förskräckt över hur illa informerad svensk allmänhet är om detta problemet. Blundar man verkligen för ALLT som kan gå åt helsike även när det bevisligen gör det?

  Baxter Pharmaceutical, bolaget bakom Svininfluensavaccinet, hade patentet på det ett år innan utbrottet “upptäcktes för första gången”. Hur rimligt är det?

  Man visste om att det gav biverkningar vilket nu lett till ytterligare skadestånd som taksatts så ingen får en skälig ersättning i Sverige. Däremot lider många nu av narkolepsi.

  Man vet om att läkare och sjuksköterskor tvingades vaccinera hemtjänstens personal, men själva fick de avstå vaccinet utan förklaring. De som vägrade inom hemtjänsten fick inte arbeta och blev mer eller mindre hotade med uppsägning.

  Ingen vågar prata, alla vet om detta!? Vad är det för fel på Sverige idag?
  Hjälper ett vaccin mot denna “sjukliga tilltro” till stora medicinföretag?

  Nu senast har det avslöjats att ett stort farmakologiskt bolag i USA, med kongressens medvetande, exporterat utgågna vacciner och till och med skadade lager av vacciner som smittats med HIV, till bla. Frankrike och övriga Europa.

  Varför skall folk ha någon tilltro till det svenska läkemedelsverket när vi vet dom har tagit mutor för att släppa ut medicin som befunnits helt utan saklig och egentlig verkan förut?
  (Virapens vittnesmål t.ex.)

  Har folket förlorat all form av självrespekt och gett upp på sin egen tillvaro?

 • Läkare har per definition skyldighet hålla sig uppdaterade om de effektivaste behandlingsmetoderna – vilket innefattar naturläkemedel. Men praktiskt taget inga av dem gör det. Värre tunnelseende får man leta efter. Så idag är det många som föredrar uppdatera sig och bli sin egen doktor, istället för att lägga liv och hälsa i händerna på odugliga läkare. De som gör så har begripit att ANSVARET FÖR VÅR HÄLSA LIGGER PÅ OSS SJÄLVA, inte på andra.

  Beträffande de tusentals patienter som varje år dör eller utsätts för långvarigt lidande på grund av deras läkares oduglighet – hur ofta tar de skyldiga läkarna på sig ansvaret? Just det – aldrig!!

 • Problemet ligger i tilliten till det medicinska systemet. Media har gjort det överflödigt tydligt att naturmedicin är skit och kemikalierna från apoteket är de “verkliga” botgörarna. Anledningen till att folk inte tar reda på mer beror på att läkarna som ordinerar ut medicin till folk, själva genuint tror att det är det bästa som finns. Vi har naiva läkare som inte tar till sig något alls utöver det som systemet lärt dom.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *