Stockholms tingsrätt idag: Julian Assange ska vara fortsatt häktad (för brusten kondom)

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 25 maj 2016
- NewsVoice redaktion
Julian Assange aug 2014 - Wikimedia Commons

Julian Assange aug 2014 - Wikimedia CommonsJulian Assange begärs fortsatt häktad i sin frånvaro. Det meddelar Stockholms tingsrätt i dag i ett pressmeddelande. Han är fortfarande misstänkt för våldtäkt. Assange har varit häktad i sin frånvaro sedan november 2010. Är Julian Assange den första personen i världshistorien som häktas på grund av en brusten kondom, undrar NewsVoice

Ingress: NewsVoice

Pressmeddelande från Stockholms Tingsrätt | Bild: Julian Assange aug 2014 – Wikimedia Commons

Stockholms tingsrätt har idag meddelat beslut om att Julian Assange fortsatt ska vara häktad i sin utevaro

Julian Assange är sedan den 18 november 2010 häktad i sin utevaro. Häktningsbeslutet har inte kunnat verkställas. Julian Assange befinner sig sedan den 19 juni 2012 på Ecuadors ambassad i London där han sökt och beviljats politisk asyl.

Tingsrätten anser att Julian Assange fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, mindre grovt brott, och att det fortfarande finns risk för att han avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.

Mot bakgrund av att Julian Assange inte skulle infinna sig till en häktningsförhandling och att inga nya omständigheter tillkommit i målet har tingsrätten inte funnit skäl att hålla ytterligare häktningsförhandling.

Tingsrätten bedömer, till skillnad från FN:s arbetsgrupp om godtyckliga frihetsberövanden, att Julian Assangs vistelse på Ecuadors ambassad i London inte är att anse som ett frihetsberövande. Åklagarna har ansökt om Ecuadors hjälp att genomföra förhör med Julian Assange på ambassaden och tingsrätten saknar skäl att ifrågasätta att sådana förhör kommer äga rum. Tingsrätten bedömer att intresset av att det brott Julian Assange är misstänkt för kan utredas, genom att förhör hålls med honom, uppväger det intrång eller men som häktningen leder till för Julian Assange. Det finns därför skäl för att JA fortsatt ska vara häktad i sin utevaro.

 

Relaterat

Oktober 2006: Julian Assange startar Wikileaks.

ArcanumSkolan 2024

April 2010: Wikileaks släpper film som visar hur civila dödas av en amerikansk helikopter i Irak.

Juli 2010: Wikileaks släpper uppgifter kring USA:s krigföring i Afghanistan.

Augusti 2010: Svensk åklagare meddelar att Julian Assange eftersöks av polis och har anhållits.

Oktober 2010: Wikileaks släpper sin största läcka, om USA:s inblandning i Irak-kriget.

November 2010: En kvarts miljon hemliga dokument släpps av Wikileaks. Amerikansk åklagare bekräftar att det finns en pågående brottsutredning som gäller Wikileaks.

Källa: Aftonbladet

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Monica – Det är intressant att du tar ställning MOT Assange. Speciellt med tanke på att han kallat Sverige “feminismens Saudi”.

 • Underbart att se det manliga broderskapet och vilja uttryck det tar sig när en man misstänks för övergrepp mot en kvinna.
  Fascinerande att se hur man i sin iver att misstänkliggöra kvinnan inte ens drar sig för att förlöjliga det han misstänks för genom att påstå att han är misstänkt för en sprucken kondom.

  Jag har kommenterat Newsvoice inställning till övergrepp på kvinnor tidigare, men min kommentar infördes inte då.
  Det ska bli spännande att se om man lr modigare den här gången!

 • Observera att han inte alls som sägs här “Fortfarande” är misstänkt för våldtäkt. Det som sagts är att man har ändrat rubriceringen för att kunna förlänga preskriptionstiden för åtalseftergift.

  D.v.s. man manipulerar verkligheten för att passa åklagarämbetet och politikernas agenda.

 • “Låt i stället fascisterna veta att de fortfarande lever! Fokusera på fascisterna och deras agenter! Ge dem ett alternativ-medialt helvete!” Ja!

 • Det gäller att sikta rätt med sin penna!

  Det är för mig uppenbart att Assange är häktad i sin frånvaro för att människor i svenska myndigheter arbetar åt främmande makt. Det är också troligt att kvinnan själv arbetar åt främmande makt, med tanke på hennes familjeförhållanden.

  Anledningen är att detta icke-fall inte läggs ner är sannolikt att man vill skrämma fler visselblåsare och journalister som vill förmedla sanningen om den fullkomligt galna fascismen som pågår från USA.

  Mitt tips är att göra precis tvärt om! Sluta fokusera på Assange! Låt i stället fascisterna veta att de fortfarande lever! Fokusera på fascisterna och deras agenter! Ge dem ett alternativ-medialt helvete!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *