Storbritannien lämnar EU – Amerikanska Goldman Sachs är nöjda

publicerad 24 juni 2016
- av Torbjörn Sassersson red.
Brexit, UK and EU - Bild: Openeurope.org.uk

NOTERAT. Folkomröstningen i Storbritannien är klar. Medborgarna vill ha "Brexit", de vill permanent skolka från EU. Med en knapp marginal ville 52 procent av britterna i England lämna EU medan 48 procent röstade för att stanna.

Skottland och Nordirland har röstat för att stanna kvar.

SvD-journalisten Therese Larsson Hultin skriver idag att det kan bli slutet för Storbritannien. Andra menar att detta kan vara räddningen för England och att makteliten, industrilobbyisterna och bankmaffian i Europa nu fått uppleva ett enormt bakslag. USA kan tänkas se Brexit som en framgång om utträdet försvagar EU.

Nicola Surgeon som är Skottlands first minister i självständighetspartiet SNP säger nu att hon vill verka för en ny folkomröstning om självständighet, om att lämna Storbritanninen.

Nigel Farage, partiledaren för Ukip säger:

Nigel Farage - Photo: Diliff, Wikimedia Commons
Nigel Farage - Photo: Diliff, Wikimedia Commons

"...he thinks 23 June should become a national holiday. There are 183 other countries in the world that celebrate an independence day. Now we can become the 184th". / The Guardian

Den tidigare kabinettsekreteraren Gus O’Donnell:

"On the political front we need to sort ourselves out to get a negotiating position …For example, when do we trigger article 50? If I were cabinet secretary I would be saying there is no great rush about that, because this is a two-year process – and believe me this is not a simple process. It was designed to make leaving very difficult for the leaving country … It took Greenland three years to sort out its exit...". / The Guardian

Den globala investment-banken Goldman Sachs uppger att de planerat för Brexit (?) och deras VD och styrelseordförande Lloyd Blankfein (god för 450 miljoner dollar) säger nöjt, enligt The Independent:

"We respect the decision of the British electorate and have been focused on planning for either referendum outcome for many months. Goldman Sachs has a long history of adapting to change, and we will work with relevant authorities as the terms of the exit become clear. Our primary focus, as always, remains serving our clients’ needs."

Storbritanninen lämnar inte EU idag, utan har endast visat vad man vill göra. Nu börjar bodelningen och det kan ta flera år för separationen att bli klar. Till dess är Storbritaninen medlem i EU.

Text: Torbjörn Sassersson