Snowden: “Om vi inte kan ha tilltro till pressen är vi förlorade”

publicerad 13 maj 2016
- av NewsVoice
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill - Photo: RT.com
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill - Photo: RT.com
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill – Photo: RT.com

Journalistik som vapen har aldrig varit starkare än den är idag, men samtidigt gör den inte sitt jobb gentemot allmänheten, säger den tidigare NSA-konsulten Edward Snowden i en intervju för Columbia Journalism Review. Som vanligt är Snowden klockren i sina tankegångar om övervakningssamhället och allmänhetens rätt att få veta. Han ger nu sitt perspektiv på media.

Text: NewsVoice

Amerikanska medier i eran efter WTC 911 har blivit till instrument för den amerikanska regeringens linje och för att stärka eliten i bakgrunden, säger Snowden. Han betonar betydelsen av att vi måste ha transparens och tilltro till medierna, annars är vi förlorade.

“You cannot have an open society without open communication. Ultimately, the test of open communication is a free press. If they can’t look for information, if they can’t contest the government’s control of information, and ultimately print information—not just about government, but also about corporate interests, that has a deleterious impact on the preferences of power, on the prerogatives of power. You may have something, but I would argue it’s not the traditional American democracy that I believed in.”

Ett centralt problem med media är kommersialiseringen av hela branschen. Han beskriver media som ett 24-timmars ständigt pågående uttryck av kapitalistisk girighet. Snowden pekar särskilt ut New York Times som ett exempel på en större tidning som definitivt inte gör sitt jobb och som låtit sig köpas för andra intressen än allmänhetens.

“The Intercept recently published The Drone Papers, which was an extraordinary act of public service on the part of a whistleblower within the government to get the public information that’s absolutely vital about things that we should have known more than a decade ago,” Snowden remembers. “But the majors – specifically The New York Times – don’t actually run the story, they ignore it completely.”

Läs hela artikel på RT: ‘If we can’t have faith in press, we’ve lost’: Snowden on failing journalism

Förslag på EU-direktiv som ska skydda “whistleblowers”

I en annan artikel publicerad av Europaportalen skriver Peter Eriksson som är
Europaparlamentariker för Miljöpartiet att visslare måste få ett bättre skydd. Visslare som avslöjar fiffel och bedrägerier ska ges allt skydd de behöver istället för att hotas, avskedas eller fängslas. Den Gröna gruppen i Europaparlamentet har därför tagit fram ett förslag till ett nytt EU-direktiv.

Statsråd Peter Eriksson
Peter Eriksson på
Näringsdepartementet är
Bostadsminister
och Digitaliseringsminister – Pressfoto: Regeringen

“Illegal massövervakning, skatteflykt och fredsbevarares sexuella övergrepp på barn. De som avslöjat de här skandalerna, olägenheterna och brotten har alla avskedats från tjänst, ställts inför rätta, hotats med fängelse och stora böter eller förvisats till en osäker tillvaro i främmande land. Visselblåsarna avslöjar oegentligheter trots stora personliga risker. De enskilda individer som tar risken blir stämda och blir utsatta för social och ekonomisk påtryckning.

Men visselblåsare ska inte fängslas, de ska skyddas och premieras.”

Läs mer i artikeln: EU måste skydda visselblåsare

Text: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • När kommer makten och tystar de delar av internet, vilka än så länge fritt försöker kläda av just den nuvarande styrande makten dess alla olika förklädnader?

  Snowden vågade lyfta på “täckelsen”, men det blev för mycket för makten! Han kommer nog inte ha någon framtid – om inte någon motpol till den i västvärlden nu regerande makten – stöttar honom nu och i all framtid …

  Snart kommer säkert nya rigorösa regler att gälla – för att inte makten helt snart skall bli fullständigt avklädd!

 • Vad är fri press idag? Statligt ägda och kontrollerade organisationer och privatägda bolag som alla främjar ägarnas intressen. Det är bara miljardärer som har råd med fri press. Tack vare Internet kan alla publicera en gratis Blogg och det är den stora möjligheten som inte fanns före Internet, alla tidningar, böcker, radio och TV var kontrollerade av makten, Internet är The Game Changer.

 • Snowden uttrycker sig väldigt onyanserat när han talar om “pressen” i singular när det finns en mångfald av olika press-uttryck, vilka polariserats i MSM och alternativ, kritisk, media. Vilka talar han egentligen om när han säger att “vi” är förlorade om vi inte har tilltro till pressen?

  Det saknas inte alls tilltro till massmedia då majoriteten av läsare flyttat sin tilltro från MSM till alternativa medier, vilka bättre beskriver och redogör för våra uppfattningar och erfarenheter av att tolka samtiden/verkligheten. MSM främsta uppgift tycks vara att försöka strippa av oss vår förmåga att ha tilltro till vår egen förmåga att tänka själva; som ett slags förmynderi.

  Helt klart har vi anledning att fråga oss vad det är vi står i begrepp att förlora när elitisterna förstår att de tappat greppet om allmänhetens samförstånd och vår tilltro till deras förmåga att styra via propagandakanaler. Vad är det för symboliskt och direkt våld/repressalier mot den breda allmänheten som vi kan förvänta oss framledes när situationen eskalerar? Elitisterna kommer att ha svårare att dölja sitt fascistiska tryne..

  I ett mångkulturellt och demokratiskt samhälle som hyllar frihet är det inget konstigt alls med alternativ media utan ska istället ses som något friskt som kan främja yttrandefriheten. I en frisk demokrati kan det inte bara finnas de åsikter som elitisternas för fram i sina diverse hegemoniska kanaler.

  Forskning och diskussion om alternativa medier:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1197&v=D8u-rNVe9bI

 • Det verkar som Edward Snowden har svårt att tänka radikalt. Det var längesedan jag slutade lita på media. Det har gjort mig medveten om vikten att ifrågasätta och tänka kritiskt. Misstror man auktoriteter av alla slag så misstror man också MSM – inkl. SR/SVT – eftersom de är politikernas, myndigheternas, bankernas och storföretagens språkrör.

  • Nej då han har fått ett erbjudande han inte kunde motstå.
   En liten vink om vad som hände David Kelly tex.

 • Utan skydd för visselblåsare har dom alternativet att sprida delvis felaktiga detaljuppgifter och tom spela galna senare för att nolla sin trovärdighet. Britten David Shayler med bakgrund i underrättelsetjänster ställde sig bakom mångas misstankar om att tunnelbaneattentatet 7/7 2005, var ett inside job med britternas underrättelsetjänster inblandade. Oberoende av hans uppgifter var det många fakta som bevisade förhandskännedom, förfalskade bilder ledande till falska anklagelser och utpekade individer som själva var anställda av underrättelsetjänsten.
  Så han var inte avgörande bara ytterligare bidragande. Men han misstänks också för att ha gjort felaktiga utpekanden. Alltså för detaljer som desinformerar.
  Så småningom började han verkligen bete sig märkligt, påstod sig vara Jesus och för att ha någon sorts märklig verklighetsfrämmande identifikation liknande annat som är på tapeten nu.
  Detta bör man ha i åtanke när man frekventerar altmedier som når ut. En del individer kan tänkas spela galna då och då eller sprida tokig info för att skydda sig.
  I spionernas dolda värld finns det ofta många lager under det som synes ske. Att vara rak och ärlig hör inte till det normala där.

 • “MIljöpartiet” (detta är inget parti för miljö) är idag ett extremkapitalistiskt parti som röstat för krig, som tagit bort utträdeskravet ur EUs frihandel, den frihandel som förslavar människor och förstör naturen och sänker folkets pensioner.

  Detta parti har medverkat till invandringen av extrem våldsam kvinnoförnedrande sekterism och medvetet ljugit för folket om denna extremisms sanna natur. De har utplånat Sveriges totalförsvar och sålt ut välfärden tillsammans med S och Allians.

  Det är höjden av hyckleri att dessa “miljöpartister” har mage att snyfta om stackars visselblåsare när de faktiskt stödjer det mest kriminella företag som någonsin existerat på planeten i sin realpolitik, samma kriminella företag som skapat de krig och den flyktingström som detta “miljöparti” ständigt snyftar om. Massvis med barn och människor har drunknat i medelhavet som ett direkt resultat av “det öppna hjärtats” flyktingpolitik.

  Jag blir spyfärdig.

  Ska man göra någonting med sådana hycklare är det att häckla dem med politisk satir och sanning tills de tryckts ner under 4%.

  Det skulle kunna vara början på ett RIKTIGT ekologiskt parti som liknar Vetenskapliga partiet.

  Tack på förhand till Universum!

 • Sverige uppfyller inte kraven för denna öppenhet och förtroendet uteblir. Att miljöpartiet agerar i frågan om skydd för visselblåsare får ses som posetivt men det borde inte behövas i ett land som Sverige. Men nu sitter den svenska regeringen i knät på idiotrepubliken tillsammans med svensk media och kan därför inte ge Snowden den asyl och lika värde som våra politiker och journalister gafflar om hela tiden. Inte heller svensk media ställer några krav på att Snowden ska få samma asylrätt som alla andra politiskt jagade personer. Det hela är patetiskt och Löfven och hans allierade borde skämmas att man tar massmördare som UZA som partner. Det enda rätta är att ge Snowden asyl, allt annat är förräderi mot det demokratiska uppdraget.

 • Håller med. Hur skulle vi kunna gå ifrån hur medierna fungerar i dag till att lita på att dessa enbart publicerar fakta som inte gynnar maktelitens intressen? Även om denna metamorfos av medierna skulle vara klar i går, så saknas förtroendet. Framtiden hör till alternativa och fristående nättidningar som t ex NewsVoice.

 • Det är möjligt att jag missat någon av Edward Snowdens poäng, men för egen del tycker jag att det är en större fara eller risk med att majoriteten, massan, helt uppenbart är lättmanipulerad och tycks gå på vad som helst som sägs i massmedias massiva nyhetsflöde. Folk är liksom förhäxade och skall till varje pris se “nyheterna”. De upplever därmed att de hänger med i vad som händer och är välinformerade, när det i själva verket är precis tvärtom. De är desinformerade och manipulerade. Detta svarar dock mot folkets eget osjälvständiga flockmedvetande. Än så länge är det alltför få som börjat ifrågasätta och tänka själva. Som jag ser det, är det ingen fara om man inte längre har tilltro till vad som sägs i “pressen”. Men förr eller senare skall vi alla vakna och lära oss att urskilja vad som är sant respektive falskt, skilja mellan vad som är ett urval av värderingar och åsikter och vad som är objektiva fakta. Kort sagt, bli medveten om att inte ta för givet att man kan hysa tilltro till det som sägs i massmedia. Men det måste bli sämre innan det kan bli bättre; precis som allt annat…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *