Stockholms tingsrätt idag: Julian Assange ska vara fortsatt häktad (för brusten kondom)

publicerad 25 maj 2016
- av NewsVoice
Julian Assange aug 2014 - Wikimedia Commons

Julian Assange aug 2014 - Wikimedia CommonsJulian Assange begärs fortsatt häktad i sin frånvaro. Det meddelar Stockholms tingsrätt i dag i ett pressmeddelande. Han är fortfarande misstänkt för våldtäkt. Assange har varit häktad i sin frånvaro sedan november 2010. Är Julian Assange den första personen i världshistorien som häktas på grund av en brusten kondom, undrar NewsVoice

Ingress: NewsVoice

Pressmeddelande från Stockholms Tingsrätt | Bild: Julian Assange aug 2014 - Wikimedia Commons

Stockholms tingsrätt har idag meddelat beslut om att Julian Assange fortsatt ska vara häktad i sin utevaro

Julian Assange är sedan den 18 november 2010 häktad i sin utevaro. Häktningsbeslutet har inte kunnat verkställas. Julian Assange befinner sig sedan den 19 juni 2012 på Ecuadors ambassad i London där han sökt och beviljats politisk asyl.

Tingsrätten anser att Julian Assange fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, mindre grovt brott, och att det fortfarande finns risk för att han avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.

Mot bakgrund av att Julian Assange inte skulle infinna sig till en häktningsförhandling och att inga nya omständigheter tillkommit i målet har tingsrätten inte funnit skäl att hålla ytterligare häktningsförhandling.

Tingsrätten bedömer, till skillnad från FN:s arbetsgrupp om godtyckliga frihetsberövanden, att Julian Assangs vistelse på Ecuadors ambassad i London inte är att anse som ett frihetsberövande. Åklagarna har ansökt om Ecuadors hjälp att genomföra förhör med Julian Assange på ambassaden och tingsrätten saknar skäl att ifrågasätta att sådana förhör kommer äga rum. Tingsrätten bedömer att intresset av att det brott Julian Assange är misstänkt för kan utredas, genom att förhör hålls med honom, uppväger det intrång eller men som häktningen leder till för Julian Assange. Det finns därför skäl för att JA fortsatt ska vara häktad i sin utevaro.

 

Relaterat

Oktober 2006: Julian Assange startar Wikileaks.

April 2010: Wikileaks släpper film som visar hur civila dödas av en amerikansk helikopter i Irak.

Juli 2010: Wikileaks släpper uppgifter kring USA:s krigföring i Afghanistan.

Augusti 2010: Svensk åklagare meddelar att Julian Assange eftersöks av polis och har anhållits.

Oktober 2010: Wikileaks släpper sin största läcka, om USA:s inblandning i Irak-kriget.

November 2010: En kvarts miljon hemliga dokument släpps av Wikileaks. Amerikansk åklagare bekräftar att det finns en pågående brottsutredning som gäller Wikileaks.

Källa: Aftonbladet