Vilka caféer serverar bara margarinfria kokosbollar gjorda enbart på smör?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 maj 2016
- Torbjörn Sassersson

Kokosboll på smör - Foto: Marcus Olsson,   LCHFrecept.comSom kaffe- och kokosbollälskare frågar jag alltid om kokosbollarna är gjord på margarin eller smör när jag går på café. I kanske nio av tio fall är de gjorda på margarin. Då tackar jag nej. Sedan gäller det att komma ihåg vilket café det var som har kokosbollar gjorda på det hälsosamma smöret. Här kan du hjälpa till.

Text: Torbjörn Sassersson | Foto: Marcus Olsson, LCHFrecept.com

Att margarin är hälsoskadligt råder det knappast något tvivel om tack vare studier och medicinsk statistik. Ändå är inte margarinet och det ännu mer skadliga transfetterna förbjudna i Sverige. Livsmedelsverket anser att det inte är så farligt med vare sig transfetter eller margarin i bakelser. I USA är transfetter betraktade som hälsoskadliga enligt deras hälsomyndighet (FDA) och därför fasas de ut.

Hjälp till och lista de caféer i Sverige som bara serverar kokosbollar baserade på smör. Använd kommentarsfältet nedan. Uppge namnet på caféet, gata och stad. Vi börjar med kokosbollarna. Känner du till helt margarinfria caféer där inte en enda bakelse har margarin tipsa gärna även om dessa.

Relaterat

FDA (Food and Drug Association):

FDA News Release [June 16, 2015]: The FDA takes step to remove artificial trans fats in processed foods. Action expected to reduce coronary heart disease and prevent thousands of fatal heart attacks every year.”

Kostdemokrati.se:

”Studie: Genom att begränsa industriella transfetter till max 2 % i livsmedel har Danmark lyckats bäst i Europa med att minska dödligheten i hjärt- och kärlsjukdom. Sedan 80-talet har de minskat denna dödlighet med 70 % medan snittet i Europa ligger på 50 %. I Sverige dör cirka 35.000 svenskar av hjärt- och kärlsjukdomar varje år (drygt 95 om dagen). Om Sverige hade gjort som Danmark hade vi sannolikt räddat 14.000 fler än idag (38 svenskar varje dag). Men det ligger inte i kost- och läkemedelsindustrins intresse, så Livsmedelsverket avvaktar.” / Kostdemokrati, juni 2014

Koket.se: Per Morbergs chokladbollar (recept)

Per Moberg: ”Tänk inte ens tanken att använda margarin och mjäkigt chokladpulver – eller dåligt kaffe för den delen – till bollarna. Smör, ett riktigt bra kakaopulver och en skvätt mustig espresso är vad som krävs för att göra dessa delikatesser till fikat.”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq