Dan Larhammar förkastar evidens – Karin Meyer avfärdar kärnfråga – Homeopati väcker känslor i Riksdagen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 juni 2016
- Torbjörn Sassersson
Dan Larhammar, juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark

Dan Larhammar och Karin Meyer höll ett föredrag i Riksdagen där de påstod att homeopati inte fungerar. Ingemar Ljungqvist från tidningen 2000-talets Vetenskap lyckades fånga Larhammar för några frågor. Även Karin Meyer som är VD på Apotekarsocieteten fick en fråga som hon duckade för.

Text: Torbjörn Sassersson | Video: Anna Böhlmark (NewsVoice har stabiliserat filmen eftersom den filmades spontant med handhållen kamera) | 

Se den kompletta videoinspelningen (17 min) på YouTube

Alternativmedicinbranschen i Sverige visade stort missnöje med att Dan Larhammar från skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) och även Karin Meyer som är VD på Apotekssocieteten AB fick “informera” Riksdagen om homeopati helt oemotsagt. Både Larhammar och Karin Meyer anser nämligen att homeopati helt saknar vetenskaplig evidens.

Karin Meyer undviker kärnfråga

Ingemar Ljungqvist ställer frågan till Karin Meyer om hur hon kan förklara att flera länder ute i Europa inte utesluter homeopatiska preparat på apoteken. Han säger att i Grekland, Italien och Spanien finns homeopatiska preparat vid sidan av skolmedicinska preparat.

ArcanumSkolan 2024

Karin Meyer - 9 juni 2016 - Foto: Anna BöhlmarkKarin Meyer från Apotekarsocieteten svarar:

“Nä, jag tänker inte gå in på det här. Det är inte det sakfrågan gäller”. 

Därefter rusar hon ut ur lokalen.

Apotekarsocieteten består av moderorganisationen, den ideella föreningen Apotekarsocieteten och dotterbolaget Läkemedelsakademin i Stockholm AB. Apotekarsocieteten skriver på sin hemsida att verksamheten ska främja kunskaps- och kompetensutveckling inom läkemedelsområdet.

Larhammar Consulting AB

Dan Larhammar sitter i styrelsen för Larhammar Consulting AB ett tvåmanna konsultbolag som hjälper läkemedelsbranshen att snabbare introducera nya läkemedel på marknaden. Bolaget sysslar även med sångutbildning, enligt Allabolag.se. Vem som sjunger i Larhammar Consulting framgår inte av företagets hemsida.

“Larhammar Consulting provides regulatory and chemical-pharmaceutical advice for pharmaceutical and biotechnology companies, to meet the requirements of regulatory agencies and thereby minimise the time to market.”

Dan Larhammar menar i intervjun att det saknas evidens som backar upp homeopati. Kritiker menar att det vore en katastrof för läkemedelsindustrins vinstintressen om homeopati fick ta plats på marknaden. Dan Larhammar är alltså jävig i frågan om homeopatins existensberättigande. Han skyddar sina uppdragsgivare.

Homeopatibranschen publicerar vetenskapliga rapporter

Svenska homeopater är vana vid dessa påhopp. De kallar Larhammars information till Riksdagen för desinformation. Under de senare åren har därför svenska homeopater försök etablera att det finns vetenskaplig evidens för homeopati via sina egna kanaler.

Det sker bla genom sajten Vetenskap om Homeopati, branschförbunden Svenska Föreningen för Vetenskaplig Homeopati och Svenska Akademin för Klassisk Homeopatins hemsidor, samt via branschtidningen Dagens Homeopati.

Utöver dessa försök finns även helt fristående initiativ för att sammanställa eller undersöka underlaget för evidens. Hit hör tex sajten Vetenskap och Forskning (VoF) som sammanställt forskning om bla homeopati och forskningschefen Robert Hahn på Södertälje sjukhus som helt oberoende förkastade en studie som slog fast att homeopati inte fungerar.


Robert Hahn fann att forskaren bakom den negativa studien hade uteslutit över 90% av forskningsdata för att komma fram till slutsatsen att homeopati inte fungerar. När Hahn tog hänsyn till bortplockade data fann han att homeopati har vetenskaplig evidens.


Homeopati fungerar alltså utifrån ett vetenskapligt perspektiv, enligt Hahn. Robert Hahns studie finns publicerad på PubMed och han skrev om sin studie i sin bloggartikel: “Min vetenskapliga artikel om homeopati”.

Det är värt att notera att det är utomordentligt ovanligt att en svensk forskare inom etablissemanget ger sig in i debatten och undersöker om homeopati fungerar eller inte. Hans oväntade fynd har helt mörklagts av samma medier som med förkärlek under flera år publicerat skeptikerbranschens version. 

Problemet som homeopatibranschen lider av är att de inte riktigt kan förklara hur homeopati fungerar. Förklaringsmodellerna faller utanför etablissemangets teorimodeller inom det rådande vetenskapliga paradigmet, som förvisso ständigt utmanas av nya forskningsfynd inom medicinska, fysiska och biologiska forskningsområden.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice | Video: Anna Böhlmark

Relaterat

Christer Fuglesang sluddrar efter överdos av homeopatiska sömnpiller

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Kan inte påstå att jag blir speciellt imponerad eller upplyftad av den här intervjun. Ingemar Ljungqvist får ju knappt en syl i vädret!! Politikern står och ordbajsar i all evighet och för en monolog och avbryter Ljungqvist precis hela tiden! Otroooligt dåligt!

 • NHF (6 juli 2016): Debatt i Läkemedelsvärlden om antroposofi, Karin Meyer, VD Apotekarsocieteten vs Sara Boo, ordförande NHF Sweden

  “Vass debatt i Läkemedelsvärlden angående antroposofiska medel. Karin Meyer, VD Apotekarsocieteten vs Sara Boo, ordförande i hälsofrihetsorganisationen NHF Sweden. Karin Meyer uppger att det är hög tid att debatten återvänder till sakfrågan, som hon förklarar så här “det vill säga varför dessa produkter ska ha en gräddfil i svensk läkemedelslagstiftning”, vilket är en fråga som Sara Boo gärna diskuterar.”

 • Jag rensar snart tråden från Sylthammar alias analemma alias ErikK och ytterligare hitte-på-namn som du haft. Du gav mig varje ett gott skratt i alla fall. / red

  Tillägg: Du skriver:

  “De som vill ha hela ”berättelsen” som admin demolerade till nonsens, kan ju be om den”

  Men på vilken adress ska man kontakta dig? Du byter hela tiden mailadress och testskickar man till dig studsar mailen eftersom de adresser du uppger funkar inte.

 • Du vet inte vad du talar om Pia. Sassers beteende vad han idag har gjort med kommentarer som jag skrivit i olika trådar, och som han tidigare skrivit och två gånger kallat mig för anal emma, då jag hette analemma, vilket är ett ord som har med solens rörelse att göra, plus många andra helt oförklarliga saker han gjort, så borde du istället ha frågat sassertrollet vad han sysslar med. Vet hut Pia. En redaktörs beteende som det han uppvisar, borde fått dig att tala klarspråk istället för strunt. Men vi vet ju vilken klubb du är med i och delar utmärkelser inom. Men det är kanske inte lätt att ha så bra koll.
  Alla får visa upp sig för den slags kaliber de har.

 • Vad är det för oförskämd, kränkande och karaktärsmördande attack mot Torbjörn Sassersson, erikK?
  Hur definierar du “psykiskt sjuk”? Är det sanningssökare och avslöjare som du tycker är psyksikt sjuka? Undrar hur du då betecknar lögnarna, desinformatörerna?
  Eller är du bara ett litet troll som gillar att sprida giftiga kommentarer?

 • Admin är också ett troll.

  Viss info hittar man inte lätt. Jag skrev om den ryska grupp som var här (skogsamer, kanske) och vad de svarade på frågan om de var sjuka. Admin tog bort en del av raderan, så det inte förstås allt.
  Det hade legat där en dryg vecka:
  https://newsvoice.se/2016/06/22/industrikosten-hotar-manniskans-inre-miljo-amnet-maste-in-i-den-politiska-agendan/#comment-173026

  Du är ju rubbad sasser, och bara förstör för andra.

  De som vill ha hela “berättelsen” som admin demolerade till nonsens, kan ju be om den.

 • Hur påverkar vi Lekemedels-verk o andra folkfientliga institutioner t.ex Livsmedelsverk ? Det går ju inte med demokrati. Vad återstår mer än det än så länge fria ordet. Men sen återstår bara batonger
  och allvarligt civilt uppror
  Piska skiten ur dom jävlarna är tydligen det enda som gäller. Kan inte se något annat alternativ

 • I Tyskland skriver 80% av läkarna ut homeopatiska preparat
  och över 3 000 läkare har kompletterande högskoleutbildningar inom homeopati.

  Ur “Liten vitbok om homeopati” av Erling Lomnäs. Kan laddas ned här;

 • Ett nytt beteende från personer som går Big-Pharmas ärenden, att fly intervjuer och riskera att se fåniga ut på film.

  En senator från Kalifornien praktiserade samma metod, när han skulle ställas mot väggen vad gäller tvångsvaccinering. Istället för att svara på frågor, sprang han iväg som en skrämd kanin.

  Bra gjort Ingemar Ljungqvist och Anna Böhlmark att ställa Larhammar och Meyer mot väggen och avslöja dem. Det ser ut att löna sig, de ser inte bra ut på film. Se gärna också senatorns flykt i Kalifornien, när han flydde från filmteamet. http://www.naturalhealth365.com/vaxxed-vaccine-dangers-1846.html

 • Ungefär så här gick det till, när Rockefeller/Carnegie med fondpengar styrde över medicinen från naturliga läkemedel till syntetiska kemiska Big-Pharma-läkemedel.

  Den allra första Rockefeller kallade sig för “Dr Bill Levingston, celebrated cancerspecialist”. Han var varken läkare eller cancerspecialist utan han var kvacksalvare och sålde råolja på små flaskor under namnet Nujol, som botemedel mot vårtor, cancer, ormbett och impotens. Han hette egentligen William Avery Rockefeller och var pappa till oljebaronen, John D Rockefeller nr 1 (1839 -1937)

  John D Rockefeller (nr 1), blev en skicklig affärsman och förstod att det gick att göra så mycket mer av oljan än att bara sälja den som “snake oil medicine” på små flaskor. Redan 1868 ägde Rockefeller världens största oljeraffinaderi och 1882 stod han för 90 % av USAs oljetillverkning. Rockefeller hade sett till att med oetiska metoder eliminera all konkurrens och kontrollerade alla steg från oljekälla, raffinaderi, transport och försäljning. Detta gjorde honom på bara några decennier enormt rik.

  I slutet på 1800 talet överlät Rockefeller nr 1, förmögenhetsförvaltningen till Frederick T Gates. Några år senare lämnade han över driften av Standard Oil till sonen John D Rockefeller nr 2. Själv blev Rockefeller nr 1 filantrop, alltså han ägnade sig åt välgörenhet som det hette, men egentligen handlade det om att ge bort stora pengar, för att i slutänden berika sig själv.

  Flexnerrapporten

  Abraham Flexner i samarbete med AMA (American Medical Association) kartlade alla sjukhus och Universitet i USA och delade ut poäng. De universitet och sjukhus som använde allopati, fick höga poäng men de medicinska universitet och skolor som använde homeopati fick låga poäng. Sedan användes denna rapport för att välja ut vilka medicinska skolor och universitet som skulle få donationer från Rockefeller/Carnegie. I början på 1900-talet fanns det drygt 100 homeopatiska sjukhus i USA.

  De universitet och sjukhus som praktiserade allopatisk medicin, fick stora donationer och de som praktiserade homeopati fick ingenting. Detta sneddrev konkurensen. Men inte nog med det, Rockefeller Foundation lyckades också få in en eller flera av sitt eget folk in i styrelserummen på sjukhus och universitet som skulle se till att pengagåvorna användes till rätt? ändamål.

  På bara några år från 1910 ändrades vården i USA från naturläkemedel till syntetiska kemiska läkemedel. Medicinen hamnade under den kapitalstarka petrokemiska industrins kontroll som grenade ut sig till läkemedelsindustri, där ägarna tjänar grova pengar på patenterade läkemedel.

  Rockefeller I och II, fast de själva litade till homeopatiska läkare, hade ingenting emot att med pengar från Rockefeller Foundation styra över medicinens inriktning från naturliga läkemedel till läkemedel baserade på kemiska syntetiska ämnen.

  Här en bra video om “Rockefeller-medicinen” https://www.youtube.com/watch?v=X6J_7PvWoMw

 • Pinsamt att bara rusa ut, oj vad oprofessionellt… det var uppenbarligen en känslig fråga. Gåtan kvarstår, varför handplockades dessa två för att hålla en föreläsning om homeopati, och när skall i sånt fall en homeopat få rabbla upp siffror och statistik på hur många som dör och skadad av mediciner och vaccin varje år?

 • Det finns en mycket logisk förklaring till att homeopatin har bekämpats. Den föll nämligen utanför ramarna för det Rockefeller-Carnegie finansierade projektet som bröderna Flexner lade grunden till 1910. Läkarutbildningen i då först USA skulle gå ut på att studera symtombilder och för varje symtom ordinera ett kontrollerbart biomolekylärt medel som alltså gick att patentera. Och därmed göras till en produkt som kunde generera stora pengar
  Där startade det vi idag kallar för skolmedicin – och där har homeopatin ingen plats. Huruvida Larhammar känner till Flexners arbeten eller inte hann jag inte fråga honom om – men det kanske han kan svara på i detta kommentarsfält.
  Ingemar Ljungqvist, chefred 2000-Talets Vetenskap

 • Jag har läst att skolmedicinens fader John D. Rockefeller aldrig använde annat än homeopatiska läkemedel. Så gjorde även andra rika personer och kulturpersonligheter under samma tid. Rockefeller blev över 98 om jag räknat rätt.
  Det är inte alls förvånade. Det är ju precis som att läkare i många fall inte
  vaccinerar sina barn.
  Jag misstänker att Larhammar inte heller skulle använda sig av eller rekommenderar till sina vänner de läkemedel som han är hjälper läkemedelsndustrin med en Geschwint behandling.

 • Tilläggas bör att fler “tungviktare” utöver Erik Enby såsom den franske forskaren och virologen Luc Montagnier, för övrigt nobelpristagare i medicin 2008, liksom Brian D. Josephson, Ph.D., brittisk nobelpristagare i fysik 1973 samt den franske läkaren och medicinske forskaren, immunologen Jacques Benveniste (1935-2004) har tagit till sig homeopatin som en verksam terapimetod.

  Miljoner och åter miljoner människor världen över använder homeopati och andra former av KAM.
  Vad säger Dan Larhammar om detta? Ska vi i Sverige bli helt isolerade från övriga världen?

  Mörka krafter motarbetar homeopatin, men trots detta ser även jag ljuset i tunneln, speciellt efter Ingemar Wärnströms föreläsning igår i Göteborg “Långsamt vaknar vi upp och ser vilka som styr vår värld – det omvälvande som sker i det fördolda”. Svenskarna hör otvivelaktigt till det sovande folket.

  Vakna alla i Sveriges avlånga land! Gå och se Börje Peratts dokumentärfilm “Läkaren som vägrade ge upp” om Erik Enby! Den kommer att visas på många orter i Sverige framöver.

  /Siv

 • Dags för Zackrisson och Sassersson att skriva en ny genomarbetad artikel om detta och posta den på Newsvoice så att den blir lättare att hitta?

 • Bo, lite vid sidan om-fråga: Släcktes Bloggportalen ner på grund av ditt avslöjande, eller var det annan anledning och den s.k. tråkiga “slumpen”?
  En annan undran: Maktens Män brukar ju på något diskret sätt göra sig av med människor som börjar bli obekväma för dem – vilket jag antar att Larhammar börjar bli eftersom han om och om igen blir utsatt för pinsamma strålkastarljus. Eller är strålkastarljuset ännu för begränsat? Eller finns det en ömsesidig bindning? Fast det tror jag mindre på.

 • Tack för uppmärksamheten. Jo, det var jag som avslöjade paret Larhammars konsulteri. Något som Larhammar själv var tvungen att kommentera på sin hemsida. Han hade skrivit en eländig motivering till att dr Annika Dahlqvist tilldelats Voffarnas skampris. Jag kommenterade detta på min blogg och tänkte att nu ska jag avslöja skeptikertrollets oredovisade jäv tillsammans med konan.
  Jag hade känt till Larhammarnas konsulteriverksamhet en längre tid, men nu var det dags att gå ut med det.
  Bloggportalen passagen släckte plötsligt ner verksamheten, så min blogg försvann. Det går att hitta den i web.archive.org, men många artiklar är tyvärr borta.
  Vänliga hälsningar
  Bosse
  redaktör för LCHF-magasinet och 2000-Talets Vetenskap

 • Bo Zackrisson påpekade detta förhållande mellan Dan Larhammar och Larhammar Consulting får många år sedan. Detta jäv ignoreras av svenska public service och mainstream media. Tvärtom anser man att nära relationer till industrin är ett bevis för kompetens.

 • Vem är intresserad av vad vetenskapen säger ,när det i praktiken funkar med homepatiska preparat.
  Har använt sådana i 25 år,utan några biverkningar.Kolla upp alla biverkningar på skolmedicinen!
  Ingen har avlidit av alt.medicin.

 • Det ska finnas en ca tio år gammal skärmdump av Larhammar Consultings website där det står ungefär “Vi ger dig de resultat ni vill ha”. Översatt till vanligt språkbruk “Betala oss så kan vi manipulera forskningsdata så att dessa visar de slutsatser ni vill ha”. Det vill säga: Forskningsfusk mot betalning.

 • Det vi ser här, det är det klassiska att när verkligheten och kartan inte stämmer överens så är det kartan som gäller. Dvs, eftersom homeopati (samma gäller även antroposofisk medicin) har vetenskapligt bevisad verkan fast detta läkesystem “inte kan” ha det utifrån det som naturvetenskapen säger idag om hur kroppen fungerar, så säger man att ja då fungerar det inte. Istället för att se att evidensen för homeopati som en indikation på att det finns mer att ta reda på om kroppens funktioner, om biologi, om sjukdomar, att det kan finnas andra faktorer som verkar än vad naturvetenskapen idag känner till, så lägger man locket på och säger det är ointressant, det finns inte, det går inte.

  Och det är ju ett väldigt ovetenskapligt beteende, att tro att vi vet redan allt och att det inte finns mer att forska om.

 • Dan Larhammar och Karin Meyer är naturligtvis väl förtrogna med hur man använder en sökmotor. Ingen vet med större säkerhet än de att homeopati fungerar, men de valde för länge sedan att ställa sig på de ondas sida. Undrar hur det känns. Stackars satar.

 • Ja det är ju egentligen bara att gå upp på PUBMED så finner vem som helst 1000-tals studier relaterade till diverse homeopatiska preparat.

  Tyvärr verkar inte dessa två människorna besitta den grundläggande förmågan att använda sig av en sökmotor 2016.

 • Att regeringen, i denna fråga, lyssnar på någon som har ekonomiska intressen i att endast läkemedelsindustrins produkter ska vara godkända säger en del om regeringen.

 • Vill bara instämma med Pia Hellertz. Men tillägger att inte bara Ingemar Ljungqvist ,2000-Talets Vetenskap och NewsVoice utan även Pia Hellertz gör att man kan se ljuset i mörkret.

 • Det som pågår är folkmord, utförd av folk i vita rockar.
  Dessa läkare som blint lyder order från SOC.
  Styrda av nationella Riktlinjer, som dikteras av Big-Pharma, genom förfalskad forskning.

  De håller på att döda min hustru just nu.

  Genom alla skatter som de stjäl av folket, har vi vanliga dödliga inga medel att kunna skaffa en fungerande vård, utanför sjukvårdssystemet.

  Sverige är en diktatur. Diktatorn heter Mammon!

 • Tack NewsVoice för snabb rapportering. Intressant! Det var intressant att iaktta Larhammars och Meyers flackande blickar. Det är jobbigt att ljuga. Larhammar har ju blivit offentligt avslöjad vid flera tillfällen. Han verkar ha en hård hud – och sannolikt en god inkomst från Läkemedelsindustrin.
  Tack Ingemar Ljungqvist för att du är den du är, att du inte ger dig när det gäller att avslöja de ruskigheter som styr våra liv. Jag hoppas innerligt att du fortsätter orka avslöja.
  Vad skulle vi göra utan NewsVoices Torbjörn och 2000-Talets Vetenskaps Ingemar? Ni hjälper oss att se ljuset i mörkret.
  Pia Hellertz

 • Dan Larhammar och Karin Meyer är två av många lobbyister för de s.k. “läkemedelsbolagen”, vilka gör allt annat än läker människor.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *