Public Service på riktigt.

fredag, maj 31, 2024

Ericssons VD Hans Vestberg tror svenskarna har inopererade mikrochips år 2025 – om nio år alltså

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 18 juni 2016
- Torbjörn Sassersson
RFID (Radio-frequency identification) - Bild: Wikimedia

RFID-chip

ANALYS. Koncern-VD:n för Ericsson Hans Vestberg har sin vision klar för 2025: vi kommer att ha en värld där vi microchippats med supersnabba medicinska implantat. I sin framtidsvision ser Vestberg tillämpningar i allt från drönare, smarta hem och e-hälsovård till självkörande bilar som undviker trafikstockningar.

Text: Torbjörn Sassersson, uppd. kl 09:12 | Bild: montage

Hans Vestberg, VD, Ericsson, 2016 - Pressfoto: Ericsson.comThe Telegraph fick i våras en intervju med Hans Vestberg där man gick igenom Ericssons visioner för framtiden.

“Jag är säker på att om 10 år kommer du att ha ett chip i din kropp som kommer att tala om för dig vad som ska hända de kommande 24 timmarna.” … “Vi kommer inte att kunna föreställa oss hur världen kommer att transformeras med all denna uppkopplingsbarhet”.

Bild: Hans Vestberg, VD, Ericsson, 2016 – Pressfoto: Ericsson.com

Den superteknologiska framtiden möjliggörs med nästa generation av trådlös kommunikationsteknik som kallas 5G.

ArcanumSkolan 2024

Föreställ dig hastigheter på 25 gigabyte per sekund vilket är 2500 gånger snabbare än vad 4G-användare kan komma upp i idag.


5G är tillräckligt snabbt för att simultant och helt trådlöst kunna förse 1000 hushåll med 4K högdefinitions-TV, enligt artikeln i The Telegraph, som inte ödslar ett enda ord på hälsoeffekterna.


Vilka är hälsoeffekterna för en population som är uppkopplad med implantat i sina kroppar, teknik som sänder och tar emot 24 timmar om dygnet året runt?


Ingen vet och inga försiktighetsprinciper finns i sikte för Ericsson.

Testmarknader: Afrika och Sverige

RFID (Radio-frequency identification) - Bild: WikimediaVestberg tror att patienter kommer att ha mikrochipps implanterade för fjärrdiagnos och det kommer först att ske i länder som saknar en bra sjukvård. Är du tex fullt vaccinerad? Chippet vet. Mellan raderna kan man ana att det handlar om Afrika, ett i princip oreglerat testområde för läkemedelsindustrin.

Bild: RFID (Radio-frequency identification) – källa: Wikimedia Commons

I övrigt är Sverige en perfekt testmarknad för 5G eftersom svenska folket är mycket benäget att vilja ha ny teknik och marknaden här har ett industriellt stöd från eHälsomyndigheten och Strålsäkerhetsmyndigheten som förnekar risker med trådlös teknik.  

Istället är det enda bekymret som adresseras i Telegraph-arikeln problemet med att ett uppkopplat liv innebär intrång i privatlivet. På något sätt kan Ericsson lösa det genom att koppla upp oss med supersnabba mikrochips.

“There is going to come a moment in the next 15 or 20 years when people say:
–This is my data, I want to give it to you because you can do something good for me and I don’t want to give it to you because you put advertising around it.”

Logiken i Ercissonchefens meddelande till läsarna är mint sagt motsägelsefull.


Hur ska en chippad människa uppkopplad till Ericssons telekomsystem som i sin tur är kopplat till myndigheter och läkemedelsbranschen kunna ha ett skyddat privatliv?


Swisha Sassersson 5 krNewsVoice skrev i januari om att Teliasonera och Ericsson presenterat hur bolagen ska introducera 5G i Sverige år 2018. Den nya trendiga beskrivningen är att 5G ska skapa nya ”ekosystem”. PR-byrån bakom ordvalet vet att ordet ekosystem, som är besläktat med ordet ekologisk, uppfattas som något positivt.

Läs mer: Telekombolagens ”ekosystem” består av människor, djur, bilar, mikrochips och 5G

Läs mer: Framtidens sjukvård – eHälsomyndigheten firar ett år

Text: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq