Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Snowden: “Om vi inte kan ha tilltro till pressen är vi förlorade”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 maj 2016
- NewsVoice redaktion
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill - Photo: RT.com
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill - Photo: RT.com
Edward Snowden interviewed by Jeremy Scahill – Photo: RT.com

Journalistik som vapen har aldrig varit starkare än den är idag, men samtidigt gör den inte sitt jobb gentemot allmänheten, säger den tidigare NSA-konsulten Edward Snowden i en intervju för Columbia Journalism Review. Som vanligt är Snowden klockren i sina tankegångar om övervakningssamhället och allmänhetens rätt att få veta. Han ger nu sitt perspektiv på media.

Text: NewsVoice

Amerikanska medier i eran efter WTC 911 har blivit till instrument för den amerikanska regeringens linje och för att stärka eliten i bakgrunden, säger Snowden. Han betonar betydelsen av att vi måste ha transparens och tilltro till medierna, annars är vi förlorade.

“You cannot have an open society without open communication. Ultimately, the test of open communication is a free press. If they can’t look for information, if they can’t contest the government’s control of information, and ultimately print information—not just about government, but also about corporate interests, that has a deleterious impact on the preferences of power, on the prerogatives of power. You may have something, but I would argue it’s not the traditional American democracy that I believed in.”

Ett centralt problem med media är kommersialiseringen av hela branschen. Han beskriver media som ett 24-timmars ständigt pågående uttryck av kapitalistisk girighet. Snowden pekar särskilt ut New York Times som ett exempel på en större tidning som definitivt inte gör sitt jobb och som låtit sig köpas för andra intressen än allmänhetens.

“The Intercept recently published The Drone Papers, which was an extraordinary act of public service on the part of a whistleblower within the government to get the public information that’s absolutely vital about things that we should have known more than a decade ago,” Snowden remembers. “But the majors – specifically The New York Times – don’t actually run the story, they ignore it completely.”

Läs hela artikel på RT: ‘If we can’t have faith in press, we’ve lost’: Snowden on failing journalism

Förslag på EU-direktiv som ska skydda “whistleblowers”

I en annan artikel publicerad av Europaportalen skriver Peter Eriksson som är
Europaparlamentariker för Miljöpartiet att visslare måste få ett bättre skydd. Visslare som avslöjar fiffel och bedrägerier ska ges allt skydd de behöver istället för att hotas, avskedas eller fängslas. Den Gröna gruppen i Europaparlamentet har därför tagit fram ett förslag till ett nytt EU-direktiv.

Statsråd Peter Eriksson
Peter Eriksson på
Näringsdepartementet är
Bostadsminister
och Digitaliseringsminister – Pressfoto: Regeringen

“Illegal massövervakning, skatteflykt och fredsbevarares sexuella övergrepp på barn. De som avslöjat de här skandalerna, olägenheterna och brotten har alla avskedats från tjänst, ställts inför rätta, hotats med fängelse och stora böter eller förvisats till en osäker tillvaro i främmande land. Visselblåsarna avslöjar oegentligheter trots stora personliga risker. De enskilda individer som tar risken blir stämda och blir utsatta för social och ekonomisk påtryckning.

Men visselblåsare ska inte fängslas, de ska skyddas och premieras.”

Läs mer i artikeln: EU måste skydda visselblåsare

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq