Sifo: 6 av 10 tänker inte vaccinera sig vid ny pandemi

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 maj 2016
- Torbjörn Sassersson
vaccin nej tack

Vaccin-pandemi-SvDNOTERAT. Den kritik som framförts mot vacciner framför allt via sociala medier och i oberoende nättidningar har gett resultat, verkar det som. Hela 60% av svenskarna skulle idag inte delta i ett massvaccinationsprogram om det utbröt en ny influensapandemi. Det visar en undersökning som Sifo gjort åt SvD.

Text: NewsVoice

SvD rapporterar idag:

“Det finns en utbredd skepsis mot massvaccinationsprogram för att stoppa pandemier, det visar resultatet från den opinionsundersökning som Sifo gjort åt SvD. Efter de många avslöjanden om biverkningar från massvaccinationen 2009–2010 ligger andelen som skulle vilja delta i ett nytt vaccinationsprogram på 37 procent. 59 procent uppger att de skulle säga nej till sprutan och fyra procent av de tillfrågade är osäkra.” / SvD, Sex av tio tänker inte vaccinera sig vid ny pandemi

Artikeln som är skriven av Daniel Rossetti på SvD försöker ändå propagera för att det finns hopp att fler kommer att vaccinera sig och det blir tydligt i citatet:

“Toivo Sjörén som är chef för opinionsundersökningar på Sifo menar att den mest signifikanta förändringen över tid – SvD lät Sifo ställa samma fråga 2011 – är att det nu är yngre som är minst skeptiska.”

Daniel Rossetti påpekar att arbetare och SD-väljare är mer skeptiska till vaccin än övriga grupperingar. Rossetti som citerar Toivo Sjörén menar att förklaringen till det är att de mest skeptiska minsann har lägre utbildning, enligt tolkningen av resultatet av Sifo-undersökningen. Underförstått är de som inte vill vaccinera sig lite mer “korkade”, enligt Daniel Rossetti på SvD och Toivo Sjörén.

ArcanumSkolan 2024

Anders Tegnell som är chef för epidemiologi och utvärdering på Folkhälsomyndigheten är inte förvånad av resultatet i Sifo-underökningen.

Anders-Tegnell-Foto-Folkhalsomyndigheten-pressbild“Den senaste influensapandemin framhålls ju ofta som lindrig, och oavsett om det är sant eller falskt så kommer människors vilja att vaccinera sig vara helt beroende av hur riskbilden ser ut.”

Anders Tegnell menar alltså att obenägenheten att vilja vaccinera sig är beroende av den nuvarande hotbilden, vilken för närvarande är lindrig, men han missar att frågan som ställdes i undersökningen var om folk skulle vaccinera sig om det var en pandemi och då är ju knappast hotbilden som brukar målas upp av medier och myndigheter “lindrig”.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq